Европа пред нова заплаха: Китай е по-опасен от Русия на Балканите!

Брюксел: Пекинската стратегия е заеми за налагане на капиталистическа диктатура
27 юли 2018 22:00, Екип на Dnes.bg
189
Европа пред нова заплаха: Китай е по-опасен от Русия на Балканите!
Снимка: Reuters, архив

Не Русия, а Китай е по-опасният за Европа външен съперник на Балканите. За това предупреждава еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан в интервю за американската медия "Политико Европа", публикувано днес.

Още по темата
"Повече трябва да се безпокоим от Китай, който се опитва да внесе своя начин на живот - смес от капитализъм и политическа диктатура", казва еврокомисарят, попитан за геополитическите влияния, идващи от Русия, Турция и Китай в региона.

"Китайците предлагат изгодни или не толкова изгодни заеми и ако те не бъдат обслужвани, се превръщат в капитал", обясни китайския бизнесмодел комисарят.

Той подчерта, че ЕС трябва да е наясно с тази стратегия и да реагира, тъй като според него тя е "едно от най-големите предизвикателства за Европа".

Хан даде за пример 165-километровата магистрала от черногорското пристанище Бар до Белград, която се строи с китайски пари и работници. Заемът за първия етап - 809 млн. евро увеличи задлъжнялостта на Черна гора до 80 на сто и доведе до замразяване на доходите и увеличаване на данъците, за да бъде изплатен. Според МВФ правителството не може да си позволи да вземе втори заем, за да продължи проекта и ако го направи, ще трябва да даде тежки гаранции, които ще дестабилизират страната.

Пекин гледа на Балканите като на врата за китайските стоки и пари към Европа. Гръцкото пристанище Пирея - най-голямото на Балканите, вече беше купено от Китай. Черногорското Бар ще му даде вход към Адриатическо море.
В момента Европа държи 75 на сто от инвестициите на Балканите и се опитва политически да задържи шестте държави в орбитата си с обещание за еврочленство.

"Идеалният вариант е всички шест държави да влязат заедно, но това е малко вероятно", каза еврокомисарят за разширяването.

Хан не се ангажира коя ще е първата страна в Съюза, нито че това ще се случи до 2025 г., "защото това означава преговорите да са приключили до 2023-а, а това е буквално утре".

В момента ЕС преговаря активно само с Черна гора и със Сърбия. Според Хан не бива да се очаква преговорите да приключат за по-малко от 8 години, колкото бяха необходими на най-новата членка на ЕС - Хърватия.

Причината е че Брюксел промени подхода си към разширяването след преждевременно влизане на България и Румъния и сега иска устойчиви резултати от прилагането на реформите, а не само приети закони.

"Научихме си урока от предходните разширявания", увери еврокомисарят.


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На Тръмп и на Путин им е по-лесно да се договарят с отделни и суверенни държави, отколкото с един глобалистки Брюксел, който непрекъснато ще се прави на „велика“ сила. Така че с ЕС също е приключено.
91
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Няма да бъде европейски държавникът, който ще обедини Европа: Европа ще бъде обединена от китайците."
Какво ли е имал предвид Шарл де Гол?
90
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ЕС,Щатите и НАТО са истинската заплаха за България и другите Балкански страни ,останалото е лъжлива пропаганда!Където са стъпили Западните агресори само смучат и оставят разруха....без изключения!
89
3
 
42
 
! Отговори
Труден избор преди 6 месеца
Китайски реални инвестиции или безконтролно източване на еврофондове и задължения за прием на талибани.
88
11
 
16
 
! Отговори
Sssss преди 6 месеца
Само наш Бойко пръв приятел на Китай. По едно време стана по-голям китаец от китайците. Скача с двете ръце само като чу,че Китай ще прави влакова линия до БГ.
Абе,Бойко! Ти знаеш ли какво ще се случи след това? Не! Еми, точно това ти е проблема. Няма кой да ти обясни. Жалка картинка!!!

Защо Европа трябва да спасява гладните китайци?
Вие и престава си нямате за глада в китайските села. Защо Европа трябва да спасява Африка? Азия?

ИИСУС КАЗВА,ЧЕ ХРАНАТА ЗА НЕГОВАТА ТРАПЕЗА НЕ Е ЗА ПРАСЕТАТА.
87
0
 
26
 
! Отговори
"до 105 преди 6 месеца
Може, може всичко може както 80 те години никой не вярваше че ще падне соца. Така че знай ли човек какво още има да видим!
86
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 92
Наивен и добродушен човек ще да си... много има да патиш!
...

