САЩ с космически военни сили. Русия: Междузвездни войни!

Милитаризацията на космоса е път към катастрофа!
21 юни 2018 14:00, Елка Василева
158
САЩ с космически военни сили. Русия: Междузвездни войни!
Снимка: архив, Reuters

Русия предупреди, че ще отговори твърдо на планираното от САЩ изграждане на нови, космически ориентирани военни сили, пише руското англоезично издание "Москоу таймс".

В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди на министерството на отбраната да започне процедури "за създаване на космически сили като шести вид въоръжени сили". Според електронния вестник идеята ще наложи САЩ да напуснат Договора за открития космос от 1967 г., забраняващ разполагането на оръжия за масово унищожаване в космоса, но не и на конвенционални оръжия.

Виктор Бондарев, председател на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент, изрази пред РИА Новости надежда, че "у американската политическа върхушка още са запазени остатъци от здрав разум" и че Вашингтон няма да излезе от договора. Но ако това стане, "естествено не само от нашата, но и от други страни ще последва твърд отговор, целящ да гарантира световната сигурност", цитира думите му електронният вестник.

"Милитаризацията на космоса е път към катастрофа", допълни Бондарев.

Според аналитици в САЩ плановете за създаване на космически сили вероятно ще се сблъскат с трудности, протакане или ще бъдат категорично отхвърлени след президентските избори през 2020 г., отбелязва "Москоу таймс", цитиран от БТА.

Създаването на космически войски на САЩ е глупава идея. Това заяви в Тwitter американският астронавт Марк Кели, пише в. "Известия"."А после какво - ще обявим подводниците за седми клон и ще ги наречем "подводни сили"?", иронизира астронавтът.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова прогнозира "междузвездни войни", пише в заглавие "Росийский диалог". Захарова заяви, че Америка не само не изключва евентуални бойни действия в космическото пространство, но се стреми и да получи такава възможност. Тя изтъкна, че Щатите вече активно разработват планове за извеждане на оръжия в космоса, отбелязва онлайн изданието "Политроссия".

Политологът Константин Соколов нарича думите на Захарова "правдоподобна версия".

"Сега САЩ, както виждаме, нарушават и демонстрират презрение към голям брой международни норми", заявява той. Опазването на мира в космоса е сред основоположните международни договорености, постигнати през 20 век, но днес тя е застрашена, смята руският експерт.

"Напълно е възможно САЩ да са готови да нарушат и тази, нека я наречем международна традиция", коментира той.

Същевременно много летателни машини вече може да се наричат космически, тъй като достигат границата между околоземното и космическото пространство. И "голям брой средства, достъпни за военновъздушните сили, могат да излизат в близкия космос. Какво представляват те - авиационни или космически оръжия?", казва специалистът.

Световната общност тепърва предстои да уточни терминологията, преди да се вземат конкретни мерки по въпроса, подчертава Соколов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно подготовката за следващата световна война е започнала и няма да има забавяне само със студена фаза. Комуникацията с дронове иска сателитна връзка. Сателит е космически апарат.
82
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъй както са я подкарали през просото нещастните кравари(трудно е да осъзнаеш,че вече не си световен господар и то завинаги),явно ще форсират разпада на кравария - Тексас и Калифорния вече са на финалната права да да направят по един екзит...А след тях чака опашка и от други щати.И тогава Космосът ще се види на управляващите тесен - Статус6 явно е зареден на дъното на океана край бреговете на кравария и чака сигнал!!!
81
25
 
15
 
! Отговори
До THEпатриот преди 5 години
Пии си хапчетата ,русофилче.Рашка е едно технологично и икономическо джудже.САЩ е най-богатата ,влиятелна и развита държава ,за която разни беднячета ,като теб ,само може и да си мечтаят ! Русия е държава от третия свят в буквален смисъл ,като извън това гето Москва ,на места нямат дори пътища и ток.Русия по-качество на живот е на 51 място в света.Пред руските джуджета са държави като България,Румъния,Босна,Полша ит.н.За какво въобще говориш ,бояришник ?
80
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера Тръмп е гледал "Междузвездни Войни" Последния Джедай, та затова толкова се е надъхал. Дори в ролята си на главнокомандващ вече е издал заповед до края на годината всички военослужещи в новите "Космически сили" да бъдат въоръжени със светлинни мечове и да бъдат обучени да използват "силата" .
79
4
 
1
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
Керванът тръгна и кучетата се разлаяха.
78
6
 
6
 
! Отговори
RAD преди 5 години
Интересна работа...Когато руснаците с фанфари обявиха модернизацията и новата доктрина на техните космически войски, всичко си беше наред. Не беше обявен курс към катастрофа, апокалипсис и т.н., а сега?
77
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Dedo И Иранците еееваа мамата на ,,суперсамолета ,,и то на два самолета . С телефончето .
76
19
 
7
 
! Отговори
пехотинец преди 5 години
С какво ще се противопоставят рашките на война 5поколение?!? С Миг-29 моднат?!?! Русия ще капитулира за 5 дни дори да изстреля всичките си ракети наведнъж. Времената са различни и да плашиш света с ядрено оръжие от 50те е хумор и забава за Цивилизованите страни. Диктаторът масов убиец го знае много добре. Затова не прекрачва границата на словесни нападки.
75
9
 
16
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
ФАЩ вече са държава от тртия свят,тоя рижия пак пощуря!Преди кравария да прави космически войски да си нахрани милионите бездомници и процяци по улиците им ,и да изчистат малко калифорния :)
74
2
 
4
 
! Отговори
Николай Танев преди 5 години
Дано да няма сблъсък на двете сили иначе тежко на света
73
7
 
8
 
! Отговори
Атакист преди 5 години
Русия има много по големи ракети от Сша. Русия ще спечели междузвездните войни.
72
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е кво се жалват ушaнките - нали имат касманафти :) И сега ко праим? Ше им лъснат голитe зa.ници!
71
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПациКрим е руски ама на дядя Стьопа пенсията стана от 117$ на 113$ след срива на рублата.
70
8
 
13
 
! Отговори
Паци преди 5 години
Е, Крим е руски. Тия реднековете не свикнаха ли?
69
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 72Не си прав. Русия е мнооооооооого силна! В............анимациите........
68
6
 
17
 
! Отговори
стара статия преди 5 години
Звезди войни е понятие от времето на Рейгън.Още през 2015 Русия започна да използва термина Космические Войск России.Не че имат способности, ама пропагандата си е друго нещо.
67
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На всички е ясно, че това тъпо сайтче е купено от алкохолицитв, а журналистите,които си изкарват хляба в него, просто са се сринали до нивото на прости тутки!Нерде Ямбол, нерде стамбул!Русия е абсолютно джудже, тя винаги само се е хвалила, но май трябва да гризне веднъж дървото! За да разбере къде и е мястото.
66
5
 
10
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Язък Деса Радевица няма да може да свири на космическите флигорни. Бая концерти изнесе по Миг-овете няма как да се преквалифицира. Не знае нотите.
65
3
 
5
 
! Отговори
мухахах преди 5 години
До DedoОрбитальный беспилотник X-37B. Полигон. Телепередача. Оружие ТВфилмчето е в тубата и коментара не е от кой да е
64
11
 
17
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
Не се налочиха на човешка кръв американците!