Най-новите оръжия на Русия – по-добри от най-добрите на Запада

Руски издания: Те вече се доставят във войските
4 юли 2018 22:00, Елка Василева
519
Най-новите оръжия на Русия – по-добри от най-добрите на Запада
Снимка: архив, Reuters

Русия притежава най-малко шест вида оръжия, чиито възможности надхвърлят тези на най-добрите им западни аналози. Те вече се доставят във войските; предвижда се програмата да приключи до 2027 г., заяви пред състава на военната академия към руския Генщаб вицепремиерът Юрий Борисов, цитиран в седмичното издание "Военнопромишлен куриер".

Списъкът включва стратегическия ракетен комплекс, изстрелващ междуконтинентални балистични ракети "Сармат", изтребител от пето поколение, познат като Су-57, Т-50 или ПАК ФА, високозащитен танк Т-14 с платформа "Армата", мобилна зенитна система С-500, мобилен ударен антисателитен комплекс "Нудол" и мобилна система за радиоелектронно потискане на сателитни комуникации "Тирада-2С".

В тази връзка "Лента" припомня скорошно изявление на руския военен експерт Константин Сивков, че Москва разполага с "великолепни ракетни въоръжения, но във войските има малко такива", докато "оръжията на американците са по-лоши от нашите, но войските имат много от тях".

Експерти на "Известия" коментират съобщения в руския печат, че стратегическите бомбардировачи на Москва Ту-22M3 ще бъдат снабдени с най-нови свръхзвукови ракети "Кинжал", представени през март пред парламента от президента Владимир Путин.

Руската бойна авиация има близо 60 такива бомбардировача на въоръжение и още няколко десетки - на консервация, посочват специалистите.

Според вестника става дума за авиационен вариант на ракетите "Искандер", който има далеч по-висока максимална скорост и по-голям обсег - до 2000 км вместо 480. Експертите твърдят, че така Русия не нарушава договора за ракетите със среден и по-малък обсег, забраняващ производството, тестовете и разполагането на наземни ракети с обсег от 500 до 2500 км.

"Кинжалите" - по 4 броя на машина, се очаква рязко да повишат възможностите на Ту-22M3 за поразяване на далечни цели, без самолетите да навлизат в зоната, където са уязвими за противовъздушната отбрана на противника.

"Системата естествено е чисто ударна, но в рамките на руската военна доктрина има отбранително предназначение. В случай на хипотетичен сблъсък между Русия и НАТО на европейския континент "кинжалите", най-вече в неядрен вариант, се предвижда да станат основно средство за унищожаване на тиловата инфраструктура на алианса, като блокират прехвърлянето на войски, на техника и парализират управлението на военните действия", обяснява "Известия".

Според изданието употребата на подобни средства цели по-специално "максимално да отдалечи момента, когато единствено ефикасно средство за противодействие ще стане използването на ядрени оръжия". "Съществуват ли "кинжали" в ядрен вариант? Би било странно да не е така", отбелязва руският всекидневник, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
336
3
 
4
 
! Отговори
Az преди 5 години
Русия най добра в оръжия за смърт, САЩ най добрата страна за своите граждани...
335
1
 
1
 
! Отговори
Писимист преди 5 години
Изкуствения интилект иде.....
334
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХАХАХААбе *** щоооо........ не се пообразоваш малко пък тогава да да си показваш простотията в публичното пространство?
333
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Големият рев е за това, че Запада и САЩ мислеха, че с оръжието са добре подготвени срещу Русия. А то се оказа, че не е така.Разбирам ги. Голям рев, но трябва да свикват, че във военно отношение са по зле от Русия.
332
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само Борисов до сега е взел 30 милиарда. Кой ще ги връща? Май не са внуците на БАЦЕ, АМИ НИЕ. Ако остане жив българин.
331
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 353Външния дълг се утрои при управлението на грабливите европейски разбойници и бандити.Напротив другарю червен пацал, външния дълг в момента е такъв, че сме втората страна в Европа с най-малък външен дълг.
330
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 358Разбира се кофти е да прочетеш, че "изостанала" Русия, по която ти плащат да плюеш има оръжия, които превъзхождат господарите ти...Не, кофти е да видиш на какво мяза Калининград, Мурманск и цяла Якутия.Е това му викам кофти.
329
8
 
