Европа пред нова заплаха: Китай е по-опасен от Русия на Балканите!

Брюксел: Пекинската стратегия е заеми за налагане на капиталистическа диктатура
27 юли 2018 22:00, Екип на Dnes.bg
189
Европа пред нова заплаха: Китай е по-опасен от Русия на Балканите!
Снимка: Reuters, архив

Не Русия, а Китай е по-опасният за Европа външен съперник на Балканите. За това предупреждава еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан в интервю за американската медия "Политико Европа", публикувано днес.

Още по темата
"Повече трябва да се безпокоим от Китай, който се опитва да внесе своя начин на живот - смес от капитализъм и политическа диктатура", казва еврокомисарят, попитан за геополитическите влияния, идващи от Русия, Турция и Китай в региона.

"Китайците предлагат изгодни или не толкова изгодни заеми и ако те не бъдат обслужвани, се превръщат в капитал", обясни китайския бизнесмодел комисарят.

Той подчерта, че ЕС трябва да е наясно с тази стратегия и да реагира, тъй като според него тя е "едно от най-големите предизвикателства за Европа".

Хан даде за пример 165-километровата магистрала от черногорското пристанище Бар до Белград, която се строи с китайски пари и работници. Заемът за първия етап - 809 млн. евро увеличи задлъжнялостта на Черна гора до 80 на сто и доведе до замразяване на доходите и увеличаване на данъците, за да бъде изплатен. Според МВФ правителството не може да си позволи да вземе втори заем, за да продължи проекта и ако го направи, ще трябва да даде тежки гаранции, които ще дестабилизират страната.

Пекин гледа на Балканите като на врата за китайските стоки и пари към Европа. Гръцкото пристанище Пирея - най-голямото на Балканите, вече беше купено от Китай. Черногорското Бар ще му даде вход към Адриатическо море.
В момента Европа държи 75 на сто от инвестициите на Балканите и се опитва политически да задържи шестте държави в орбитата си с обещание за еврочленство.

"Идеалният вариант е всички шест държави да влязат заедно, но това е малко вероятно", каза еврокомисарят за разширяването.

Хан не се ангажира коя ще е първата страна в Съюза, нито че това ще се случи до 2025 г., "защото това означава преговорите да са приключили до 2023-а, а това е буквално утре".

В момента ЕС преговаря активно само с Черна гора и със Сърбия. Според Хан не бива да се очаква преговорите да приключат за по-малко от 8 години, колкото бяха необходими на най-новата членка на ЕС - Хърватия.

Причината е че Брюксел промени подхода си към разширяването след преждевременно влизане на България и Румъния и сега иска устойчиви резултати от прилагането на реформите, а не само приети закони.

"Научихме си урока от предходните разширявания", увери еврокомисарят.


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
4
 
6
 
! Отговори
Дядо Петър преди 7 месеца
Питали Дубчек (преди Пражката пролет) какви са му трите желания. Той отговорил:
1. Китай да окупира Чехословакия.
2. Китай отново да окупира Чехословакия.
3. Китай за трети път да окупира Чехословакия.
Защо бе?!?!
ЗАЩОТО И ТРИТЕ ПЪТИ ЩЕ МИНЕ ПРЕЗ СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ.
111
15
 
4
 
! Отговори
Толстой преди 7 месеца
До Русия не е враг на българия
Русия е собственик на България.
110
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Толкова хубаво беше,че като отвориха границите и 30% избягаха на момента :)"

Пропагандата, Санчо, пропагандата. Бяха ни промивали мозъците сумалък години колко е шукар при тях и колко е зле при нас. Инерцията е видима и да момента. А няма как да е зле при тях като са цоцали 500 години от целия свят, на това се дължи цялото им богатство. А ни караха да си мислим, че са много работни, добри и морални свръхчовеци. Оказаха се обаче ненаситни робовладелци.
109
0
 
3
 
! Отговори
САЩ преди 7 месеца
До extremist
Ще имат да взимат.
108
0
 
10
 
! Отговори
extremist преди 7 месеца
КИТАЙ Е МАЖОРИТАРЕН СОБСТВЕНИК НА АМЕРИКАНСКИЯ ВЪНШЕН ДЪЛГ - САЩ ИМ ГО ПРОДАДЕ ХАХАХАХХАХАХАХАХ
107
3
 
