Русия с ответни мита върху вноса на стоки от САЩ

Обявените от кабинета ставки са от 25 до 40 на сто
6 юли 2018 19:55, Елка Василева
24
Русия с ответни мита върху вноса на стоки от САЩ
Снимка: архив, Reuters

Русия въведе допълнителни мита в размер от 25 до 40 на сто върху вноса на някои стоки от САЩ в отговор на американските мита върху стоманата и алуминия, предаде ТАСС.

Митата се въвеждат за вноса в Русия на техника за пътно строителство, оборудване за петролно-газовата промишленост и оптични влакна от САЩ. Съответното постановление е подписано от премиера на Русия Дмитрий Медведев, се уточнява в съобщението на министерството на икономическото развитие, пише БТА.

"Компенсиращите мерки се прилагат под формата на допълнителни, повишени ставки на вносните мита в размер от 25 до 40 на сто върху стойността на вносната стоки. С тях ще се облагат стоки от САЩ, чиито аналози се произвеждат в Русия", отбеляза министърът на икономическото развитие на Русия Максим Орешкин.

Русия може след три години да въведе нови допълнителни мита върху вноса на стоки от САЩ като ответна мярка, защото сегашните контрамерки не покриват напълно щетите за руските износители от действията на американските власти, се допълва в съобщението на икономическото министерство.

"Щетите от американските търговски ограничения за руските износители се оценяват на 537,6 милиона долара. Това е обемът на допълнителните мита, които руските доставчици трябва да плащат в САЩ. Повишението на нашите мита на този етап ще позволи да бъда компенсирана само част от щетите - 87,6 милиона долара. Това е компенсацията, на която Русия има право според правилата на Световната търговска организация (СТО), поясни Орешкин, цитиран в съобщението.

Останалата част от компенсиращите мерки Русия ще може да приложи или след три години от началото на действието на допълнителните мита на САЩ, тоест на 21 март 2021 година, или след решението на СТО, че американските мерки не отговарят на правилата на организацията, отбелязва руското министерство на икономическото развитие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: митаСАЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари