Ден на памет и скръб в Русия – почитат съветските воини

69% от руснаците знаят точно кога започва Великата отечествена война
22 юни 2018 12:00, Елка Василева
177
Ден на памет и скръб в Русия – почитат съветските воини
Снимка: Reuters

Повече от половината руснаци ще почетат днес, на 22 юни, в Деня на памет и скръб, подвига на войниците от Червената армия, сочат данни от Общоруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), предаде ТАСС.

Социолозите, които са анкетирали по телефона 2000 души над 18-годишна възраст, посочват, че най-често на този ден се отдава почит на паметта на воювали близки, като 18 на сто от анкетираните ходят на гробища, 16 процента - посещават мемориали и паметни места, свързани с войната.

Около 17% от анкетираните в този ден ще си спомнят за началото на Великата отечествена война, ще отидат на църква, ще поздравят ветераните, ще помогнат за почистване на паметници, ще гледат филми за войната или ще разказват на деца и внуци за събитията отпреди 77 години.

Над 40 на сто от участвалите в допитването признават, че на 22 юни не планират да правят "нищо особено", пише БТА.

Социолозите отчитат, че 69 процента от руснаците знаят точната дата на началото на Великата отечествена война - 22 юни 1941 г., но във възрастовата група 18-24 години верен отговор дават едва 40 на сто от запитаните.

Въпреки това през последните години интересът на руснаците към историята на войната осезаемо е нараснал в сравнение с 2014 г. С 10 процента - от 35 на 45 на сто, се е увеличил броят на хората, които участват в срещи с ветерани, тези, които посещават паметни места, са вече 61 на сто при само 30 процента преди 4 години, а на гробовете на загинали войни отиват 51 процента, докато през 2014 г. това са правили 28 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
14
 
6
 
! Отговори
Гост преди 5 години
До Анонимен 7: И ти, както и немалко други, сте в голяма заблуда! ВСВ започва на 07.07.1937г. с нападението на Япония над Китай, с благословията на Великобритания, Франция и САЩ! Да, И САЩ!! Целта е била да се ползва Япония за ударен щит срещу тогавашният Съветски съюз! САЩ значително увеличават доставките към Япония на желязна руда, енергийни ресурси и други стратегически материали, като експорта на тези доставки се е увеличил с 83%. Предоставени са банкови заеми за 125 млн. долара.
58
20
 
6
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 43Ето един пореден ОПОРНО ТОЧКОВТака обръщам се към всички които си позволяват други да мислят вместо тях.Идете в Санкт Петербург и вижте масовите гробове и братските могили останали от обсадата на Ленинград - 1,5 милиона граждани са почнали от ГЛАД, БОЛЕСТИ И СТУД и поне 900 000 военни при обсадата и опитите за пробив и най-накрая при пробива на блокадатаТова са гробовете на почти 2,5 милиона човекаПокажете ми гробовете на "избитите" десетки милиони от Сталинпп и от Голодомора
57
5
 
20
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До рускиняМоля дайде вече някакво доказателство за желанието на Хитлер да избие славяните или българите. Реч, заповед, книга написана от фюрера. 75г. повтаряте едно и също но доказателство няма. Дайте документ с дата или реч с дата и място да го чуем и видим.
56
10
 
22
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До ЧичоЧичо, ти наистина ли още вярваш в Сталинската пропаганда, че Хитлер е искал да избие славяните, въпреки факта че една пета от личния състав на Вермахта са славяни?
55
22
 
21
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Може да сте настроени негативно срещу руснаците но не допускайте грешката да величаете Хитлер и поддръжниците му защото ако беше паднал СССР-всички евреи славяни и роми щяха да бъдат унищожени заради идеята им за чиста арийска раса и за хилядолетния райх което благодарение на милиони обикновени руски войници не се случи.
54
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 43Долбоеб напомню - вы были союзниками гитлера
53
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 33Пизденыш, ВСВ началась когда гитоер и польша поделили чехословакию
52
19
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
Сълзите са на очите ми,християнски руски братя!!!Няма друг народ който да е дал толкова невинни жертви заради лудостта на други..Помнете и почитайте миналото си!...Ако искате да имате бъдеще..
51
20
 
14
 
! Отговори
рускиня преди 5 години
само да кажа на фашизирани елементи, че Хитлер не смятал българи като равнопоставена раса с тях- "нордически арийци". Така че същите фашизоидни личности би попълнили редички към крематориуми, тъй като не отговарят на образец за истински ариец. Дотук много малко синеоки блондини българи съм срещала.
50
12
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
тисен и круп започнаха воината като използваха хитлер историята се повтаряхора бдете никога повече фашизьм
49
21
 
5
 
! Отговори
рускиня до 43 преди 5 години
".....А жертвите на сталинските репресии са между 60 и 80 млн. души"Сериозно??????? себе си преброи ?
48
14
 
2
 
! Отговори
рускиня преди 5 години
коментара ми към 46. "....Т.н. "велика отечествена" започва на 17.09.1939 г,"
47
20
 
14
 
! Отговори
рускиня до 47 преди 5 години
"***" - това е ***,която хойкаше по чужди легла и не се загрижи за твое възпитание.Предполагам нямаш средно образование, иначе би знаел,че преди да бъде нападната от мустакат грузинец (апропо - какво отношение на поляци към грузинци?) ,полша нападна и отхапа голямо парче от Чехия. Та сега поляци да не вият и да не правят на нещастни жертви. А ако спомним Катин,то преди това събитието - поляци разстрелват 150 хил красноармейци в свои концлагери. Аман от пъпчиви недоучили ***.
46
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 43Да бе, плонди, те в концлагерите всички са били въоръжени до зъби.Аман от пъпчиви недораслеци.
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЛЕД ВОЙНАТА ТЕЗИ РУСНАЦИ СА ИЗБЯГАЛИ НА ЗАПАД ПРИ АМЕРИКАНЦИТЕ. И американците вкупом са ги предали до един на Сталин.Понеже нямало цветя и рози, посрещнали ги малко по-различно.
44
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На страната на Хитлер са се сражавали 2 млн. Руснака с РОА - Руската Освободителна Армия, чиято цел е била Освобождаване на Отеството от болшевицката зараза. Знамето им е било синьо, бяло, червено, съвременният руски трибагреник.За който може да мисли.
43
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сталин избил 20 млн. само по време на войната. Т. е. руснаците дават толкова вътрешни жертви колкото и за цялата война. Отделно ако смятаме и убитите от щрафбат ще се получи, че Сталин е избил повече руснаци от Хитлер по време на войната.А жертвите на сталинските репресии са между 60 и 80 млн. душиХитлер никога не би могъл да убие толков руси. Все пак при Хитлер е било честно. Докато Сталин ги е убивал невъоръжени.
42
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хистрили са ми хоментара, че тея *** воини са престъпници.Шо така бе?Само в Германия са изнасили 2 млн. германки.
41
3
 
15
 
! Отговори
1 преди 5 години
стига с тези воини хора, престанете, плашат ви, за да ви сържат в под1инение
40
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Атакистката пародия е позор за нашата европейска нация .Атака почита мега маниака Сталин .