Хелзинки, 2018-а: Ловкият Путин надхитри слабия Тръмп. Как?

Остават толкова много въпроси - заложени мини за бъдещето
Обновена: 18 юли 2018 07:17 | 17 юли 2018 21:44, Петя Славова
216
Хелзинки, 2018-а: Ловкият Путин надхитри слабия Тръмп. Как?
Снимка: БТА

Преди повече от три десетилетия американският и съветският лидер се срещнаха в малка северна столица, а голяма част от света колективно затаи дъх. Двете водещи ядрени сили бяха изправени пред екзистенциални предизвикателства, а ядрените им арсенали се раздуваха без контрол. Необходимо беше да се направи нещо, за да се излезе от тази безизходица.

Още по темата

Вчера двамата лидери не бяха Роналд Рейгън и Михаил Горбачов, които се срещнаха в Рейкявик, Исландия, на 11-12 октомври 1986 г., а Доналд Тръмп и Владимир Путин, които разговаряха във финландската столица Хелзинки. Разликите между тези две срещи на върха не биха могли да бъдат по-поразителни, но залозите бяха не по-малко екзистенциални.

Книгата на Гийом Серина "Невъзможна мечта", която тъкмо преведох от френски и ще бъде издадена следващата пролет с предговор от Горбачов, описва как съветският лидер смая Рейгън с предложение двете страни напълно да унищожат ядрените си арсенали. Светът никога не е бил по-близо до премахване на най-заплашителната и дестабилизираща сила на планетата. Това предложение, станало известно като "нула ядрени оръжия", се провали единствено заради нежеланието на Рейгън да се откаже от своята любима, макар и напълно непрактична, система за космическа отбрана "Междузвездни войни".

Съединените щати в крайна сметка излязоха победители. Три години по-късно настъпи краят на комунизма, както и на господството на ранения и обеднял Съветски съюз над половин Европа.

Този път Вашингтон имаше още една несравнима възможност. Но в Хелзинки вчера американският президент беше надхитрен от един ловък руски лидер, играещ от позицията на неоспорима сила, забавлявайки се със своя доста отслабен колега. Нещата можеха да се развият много различно. И наистина, вероятно ще минат дни, седмици или месеци, докато разберем какви отстъпки е направил всъщност Тръмп на Путин. Само можем да знаем какво не призна Путин на съвместната им пресконференция след това.

Руският лидер каза, че никой от военните му служители не се е намесвал по какъвто и да е начин в изборите в САЩ. Юристите, работещи по разследването на американския специален прокурор Робърт Мълър за намеса в изборите, обаче посочиха поименно 12 руски военни разузнавачи от Главното разузнавателно управление, които според американското разузнаване наистина са проникнали в демократичната система на САЩ. Обвинителният акт срещу тях обяснява как те са извършили това, буквално до последното натискане на компютърната клавиатура.

Също така знаем, че Путин все пак няма да признае, че е нахлул в съседна Украйна и е завзел голямо парче от нейната територия под дулото на оръжието, и че Тръмп не постигна никакво признание на този факт от него.
Може да има начин за нови преговори за ограничаване на ядрените арсенали на двете страни. Но без да има меморандуми или подписани заявления непосредствено след срещата, нямаме представа как може да бъде постигнато това, ако въобще стане.

Тази среща на върха даде на света тъкмо това, което Путин искаше от самото начало - да бъде признат от човека, който би трябвало да бъде лидер на свободния свят, за легитимен член на клуба на водещите сили. А това беше истинският подарък, който даде Тръмп - да стоят като големи приятели на поставени един до друг подиуми, разменяйки си комплименти, усмивки и ръкостискания.

Всичко това става в момент, когато съюзниците на Америка стоят отстрани и гледат как годините на успешна изолация на една държава парий идват към тъжен и доста непредсказуем край. За разлика от изхода от срещата между Рейгън и Горбачов, днес остават нерешени толкова много въпроси - заложени мини за бъдещето на демокрацията и единството на самия западен съюз.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2+22+2 = 3 Толкова ти е математиката.
119
5
 
4
 
! Отговори
2+2 преди 5 години
И както се разбира тази победа е излязла на Путин доста евтино. Миналата година писаха ,че руски фирми са купили недвижима собственост от фирмата на Тръмп за 80 милиона долара , като по този начин са финансирали предизборната му кампания . Ако приемем , че печалбата на фирмата му е 30%, значи цялата далавера е струвала на руснаците 24 млн долара -нищо работа.
118
3
 
