Лента.ру: "Курица — не птица, Болгария — не заграница"

България отново е на мода сред руснаците за море, имоти...
Обновена: 27 юни 2018 18:42 | 27 юни 2018 15:30, Елка Василева
122
Лента.ру: "Курица — не птица, Болгария — не заграница"
Снимка: архив, Булфото

Курица — не птица, Болгария — не заграница – тази съветска поговорка не губи своята актуалност – в постсъветския период десетки хиляди руски граждани се настаниха в българските курорти, купувайки жилище там. С годините любовта към родината на Филип Киркоров малко поугасна, но ниският праг на местния пазар на недвижими имоти не й позволява да умре напълно, пише Лента.ру.

"По данни на Евростат за четвъртото тримесечие на 2017 г. жилищата в България са стрували с приблизително 20% по-евтино от третото тримесечие на 2008 г. Но цените вече растат - през същата тази 2017 г. недвижимите имоти са поскъпнали с 8%", казва Юлия Кожевникова, експерт от портала Tranio. 

Цените на жилищата в България варират от 800 до 3 000 лева за квадратен метър, изчисляват в Tranio. Квадратен метър в София струва 2-3 хиляди, в Бургас и Варна – 1,5-2 хиляди лева. Най-евтини са жилищата в селските местности, далеч от морето, пише Лента.ру.

Руснаците не губят интерес към България по няколко причини, казват руски експерти. "Първо, страната е много привлекателна поради климатичните си особености – казва Ирина Гладишева от инвестиционната компания QBF. - В България има много руснаци, това също е значим фактор за много наши съотечественици, които си избират жилище в чужбина. Трето, купуването на апартаменти в България е нелош начин за инвестиране на капитал. Ценовият тренд ни позволява да се надяваме, че закупеното днес жилище ще може да бъде продадено след няколко години на още по-изгодна цена. Освен това наемите в България са доста високи. Да се отдават под наем търговски и жилищни помещения е особено печелившо в големите градове в страна, например в София, Пловдив или Бургас".

Данила Савченко, генерален директор на компанията EVANS Russia, изтъква още един фактор, който поддържа търсенето на жилища в България от руснаци – България е член на ЕС и нейните граждани имат право на безвизово пътуване в страни от Шенген. Тя посочва също, че курсът на лева към еврото е фиксиран и не зависи от колебанията на валутните курсове.

Руснаците, отбелязват също така експертите, купуват в България жилища с две-три спални съвсем близо до морето – така наречените морски вили, където можеш да изпратиш децата с бабата през лятото.

Специалистите от Tranio подчертават още, че процедурата по придобиване на недвижим имот в България не е сложна.

Те все пак изтъкват, че е трудно да се реализира идеалната схема за експлоатация на жилища, за която мечтаят всички купувачи – да живееш в него през лятото, а през останалото време да се дава под наем. "Жилищата в курортите се търсят главно през топлите месеци и са празни през по-голямата част от годината. Затова е трудно да се печели по този начин", резюмира Юлия Кожевникова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
4
 
2
 
! Отговори
високата порта преди 5 години
До АнонименНезависимостта на Румъния и Сърбия се дава от Османското правителство!Българската руска окупационна зона с 50-хилядна войска е застрашавала съседите ни!
98
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименБерлинският договор ни освобождава както от турци, така и от руските окупатори!!!На Русия и се дават 9 месеца да се изтегли войските си от България.
97
2
 
5
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
До Един от Северозапада 80 Ама англичаните идват за седмица , две , напиват се и си заминават. А руснаците са напиват и остават.
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Иво ИнджевСан стефано е ОСВОБОЖДЕНИЕ а Берлинския конгрес дава НЕЗАВИСИМОСТ на Черна г.На България нищо освен руска окупационна зона
95
2
 
3
 
! Отговори
измамата Санстефано преди 5 години
договора и войната дават свобода само на сърбия,лумъния и черна гора!!!и нито една от тях чества освобождение,войната и договора е сепаративен!!!новото царство българия се появява на ЦАРИГРАДСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ чрез Англияцелта на войната е оформяне на руска окупационна зона на балканите чрез Австрияцяла европа и балканските страни отхвърлят санстефано и се стига до берлинската конференция и затова националния празник на черна гора е берлинската конференция!Берлин. конгрес дава НЕЗАВИСИМОСТ!
94
5
 
7
 
! Отговори
Курица преди 5 години
На руските разбойници не трябва да се продават имоти. Имоти само за граждани на ЕС ,евразийци нямат място тук!
93
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Иво Инджевот ятаган преминахме на нагайка! Това е руското освобождение!
92
7
 
7
 
! Отговори
Иво Инджев преди 5 години
До по-далече от РусияПрочетете Сан-Стефанската илюзия за Руско-Турската поробителска война!!!Отворете си очите и вижте колко поробители са турците и какви освободители русите!
91
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понеже съм ***, да попитам просто - как така е възможно, на страна извън ЕС и Нато, на страна подложена наикономически санкции от ЕС, да се продават имоти (а значи и частица държавен суверинитет) на граждани на тази държава ?А тази тяхна поговорка е толкова унизителна, толкова незачитаща, неглижираща, че просто място не мога да си намеря, когато съм я чувал на времето, а и сега.
90
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това какво е в главите на руснаците е различно от това на българите.Много българи като мен не са ходили в СССР, ОНД сега Русия.За мен това е слабо известна страна. С воена сила и бедно и не продуктивно население. Без граждански професии. Същото го споделят и тези , който са били в СССР.
89
15
 
9
 
! Отговори
развитието преди 5 години
До по-далече от Русияпо-близко до Турция! Българи, събудете се от сибирската тръпка!
88
25
 
19
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 5 години
Колкото по-близо до Русия, толкова по-близо до просия.
87
0
 
2
 
! Отговори
Карлсон от покрива преди 5 години
До блудния народНаново *** *** дават акъл! Вай,вай!
86
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За граница, за граница! Нужна е виза и да е си държавен служител. Ако си държавен служител си длъжен да ходиш в Крим. Указ на Путин от 2015та.
85
22
 
3
 
! Отговори
блудния народ преди 5 години
До време обединяващоВреме е да се върнем при майка Турция!
84
14
 
4
 
! Отговори
време обединяващо преди 5 години
До по-далече от РусияПО-БЛИЗКО ДО ТУРЦИЯ.......................
83
2
 
11
 
! Отговори
Кръстьо Костов преди 5 години
До Различни светове ...Ние на 1 ракия говорим за полет до Марс, на 2 - за полет до Слънцето, на 3 - за връщане назад във времето, а на 5 - дали България ще се оправи ...
82
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАми бесарабските българи защо не дойдат? Руснаците са *** тука!
81
16
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре дошли са - хиляди пъти по-добре е да се заселват братски по кръв и религия хора, отколкото роми и мигранти, които тотално променят етническия профил на страната!Всъщност, може би руснаците са единствения ни шанс да се спасим от зловещото бъдеще, в което роми и мигранти ще са мнозинство. Тогава на какво би бил подложен все по-намаляващия български етнос, може сами да се досетите...
80
41
 
33
 
! Отговори
Различни светове ... преди 5 години
Хората в нормалния свят мислят и говорят за полети до Марс...В Русия Путин се опитва да ограничи пиенето на лосион и антифриз със закони ...Различни светове ...