Европа пред нова заплаха: Китай е по-опасен от Русия на Балканите!

Брюксел: Пекинската стратегия е заеми за налагане на капиталистическа диктатура
27 юли 2018 22:00, Екип на Dnes.bg
189
Европа пред нова заплаха: Китай е по-опасен от Русия на Балканите!
Снимка: Reuters, архив

Не Русия, а Китай е по-опасният за Европа външен съперник на Балканите. За това предупреждава еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан в интервю за американската медия "Политико Европа", публикувано днес.

Още по темата
"Повече трябва да се безпокоим от Китай, който се опитва да внесе своя начин на живот - смес от капитализъм и политическа диктатура", казва еврокомисарят, попитан за геополитическите влияния, идващи от Русия, Турция и Китай в региона.

"Китайците предлагат изгодни или не толкова изгодни заеми и ако те не бъдат обслужвани, се превръщат в капитал", обясни китайския бизнесмодел комисарят.

Той подчерта, че ЕС трябва да е наясно с тази стратегия и да реагира, тъй като според него тя е "едно от най-големите предизвикателства за Европа".

Хан даде за пример 165-километровата магистрала от черногорското пристанище Бар до Белград, която се строи с китайски пари и работници. Заемът за първия етап - 809 млн. евро увеличи задлъжнялостта на Черна гора до 80 на сто и доведе до замразяване на доходите и увеличаване на данъците, за да бъде изплатен. Според МВФ правителството не може да си позволи да вземе втори заем, за да продължи проекта и ако го направи, ще трябва да даде тежки гаранции, които ще дестабилизират страната.

Пекин гледа на Балканите като на врата за китайските стоки и пари към Европа. Гръцкото пристанище Пирея - най-голямото на Балканите, вече беше купено от Китай. Черногорското Бар ще му даде вход към Адриатическо море.
В момента Европа държи 75 на сто от инвестициите на Балканите и се опитва политически да задържи шестте държави в орбитата си с обещание за еврочленство.

"Идеалният вариант е всички шест държави да влязат заедно, но това е малко вероятно", каза еврокомисарят за разширяването.

Хан не се ангажира коя ще е първата страна в Съюза, нито че това ще се случи до 2025 г., "защото това означава преговорите да са приключили до 2023-а, а това е буквално утре".

В момента ЕС преговаря активно само с Черна гора и със Сърбия. Според Хан не бива да се очаква преговорите да приключат за по-малко от 8 години, колкото бяха необходими на най-новата членка на ЕС - Хърватия.

Причината е че Брюксел промени подхода си към разширяването след преждевременно влизане на България и Румъния и сега иска устойчиви резултати от прилагането на реформите, а не само приети закони.

"Научихме си урока от предходните разширявания", увери еврокомисарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
5
 
6
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
Сравнението между съдбата на СССР и Китай е добър пример! Може по друга линия да сравним и Китай с Индия! Ми несравними са! Индия е също голяма страна с огромно население, но е е дно нищо, пълна ***...
63
1
 
21
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
Всичко бързодоходоносно е в ръцете на европейски корпорации! Банковия сектор, големите хранителни вериги, които доубиха родното производство, добива на злато и много други, като соди девня.... Аз не виждам каква е ползата и от такива концесионери като Софийска вода примерно...парите ни отиват във Франция, без да са строили язовир, без нещо кой знае какво да са направили по подновяване на водопроводната мрежа...цоцат се едни парички и това е!!!
62
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай има план до 2021 година да приключи с бедността, след 2021 бедни в Китай няма да има.
61
3
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До до 61Самоубивали се в Китай от много работа?Ами не виждам населението на Китай да е намаляло,за разлика от българското,което направо изчезва най-демократично!В Европа също не е много по-добре-процентът на бялото население спада драстично,текат процеси на ислямизация и африканизация!Кое е по-добре-недемократичен възход или демократичен упадък?
60
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Америка си отива от политическата сцена. Бъдещето е в Китай, Русия, Иран, Индия и Бразилия.
59
2
 
