Лента.ру: "Курица — не птица, Болгария — не заграница"

България отново е на мода сред руснаците за море, имоти...
Обновена: 27 юни 2018 18:42 | 27 юни 2018 15:30, Елка Василева
122
Лента.ру: "Курица — не птица, Болгария — не заграница"
Снимка: архив, Булфото

Курица — не птица, Болгария — не заграница – тази съветска поговорка не губи своята актуалност – в постсъветския период десетки хиляди руски граждани се настаниха в българските курорти, купувайки жилище там. С годините любовта към родината на Филип Киркоров малко поугасна, но ниският праг на местния пазар на недвижими имоти не й позволява да умре напълно, пише Лента.ру.

"По данни на Евростат за четвъртото тримесечие на 2017 г. жилищата в България са стрували с приблизително 20% по-евтино от третото тримесечие на 2008 г. Но цените вече растат - през същата тази 2017 г. недвижимите имоти са поскъпнали с 8%", казва Юлия Кожевникова, експерт от портала Tranio. 

Цените на жилищата в България варират от 800 до 3 000 лева за квадратен метър, изчисляват в Tranio. Квадратен метър в София струва 2-3 хиляди, в Бургас и Варна – 1,5-2 хиляди лева. Най-евтини са жилищата в селските местности, далеч от морето, пише Лента.ру.

Руснаците не губят интерес към България по няколко причини, казват руски експерти. "Първо, страната е много привлекателна поради климатичните си особености – казва Ирина Гладишева от инвестиционната компания QBF. - В България има много руснаци, това също е значим фактор за много наши съотечественици, които си избират жилище в чужбина. Трето, купуването на апартаменти в България е нелош начин за инвестиране на капитал. Ценовият тренд ни позволява да се надяваме, че закупеното днес жилище ще може да бъде продадено след няколко години на още по-изгодна цена. Освен това наемите в България са доста високи. Да се отдават под наем търговски и жилищни помещения е особено печелившо в големите градове в страна, например в София, Пловдив или Бургас".

Данила Савченко, генерален директор на компанията EVANS Russia, изтъква още един фактор, който поддържа търсенето на жилища в България от руснаци – България е член на ЕС и нейните граждани имат право на безвизово пътуване в страни от Шенген. Тя посочва също, че курсът на лева към еврото е фиксиран и не зависи от колебанията на валутните курсове.

Руснаците, отбелязват също така експертите, купуват в България жилища с две-три спални съвсем близо до морето – така наречените морски вили, където можеш да изпратиш децата с бабата през лятото.

Специалистите от Tranio подчертават още, че процедурата по придобиване на недвижим имот в България не е сложна.

Те все пак изтъкват, че е трудно да се реализира идеалната схема за експлоатация на жилища, за която мечтаят всички купувачи – да живееш в него през лятото, а през останалото време да се дава под наем. "Жилищата в курортите се търсят главно през топлите месеци и са празни през по-голямата част от годината. Затова е трудно да се печели по този начин", резюмира Юлия Кожевникова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
8
 
17
 
! Отговори
до 34 преди 5 години
Мантрата за соц "икономиката" е комично несъстоятелна. До 89-та година имахме само допотопни, неефективни промишлени мощности, бракувани дори в сесесере, Комините бълващи отрови бяха гордоста на режима. А туризма беше само "Балкантурист" - даваш на сервитьора 60 лв. заплата и го оставяш да крадие и лъже туристите. Да и сега има куп простотии в икономиката, но тях ги натворяват назначените за капиталисти приплоди на каскетаджиите.
38
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се карайте - всички европейци са добре дошли,а най-много славяните,кръвта вода не става!
37
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РУСИЯ - ОГРОМНА БОГАТА СТРАНА, САЩ - ОГРОМНА БОГАТА СТРАНА, ЕС - ОГРОМЕН БОГАТ СЪЮЗ. Британия - бедна, криза, безработица и английски расизъм.Правилно се ориентират българите.
36
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Британия предаде Европа, така че обединяването е на Изток.
35
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПОВЕЧЕ РУСНАЦИ ДА ИДВАТ И ПОВЕЧЕ СЛАВЯНИ КАТО ЦЯЛО.
34
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** е гостоприемен, само,че не знае как,
33
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Курица не птица, но който мисли зло на Болгария, получит не курица...
32
5
 
20
 
! Отговори
:):) преди 5 години
по добре руснаци от колкото д.ж.агали от африка и блиькия изток..поне има някаква елементарна култура.
31
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До nikiГледай си работата!Не стига,че унищожихме производството си,ами сега и туризма да унищожим!Ти ли ще храниш туристическия бранш или туристите,па били те и от Русия?Има ли нещо неунищожено в България,заради такива комплексари?
30
0
 
2
 
! Отговори
гларуса преди 5 години
май много огладня. Свърши ли се цацата?
29
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами като сте много отворени,турците ви прибраха руските туристи,разбрах че и с визите имат проблем и дори плащат на някакъв индиец посредник,вместо да има български представител.Защо не биете визи на границата като турците?И си изяждате сами хляба,руските туристи от България да избягат в Турция.
28
3
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
като немат пари българите да си запазят територията,ще я купуват чужденци..."Това е толкоз просто и логично!..Какво тук значи Тиквената личност?"...Оставете Тиквата да "бесней над бащино ви огнище" и след 30 години сичкото имот по морето и жъ съ изкупи от "Достигналите европейските заплати" българи..За сега бегайте от Родината си като плъхове,напускащи потъващия кораб!
27
3
 
22
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Че то вече освен руснаци други чужденци не купуват имоти.А се оказва,че англичаните са в пъти по-пияни,а германците-в пъти по-стиснати.Ама най-добре питайте какви туристи предпочитат местните,че ние от вътрешността си говорим на ангро.
26
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците още не могат да се разделят със съветското си минало и с водката.
25
2
 
17
 
! Отговори
12121 преди 5 години
Счупихте *** с това нещастно заглавие. Евала!
24
11
 
14
 
! Отговори
Ф.Е. Джержински преди 5 години
В Русия можеш да се замогнеш само по престъпен начин. Който руснак е краднал повечко бяга в Монако, по-скромните бягат у нас. Важното е да се махнат от режима на вездесъщото жиже ! Нищо, че благодарение на жижето си се видял с някой долар. В империята на жижето, колкото и долари да имаш не се живее добре. А, тези, които имат само рублички ... направо ми се плаче за тях.
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Лев ВолвичМного е популярно и сред пенсионерското население на някои западни. както и за техните откачени и алкохолно зависими
22
9
 
11
 
! Отговори
Лев Волвич преди 5 години
Българското Черноморие е много популярно сред селското и земеделското население на руските степи. Ако някой ви каже, че е от Москва, С. Петърбург, Ростов, Самара и т.н. не му вярвайте.
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 22Отговори1. От туземците2. Пак от туземците3.И *** не знаят
20
17
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички руснаци идващи в България ще получат виза ако отговорят правилно на три въпроса :1. Кирилицата къде е създадена2. Българските евреи откого са спасени3. Съветската армия от какво е освобождавала България през 1944 г като я окупира