5
 
! Отговори
Само от Русия преди 5 години
Идва дрънкането на оръжия! Живях 12 години в Америка и сега живея в Германия - никой нормален не се занимава с това... авторитарните режими си приличат ...
328
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аве ако това беше льжа велика Русия нямаше да е 1/6 от сушата.
327
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аман от глупости. На тия руснаци не им ли увряха най-накрая чутурите та да разберат че с тия хвалби стават само за смях.
326
16
 
13
 
! Отговори
руски боклуци преди 5 години
Навремето преди 89г Русия задължаваше десетки държави да и купуват оръжието( и всички некачествени стоки и техника) . Сега при пазарна икономика трудно може да си продаде вторичните суровини. Затова ни натрапват тези копия и стрели....Но ако има патриоти в министерството на отбраната не биха купили техника заради която загиват пилоти и други ценни за България кадри.
325
18
 
13
 
! Отговори
rze преди 5 години
До extremistЕстествено ,че САЩ доминират в технологично превъзходство ,при положение ,че са най-богатата и технологична страна.Русия например ,дори не е технологична страна ,а военната им техника означава "ракети".Другото всичко е скрап от 50-те години на миналия век...
324
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Минимална заплата в русия 2018: 11163 ruble ($178) per month. (след вдигането с 30%)Нямам какво повече да кажа
323
8
 
22
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Ся по ТВ Атака пак ще пускат анимации с руски ракети и ще разправят как България ще бъде унищожена за 15 мин. Не си дават сметка какъв автогол си вкарват така! Намерили кой да плашат? Българинът го е страх само от три неща:1. Да не настине;2. Да не се мине;3. Да не нае*** жена му!
322
17
 
21
 
! Отговори
Мужик преди 5 години
Всичко дет излиза от руски медии е лъжа и пропаганда!
321
18
 
14
 
! Отговори
extremist преди 5 години
най-малко шест вида оръжия, чиито възможности надхвърлят тези на най-добрите им западни аналози. - КОЛКО ЖАЛКО ЗА ВСИЧКИ "ТАРИКАТИ" САМОУБЕДИЛИ СЕ В МИТА ЗА ТЕХНОЛОГИЧНОТО ПРЕВЪЗХОДСТВО НА ЗАПАДА...
320
6
 
9
 
! Отговори
Симеон Димитров преди 5 години
Г-н Сивков е всъщност някакво опозиционна фекалии нямаща нищо общо с армията. От онези около Елцин ,които продадоха всичко и Русия и до сега се пробва да си го върне. Той е бивш журналист. Той няма експертизата за да се изказва по военни въпроси. Това е все едно зъболекар да чете лекция на конгрес на гинеколози. За по ясно по сведения на ЦРУ Русия има минимум 10 броя "Кинжал" в бойна готовност. А останалите комплекси положението е същото. Т.е. нищо общо с изнесеното в статията. Изобщо фейс нюз.
319
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 354Външния дълг се утрои при управлението на грабливите европейски разбойници и бандити.
318
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Същата!Бедна Япония, която не притежава нито едно от трите е 200 години напред от великата ***.Даааааааа само дето нямат суверинитет теа японци с окупираните американски базички
317
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 328НА МЕН МИ Е ПО-ИНТЕРЕСЕН НАШИЯТ ФАЛИТ, КОЙТО НЕ Е ДАЛЕЧ.България вече е втората страна в ЕС с най-малък външен дълг.Стига БСП да не вземе властта бая ще има да почакаш.Даже може да не доживееш!Докато сме в ЕС фалит няма да има.*** се от яд!