Путин с препоръки към НАТО: Не се сближавайте с Украйна!

"Ще отговорим по съответния начин на подобни агресивни стъпки"
20 юли 2018 08:50,
319
Путин с препоръки към НАТО: Не се сближавайте с Украйна!
Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин предупреди НАТО да не си създава по-близки отношения с Украйна и Грузия. По думите му подобна политика е безотговорна и от нея ще има неуточнени последици за алианса, предаде Ройтерс.

В Русия този въпрос предизвиква гняв - Русия има обща граница с двете страни и не иска те да се присъединяват към военен блок, смятан от нея за враждебен. Това е така от 2008 г., когато лидерите на НАТО обещаха на Украйна и Грузия, че един ден ще влязат в пакта, предаде БТА.

Още по темата

В реч в Москва пред представители на руския дипломатически корпус Путин заяви, че е нужно в Европа да бъде възстановено доверието и се обяви против опитите, които по думите му предприема НАТО, да разполага нови бази и военна инфраструктура край руските граници.

"Ще отговорим по съответния начин на подобни агресивни стъпки, които представляват пряка заплаха за Русия", каза руският президент. "Нашите колеги, които се опитват да влошат ситуацията, стремейки се да включат, наред с другите, Украйна и Грузия в орбитата на алианса, би трябвало да се замислят за евентуалните последици от подобна безотговорна политика", заяви той.

Руският лидер каза, че е обсъдил въпроса с американския си колега Доналд Тръмп на срещата им в Хелзинки в понеделник. Тръмп призова членките на НАТО да харчат повече за отбрана, но изрази съменение дали Черна гора, най-новата членка на военния съюз, трябва изобщо да е част от пакта и нарече народа й "агресивен".

На срещата си на върха този месец лидерите от НАТО обсъдиха отношенията с двете бивши съветски републики Украйна и Грузия.

Изтъкнати политици и в двете страни имат силно желание за присъединяване към западния военен съюз, но на шансовете им за това попречиха руските нахлувания на тяхна територия.

По правилата на НАТО страни с териториални конфликти не могат да влизат в алианса, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
30
 
! Отговори
гого преди 5 години
а що не се сетите как куба искаше ракети и бази на СССР на нейна територия и как САЩ ревнаха като ужилени...нещо стандарта е двоен. Те НАТО в Украина казармите на църкви ще правят а генералите в митрополити....Повярвайте по скоро Киев ще стане руски отколкото да забие до жълто синия флаг флага на НАТО. Крим бе леко предупреждение.
12
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, нали Русия нямаше грници, а сега изведнаж се оказва, че има граници !
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера руснаците пуснаха в тубата видео от коментарно студио на една24тв за Македония и позицията на Русия към Балканите. Много е поучително, особено за хора с илюзии, който има здрави нерви и един излишен телевизор да го изгледа.
10
30
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джуджета ще свърши като Кадафи и Саддам. Ще го линчува собствения му народ. Това вече се е случвало в Русия.
9
31
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой всъщност е агресора? Дали е Русия която е окупирала части от тези държави или въпросните Украйна и Грузия които искат да се защитят от нея? Ако Русия не ги беше нападнала те нямаше са искат да влизат в НАТО.
8
19
 
10
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Украйна ако проведат референдум ще искат към Русия на Путин не са му затрябвали тия мишки сега и Крим да пази и храни от НАТО е Русия да не е банка, нека САЩ дадат пари за Крим на Русия за издръжка на населението.
7
6
 
6
 
! Отговори
Така, така! преди 5 години
На коленеее...
6
32
 
19
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 5 години
Кой си ти бе, ***? Вече си тръгнал по пътя на приятелите си, Муамар Кадафи и Садаам Хюсейн!
5
27
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво право има Путин да решава една суверенна държава къде да членува?
4
18
 
20
 
! Отговори
мдаа преди 5 години
Това може да означава само , че възнамерява да присъедини тези държави към Русия ,а членството им в НАТО би му пречило.
3
21
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това все едно го казва Сталин !
2
30
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно защо Путин трябва да "препоръчва" какво трябва да правят неговите съседи ?Украйна и Грузия са суверенни държави и сами трябва да градят своята политика и бъдеще.
1
37
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А не трябва ли Украйна да реши? Значи Путин може да анексира части от Украйна, а НАТО не може да гони своите интереси. Тарикат кагебистки :)