8
 
! Отговори
пижо, пенда и дженда преди 5 години
В Китай и Русия признават ли Истанбулската Конвенция?!
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФактТова е изгодно за Европа. Европейците просто действаха практично - нови пазари, износ на стоки, внос на евтина работна ръка, евтини аутсорскинг дестинации. Разшираряват си влиянието, това е нормално при капитализма.
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От истината боли затова сме криви затова съм се наумил един да сложа демуе мястото че другия няма да направи това *** аз ще го направя место него
56
17
 
3
 
! Отговори
боже пази ни преди 5 години
Боже мили, тука има коментатори възхваляващи антихуманната диктатура в Китай, ако това не са платени коментатори, то това със сигурност са социопати и психопати или не са наясно, с обстановката в комунистически Китай.
55
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Края на 70те и началото на 80те икономиката на СССР превъзхожда многократно тази на Китай. 89 г. няколкостотин китайци демократи се събират на майдан на Тянананмън и биват недемократично пометени с танкове, въпреки че са въоръжени и органите на сигурността също понасят загуби. В същото време в СССР Горбачов демократично побратимява СССР със Запада. Резултата се виждаме днес - къде е Китай, първата икономика в Света и къде е руската икономика.
54
0
 
25
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Преди да виним Китай или Русия за експанзията на Балканите,нека видим какво донесе Европа на региона-разпокъсване и ислямизация,деиндустриализация и ограничен суверинитет!
53
6
 
4
 
! Отговори
до 61 преди 5 години
да и нямаше сега деца не само да работят, но и да се самоубиват на поточните линии на Фокскон, за разлика от теб, аз съм бил в китай, в момент, когато поне един работник се самоубиваше в завода на фокскон на ден, имаше дни с поняколко такива самоубийства. пожелавам ви успеха на Китай, да дойде и при вас!!
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тези изтъркани мантри, бе!Не ви ли писна да повтаряте едно и също като папа...гали!?Кога ще поумнеете?Не разбрахте ли, че времето на идеологиите свърши преди 30 години!?Няма демокрация, либерализъм, капитализъм, комунизъм, социализъм... останаха само мега-корпорациите и банковия капитал.Как се управлява и контролира 1,5 милиардно население??? - с твърда диктатура и мнооого капитал. Без значение как ще се нарича формата на управлиние.Като калпав но в продукт в красива опаковка!
51
3
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До истината болиРазпердушинването на цветната революция от Тянънмън спаси Китай от американско подчинение!Днес,30 години след събитията се вижда колко са били прави да постъпят така!Сега Китай е промишленост N1,БВП-N2(60% от американския) и военна сила N3!Ако революцията тогава бе успяла,Китай щеше да е само промишлен придатък на САЩ и цялата печалба щеше да заминава отвъд океана!Китай дори нямаше да е в Топ 10 на икономиките.
50
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа изсмуква Балканите. Дано Китай поне даде нещо съществено и построи предприятия, които европа затваряше 30 години. За мен е по - добре китайците да строят, отколкото европа да блокира развитието на региона и да го изсмуква финансово и кадрово.
49
1
 
21
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
И защо е така...защото на запад сте егоисти, алчни и самовлюбени и не ви дреме за Източна Европа и Балканите в частност! ....ние сме просто един пазар, а не равноправни членове...Така, че Китай ще се намести и то много здраво тук....
48
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано Китайските танкове газят из Брюксел, както газиха младите свободолюбиви китайци на Тянанмън през 1989 година! Еврогейците друго не заслужавате!! Комунистите от Пекин да ви смачкат като ***, каквито сте!!!
47
0
 
17
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Най-опасни за Европа са джендърите в Брюксел и измислените им ценности!За да успее ЕС трябва работа и дисциплина,а не лиготии!Европа трябва да се върне към организацията отпреди 2000-та година.
46
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Накараха гърците да си продадат пристанището. Сега какво ще правят? Ще измислят национализация на пристанището. Капитализъм само когато прибират парите и командват.
45
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия, Китай им пречи. Те вземат парите на китайците и руснаците, но спират и налагат санкции на Балканите. Северен поток строят, спират Южен поток. Залети са с китайски стоки с европейски марки, но ще спират китайските стоки през Балканите.