Европа пред нова заплаха: Китай е по-опасен от Русия на Балканите!

Брюксел: Пекинската стратегия е заеми за налагане на капиталистическа диктатура
27 юли 2018 22:00, Екип на Dnes.bg
189
Европа пред нова заплаха: Китай е по-опасен от Русия на Балканите!
Снимка: Reuters, архив

Не Русия, а Китай е по-опасният за Европа външен съперник на Балканите. За това предупреждава еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан в интервю за американската медия "Политико Европа", публикувано днес.

Още по темата
"Повече трябва да се безпокоим от Китай, който се опитва да внесе своя начин на живот - смес от капитализъм и политическа диктатура", казва еврокомисарят, попитан за геополитическите влияния, идващи от Русия, Турция и Китай в региона.

"Китайците предлагат изгодни или не толкова изгодни заеми и ако те не бъдат обслужвани, се превръщат в капитал", обясни китайския бизнесмодел комисарят.

Той подчерта, че ЕС трябва да е наясно с тази стратегия и да реагира, тъй като според него тя е "едно от най-големите предизвикателства за Европа".

Хан даде за пример 165-километровата магистрала от черногорското пристанище Бар до Белград, която се строи с китайски пари и работници. Заемът за първия етап - 809 млн. евро увеличи задлъжнялостта на Черна гора до 80 на сто и доведе до замразяване на доходите и увеличаване на данъците, за да бъде изплатен. Според МВФ правителството не може да си позволи да вземе втори заем, за да продължи проекта и ако го направи, ще трябва да даде тежки гаранции, които ще дестабилизират страната.

Пекин гледа на Балканите като на врата за китайските стоки и пари към Европа. Гръцкото пристанище Пирея - най-голямото на Балканите, вече беше купено от Китай. Черногорското Бар ще му даде вход към Адриатическо море.
В момента Европа държи 75 на сто от инвестициите на Балканите и се опитва политически да задържи шестте държави в орбитата си с обещание за еврочленство.

"Идеалният вариант е всички шест държави да влязат заедно, но това е малко вероятно", каза еврокомисарят за разширяването.

Хан не се ангажира коя ще е първата страна в Съюза, нито че това ще се случи до 2025 г., "защото това означава преговорите да са приключили до 2023-а, а това е буквално утре".

В момента ЕС преговаря активно само с Черна гора и със Сърбия. Според Хан не бива да се очаква преговорите да приключат за по-малко от 8 години, колкото бяха необходими на най-новата членка на ЕС - Хърватия.

Причината е че Брюксел промени подхода си към разширяването след преждевременно влизане на България и Румъния и сега иска устойчиви резултати от прилагането на реформите, а не само приети закони.

"Научихме си урока от предходните разширявания", увери еврокомисарят.


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Европа като субект не съществува. По голямата част от територията и е заета от Русия която заема повече територия в Европа от всички страни на ЕС взети заедно. В този смисъл Европа е просто окрайна на Евразия която се владее от Русия и Китай.
71
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хам че откъде-накъде е задължително Черна гора да си плаща заемите от Китай? Дърпа 2-3-5 млрд., после обявява ембарго и санкции на Китай и точка по въпроса. Нека идват да си ги взимат със сила, ако им стиска.
70
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До bluesky1
добива на злато
...

стига с това архаично и праисторичска злато , което реално НЕ става за почти нищо практическо, освен за натрапеното и влачено от векове мнимо "съхраняване на стойност"!

колко "по ценно" е златото от водата, да речем ? колко време ще оцее човек без злато и колко без вода? а без въздух? т.е. без O2 , без H и без C

стига с тази измислена "ценност" на жълтура! че то желязото е в хиляди пъти по важно, защото без желязо, щеше да живееш в 2 етаж дървена барака!
69
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Европейският съюз е изправен пред екзистенциална криза и може да се разпадне до една година. Сега всичко му пречи, всичко е опасност - Русия, Китай, САЩ, Иран, смяната на сезоните, въртенето на Замята...
68
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Руските, или по-точно съветските господари имаха интерес от развита България - тогава България беше сред 30те най-развити индустриално страни в Света и 27 по стандарт на живот. Новите евроатлантически господари нямат интерес от развита България, нямат никакъв интерес от никаква България, територията е важна, и като са принудени да ни търпят заради територията поне да няма индустрия да им купуваме техните стоки и да ходим при тях на Запад да им слугуваме.
67
5
 
