Европа до Тръмп: Русия е проблем, не партньор

ЕС и НАТО подписаха декларация за сътрудничество преди пристигането на Тръмп
10 юли 2018 16:30, Екип на Dnes.bg
359
Европа до Тръмп: Русия е проблем, не партньор
Снимка: Rеuters

Европейският съюз предупреди американския президент Доналд Тръмп, че Европа е неговият стратегически партньор, а не Русия.

Ден преди срещата на върха на НАТО и седмица преди разговорите на Тръмп с руския президент Владимир Путин, президентът на Съвета на ЕС Доналд Туск заяви, че "винаги е добре да се знае кой ти е стратегически партньор и кой ти е стратегически проблем“.

Туск изрази възмущение от "почти ежедневните“ критики на американския президент, че ЕС не харчи достатъчно за сигурност, оставяйки на САЩ сам да се грижи за европейската сигурност и каза, че САЩ не е имал и няма по-добър съюзник от ЕС.

"Европейският съюз харчи за оръжие много повече от Русия и толкова, колкото Китай и това е инвестиция в общата ни отбрана и сигурност, което не може да се каже със сигурност за руските и китайските разходи“, заяви Туск по време на церемония за подписването на декларация за сътрудничество между ЕС и НАТО в Брюксел.

Президентът на Съвета добави, че "парите са важни, но солидарността е по-важна“ и припомни, че именно Европа първа отвърна на молбата за помощ на САЩ след терористичните атаки на 11 септември и че европейските войници са се били рамо до рамо с американските в Афганистан, губейки 817 живота след тях.

"Скъпа Америка, уважавай съюзниците си, защото те не са много“, каза още Туск. Той призова президентът Тръмп да помни кои са му съюзниците, както на срещата на НАТО, така и "още повече, когато се срещате с президента Путин в Хелзинки“.

Часове преди пристигането на президента Тръмп в Брюксел, където той ще участва в започващата утре среща на върха на НАТО, ЕС и Пакта се врекоха да разширят сътрудничеството помежду си, за да гарантират сигурността на европейците, ако Тръм изпълни заканата си да остави Европа да се брани сама.

С декларацията ЕС и Алиансът се заричат да задълбочат и разширят съвместните си дейности извън досегашното съдействие в операциите срещу трафикантите на мигранти в Средиземно море, кибер и хибридните заплахи.

ЕС и НАТО си обещаха "бърз напредък“ и в военната мобилност на жива сила и въоръжение, борбата с тероризма, както и подкрепа за сигурността на съседите на ЕС от Изток и от Юг, откъдето идват основните заплахи за сигурността на Европа.

От своя страна ЕС, се ангажира да инвестира повече в отбрана, чрез новите инициативи ПЕСКО и Европейският отбранителен фонд, чрез които съвместно ще разработва, купува и ползва оръжия и друго оборудване за целите на отбраната.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг напомни, че след напускането на Великобритания на ЕС през март догодина, 80% от разходите за отбрана в Пакта ще идват от страни, които не са част от Европейския съюз. В момента само 8 от еврочленките изпълняват ангажимента си към НАТО да харчат поне 2% от БВП за отбрана. България не е сред тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп ритна Европа точно в задния отвор.Сега ще ритне и канчето на НАТО - Много плащаме за нищо, казда Тръмп.А какво ще прави онова огромно стадо НАТО - хайлази с високи заплати, не се знае.Много съм притеснен за тях.
206
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анти ГЕРБПроблем са болните мозъци на английските лидери, не Европа.
205
25
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 5 години
Я па съм за Америка.Никаква Русия.Така де ! Някой против? Няма.
204
6
 
35
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 5 години
"Русия е проблем, не партньор". Проблем са болните мозъци на европейските лидери, а не Русия.
203
29
 
5
 
! Отговори
САЩ са велики преди 5 години
YouTube -США уничтожит всю РОССИЮ за 1 час! Русские понимают, что у них шансов нет!
202
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАнглия е най-скапаната държава в света, по-зле дори от Австралия.
201
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТръмп - Русия е партрньор, Британия е проблем.
200
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп - Русия е партньор, Европа е проблем
199
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До военен експертСега от този клип ми стана ясно защо на американците не им мигна окото когато потопиха руската атомна подводница ! Явно не се страхуват , имат доверие в себе си ,че бързо ще се справят с Русия ! Щом на клипа и руските военни потвърждават могъществото на САЩ , значи работата е сериозна !
198
8
 
