1937-ма – СССР започва репресии. А днес – тъга по отминали времена

В едно московско полицейско отделение служител тъгува по Големия терор
Обновена: 27 юли 2018 08:02 | 25 юли 2018 20:45, Боряна Павлова
212
1937-ма – СССР започва репресии. А днес – тъга по отминали времена
Снимка: архив Reuters

На финала на Световното първенство по футбол в Русия активисти на "Пуси Райът" се втурват в знак на протест на терена. Малко по-късно по време на разпит в полицейско управление служител на правоохранителните органи раздразнено им казва: "Колко жалко, че не е 1937-ма". Гласът му се чува във видеоклип, публикуван в YouTube. Самият служител не е в кадър.

Защо точно 1937-ма?

1937-ма година се е превърнала в символ на масовите репресии. По-точно е обаче да се говори за Големия терор, пише "Deutsche Welle". Така британският историк Робърт Конкуест озаглавява и излязлата си през 1968 година книга за този ужасен период. Всъщност историците не ограничават Големия терор само до 1937 година - масовите разстрели и арести продължават до края на 1938-ма година. Едва след това вълната на терора започва да затихва.

Същевременно репресиите от 1937-1938 не са били нищо ново. Защото веднага след идването си на власт болшевиките залагат на терора. Да споменем само колективизацията, разкулачването, гладомора.

Големият терор обаче се различава с нещо от предишните репресии - най-вече със своята масовост. От юли 1937, когато строго секретна заповед на НКВД, одобрена от Политбюро, определя, така да се каже, официалните рамки на репресиите срещу "антисъветските елементи", до декември 1938-ма са арестувани между 1,3 и 1,7 милиона души, над 680 000 са разстреляни. Има и още 115 000 жертви - някои се самоубиват, а други умират от мъченията, на които са били подложени.

Освен с масовост и жестокост, Големият терор се отличава и с универсалност. Докато преди репресиите са насочени главно срещу определени социални групи и слоеве - например срещу "белогвардейци", "попове", "буржоа" - при Големия терор обект на репресии става цялото съветско общество.

По времето на Хрушчов и започналото "топене на ледовете" официалната пропаганда представя Големия терор от 1937-1938 като репресии главно срещу висшата партийна номенклатура, срещу "верните ленинисти". Но това не отговаря точно на истината. Вярно е, че членове на ЦК, на наркомите и на комунистически бригади, старите болшевики и други представители на партийната върхушка са пострадали много, защото една от целите на Сталин е била да създаде нова, монолитна и предана нему партия. Само че едва няколко десетки хиляди от над милион и половината арестувани по политически обвинения в периода на Големия терор са ръководни кадри. Мнозинството от жертвите на терора са най-обикновени хора, редови граждани, става ясно от данни на неправителствената организация "Мемориал".

За "врагове на народа", "шпиони", "вредители", "контрареволюционери" са били обявявани инженери и работници, колхозници, учени, писатели, старци и младежи... Какви са били причините за ареста им? Имало ли е изобщо някакви причини?

Причини винаги са се намирали, разбира се. Репресирани са били тези, които са се числели към опозицията. Арестувани са били хора от близкия кръг на вече разстреляните "врагове на народа".

Съществувала е например специална директива за "репресиите против ЧСИР" (съкратено от "членове на семействата на изменници на родината"), като децата не са били изключени. Дъщерята на разстреляния председател на Съвета на наркомите Алексей Риков, чиято съпруга впрочем също е била разстреляна, е пратена в затвора заради "антисъветска пропаганда": дъщерята твърдяла, че родителите ѝ са честни хора. Репресирани са "контрареволюционни национални контингенти" - съветски граждани от различни националности: поляци, германци, естонци, гърци, българи...

Каква роля играе Сталин?

В големия терор Сталин играе централна роля. Защото неговата теза за изострянето на класовата борба в условията на изграждане на социализма е теоретическата основа на ужаса от 1937-1938. Сигналът за разправата е даден от речта на Сталин пред февруарско-мартенския пленум на ЦК през 1937 година, в която той подчертава: "Вредителската и диверсионно-шпионската дейност на агентите на чужди държави, много активна роля сред които играят троцкистите, прониква в една или друга степен във всички или почти всички наши организации - както икономически, така и админстративни и партийни."

Сталин контролира списъците на подлежащите на разстрел, винаги дава съгласие да се увеличи "оперативния лимит" на разстрелите, за които настояват местните органи на НКВД и партийните организации. Всичко това се вижда от архивните документи. В тях например четем искане на секретаря на Кировския областен комитет за увеличаване на лимита по "първа категория" (т.е. разстрел) до 300 души. Резолюцията на Сталин гласи: "Да се увеличи не до 300, а до 500 души".

