1937-ма – СССР започва репресии. А днес – тъга по отминали времена

В едно московско полицейско отделение служител тъгува по Големия терор
Обновена: 27 юли 2018 08:02 | 25 юли 2018 20:45,
212
1937-ма – СССР започва репресии. А днес – тъга по отминали времена
Снимка: архив Reuters

На финала на Световното първенство по футбол в Русия активисти на "Пуси Райът" се втурват в знак на протест на терена. Малко по-късно по време на разпит в полицейско управление служител на правоохранителните органи раздразнено им казва: "Колко жалко, че не е 1937-ма". Гласът му се чува във видеоклип, публикуван в YouTube. Самият служител не е в кадър.

Защо точно 1937-ма?

1937-ма година се е превърнала в символ на масовите репресии. По-точно е обаче да се говори за Големия терор, пише "Deutsche Welle". Така британският историк Робърт Конкуест озаглавява и излязлата си през 1968 година книга за този ужасен период. Всъщност историците не ограничават Големия терор само до 1937 година - масовите разстрели и арести продължават до края на 1938-ма година. Едва след това вълната на терора започва да затихва.

Същевременно репресиите от 1937-1938 не са били нищо ново. Защото веднага след идването си на власт болшевиките залагат на терора. Да споменем само колективизацията, разкулачването, гладомора.

Големият терор обаче се различава с нещо от предишните репресии - най-вече със своята масовост. От юли 1937, когато строго секретна заповед на НКВД, одобрена от Политбюро, определя, така да се каже, официалните рамки на репресиите срещу "антисъветските елементи", до декември 1938-ма са арестувани между 1,3 и 1,7 милиона души, над 680 000 са разстреляни. Има и още 115 000 жертви - някои се самоубиват, а други умират от мъченията, на които са били подложени.

Освен с масовост и жестокост, Големият терор се отличава и с универсалност. Докато преди репресиите са насочени главно срещу определени социални групи и слоеве - например срещу "белогвардейци", "попове", "буржоа" - при Големия терор обект на репресии става цялото съветско общество.

По времето на Хрушчов и започналото "топене на ледовете" официалната пропаганда представя Големия терор от 1937-1938 като репресии главно срещу висшата партийна номенклатура, срещу "верните ленинисти". Но това не отговаря точно на истината. Вярно е, че членове на ЦК, на наркомите и на комунистически бригади, старите болшевики и други представители на партийната върхушка са пострадали много, защото една от целите на Сталин е била да създаде нова, монолитна и предана нему партия. Само че едва няколко десетки хиляди от над милион и половината арестувани по политически обвинения в периода на Големия терор са ръководни кадри. Мнозинството от жертвите на терора са най-обикновени хора, редови граждани, става ясно от данни на неправителствената организация "Мемориал".

За "врагове на народа", "шпиони", "вредители", "контрареволюционери" са били обявявани инженери и работници, колхозници, учени, писатели, старци и младежи... Какви са били причините за ареста им? Имало ли е изобщо някакви причини?

Причини винаги са се намирали, разбира се. Репресирани са били тези, които са се числели към опозицията. Арестувани са били хора от близкия кръг на вече разстреляните "врагове на народа".

Съществувала е например специална директива за "репресиите против ЧСИР" (съкратено от "членове на семействата на изменници на родината"), като децата не са били изключени. Дъщерята на разстреляния председател на Съвета на наркомите Алексей Риков, чиято съпруга впрочем също е била разстреляна, е пратена в затвора заради "антисъветска пропаганда": дъщерята твърдяла, че родителите ѝ са честни хора. Репресирани са "контрареволюционни национални контингенти" - съветски граждани от различни националности: поляци, германци, естонци, гърци, българи...

Каква роля играе Сталин?

В големия терор Сталин играе централна роля. Защото неговата теза за изострянето на класовата борба в условията на изграждане на социализма е теоретическата основа на ужаса от 1937-1938. Сигналът за разправата е даден от речта на Сталин пред февруарско-мартенския пленум на ЦК през 1937 година, в която той подчертава: "Вредителската и диверсионно-шпионската дейност на агентите на чужди държави, много активна роля сред които играят троцкистите, прониква в една или друга степен във всички или почти всички наши организации - както икономически, така и админстративни и партийни."

Сталин контролира списъците на подлежащите на разстрел, винаги дава съгласие да се увеличи "оперативния лимит" на разстрелите, за които настояват местните органи на НКВД и партийните организации. Всичко това се вижда от архивните документи. В тях например четем искане на секретаря на Кировския областен комитет за увеличаване на лимита по "първа категория" (т.е. разстрел) до 300 души. Резолюцията на Сталин гласи: "Да се увеличи не до 300, а до 500 души".

