Зад успеха на Мондиал 2018: Трудът на десетки мигранти от Азия

Те построиха стадионите, сега ги поддържат и почистват след феновете
6 юли 2018 21:07,
104
Зад успеха на Мондиал 2018: Трудът на десетки мигранти от Азия

Зад блясъка на гладко протичащия Мондиал в Русия стоят легиони от работници мигранти от Централна Азия, които построиха стадионите и ги поддържат в работно състояние, обслужват търговските щандове и почистват след феновете, които се веселят по улиците.

Те се сред милионите мигранти, които вършат нискоквалифицирана работа из цяла Русия, изправени пред обичайния полицейски тормоз и етническа предубеденост. Те са обвинявани, че подриват заплатите и правят терористични заговори, но за разлика от Европа и САЩ, никой не говори за построяването на стена, която да ги спира. Така е защото те са опора на икономиката и помагат на геополитическата стратегия на Владимир Путин - без тях Русия можеше изобщо да не успее да приеме Световното първенство по футбол.

В градовете, където се играе футбол от световна класа, облечените в оранжево работници мигранти си правят селфита с феновете, и успяват да зърнат моменти от мачовете, изпратени от телефоните на техните колеги, или да гледат повторенията пред телевизора в общата спалня, след 12-часова смяна. Няма да ги чуете да се оплакват.

"Тази страна ни прие и ни даде работа", каза Бобур Улашов, който е напуснал селото си в Южен Узбекистан преди пет години в търсене на работа. Днес 37-годишният работник събира боклука със своята назъбена метална лопатка и вади кутии от бира от храстите в московската официална зона за фенове.

Той няма почти никакви контакти с тълпите от зрители - "те виждат оранжевата жилетка и ме подминават", свива рамене той. Но той не се колебае, когато го питат, кого подкрепя: "Русия. Кой друг?"
Русия осигурява работа на хора като Улашов, който изпраща всеки месец по 100-200 долара у дома си на 6-годишния си син, съпругата, родителите и роднините. Хора като Улашов предоставят на Русия евтина работна сила за подготовката на Световната купа.

"Имигрантите представляват основната работна сила" за построяването на стадионите и транспортната инфраструктура за турнира, каза Валерий Соловей, преподавател в московския институт за международни отношения МГИМО и експерт по миграция и национализъм. "Без работници мигранти Русия нямаше да може да построи всичко това толкова бързо", добави той.

Въпреки обещанията на футболния ръководен орган ФИФА, работата не винаги е била безопасна или хуманна.

От Международната федерация на строителните работниците казват, че 21 души са загинали на строителните площадки на Световната купа. Международната правозащитна организация "Хюмън райтс уоч" е отчела хиляди оплаквания от работещите на обекти на Мондиала и е констатирала, че мнозина изобщо нямат трудови договори, а някои са работили при температури от минус 25 градуса по Целзий, с една почивка през 9-часова смяна.

"Нарушенията включват неизплащане на заплати, сериозни закъснения в тяхното заплащане, много рискови условия на труд на много обекти, а също санкциониране на работниците, които се оплакват", каза Юлия Горбунова от московското бюро на организацията.

Организационният комитет на Световното първенство в Русия казва, че работи с ФИФА по система за инспекции, за да се изкоренят предполагаемите нарушения на трудовото законодателство, а ФИФА каза миналата година, че е видяла рязък спад в "броя на проблемите" на руските строителни площадки, след инспекциите. Нито руските организатори, нито ФИФА са представили данни за това, което са констатирали, а и не казват дали някой е бил осъден.

Това буди тревога както за руските работници, така и за Световното първенство през 2022 г. в Катар, където работниците мигранти извършват почти цялата неквалифицирана работа и имат малко законови права.

Мигрантите от обслужващия персонал на стадиона "Лужники", основното московско спортно съоръжение с капацитет от 81 000 места, твърдят, че условията им на работа са добри - 30 000 рубли (470 долара) месечна заплата по време на турнира, с един или два почивни дни на седмица. Но повечето не искат да се публикуват истинските им имена от страх, че работодателите им ще ги накажат.

Гафиржон Курбонов не се страхува да говори. Той работел по асфалтирането на улици в Санкт Петербург, когато руските градове се привеждаха в добър вид преди Мондиала, а сега работи като сертифициран шофьор на такси в Москва. Съпругата и двете му малки деца са се присъединили към него, и сега той иска да се установи тук.

"Бизнесът процъфтява. Има толкова много фенове от чужбина", каза той забързано, на руски с таджикски акцент. А след като свърши Световното първенство? "Винаги ще има работа", смята той.
Много по-трудно от получаване на разрешително за работа и справедливо заплащане е преборването на дискриминацията. Служителите на правоохранителните органи, пазещи метрото, методично спират хора от Средна Азия за проверка на багаж и документи, игнорирайки онези с по-славянски черти.

Руските власти казват, че проверките на багаж и документи са част от всеобхватните мерки за сигурност, необходими за защита на страната.
Когато Русия изпадна в рецесия заради западните санкции по повод анексирането на Крим, върху дошлите от Централна Азия беше хвърлена вината за подриване на заплатите, пренасяне на тероризъм и битовата престъпност.

След като киргизки шофьор на такси удари пешеходци близо до Червения площад в началото на Мондиала, социалните мрежи гъмжаха от обидни коментари за "гастарбайтерите", които стават терористи, въпреки че руските власти твърдяха, че това е само инцидент със заспал шофьор.

В миналото обаче работниците мигранти от Централна Азия бяха свързвани с ислямския екстремизъм. "Усещайки социален натиск, те се радикализират", каза Соловей. Дискриминацията "поражда чувство на протест".

