Хелзинки, 2018-а: Ловкият Путин надхитри слабия Тръмп. Как?

Остават толкова много въпроси - заложени мини за бъдещето
Обновена: 18 юли 2018 07:17 | 17 юли 2018 21:44, Петя Славова
216
Хелзинки, 2018-а: Ловкият Путин надхитри слабия Тръмп. Как?
Снимка: БТА

Преди повече от три десетилетия американският и съветският лидер се срещнаха в малка северна столица, а голяма част от света колективно затаи дъх. Двете водещи ядрени сили бяха изправени пред екзистенциални предизвикателства, а ядрените им арсенали се раздуваха без контрол. Необходимо беше да се направи нещо, за да се излезе от тази безизходица.

Още по темата

Вчера двамата лидери не бяха Роналд Рейгън и Михаил Горбачов, които се срещнаха в Рейкявик, Исландия, на 11-12 октомври 1986 г., а Доналд Тръмп и Владимир Путин, които разговаряха във финландската столица Хелзинки. Разликите между тези две срещи на върха не биха могли да бъдат по-поразителни, но залозите бяха не по-малко екзистенциални.

Книгата на Гийом Серина "Невъзможна мечта", която тъкмо преведох от френски и ще бъде издадена следващата пролет с предговор от Горбачов, описва как съветският лидер смая Рейгън с предложение двете страни напълно да унищожат ядрените си арсенали. Светът никога не е бил по-близо до премахване на най-заплашителната и дестабилизираща сила на планетата. Това предложение, станало известно като "нула ядрени оръжия", се провали единствено заради нежеланието на Рейгън да се откаже от своята любима, макар и напълно непрактична, система за космическа отбрана "Междузвездни войни".

Съединените щати в крайна сметка излязоха победители. Три години по-късно настъпи краят на комунизма, както и на господството на ранения и обеднял Съветски съюз над половин Европа.

Този път Вашингтон имаше още една несравнима възможност. Но в Хелзинки вчера американският президент беше надхитрен от един ловък руски лидер, играещ от позицията на неоспорима сила, забавлявайки се със своя доста отслабен колега. Нещата можеха да се развият много различно. И наистина, вероятно ще минат дни, седмици или месеци, докато разберем какви отстъпки е направил всъщност Тръмп на Путин. Само можем да знаем какво не призна Путин на съвместната им пресконференция след това.

Руският лидер каза, че никой от военните му служители не се е намесвал по какъвто и да е начин в изборите в САЩ. Юристите, работещи по разследването на американския специален прокурор Робърт Мълър за намеса в изборите, обаче посочиха поименно 12 руски военни разузнавачи от Главното разузнавателно управление, които според американското разузнаване наистина са проникнали в демократичната система на САЩ. Обвинителният акт срещу тях обяснява как те са извършили това, буквално до последното натискане на компютърната клавиатура.

Също така знаем, че Путин все пак няма да признае, че е нахлул в съседна Украйна и е завзел голямо парче от нейната територия под дулото на оръжието, и че Тръмп не постигна никакво признание на този факт от него.
Може да има начин за нови преговори за ограничаване на ядрените арсенали на двете страни. Но без да има меморандуми или подписани заявления непосредствено след срещата, нямаме представа как може да бъде постигнато това, ако въобще стане.

Тази среща на върха даде на света тъкмо това, което Путин искаше от самото начало - да бъде признат от човека, който би трябвало да бъде лидер на свободния свят, за легитимен член на клуба на водещите сили. А това беше истинският подарък, който даде Тръмп - да стоят като големи приятели на поставени един до друг подиуми, разменяйки си комплименти, усмивки и ръкостискания.

Всичко това става в момент, когато съюзниците на Америка стоят отстрани и гледат как годините на успешна изолация на една държава парий идват към тъжен и доста непредсказуем край. За разлика от изхода от срещата между Рейгън и Горбачов, днес остават нерешени толкова много въпроси - заложени мини за бъдещето на демокрацията и единството на самия западен съюз.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сериозно ли коментирате тази сатира? Кой бил по-велик, Тръмп или Путин? И от двамата не зависи абсолютно нищо. Отидоха да озвучат съобщенията на клановете които са ги НАЕЛИ, даже не си направиха труда да подписват нещо... не че, се налага въобще да ходят да се срещат, просто шоуто трябва да се поддържа... На руските олигарси им се отряза дебело парче доходи (не на северната тръба) и толкова.
99
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната анти Путин и анти Трамп статия. Платените бо клу ци мразят всичко което е различно от това което проповядват като папагали през последните 30 години.
98
12
 
