Пенсионна реформа? Местните власти в Русия не бързат

Не бива да я критикуват, от друга страна не е добре да я подкрепят
9 юли 2018 17:00,
10
Пенсионна реформа? Местните власти в Русия не бързат
Снимка: архив Reuters

До 17 юли всеки от общо 85-те субекта на Руската федерация трябва да представи в Държавната дума оценка за законопроектите, вдигащи възрастта за пенсия. Положителни мнения обаче са изпратили засега само 19 региона, информира "Ведомости".

Местните власти не бързат да одобряват реформата - от една страна, не бива да я критикуват, от друга - ако я подкрепят, това ще застраши предизборните им рейтинги, разсъждава вестникът, цитиран от ВВС.

Още по темата

При това партията на властта "Единна Русия" (ЕР) и парламентът препоръчали на регионите, в които наесен предстоят избори, да се въздържат от оценки. А ръководството на ЕР настояло местните й структури да не споменават по никакъв начин, че партията подкрепя пенсионната реформа, пише БТА.

Руското правителство предлага поетапно увеличаване на пенсионната възраст за мъжете на 65 години от настоящите 60. При жените се предвижда увеличение на възрастта от 55 години на 63. По данни на Световната банка продължителността на живота в Русия е 66,5 години за мъжете и малко под 70 години за жените.

Москва и Подмосковието правят опити да смекчат нещата с нови привилегии за пенсионерите, но аргументи в полза на реформата "още не са обмислени и разработени дори на федерално равнище", изтъква политологът Константин Калачов.

Централните власти в Русия няма да позволят мнения с критики за реформата - инак ще последват санкции, убеден е аналитикът Николай Миронов.

"Затова или трябва да хвърлиш оставка, или просто да избягваш отговор. Или пък да хвалиш реформата. Това обаче носи риск - тутакси се излагаш на критики и ти падат рейтингите, особено в регионите с предстоящи избори. Най-вероятно партийното ръководство ще разреши на тези местни клубове да си замълчат", смята експертът.

Според "РБК" впрочем ръководството на ЕР е разпратило по места и на своите депутати презентация с инфографика, обясняваща позитивните страни на пенсионната реформа - за да обясняват на хората колко е необходима.

Като мотиви се посочва, че сегашната възраст за пенсия е установена преди 60 години - още в Съветския съюз, броят на трудоспособните в страната междувременно е намалял от 97 милиона на 76 милиона (без да се уточни през кой период), а по-висока от Русия пенсионна възраст вече са въвели 70 на сто от страните в Г-20 и всички европейски, включително Беларус.

Трябва обаче властта да задейства и други канали - да печата брошури за самите граждани, да звучат гласовете на експерти и лидери на общественото мнение, смята политологът Андрей Колядин.

С такива мерки руската власт ще може според него "да убеди хората, че пенсионната реформа е правилна, или поне да ги накара да се примирят". Но ако информацията идва само от "Единна Русия", "неприемането ще се засилва", подчертава експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е много зле с т.н. генетично здраве. Най-добре са някои с леко дръпнати очи, най-зле тези в Западен Кавказ. Ако се ожените за рускиня, рискувате поколението.
7
0
 
0
 
! Отговори
Реформа анти Путин преди 5 години
Целта е да се насъска населението на РУската федерация срещу ПУтин С вдигане на пенсионната възраст ще пострадат всички вкл млади чакащи за по атрактивни работни места.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За разлика от европейците даже и от нас руснаците имат много ниска продължителност на живота и де факто тази реформа премахва пенсиите в Русия.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6Еми съжалявам колега,ама не съм учил да разнасям кофи с киреч ! Не знам как става номера! Ако ли пък строителните фирми са опрели до 65 годишни ,да им разнасят киреча и кофите,нека да пускат кепенците!Ако 65 годишния има желание за работа може я пазач да стане,я нещо подобно и по-леко-стига желание и разбиране от страна на държавата да има! А как разбра,че си клатя краката,не ми е ясно или за теб,който не носи киреч,който не копае канали и не носи тухли,е кракоклатач и безполезен
4
0
 
0
 
! Отговори
Зонзолата преди 5 години
е тъб дрол.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2Пълно е и с 80-85 годишно и със 60 и 70! на кой каквото му е драснато!
2
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има една приказка,че най-добрата пенсия е заплатата! Не съм виждал някой толкова изморен от работа,че да не продължи да работи до посочените 65 г.за мъжете,а по-късно и за жените.От една страна пенсиите никога не достигат,а още един доход и то по-висок от пенсията никога не е излишен!Който е болен,инвалид или наистина няма възможност да работи,там могат да се намерят много компромисни варианти!Познавам много хора,които работят след пенсия и не се оплакват,дори и 80 г. пораджия!
1
3
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
В България мъжете живеят средно 72г., а жените 78г. Боярищникът не прощава!!!