Европа пред нова заплаха: Китай е по-опасен от Русия на Балканите!

Брюксел: Пекинската стратегия е заеми за налагане на капиталистическа диктатура
27 юли 2018 22:00, Екип на Dnes.bg
189
Европа пред нова заплаха: Китай е по-опасен от Русия на Балканите!
Снимка: Reuters, архив

Не Русия, а Китай е по-опасният за Европа външен съперник на Балканите. За това предупреждава еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан в интервю за американската медия "Политико Европа", публикувано днес.

Още по темата
"Повече трябва да се безпокоим от Китай, който се опитва да внесе своя начин на живот - смес от капитализъм и политическа диктатура", казва еврокомисарят, попитан за геополитическите влияния, идващи от Русия, Турция и Китай в региона.

"Китайците предлагат изгодни или не толкова изгодни заеми и ако те не бъдат обслужвани, се превръщат в капитал", обясни китайския бизнесмодел комисарят.

Той подчерта, че ЕС трябва да е наясно с тази стратегия и да реагира, тъй като според него тя е "едно от най-големите предизвикателства за Европа".

Хан даде за пример 165-километровата магистрала от черногорското пристанище Бар до Белград, която се строи с китайски пари и работници. Заемът за първия етап - 809 млн. евро увеличи задлъжнялостта на Черна гора до 80 на сто и доведе до замразяване на доходите и увеличаване на данъците, за да бъде изплатен. Според МВФ правителството не може да си позволи да вземе втори заем, за да продължи проекта и ако го направи, ще трябва да даде тежки гаранции, които ще дестабилизират страната.

Пекин гледа на Балканите като на врата за китайските стоки и пари към Европа. Гръцкото пристанище Пирея - най-голямото на Балканите, вече беше купено от Китай. Черногорското Бар ще му даде вход към Адриатическо море.
В момента Европа държи 75 на сто от инвестициите на Балканите и се опитва политически да задържи шестте държави в орбитата си с обещание за еврочленство.

"Идеалният вариант е всички шест държави да влязат заедно, но това е малко вероятно", каза еврокомисарят за разширяването.

Хан не се ангажира коя ще е първата страна в Съюза, нито че това ще се случи до 2025 г., "защото това означава преговорите да са приключили до 2023-а, а това е буквално утре".

В момента ЕС преговаря активно само с Черна гора и със Сърбия. Според Хан не бива да се очаква преговорите да приключат за по-малко от 8 години, колкото бяха необходими на най-новата членка на ЕС - Хърватия.

Причината е че Брюксел промени подхода си към разширяването след преждевременно влизане на България и Румъния и сега иска устойчиви резултати от прилагането на реформите, а не само приети закони.

"Научихме си урока от предходните разширявания", увери еврокомисарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Толкова хубаво беше,че като отвориха границите и 30% избягаха на момента :)"Пропагандата, Санчо, пропагандата. Бяха ни промивали мозъците сумалък години колко е шукар при тях и колко е зле при нас. Инерцията е видима и да момента. А няма как да е зле при тях като са цоцали 500 години от целия свят, на това се дължи цялото им богатство. А ни караха да си мислим, че са много работни, добри и морални свръхчовеци. Оказаха се обаче ненаситни робовладелци.
103
0
 
3
 
! Отговори
САЩ преди 5 години
До extremistЩе имат да взимат.
102
0
 
10
 
! Отговори
extremist преди 5 години
КИТАЙ Е МАЖОРИТАРЕН СОБСТВЕНИК НА АМЕРИКАНСКИЯ ВЪНШЕН ДЪЛГ - САЩ ИМ ГО ПРОДАДЕ ХАХАХАХХАХАХАХАХ
101
3
 
17
 
! Отговори
extremist преди 5 години
КОМУНИСТИЧЕСКИЯ КИТАЙ ИЗЛЕЗНА ПО-ГОЛЯМ КАПИТАЛИСТ ОТ САЩ И ЕС ВЗЕТИ ЗАЕДНО. КУХАТА ЕВРОПЕЙСКА ИКОНОМИКА Е ЖИВА В БЛАГОДАРЕНИЕ НА ФАКТА ЧЕ НЯМА МИТНИЧЕСКИ ТАКСИ. КАКВО ЛИ ЩЕ ЯДЕМ В ЕВРОПА И САЩ АКО КИТАЙЦИТЕ РЕШАТ ДА ЗАТВОРЯТ КИТАЙСКИЯ ПАЗАР (НЕДАЙ СИ БОЖЕ СЪВМЕСТНО С РУСИЯ) ???????? ХАХАХАХАХАХАХАХ
100
0
 