Именно Сталин е инициатор на изтезанията над арестуваните: така са били изтръгвани от тях признания за несъществуващи, често напълно измислени престъпления. В началото на 1939, т.е. в период на сравнително отслабване на репресиите, постъпват оплаквания от тези практики на НКВД. Сталин изпраща телеграма до ръководителите на партийните организации, в която се казва: "Прилагането на физическо въздействие в практиката на НКВД беше допуснато през 1937 с разрешение на ЦК на ВКП (...) ЦК смята, че методът на физическото въздействие задължително трябва да се прилага и занапред."

И действително се прилага - макар и не в такива мащаби. Що се отнася до репресиите изобщо, макар разстрелите да намаляват, системата на ГУЛАГ през 1940-те и началото на 1950-те години се разраства. Новата вълна от терор започва с "ленинградското дело" - серията от съдебни процеси, в резултат от които са арестувани и екзекутирани много невинни хора. Много от осъдените са от партийно-стопанския актив. За щастие, Сталин и слугите му не успяват да довършат "делото".


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
до 158-ами тогава нека маршируват джендъри по главните софииски улици вместо тез извратеняци да ги вкарват в правия път щото от слободия така става
158
10
 
4
 
! Отговори
Господин Никой преди 7 месеца
Сталин избил много хора избил ама троцкистите който са искали да му спретнат преврат .Та кой ръководител на такава огромна държава ще се даде ей така без бой .И малко хора е изтрепал Сталин ,впрочем не той е свършил тази работа а Берия ,той е истинският убиец на невинни хора в Русия по това време .А за гладомора в Украйна по това време има неща който не са истина .Истината е за гладомора в САЩ по време на рецесията като по това време са умрели от глад над 8 милиона хора в страна
157
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така се създава,соц.Като се изтребват,кърлежите,и бацилите
156
7
 
12
 
! Отговори
ех,глупаци преди 7 месеца
Ревете за 37-ма,за СССР и за Сталин,щото не ви е било на главата!Ама е трябвало да ви ловят по улиците като се прибирате от работа,и директно с товарните вагони в Камчатка на молибденовите рудници и сечищата!Щото 37-ма точно това е ставало!Оставете вафличките по 6 стотинки и хляба по 15!Там ресурса за живот е бил определян от 3 до 6 месеца!Малцина са оцелявали!Две филии хляб от грах и чорба от рибешки глави-и всичко това в името на" идеята-вечната и святата"!***/нари,тъ/пи та вдлъбнати!
155
7
 
8
 
! Отговори
РАША преди 7 месеца
ТЕКА СИЛНО СКУЧАЕТЕ ПО СССР ЧЕ ПОСТОЯННО ПИШЕТЕ ЗА СССР-РУСИЯ.КАРАТЕ МЕ С НАСИЛА ДА ОБИЧАМ РУСИЯ А НЕ БЪЛГРИЯ
154
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Знае се, че бай ви много иска да е като Сталин или поне като Ердоган.
А сега някаква опозиция все му бърка сметките.
153
18
 
9
 
! Отговори
Стария Рамбо преди 7 месеца
Наистина жалко,че не сме 1937,доста капитали. е има и има за,трепане.От соца по правилен строй няма,капитела е упадък.Сталин да е бил малко о млад, целият свят щеше да е комунистически,и тогава щяхме да обикаляме света
152
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ква индустрия бе номер 154 даже руснаците са били по добре от нас леели са метал правили са кораби , машини . Ние сме имали тухларни, съпунджийници и тютюневи складове и чат пат някой друг тъкачен стан
151
8
 
17
 
! Отговори
Питам преди 7 месеца
До Анонимен 123 Интересно , как знаеш за избитите милиони в Индия , а не знаеш за избите в Русия? Нещо май не ти изнася , а? И как не се сети за избитите индианци?Тук става въпрос за "братята"чер..вени от Русия.Не омаловажавай извергите.Знаем ги.
150
7
 
16
 
! Отговори
Отвратен преди 7 месеца
До Ние сме зле 154 Нищо не знаеш мой човек.През 1924 г. БВП на Русия е 30% от преди революцията. Икономиката е срината и започва гладомора. Маряците от Аврора пишат писмо до Ленин с молба да се премине към свободни избори.В резултат на това Ленин изпраща 150 000 х. армия и избива 10 000 моряци , дръзнали да му опонират.Чост от моряците се спасяват бягойки по леда в Финландия.Не помня крепостта в която се барикадирали моряците.Всички които се предали ,са разтреляни.Зверствата тепърва започват.
149
8
 
15
 
! Отговори
Пенсионер преди 7 месеца
Мислещите хора знаят за тези репресии отдавна. Разтрелите не са били по списък ,а по планова бройка.Месния велможа си разчитва лични сметки. Някой му намигнал , някай му се исмял и т.н. Комунистите са изключителни гадове. Особен гадняр е бил Лаврентий Берия.Харесал ли си някая ученичка или учителка , артистка минава под ножа.Няма място да опиша някои от гадостите му. На края и той получава куршум.При разстрела плаче и се моли като истински подлец.За това никога не съм гласувал за БКП и БСП.
148
19
 