Именно Сталин е инициатор на изтезанията над арестуваните: така са били изтръгвани от тях признания за несъществуващи, често напълно измислени престъпления. В началото на 1939, т.е. в период на сравнително отслабване на репресиите, постъпват оплаквания от тези практики на НКВД. Сталин изпраща телеграма до ръководителите на партийните организации, в която се казва: "Прилагането на физическо въздействие в практиката на НКВД беше допуснато през 1937 с разрешение на ЦК на ВКП (...) ЦК смята, че методът на физическото въздействие задължително трябва да се прилага и занапред."

И действително се прилага - макар и не в такива мащаби. Що се отнася до репресиите изобщо, макар разстрелите да намаляват, системата на ГУЛАГ през 1940-те и началото на 1950-те години се разраства. Новата вълна от терор започва с "ленинградското дело" - серията от съдебни процеси, в резултат от които са арестувани и екзекутирани много невинни хора. Много от осъдените са от партийно-стопанския актив. За щастие, Сталин и слугите му не успяват да довършат "делото".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
8
 
16
 
! Отговори
Перко преди 5 години
Да бяха избили всички български комунисти в Съюза
132
9
 
7
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
А Путин защо арестува талантливите девойки от "Бунтовната ваrина"? А? Това демократично ли е? А?
131
3
 
21
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Ако беше 1937г. сегашните управляващи в Русия щяха да бъдат от първите разстреляни за диверсионно-вредителска дейност (здраво групово крадене).
130
1
 
16
 
! Отговори
vlady преди 5 години
До АнонименБлюхер е профукал бюджета на Далекоизточен Военен Окръг за скъп алкохол, скъпи дрехи и бижута на младата жена и т.н. и така го е докарал до небоеспособно състояние, довело до големи загуби в пограничен конфликт с Япония. Не е подготвил отбранителни съоръжения, не е провеждал учения, не са извършвани своевременно ремонти на бойната техника и т.н. За тези изпълнения напълно е заслужил разстрел.
129
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единия от обвинените с Димитров за подпалването на Райхстага също изчезва там. Вълко Радински, Тодор Грудов.Самият Димитров оцелява благодарение на огромния си световен авторитет тогава. Иначе хич не е долюбван от Сталин, но за него в различни мемоари на руснаци срещам едни и същи впечатления от срещите им с нашия човек.Или са преписвали един от друг, или са били обективни. Всички отчитат мащабността на неговия ум и виждане на държавните и световни проблеми.
128
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стотици български граждани са репресирани и разстреляни и сега руснаците се правят на ни лук яли вместо да публикуват имената и данните на тези хора и платят обезщетение на роднините. Тук трябва да се носи отговорност- това са чужди граждани и са убити по най- бандитски начин по скалъпени обвинения и с помощта на Димитров и Коларов.
127
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българските комунисти и те там са избити! Останали разни мекерета, предшествениците на днешните герберюги и те са взели властта след Девети и Десети! Георги Димитров и той там почина след успешно лечение през 1949...
126
2
 
7
 
! Отговори
Ла - 5 преди 5 години
,,От началото на войната в България за пръв път спяхме и се чувствахме сред свои, като у дома си! Така беше в Габровница, така беше и в Брегово. В полковата столова се хранехме само на обяд!'' - Н. Скоморохов - летец, Герой СССР! И когато внезапно ги вдигнали на запад, след няколко дни поискал разрешение и началниците му разрешили един полет назад да се сбогува с българските си хазаи!
125
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заглавието на статията е много вярно и правилно!Само облагодетелстваните от техния режим и децата им ревът за същия режим защото сега трябва да работят за заплата!Тогава по времето на кпсс лежаха и ядяха и взимаха безплатни жилища и коли на безценица!
124
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Калеко Алеко 136Каква "интелигенция" бе??? Изчистили са явно предателите! То е все едно ако отстранят навални, да кажеш че той е "интелигенция"....на това ...бррръъъъъ.......Разбира се не става въпрос за "отстраняване" във физически смисъл..........махни ги от властта и те НИКОМУ НЕ СА НУЖНИ!!!
123
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 130Стига с тия заплати бе!!!! Я ми кажи колко струва една къща от талашит в Калифорния или Флорида! Няма да ти стигнат три живота да си купиш такава "къща" с тези "големи заплати"!! Да не говорим, че В КРАВАРИЯТА ВСИЧКИ, АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ЖИВЕЯТ НА КРЕДИТ!!! А на всичко отгоре и крадът от целия свят! ЗАЩО ПЕЧАТАТ ВСЕКИ ДЕН НЕОБЕЗПЕРЕНИ зелени хартийки? Да не би НЕЩО да произвеждат?? А и защо ТАКА РЕВЪТ СЕГА, ако всичко им е наред!!!ЗАЩОТО НЯМА КАКВО ДА КРАДЪТ!
122
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган вижте какво ги прави, иначе ще му се качат на чaлмaта! Били интелигенция! Само бой ги вкарва в пътя! Блюхер, Млюхер - повечето са били реални и потенциални английски агенти! Жалко, че успяха да разрушат естествената дружба между Русия и Германия преди ПСВ и между СССР и Райха през ВСВ!
121
7
 