3
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Русия -няма такава държава, има източно-еврейска провинция!!!САЩ - е създадена от евреите банкери, на герба, на знамето, на долара са изписани еврейските символи!!!ЕС и Брюксел трябва да бъдат унищожени, защото белите европейски народи са единствената реална заплаха за евреите-ционисти, колкото и невероятно да ви се струва!!!Истината е жестока, това не са фантазии на един болен шизофреиден мозък!!!Агент Дживи Колинс!ЦРУ!!!
197
23
 
3
 
! Отговори
Прозрение преди 5 години
Мразя Русия!Поздрави от Германия, щастлив мияч и военен експерт.
196
1
 
18
 
! Отговори
345 преди 5 години
Къде го тоа клип хе-хе, САЩ може и да унищожат Русия за час, ама същото ще направят и със тях, ПРО-то им още е далеч от това да свали и половината руски ракети.Къде ви намират толкова прости ***
195
19
 
1
 
! Отговори
готин клип преди 5 години
До военен експертYouTube -США уничтожит всю РОССИЮ за 1 час! Русские понимают, что у них шансов нет! ......................Евалла бе брат ! От къде им го каза този клип на рубладжиите ,сега няма да могат да спят ! Дори руските военни в клипа потвърждават собственото си безсилие пред американците !
194
3
 
24
 
! Отговори
Българо фен преди 5 години
България е номер едно, за мен. Другите скъпи за сърцето ми са сърби и руснаци. Кой каквото да говори, плюе и храчи по тях за мен е манна небесна. Така възпитавам и децата си, говоря им за турското робство, за нацистка Германия и капиталистическа САЩ. Евротупани, ако мислите да изтриете народната памет няма да стане. Да пишете нова история няма да мине. Истинските патриоти остават тук, а не се продават в европата. Нищо, че ще получават 1000лв,накрая изедниците ще си го получат!!!
193
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Нито една страна, която няма ядрено оръжие, не може да се счита за независима"Шарл де ГолАбе този Ким разбира ли френски?
192
4
 
14
 
! Отговори
Шефът на света преди 5 години
Шефът на света, Тръмп, вижда в ЕС толкова голям враг за САЩ, колкото е и Китай. Тръмп няма да работи с ЕС, а ще сключва двустранни договори с отделните държави. Тръмп каза, че никой не заплашва ФРГ, включително и Русия, и ще изтегли от там останалите 35 000 американски солдати. Това води да ускоряване на саморазпада на ЕС. В момента само ФРГ, Холандия и Дания са икономически стабилни. Останалите държави се командват от Германия, която и им плаща за това. За Тръмп са по-интересни Китай и Русия, а не ЕС.
191
2
 
7
 
! Отговори
Василев преди 5 години
За икономика и социална дейност няма да инвестирате, ще инвестирате в сигурност, ще инвестирате във великите и всемогъщи англосаксонски банки и военни корпорации!!!Това ви казва Тръмп, а това си е чист рекет , но казан по дипломатичен път!!!Агент Хари Джоунс!ЦРУ!!!
190
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало, експерта, я се експедирай бързо в халифата че джихадистите ви с дроновете и розовите тойоти го закъсаха. Жалък ***
189
12
 
6
 
! Отговори
военен експерт преди 5 години
"Те са небоеспособни в конвенционална война , нямат модерни танкове ,самолети и прочие!"Tи май си прекарал последните 20 години в кома и си се събудил вчера....................Руските танкове ,самолети и прочие са модерни според твоите разбирания и разбиранията на рубладжиите ! Но в действителност са въздух под налягане ! Дори руски военни експерти са качили клип в YouTube ,в който потвърждават превъзходството на САЩ ! Мисля ,че клипът се казваше - США уничтожит всю РОССИЮ за 1 час! Русские понимают, что у них шансов нет!
188
4
 
9
 
! Отговори
345 преди 5 години
Тръмп каза на източноевропейските бантустани, че щом смятат Русия за заплаха да отделят 3-4 % от БВП и да се пазят сами а не да *** на умряло "чичо Сам спаси ни", щото на Америка им писна да харчат баснословни суми за отбрана за да пазят и новите навлеци в НАТО. Иначе е ясно, Русия е по-силна военно от целия ЕС.