9
 
! Отговори
Ние сме зле преди 7 месеца
За разлика от наглите престъпници заграбили власта у нас на 9.11.1989 година и разрушили народната индустрия и селско стопанство /милиони безработни и принудителни емигранти имаме/ страшна мизерия и най ниско доходи в Европа ..там власта не е допуснала срив на икономиката.Всички ходят на работа получават доходи имат възможност за достоен живот. У нас подставени на власт крадат от народа десетки милиарди и ги перат през нагло корупционни обекти по оперативни програми и европрограмки.
147
10
 
3
 
! Отговори
Били са и у нас преди 7 месеца
Тези наглеци са описани от Вълко Червенков важен лидер на Коминтерна.
Описани са в Москва и в София. ВМосква подава Червенков с а имали псевдо евреиски имена, а в София вече са пристигнали маскирани с руско славянски.
Тези престъпници и предатели нанасят най жестоки загуби на СССР в първата фаза на войната.АКтивизират се отново в Москва след 1947 година.
146
2
 
3
 
! Отговори
версия преди 7 месеца
Оценка проведена на място подава че става върпос за контролирани от извънземни масови убиици анални бактерии попаднали в храносмилателния тракт на неруски /не славянски шпиони подставени на власт в Москва.
Анализа е правен и по чернобели филми показващи паради пред мавзолея до кремъл Стоящи прави на трибуната издишат специфични газове обезпечаващи вътрешно обсебване . заразяването е ставало както с храна така и с пиене от една бутилка на няколко.Подобни наглеци обсебени идват у нас 1947 година
145
5
 
13
 
! Отговори
Олег преди 7 месеца
До 134. Що тука не живеят ли хората на кредит? През комунизма жилищата не се ли даваха на кредит? Един лампот съветски трлрвизор струваше 1000 лв.
144
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
134- НЕ СЪМ ГЛЕДАЛА СКОРО, АМА ПРЕЗ 2011Г МАЛКА КЪЩА В МАЯМИ С КЕЙЧЕ В ИБЕЙ СТРУВАШЕ КОЛКОТО ЕДНА ПАНЕЛКА В ЛЮЛИН. , ТОГАВА ЛИХВИТЕ ПО КРЕДИТЕ БЯХА ОКОЛО 0.5%, ЗА МЛАДИ СЕМЕЙСТВА С МАЛКИ ДЕЦА СЕ ОПРОЩАВАХА ОПРЕДЕЛЕНИ ВНОСКИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ДЕЦАТА- ТОВА СЕ ПОЕМА ОТ СПЕЦИАЛЕН ДЪРЖАВЕН ФОНД. КОФТИ Е В КРАВАРИЯ- НЕ ГИ МИСЛИ ТИ ГЛЕДАЙ РУСИЯ.
143
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЖАЛКО НАИСТИНА- ЩЯХА ДА БЪДАТ ОБЯВЕНИ ЗА НАРОДНИ ВРАГОВЕ ЧЕРВЕНИТЕ ЛИДЕРИ МИЛИОНЕРИ ОЛИГАРСИ С НЕЯСЕН ПРОИЗХОД НА СРЕДСТВА- ТОГАВА Е БИЛО ТАКА ХАРЕСАШ НЕЧИЙ ИМОТ ОБЯВЯВАШ СОБСТВЕНИКА ЗА НАРОДЕН ВРАГ, А ВСИЧКИ ЗНАЕМ КАКВО СЕ СЛУЧИ ПО АНАЛОГИЯ С ИМОТИТЕ НА ПОДОБНИ "НАРОДНИ ВРАГОВЕ" У НАС СЛЕД 1944 Г- СПРЕТНАХА ИМ ЕДИН НАРОДЕН СЪД- ЧИИТО АКТОВЕ НЕ СА ПРИЗНАТИ ОТ НИКОЙ И ГИ ОТСТРЕЛЯХА, А В ДОМОВЕТЕ ИМ ЗАЖИВЯХА ИЗТЪКНАТИ ПАРТИЗАНИ- А ОТ 1989 Г РАЗБРАХМЕ, ЧЕ ЧЕРВЕНИТЕ ОБИЧАТ СТРАСТНО КАПИТАЛИЗМА.
142
12
 
14
 
! Отговори
extremist преди 7 месеца
ЖАЛКО ЧЕ НЕ Е 1937
141
17
 
18
 
! Отговори
extremist преди 7 месеца
САЩ ИЗКЛАХА 6 000 000 ИНДИАНЦИ БЕЗ ПРИЧИНА - ТОВА Е ГЕНОЦИД
140
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
да ни върнат архивите и златото