6
 
! Отговори
z преди 5 години
Май Русия превзе САЩ отвътре
117
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наистина е хитър . Прави ги на маймуни тъпите демократи. "Случайна" грешка докато чете нещо написано преди седмица. Но сега знае кой го мрази и от двете страни . Всички са със свалени карти да не кажем ***. Трябва чистка преди изборите.
116
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статия за лебедовата песен на т.н. демокрация и единството на самия западен съюз.Всичко спечелено през 1986-89 гг. бездарно изядохте и изсрaхтe.Мечтаният ви еднополюсен свят се спомина. Амин.
115
18
 
9
 
! Отговори
Русофилистик преди 5 години
В момента любимите ми *** ме търтят.Аз съм русофил-патриот и не обичам нищо толкова силно,както Раша и комунистите.Готов съм да продам родината си за жълти копейки,само и само да получа руски шут в ***. Защото,ние *** сме най-долното и продажно племе и сме готови и майка си и баща си да продадем,за доброто на Раша и комундерската идея..
114
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп съвсем не глупав и всичко което се случва не е случайно. Нещата с Русия са горе долу ясни , но довеждайки вътрешната истерия на демократите до абсурдни нива го поставя в изгодна позиция. Рано или късно нещата се обръщат срещу плюещите го. И момента е избран много подходящо. Далеч преди ноември и точно преди дебатитете за новия конституцинен съдия . Питайте средния американец какъв е бил скандала преди 2 седмици и едва ли ще ви отговори.
113
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кое ви дава основание да си въобразявате, че Тръмп е слаб, глупав и всякакви други качества, които ви се иска...Напротив, което обеща си го спазва: Америка над всичко и всички! Не е угоден на либералите, ситуирали се в САЩ, а нас...просто не ни забелязва!
112
2
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 125 преди 5 години
Няма "Европа" няма "Америка" има кланове, шайки с интереси които се пазарят помежду си, правят си мизерии и си разпределят света както могат понеже никой не им пречи.Правилното изказване е: олигарсите зад Путин искат тръба до Германия а клана зад Тръмп не; те искат тръба от Катар за Европа но това удря цената на руския газ и по портфейлите на олигарсите, които обаче не са в позиция да се пазарят понеже ще им замразят авоарите зад граница. Преглъщат и чакат. В световното правителство също не ги щат, нищо че, са готови да си разтурят държавата само и само братовчедите им да ги вземат там.Пов
111
2
 
6
 
! Отговори
Ж.Ж. преди 5 години
Руската КГБ и американската еврейски мафии се разбраха за Сирия,за газа, за новия световен ред вкл.как да се държат с Китай, а европейските страни ще плащат сметките - за мигрантите, за войните, за митата и руските санкции и прочие...Честито!
110
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брей,какъв ли не го нарекоха злите сили Тръмп,затова че иска човечеството да живее в мир! Та нали тази беше глобалната цел на срещата му с Путин! Но има ли зла сила,която да иска мир? Ами тя всичко ще направи,човечеството да погази!!!
109
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само не разбрах коя държава към какъв тъжен край върви? А иначе американците, и по-специялно тия в САЩ, кpъв п*кaят, тва е положението.
108
2
 
8
 
! Отговори
до126 преди 5 години
До Анонимензлобата ти излиза като воня от теб-не разбра ли бе козяче че ПУТИН е велик..внимавай боко да не ти прати *** да те евтанизират бе козяк-ХАХАХАХАХАА
107
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
определено Путин е в пъти по-класен политик от оня клоун
106
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Европа не и оттърва каквато и да е спогодба с Русия , затова по всичките (медии) я поливат с *** !Хора живота на всички ни зависи от тези две страни да се разберът !Аз искам децата ми да живеят !!!!!!!Не ме вълнуват пияните *** които се правят на Виниту !
105
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мачкай Вова ! Нека микробите изпукат !
104
2
 
13
 
! Отговори
citizen преди 5 години
това са тотални измислици, Тръмп въпреки критиките е световен лидер,знае възможностите си на такъв и не се съобразява с мнението на различни нагаждачи,тази среща за него е само една от многото
103
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бла-бла, разочарован русофоб и писал тая статия.
102
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГoшуИмето ти казва всико за теб .
101
2
 
18
 
! Отговори
комитата преди 5 години
някой плаща да се пише прптив Тръмп и Путин -кой ли?