При все това, когато националистически политици агитират за въвеждане на визи за цетралноазиатските работници, правителствените представители възразяват, страхувайки се, че това ще струва на Русия влиянието й в стратегически район. И дебатът бързо затихва.

В Русия има най-много работници мигранти в сравнение с всяка друга държава в Европа. Соловей казва, че са около 6 милиона според официалната статистика, но 10 или 11 милиона по неофициални данни. Повечето идват от бившите съветски републики в Централна Азия, древните градове на пътя на коприната в Узбекистан, обеднелите долини на Таджикистан по границата с Афганистан.

Някои се заселват в Русия и стават част от пейзажа на мултиетнически градове като Москва. Други остават за дълго гастарбайтерите, връщайки се у дома всяка година, за седмици или месеци понякога, и изпращат пари, които представляват съществен дял от бюджетите на централноазиатските държави.

Уличната метачка от Киргизстан на име Гюлнара гордо показва на телефона си снимки на големите си деца у дома, които се надява да види това лято. Това й дава сили да се справи с предизвикателството по чистенето на боклука, оставен от футболни фенове на историческите улици край Червения площад.

На стадиона в Санкт Петербург, работник по поддръжката чака плахо в коридора, когато феновете се изсипват след мача от първия кръг между Русия и Египет. Гледайки ликуващите лица на руснаците, той разбира, че домакините са спечелили, но трябва да пита минувач за резултата.

Ремонтирайки плочките само на около 10 метра от трибуните, той няма представа какво се е случило вътре.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Русия бягат много, ама пък какви... Мигрантска вълна от норвежци и шведи не чакай. След 2-3 поколения, когато метачката Гюлфие има 30 внука, ще те питам кво прайм.
29
3
 
45
 
! Отговори
Petrov преди 5 години
Бившите българи от афроамериканските гета в САЩ се взеха насериозно. Чак ни дават съвети.
28
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
26, аз съм живял в САЩ и затова ти казвам, че си смешен.В панелка не съм живял, това беше за дошлите в София фенове на правешкия :)
27
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"десетки"...брегх, много продуктивни бе! Апропо *** пропаганда статия, да не би потните мексиканци в Щатите или нeгpата в Англия да правят нещо по-различно?
26
3
 
43
 
! Отговори
до 18 преди 5 години
Повече са и още поне 2/3 имат дом, който не е тяхна сoбственост, а живеят под наем, а бе що не отиваш в САЩ a седиш тука в лошата панелка строена от бай Тошо.
25
3
 
51
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Не бе в САЩ раздават пари по улиците толкова щедри хора са. Бухахаха
24
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 20Побългарените глупотевини почват да сипят ефира! Е ще се оправим но друг път!
23
0
 
50
 
! Отговори
хюго бос преди 5 години
Хайде пак либералоболшевишка пропаганда и манипулация- видите ли, без имигранти от Азия не сме можели да се оправим. Я, всичкото либералбашизбоук да се изнесе в любимия им ислямски свят и да оставят нормалните хора на мира.
22
2
 
35
 
! Отговори
ленин преди 5 години
Другаря Путин каза,че мондиал 2018 ще спечели Русия.
21
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Петров 13Спри да пиеш одеколон! Намали калето!
20
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1890 милиона са на фууд стамп енд фрий стъф . САЩ е заложник на либерало-толерастите и някога великата страна е на колене, а Тръмп се опитва да я изправи.
19
9
 
36
 
! Отговори
от западна Европа преди 5 години
До ZOROполучаваш 1200 евро като си видиш ушите без огледало...........................Не само ,че ги получавам тези 1200 евро чиста заплата ,а и работя само 8 часа на ден ! Събота и неделя почивам ! Да не съм роб в руската *** за работя за 400 долара по 12 и повече часове на ден ! И тук има работохоличи които работят по 12 часа ,ама пари печелят не падат под 3500 евро на месец !
18
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
45 милиона бездомни в САЩ, буахахахаа....
17
1
 
48
 
! Отговори
крият нещо преди 5 години
Стадионите не ги построиха емигрантите от Казахстан и прочие защото на Руската федерация щеше да им излезе много солено , казахстанец под 300 долара заплата няма да строи стадиони ! Стадионите ги построиха работници от северна Корея за много ниски заплати от порядъка на 50 и 100 долара в зависимост от квалификацията на работника и поста който заема на обекта ! Между Русия и северна Корея има подписан договор за това !
16
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Перфектната организация пак ще я платят крепостните. Искам да спечелят лятната олимпиада, че да вдигнат пенсионната възраст на 70 г.
15
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Азия разбирам работливи азиатци, а не инженерите от БИ и Африка.
14
1
 
42
 
! Отговори
ZORO преди 5 години
ДО ЗАПАДНА ЕВРОПАполучаваш 1200 евро като си видиш ушите без огледало
13
2
 
54
 
! Отговори
Петров преди 5 години
45 милиона в САЩ са бездомни и живеят където заварят. Ама в Русия било така
12
17
 
37
 
! Отговори
слушайте ми думата преди 5 години
Хвали Русия ,но живей в западна Европа ,САЩ , Канада и други места с развита икономика ! И никога не пожелавай животът ти в западна Европа да стане такъв какъвто е в руската *** ! Хвали Русия ,но е искай руският начин на живот да дойде в Европа !
11
1
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Тенденциозна статия."---На това "статия" ли му викат? Това си е просто леене на помия, като се търси под вола теле, само и само да се плюе. Не е хубаво така! Оня ден и Цвинокио се изп*рдя за Китай, и остави Боко да развява аромата.