30
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 5 години
СЛАВА НА НАЙ МОГЪЩАТА ДЪРЖАВА НА ЗЕМЯТА - РАССИЯ. ПОКЛОН РУСКИ БРАТЯ ,НИЕ ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ СЕ ГОРДЕЕМ С ВАС.ВЕЛИКИ СТЕ !!! ДАВАЙ ВОЛОДЯ ДО ПЪЛНАТА ПОБЕДА НА РУСКАТА ИМПЕРИЯ. ТИ СИ ВЛАСТЕЛИНА НА ЗЕМЯТА. РУСИЯ ЩЕ ВЛАСТВА НАД СВЕТА СЕГА И ЗАВИНАГИ !!! УКРАЙНА Е РУСКА ЗЕМЯ. РЕПУБЛИКИТЕ СА ВАШИ.ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ В ЕДИН ЮМРУК. НАПРЕД !!!
97
20
 
3
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Дъмб е един безкрайно глупав човек, с голямо его без покритие и затова всичко което прави е невероятно просто от гледна точка на политиката. Роден е богат, не се е самосъздал, както повечето милионери, които са умни
96
6
 
28
 
! Отговори
сорош в паника преди 5 години
Тръмп е Великата Бяла Надежда, Същото се отнася за Путин, Тръмп и Путин заедно ще си поделят Европа отново и ще направят Европа Велика Отново, както и Русия и САЩ ще бъдат Велики Отново. Глобалистите вият на умряло, щото знаят, че краят им е близо! Тръмп, Путин, Орбан са велики лидери!!
95
25
 
5
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Браво, Българофил! Интересно, как никой от рубладжиите не отива в любимата си Россия, а все в прогнилия запад ги тегли!? Мекерета бол.
94
20
 
6
 
! Отговори
москвич бракма преди 5 години
Това бе краят на как клоуна тръмп бог да го прости
93
33
 
8
 
! Отговори
100 рубли = 1 ДОЛАР преди 5 години
Де се чуло и видяло президента на великите САЩ да лиже гъзъ на джуджето ***,срам срам и позор
92
34
 
9
 
! Отговори
Българофил преди 5 години
Тръмп е пътник продажен *** ще лежи във затвора за национално предателство запомнете ми думите продажни рубладжии
91
23
 
8
 
! Отговори
Българофил преди 5 години
Тръмп е пътник продажен *** ще лежи във затвора за национално предателство запомнете ми думите продажни рубладжии
90
5
 
30
 
! Отговори
до българофил преди 5 години
Пак ще повторя за такива като теб - всичко ще се реши след Четири месеца, през ноември!Бяла провинциална и консервативна Америка няма да гласува за демократите на Обама и баба Килъри.На хората им писна от извратените нравствени и морални цености на Вашнгтонските либерали.
89
25
 
12
 
! Отговори
Българофил преди 5 години
Пази боже България от комунисти и рубладжии амин !!!!!!!!
88
23
 
10
 
! Отговори
100 рубли = 1 ДОЛАР преди 5 години
До продажните рубладжии Тръмп е нищожество но ще дойде лидер който ще ви ибе майката на плешивото джудже запонете го това
87
15
 
10
 
! Отговори
Българофил преди 5 години
Тръмп е бита карта скори ще бъде изгонен като куче от белият дом
86
23
 
9
 
! Отговори
Слава Украйна преди 5 години
Българите карат западни машини не руски бракми факт ,българите работят на запад не във руската *** факт е защо мамка ви продажна рубладжииска ревете за алкашите????????????
85
19
 
9
 
! Отговори
Слава Украйна преди 5 години
Българите карат западни машини не руски бракми факт ,българите работят на запад не във руската *** факт е защо мамка ви продажна рубладжииска ревете за алкашите????????????
84
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще видим каква песен ще запеят Сороските тролчета когато Тръмп спечели изборите за Конгрес в Щатите през ноември тази година!Много либералчета начело с баба Килъри ще се окажат на топло.
83
16
 
8
 
! Отговори
100 рубли = 1 ДОЛАР преди 5 години
Тръмп е пътник продажен *** ще лежи във затвора 100% ще дойде лидер който ще ибе майката на плешивото джудже
82
12
 
9
 
! Отговори
България е във НАТО преди 5 години
Слава на САЩ че ни освободиха от пияната проста ***
81
17
 
7
 
! Отговори
Американец преди 5 години
Лично аз ще учистя този клоун Тръмп Америка не заслужава това