САЩ с космически военни сили. Русия: Междузвездни войни!

Милитаризацията на космоса е път към катастрофа!
21 юни 2018 14:00, Елка Василева
158
САЩ с космически военни сили. Русия: Междузвездни войни!
Снимка: архив, Reuters

Русия предупреди, че ще отговори твърдо на планираното от САЩ изграждане на нови, космически ориентирани военни сили, пише руското англоезично издание "Москоу таймс".

В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди на министерството на отбраната да започне процедури "за създаване на космически сили като шести вид въоръжени сили". Според електронния вестник идеята ще наложи САЩ да напуснат Договора за открития космос от 1967 г., забраняващ разполагането на оръжия за масово унищожаване в космоса, но не и на конвенционални оръжия.

Виктор Бондарев, председател на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент, изрази пред РИА Новости надежда, че "у американската политическа върхушка още са запазени остатъци от здрав разум" и че Вашингтон няма да излезе от договора. Но ако това стане, "естествено не само от нашата, но и от други страни ще последва твърд отговор, целящ да гарантира световната сигурност", цитира думите му електронният вестник.

"Милитаризацията на космоса е път към катастрофа", допълни Бондарев.

Според аналитици в САЩ плановете за създаване на космически сили вероятно ще се сблъскат с трудности, протакане или ще бъдат категорично отхвърлени след президентските избори през 2020 г., отбелязва "Москоу таймс", цитиран от БТА.

Създаването на космически войски на САЩ е глупава идея. Това заяви в Тwitter американският астронавт Марк Кели, пише в. "Известия"."А после какво - ще обявим подводниците за седми клон и ще ги наречем "подводни сили"?", иронизира астронавтът.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова прогнозира "междузвездни войни", пише в заглавие "Росийский диалог". Захарова заяви, че Америка не само не изключва евентуални бойни действия в космическото пространство, но се стреми и да получи такава възможност. Тя изтъкна, че Щатите вече активно разработват планове за извеждане на оръжия в космоса, отбелязва онлайн изданието "Политроссия".

Политологът Константин Соколов нарича думите на Захарова "правдоподобна версия".

"Сега САЩ, както виждаме, нарушават и демонстрират презрение към голям брой международни норми", заявява той. Опазването на мира в космоса е сред основоположните международни договорености, постигнати през 20 век, но днес тя е застрашена, смята руският експерт.

"Напълно е възможно САЩ да са готови да нарушат и тази, нека я наречем международна традиция", коментира той.

Същевременно много летателни машини вече може да се наричат космически, тъй като достигат границата между околоземното и космическото пространство. И "голям брой средства, достъпни за военновъздушните сили, могат да излизат в близкия космос. Какво представляват те - авиационни или космически оръжия?", казва специалистът.

Световната общност тепърва предстои да уточни терминологията, преди да се вземат конкретни мерки по въпроса, подчертава Соколов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
6
 
28
 
! Отговори
Разведрейков преди 5 години
"у американската политическа върхушка още са запазени остатъци от здрав разум"-да,ама не!След като БЮРМ стана Северна Македония,то тя ще бъде натоварена,като член на НАТО,да създаде космическите сили(само ТИТО беше прекарал американците,които мислеха,че със сръбска ракета ще идат на Луната).Изконната македонска територия-Луната ще стане преден пост.На обратната страна на Луната(след договорка с извънземните),ще изградят МПД(Македонски психо диспансер) за Тръмп.Посещенията ще организира Мъск.
42
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тука форума е на ниво 3 клас - като бяхме момчета така си мерехме бащите кой е по- най...нивото на руската пропаганда))):
41
1
 
13
 
! Отговори
Дарт Вейдер преди 5 години
Нет! Я твой отец!
40
20
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори и с 15 пъти по-голям военен бюджет, САЩ не могат да се противопоставят на Русия.
39
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците имат един *** принцип - където могат да си купят нещо, не го подпукват с желязото :)Авионосните групи са основата на световното господство, даже Китай вече прави втори. Щом на Русия не й трябват - да не ги строи.
38
3
 
8
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До ПЕНКОи танковете "армата" и подводниците клас "борей" също.
37
1
 
10
 
! Отговори
Башка Луд преди 5 години
Зейфод Бийблброкс не си поплюва, лошото е, че държи пръст на червеното копче и всички зависим от лудоста му!Тоя има его по-голямо от планетата!
36
1
 
21
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
САМО ДА ВИ "СВЕТНА" ,ЧЕ САМОЛЕТОНОСАЧИТЕ НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ОТБРАНА !!!
35
4
 
30
 
! Отговори
3-пио преди 5 години
До СТРАНДЖАТАНе е леко да се живее в Путинова Русия.Но доста по-тежко се живееше в Елцинова Русия. Тя беше в състояние на фактически фалит и хуманитарна катастрофаТова само платени *** и коне с капаци като теб не го разбират
34
22
 
5
 
! Отговори
ФАКТ преди 5 години
турция е космическа сила номер едно
33
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
35, напълно съгласен. САЩ и Русия са най-голямото зло сполетяло земята.
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Индийците си учат децата да слушат за да не ги вземат турците
31
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ и Русия са най селските държави на планетата.Няма други такива смешници като Путин и Тръмп.Ако може някак си и двете държаи с населението им да се изнесат към Марс и там да се правят на велики всички нормални хора ще си отдъхнат.
30
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак глупости те астронафиите си оранжевия тромпет ги праща с помоща на Русия какви орьжия го гонят тоя Дончо !
29
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците са учили децата си да слушат за да не ги вземат българите.
28
0
 
4
 
! Отговори
До 30 преди 5 години
Питай я шaй6o, тя най добре знае
27
17
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
ЦРУ, ФБР, Скотланд ярд, МИ 6 и Мосад не са сторили толкова злини на Русия, колкото таварисшч Путин... - да е жив и здрав и да завърши своето свято дело...
26
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама то има ли български мъже, бе, шайбо, те станаха всичцките ***, нали да евро-гейци
25
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А аз пък, без да съм Чърчил, съм казал, че държавите избили най-много хора, окрали най-много от цялата планета, имали най-много роби в последните два века са и най-големите демократи и защитници на човешките права. Освен това те са и стажери на международните правови норми, никога не преговарят от позиция на силата и се съобразяват дори с най-незначителните държавици.Вервайте ми. Облъчен дьордовски *** съм и трее ми вервате.
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
туркините npocтитуират масово в ЕС защото "мъжете" са от другата страна или предпочитат синовете си