аз цял живот си патя но знам, че Истината и Правдата са с мен! Съвестта ми е чиста, за разлика от многото "роби на печалбата! Те си мислят, че са "свободни" ?!? Глупости на търкарлета - "роби" са та дрънкат, на собствените си първични и примивни слабости и на желанието за власт! "Роби на властта"

пп.
ако се чудиш - "куче" съм по китайския и напълно отговарям на "кучето"
85
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 100
който е съвременник на онова време не може да отрече, спокойствието за утрешният ден, качественото здравеопазване и образованието което получихме.
==

ама беше държавно.
сега ше стане ли пак държавно, ше откаже ли черепа от "търкането" в полза на държавата или държавата ше го "обуе ли" с поне 50% ? същият въпрос мога да задам и за киро-гела, свинаря-панаипджия, и за захарния от ловеч, и за шофьора-физкултурник от свива-ком и т.н. и т.н. за знайни и незнайни "другари" - олигарси?
А?
84
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До до анонимен

Заради Парата!
Щото демокрация на празен корем не струва пукнат грош!
-)))))
---
Не е важно дали имаш пари, дали си гладен, болен или си бездомен. Важното е да си свободен да бегаш на запад и да можеш да говориш против правителството. Свободата Санчо е най-висшето благо за човека, демокрацията ни даде свободата да бегаме на запад и да говорим против правителството.
83
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен

Добруджата беше 27 стотинки за килограм хляб, хляба беше на кило, не на 800. Хляб винаги е имало, никога не е имало дефицит за хляб, в студентските столове и в повечето ресторантите беше безплатен. Сега те цакат за всяка филийка долнопробен хляб.
82
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хубаво, лошо е много относително
който е съвременник на онова време не може да отрече, спокойствието за утрешният ден, качественото здравеопазване и образованието което получихме.
81
2
 
19
 
! Отговори
до анонимен преди 6 месеца
Защо 3 милиона българи живеят в мизерия на Запад а не се приберат в България да се радват на демокрацията.
---------

Заради Парата!
Щото демокрация на празен корем не струва пукнат грош!
-)))))
80
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не трябва да се вярва на Русия и Китай.
Азиатските държави са тоталитарни и несъвместими с европейското мислене!
79
36
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен

1. Добруджата трябваше да бъде по 800 г официално(неофициално си беше - 760)
2. Цената беше 32 ст.
3. Можеше да си купиш хляб, АКО ГО ИМАШЕ У МАГАЗИНА!
78
5
 
34
 
! Отговори
А бе преди 6 месеца
Като Китай е такъв проблем,защо Западът не се съюзи с Русия срещу него?Минимални отстъпки към Русия щяха да я превърнат в сигурен съюзник и евтините руските суровини щяха да текат на Запад,а не на Изток.Тия тъ.панари тласнаха Русия в обятията на Китай и го направиха още по-силен!Изумително недалновидна политика!
Идеята на Запада беше бърз разгром на Русия и подчиняване на вече беззащитния Китай.Обаче последва пълен провал и положението стана по-лошо от изходното-ядосана Русия и засилен Китай...
77
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Средна заплата 1986г 259.43 лева. С тях можеше да се купят 953 хляба Добруджа по 1 килиграм. Днес със средната заплата могат да се купят 764 хляба (средно качество),но забележете - по 750 грама.
76
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 83 Били изпратил твоите и на твоята съпруга ако имаш такава, жълтите дрънкулки при мен?
75
20
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 6 месеца
Толкова хубаво беше,че като отвориха границите и 30% избягаха на момента :)
И продължават да бягат защото все още бутат децата на съветските господари......
Хората навън имаха обикновени неща като съдомиялни още през 1970-та година.
А ние в България бяхма най "advanced" :) Живял си някъде другаде или руските господари все още плащат на такива като теб. Някой ден ще осъмнем с призива Варна е Руски.
Точно както се случи с Крим .....
74
20
 
6
 
! Отговори
кажи ни преди 6 месеца
Кога България е била сред 30 те най-развити страни?
Кога стандарта на живот е бил 27?
От къде са го броили на къде са броили?
Това някаква фалшива новина ли е или просто хвърляне празно за пълно?
73
25
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 6 месеца
"България беше сред 30те най-развити индустриално страни в Света и 27" - Това в Комсомолса правда ли си го чел ? Защото аз съм живал по това време и нямам такова впечатление. 167лв. заплата на баща ми можеше да си купим 600 хляба сега си купувам 1000. Чакаш за калпава панелка 20 години, за кола пак толкова и тя трябва да е руска защото пък руснаците трябваше да купуват нашия смотан паприкаш. Толкова цъфтяхме,че границата беше затворена за да не избягат навън....