17
 
! Отговори
extremist преди 7 месеца
КОМУНИСТИЧЕСКИЯ КИТАЙ ИЗЛЕЗНА ПО-ГОЛЯМ КАПИТАЛИСТ ОТ САЩ И ЕС ВЗЕТИ ЗАЕДНО. КУХАТА ЕВРОПЕЙСКА ИКОНОМИКА Е ЖИВА В БЛАГОДАРЕНИЕ НА ФАКТА ЧЕ НЯМА МИТНИЧЕСКИ ТАКСИ. КАКВО ЛИ ЩЕ ЯДЕМ В ЕВРОПА И САЩ АКО КИТАЙЦИТЕ РЕШАТ ДА ЗАТВОРЯТ КИТАЙСКИЯ ПАЗАР (НЕДАЙ СИ БОЖЕ СЪВМЕСТНО С РУСИЯ) ???????? ХАХАХАХАХАХАХАХ
106
0
 
16
 
! Отговори
extremist преди 7 месеца
10-ки ГОДИНИ АМЕРИКАНСКИТЕ И ЕВРОПЕЙСКИ КОРПОРАЦИИ ИЗПОЛЗВАХА ЕВТИНА КИТАЙСКА РАБОТНА РЪКА И ИЗНАСЯХА ПРОИЗВОДСВАТА СИ ТАМ. ТОВА ПРЕВЪРНА КИТАЙ В ТЕХНОЛОГИЧНО-КОНКУРЕТНА ДЪРЖАВА И ВСЪЩНОСТ ПОТВЪРЖДАВА ФАКТА ЧЕ :"БОГАТИЯ КАПИТАЛИСТ Е ГОТОВ ДА СЕ ОБЕСИ САМ АКО НЯКОЙ ГО УБЕДИ ЧЕ ОТ ПЕЧЕЛИ ПАРИ".....РИВАНЕТО НА ЕС И САЩ НЯМА ДА ПОМОГНЕ, НО КИТАЙЦИТЕ ВЕРОЯТНО ЩЕ ПОВИШАТ ПРОДАЖБИТЕ НА КЪРПИЧКИ
105
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Пекинската стратегия е заеми за налагане на капиталистическа диктатура"

Това защо ми прилича 100% на Брюкселското управление?
104
1
 
16
 
! Отговори
СМЯХ преди 7 месеца
Сега очакваме и Китай да почне да трови случайни хора с Новичок или с новото Китайско химическо оръжие :)
103
0
 
18
 
! Отговори
extremist преди 7 месеца
да внесе своя начин на живот - смес от капитализъм и политическа диктатура - ЗА ЕС И САЩ МОЖЕМ ДА КАЖЕМ : СМЕС ОТ КАНИБАЛО-КАПИТАЛИЗЪМ И ПОЛИТИЧЕСКА ДИКАТУРА
102
8
 
20
 
! Отговори
Русия не е враг преди 7 месеца
Русия не е враг на България! Най-големите врагове на България са Турция, Сащ, Нато, Обединени патриоти, Герб и ЕС!
101
0
 
14
 
! Отговори
5678 преди 7 месеца
Като видите националният отбор на франция по футбол вече ви е ясно какво е настоящето и светлото бъдеще на ес то. България няма да я има, а на територията и ще живеят *** и араби.
100
4
 
18
 
! Отговори
1234 преди 7 месеца
Еврогейовете ги е страх,че ще си загубят балканските колонии. Това ще стане колкото и да пищят.
99
0
 
18
 
! Отговори
иван гешев преди 7 месеца
Тръмпов е наредил,
-ПОддържайте напрежението,трябва да
се измисля постоянно някой враг-
98
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тръмп дойде и вече Китай е враг ... wtf
97
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Европейският съюз

ЕС не е СССР и той не се разпада, а стремително гние от корупция и морална деградация. Когато политическите цели изместиха икономическите, ЕС загуби смисъла си за съществуване и се *** в бюрократична корумпирана ***.
96
31
 
9
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 7 месеца
Не трябва да се вярва на Русия и Китай.
Азиатските държави са тоталитарни и несъвместими с европейското мислене!
95
32
 
10
 
! Отговори
Европейският съюз преди 7 месеца
Европейският съюз да не е Съветския съюз ,че да се разпада. Европейският съюз е най-голямото политическо постижение на човечеството от както свят светува до наши дни. Европейският съюз е сложен жив организъм, който се развива и се променя. Това се случва в момента. Този тип съюзи е бъдещето на човечеството.
94
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Китайците ли? Отидете в Париж и ги вижте как пазарят от магазините по Шанз Елизе и авеню Монтен, как идват с лимузините и правят сватбени фотосесии на Айфеловата кула.
Ако пътувате със самолет към Европа, забележете десетките китайски и корейски и студенти, пътуващи към европейските и американски вузове. Тези хора са невероятно амбициозни и напористи. Ние няма вече да се състезаваме с Иван, Джон или Ханс, а с Ли и Чун.
93
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Когато през 79-та бях в Шанхай, по широките улици се виждаха само хора в сини работни дрехи и на велосипеди. Нито един автомобил.
Вечер режим на тока.
Тогава ние правехме компютри, кораби и автомобили.