9
 
! Отговори
изнервен преди 5 години
До 133 анонимник и всички други подобни. И това, че англичани и американци са вършили подобни неща трябва да оправдае зверствата на болшевиките ли?
120
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човешката история е кървава. Войни, революции и терор в мирно време. Насилието е белег на света и през 30-те, и през 50-те години.Агресия, агресия. И насилие. Та до ден-днешен. Победителите обаче никой не съди.Войната е мир. Невежеството е сила. Насъсквай и владей.
119
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В този зверилник се е създала идеална атмосфера за нагаждачи и кариеристи да злепоставят и унищожат другарчето, което ги превъзхожда и им пречи. И този народ когато бе нападнат от Хитлер успя да се вдигне и да победи, въпреки липсващите и неадекватни началници, а на тяхно място да излъчи нужните на момента от собствените си редици.
118
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С нашествието на англичаните в Австралия, коренното население (аборигените) намалява в пъти.
117
6
 
5
 
! Отговори
Боби преди 5 години
ПродължениеСталин с УЖАС разбира че ако се появи някой като Троцки в СССР пре спокойно може да избухне гражданска война на базата на групировки дори и в СССР Компартия - Остави Сталин сам е отгледал войски и командири които могат да се ползват от противниците му да го унищожат него самияРешението е радикалноОт това решение страда СССР до 1943 година когато на смяна на старите командни кадри платено с кръв прескъпо застава новото поколение командириВ крайна сметка Сталин Печели Войната
116
5
 
7
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Естествено никой не е вникнал в тъй наречените репресии 1937 годинаСлед индустриалния бум от началото на 30 години Сталин смята СССР и Червената армия за световен фактор ... Колко се заблуждава. По това време избухва войната в Испания и СССР доставя помощ на републиканското правителство. След намесата на Германия на страната на Франко става страшно - нито техниката, нито тактиката, нито военните са подготвени за съвременна война - но са подготвени идеално за ПАРТИЗАНСКА ВОЙНА - такива командири
115
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ Е ЕДНА ПРОСТА КРАВАРИЯ, ЕВРОПА Е ПОТЪНАЛА В РУИНИ- НАПРАВО СА ФАЛИРАЛИ , ОБАЧЕ ЗАЩО СЕ ОГРАЖДАТ С ЕДНИ ОГРОМНИ ОГРАДИ- Я ДА ВИДИМ- МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА В ПРОСТА КРАВАРИЯ ОТ 7ДОЛ ДО 16 ДОЛ НА ЧАС В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЩАТА, В ЕВРОПА 1500/1900 ЕВРО МИН ЗАПЛАТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ ДЪРЖАВАТА ТУК 510 ЛВ. В РУСИЯ ОТ ТАЯ ГОДИНА 280 ЛВ ДО ТОГАВА 240 ЛВ. ЗАТВАРЯМЕ ГАДНИТЕ СИ ПЛЮВАЛНИЦИ И ЗАПОЧВАМЕ ДА ЧЕТЕМ ИСТОРИЯТА- Е ПАК СТИГАМЕ ДО ГУЛАГ И МИЛИОНИТЕ ЗАГИНАЛИ ТАМ, ДО КАТИН И ИЗБИТИЯ НАУЧЕН И ВОЕНЕН ЕЛИТ НА ПОЛША
114
3
 
6
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
През тридесетте години съществуват голям рой фракции групи вътре във ВКП/б/,основни фактори в това разделение са Троцки,Каменев,Зиновиев,Бухарин,Редек и други.Някои от тях имаха огромно влияние във висшия команден състав.Сталин отчита международната обстановка,изолацията на СССР и опитите най-вече на Англия,да насочат агресията на Хитлер на Изток.Сталин разбира,че с тази нееднородност на Партията, невъзможно е да обединят народа,да мобилизират индустрията и армията.Освен това не завършило превъоръжаването армията с нови оръжейни системи.Той е смятал,че превъоръжаването ще завърши някъде към