6
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 месеца
Сравнението между съдбата на СССР и Китай е добър пример! Може по друга линия да сравним и Китай с Индия! Ми несравними са! Индия е също голяма страна с огромно население, но е е дно нищо, пълна кочина...
66
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Ха-ха 72
Кое е по-добре-недемократичен възход или демократичен упадък?
...
и двете НЕ стават !
"възход" за кого ? "упадък" - за кого? той упадъка не е едностранен, като падне едната страна, с малко закъснение (поради инерцията) - пада и другата страна, защото тя просто не може да съществува без "полюс"
65
1
 
20
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 месеца
Всичко бързодоходоносно е в ръцете на европейски корпорации! Банковия сектор, големите хранителни вериги, които доубиха родното производство, добива на злато и много други, като соди девня.... Аз не виждам каква е ползата и от такива концесионери като Софийска вода примерно...парите ни отиват във Франция, без да са строили язовир, без нещо кой знае какво да са направили по подновяване на водопроводната мрежа...цоцат се едни парички и това е!!!
64
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Китай има план до 2021 година да приключи с бедността, след 2021 бедни в Китай няма да има.
63
2
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 месеца
До до 61
Самоубивали се в Китай от много работа?Ами не виждам населението на Китай да е намаляло,за разлика от българското,което направо изчезва най-демократично!В Европа също не е много по-добре-процентът на бялото население спада драстично,текат процеси на ислямизация и африканизация!Кое е по-добре-недемократичен възход или демократичен упадък?
62
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 62
Няма демокрация, либерализъм, капитализъм, комунизъм, социализъм... останаха само мега-корпорациите и банковия капитал.
...

идеологии има и ще има, докато има живи хора със самосъзнание ! това, че "агнетата мълчат" не означава , че са неми
п.п. да не останат накрая сам-самички тия "корпорации" и тоя "банков капитал" , че ще се изядат помежду си , като ги няма "хората".
61
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Америка си отива от политическата сцена. Бъдещето е в Китай, Русия, Иран, Индия и Бразилия.
60
2
 
8
 
! Отговори
пижо, пенда и дженда преди 5 месеца
В Китай и Русия признават ли Истанбулската Конвенция?!
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Факт

Това е изгодно за Европа. Европейците просто действаха практично - нови пазари, износ на стоки, внос на евтина работна ръка, евтини аутсорскинг дестинации. Разшираряват си влиянието, това е нормално при капитализма.
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От истината боли затова сме криви затова съм се наумил един да сложа демуе мястото че другия няма да направи това ма аз ще го направя место него
57
17
 
3
 
! Отговори
боже пази ни преди 5 месеца
Боже мили, тука има коментатори възхваляващи антихуманната диктатура в Китай, ако това не са платени коментатори, то това със сигурност са социопати и психопати или не са наясно, с обстановката в комунистически Китай.
56
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Края на 70те и началото на 80те икономиката на СССР превъзхожда многократно тази на Китай. 89 г. няколкостотин китайци демократи се събират на майдан на Тянананмън и биват недемократично пометени с танкове, въпреки че са въоръжени и органите на сигурността също понасят загуби. В същото време в СССР Горбачов демократично побратимява СССР със Запада. Резултата се виждаме днес - къде е Китай, първата икономика в Света и къде е руската икономика.
55
0
 
25
 
! Отговори
Факт преди 5 месеца
Преди да виним Китай или Русия за експанзията на Балканите,нека видим какво донесе Европа на региона-разпокъсване и ислямизация,деиндустриализация и ограничен суверинитет!
54
6
 
4
 
! Отговори
до 61 преди 5 месеца
да и нямаше сега деца не само да работят, но и да се самоубиват на поточните линии на Фокскон, за разлика от теб, аз съм бил в китай, в момент, когато поне един работник се самоубиваше в завода на фокскон на ден, имаше дни с поняколко такива самоубийства. пожелавам ви успеха на Китай, да дойде и при вас!!
53
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Стига с тези изтъркани мантри, бе!
Не ви ли писна да повтаряте едно и също като папа...гали!?
Кога ще поумнеете?

Не разбрахте ли, че времето на идеологиите свърши преди 30 години!?
Няма демокрация, либерализъм, капитализъм, комунизъм, социализъм... останаха само мега-корпорациите и банковия капитал.

Как се управлява и контролира 1,5 милиардно население??? - с твърда диктатура и мнооого капитал. Без значение как ще се нарича формата на управлиние.
Като калпав но в продукт в красива опаковка!