16
 
! Отговори
extremist преди 5 години
10-ки ГОДИНИ АМЕРИКАНСКИТЕ И ЕВРОПЕЙСКИ КОРПОРАЦИИ ИЗПОЛЗВАХА ЕВТИНА КИТАЙСКА РАБОТНА РЪКА И ИЗНАСЯХА ПРОИЗВОДСВАТА СИ ТАМ. ТОВА ПРЕВЪРНА КИТАЙ В ТЕХНОЛОГИЧНО-КОНКУРЕТНА ДЪРЖАВА И ВСЪЩНОСТ ПОТВЪРЖДАВА ФАКТА ЧЕ :"БОГАТИЯ КАПИТАЛИСТ Е ГОТОВ ДА СЕ ОБЕСИ САМ АКО НЯКОЙ ГО УБЕДИ ЧЕ ОТ ПЕЧЕЛИ ПАРИ".....РИВАНЕТО НА ЕС И САЩ НЯМА ДА ПОМОГНЕ, НО КИТАЙЦИТЕ ВЕРОЯТНО ЩЕ ПОВИШАТ ПРОДАЖБИТЕ НА КЪРПИЧКИ
99
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Пекинската стратегия е заеми за налагане на капиталистическа диктатура"Това защо ми прилича 100% на Брюкселското управление?
98
1
 
16
 
! Отговори
СМЯХ преди 5 години
Сега очакваме и Китай да почне да трови случайни хора с Новичок или с новото Китайско химическо оръжие :)
97
0
 
18
 
! Отговори
extremist преди 5 години
да внесе своя начин на живот - смес от капитализъм и политическа диктатура - ЗА ЕС И САЩ МОЖЕМ ДА КАЖЕМ : СМЕС ОТ КАНИБАЛО-КАПИТАЛИЗЪМ И ПОЛИТИЧЕСКА ДИКАТУРА
96
8
 
20
 
! Отговори
Русия не е враг преди 5 години
Русия не е враг на България! Най-големите врагове на България са Турция, Сащ, Нато, Обединени патриоти, Герб и ЕС!
95
0
 
14
 
! Отговори
5678 преди 5 години
Като видите националният отбор на франция по футбол вече ви е ясно какво е настоящето и светлото бъдеще на ес то. България няма да я има, а на територията и ще живеят *** и араби.
94
4
 
18
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Еврогейовете ги е страх,че ще си загубят балканските колонии. Това ще стане колкото и да пищят.
93
0
 
18
 
! Отговори
иван гешев преди 5 години
Тръмпов е наредил,-ПОддържайте напрежението,трябва дасе измисля постоянно някой враг-
92
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп дойде и вече Китай е враг ... wtf
91
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Европейският съюзЕС не е СССР и той не се разпада, а стремително гние от корупция и морална деградация. Когато политическите цели изместиха икономическите, ЕС загуби смисъла си за съществуване и се *** в бюрократична корумпирана ***.
90
31
 
9
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 5 години
Не трябва да се вярва на Русия и Китай.Азиатските държави са тоталитарни и несъвместими с европейското мислене!
89
32
 
10
 
! Отговори
Европейският съюз преди 5 години
Европейският съюз да не е Съветския съюз ,че да се разпада. Европейският съюз е най-голямото политическо постижение на човечеството от както свят светува до наши дни. Европейският съюз е сложен жив организъм, който се развива и се променя. Това се случва в момента. Този тип съюзи е бъдещето на човечеството.
88
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китайците ли? Отидете в Париж и ги вижте как пазарят от магазините по Шанз Елизе и авеню Монтен, как идват с лимузините и правят сватбени фотосесии на Айфеловата кула.Ако пътувате със самолет към Европа, забележете десетките китайски и корейски и студенти, пътуващи към европейските и американски вузове. Тези хора са невероятно амбициозни и напористи. Ние няма вече да се състезаваме с Иван, Джон или Ханс, а с Ли и Чун.
87
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато през 79-та бях в Шанхай, по широките улици се виждаха само хора в сини работни дрехи и на велосипеди. Нито един автомобил.Вечер режим на тока.Тогава ние правехме компютри, кораби и автомобили.
86
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Тръмп и на Путин им е по-лесно да се договарят с отделни и суверенни държави, отколкото с един глобалистки Брюксел, който непрекъснато ще се прави на велика сила. Така че с ЕС също е приключено.
85
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Няма да бъде европейски държавникът, който ще обедини Европа: Европа ще бъде обединена от китайците."Какво ли е имал предвид Шарл де Гол?