Звездата Салах в Чечения – икона, пропаганден инструмент

На 26 години той може да се оттегли от националния отбор
27 юни 2018 18:45, Елка Василева
18
Звездата Салах в Чечения – икона, пропаганден инструмент
Мохамед Салах. Снимка: Reuters

Вестник "Индипендънт" прави връзка футбола и политиката, коментирайки бъдещето на египетската футболна звезда Мохамед Салах след неудачното представяне на националния отбор на страната му на световното първенство в Русия.

Британският ежедневник коментира слуховете за възможното оттегляне на звездата на "Ливърпул" от националния отбор едва на 26-годишна възраст, защото очевидно му е крайно неприятно името и образът му да се използват за политически цели не само в неговата родина, а и в международен мащаб.

Слуховете за зреещото намерение на Салах идват от лагера на египетския отбор в чеченската столица Грозни. Самият избор на египетската футболна федерация да избере за база на отбора по време на световното първенство в Русия Чечения - арена на два сепаратистки военни конфликта и с репресивно правителство с много спорно досие по въпроса на човешките права, поставя много въпроси, отбелязва "Индипендънт".

Ръководителят на руската република Рамзан Кадиров си извоюва реномето на регионален властник с ключова роля за укрепването на връзките на Русия с мюсюлманските страни от Близкия изток, като дори изпрати бойци от чеченските сили за сигурност в Сирия.

Салах, наричан от вестника "Египетския крал", от своя страна, вероятно е най-известната и със сигурност най-популярната мюсюлманска личност в света. Обожаван е в родината си и зад граница не само заради страхотните си футболни умения, но и заради своята скромност и приятелски маниери.

Той вече се е превърнал в икона за огромното мнозинство, изповядващо умерен ислям в Европа, което незаслужено носи срама от поредицата ислямистки атаки на континента през 2017 г. Тази негова популярност обаче привлича около него и елементи, които очевидно са му крайно неприятни. Затова още толкова млад и още в началото на шеметния си полет към върховете на спортната слава той е на прага да изостави своята страна, пише "Индипендънт".

Салах несъмнено е използван като пропаганден инструмент от Кадиров по време на престоя си в Грозни. Лично чеченският президент го заведе в хотела на отбора и го разведе из града, обявявайки го за "почетен гражданин" на чеченската столица по време на официална вечеря.

За същите цели обаче го използва и египетската футболна федерация. В началото на тази година Салах се оплака в Тwitter как имиджът му е употребяван от нея за реклама на египетската мобилна мрежа WE, макар да е добре известно, че футболистът има договор с нейния конкурент Vodafone. Федерацията бе принудена да отстъпи чак след като обикновените египетски фенове се надигнаха в защита на Салах заради опасения, че той може да се откаже от участие в националния отбор на световното първенство.

"Индипендънт" също така припомня, че през 2014 г. Салах бе заплашен от египетските власти с военна служба, след като отиде да играе в английския "Челси". Беше предупреден също, че семейството му, което все още живееше в Египет, няма да може да напусне страната, ако той не се подчини. Накрая все пак въпросът се уреди, но след като Салах се снима с египетския президент Сиси и след като направи дарение за доброволния правителствен фонд "Да живее Египет", основан същата година.

Футболът винаги е бил свързан с политиката. Сега Салах е критикуван за действията си в Чечения и ще търпи още по-силни критики, ако се оттегли от египетския национален отбор, разкъсвайки сърцата на милиони свои сънародници. Но ако наистина е бил под натиск да бъде използван за политически инструмент от хора и в името на убеждения, които той не подкрепя, каква друга възможност му остава?

Салах е широко известен като храбър, но скромен човек, който държи на принципите си. Едно негово оттегляне от националния отбор в знак на протест, с което да се противопостави на желанията на едно авторитарно правителство, би било много по-смела крачка, отколкото да излиза на футболното поле. Такова оттегляне би било болезнено за него, но ще бъде правилен ход от негова страна, пише в заключение "Индипендънт", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно.Интипендънт вменяват на читателите си че правителството на генерал Сиси в Египет е много лошо.Лошо е понеже Сиси не играе по свирката на американците,а често ходи Москва и развива отношения с Русия.Затова намесват и Салах и мобилни оператори,и от 9 кладенеца вода носят,за да втълпят че Салах трябвало да напусне националния отбор.Глупости на търкалета!
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойкот ! Аз винаги съм вярвал в тях, а днес, те ми раниха сърцето ! Забрана за аупастие на Германия на световни, за следващите 10 години, 10 камшика за всички футболисти, без резервите, разбира се, не сме варвари и затвор за треньора !
12
0
 
2
 
! Отговори
uh oh ... преди 5 години
Абе британски , какво требе да се случи та да разберете, че "умерен" ислям НЕМА.
11
2
 
9
 
! Отговори
az преди 5 години
100% бях уверен, че Василева е написала тази статия. Между другото Василева е смененото и име ако ме разбирате правилно ;)
10
6
 
31
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Жалък опит да се преплете политиката със световното по футбол, но от Василева- толкова. Остави Кадиров и Салах на мира, кажи за арийците Йозил и Боатенг.
9
2
 
12
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Със световни шампиони не може да очакваш успехи. Всички са се доказали и няма за какво да се напъват. Льов трябваше да подмени отбора и да остави само един тартор/капитан - Крос.
8
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От днеса в момента ровят нета за пропагандни материали на Дойче Веле, не им се коментира немския резил на световното.
7
1
 
20
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До АнонименСега и корейците ще започнат едно честване на победата над Германия, дано не продължи 75г.
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кажете какво стана с германците. Южнокореиците ги биха с 2 на 0. Така се полу4ава когато имат каръшки управник като баба им меркелица. А пък ние си имаме още по голем карък4ия един дето е маал филии с мас.
5
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"пребили ги като кучета....ха-ха, корейците не излязоха от наказателното си поле."Донякъде си прав, при втория си гол южнокорейците пребиха немците от наказателното си поле ахахахахха
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сала,сала,сала крал на Англия!
3
21
 
2
 
! Отговори
майна преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !пребили ги като кучета....ха-ха, корейците не излязоха от наказателното си поле.
2
3
 
8
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Тия ингилизи ептен полудяха.
1
4
 
30
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Не ни занимавайте със Салах. Египет е приятелска държава на Русия, а самият Салах е отличен футболист.Дайте нещо за отпадането на ислямския халифат на фрау Шмеркел ханъм.Южнокорейците ги пребиха като кучета ! :)