Това не е КГБ-то от времето на дядо ви, сега е в интернет

За Путин е добре повече хора да са обсебени от идеята за рояци руски шпиони
Обновена: 28 юли 2018 07:31 | 27 юли 2018 20:41, Камелия Цветанова
195
Това не е КГБ-то от времето на дядо ви, сега е в интернет
Снимка: Reuters, архив

Наблюдавайки конкуриращите се руски шпионски агенции, техните припокриващи се операции срещу САЩ и на моменти небрежната им професионална работа, някои ветерани от ЦРУ се чудят дали руските шпиони не искат всъщност да бъдат разкрити,анализира Дейвид Игнейшъс от в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Истината е, че президентът Владимир Путин вероятно няма нищо против дейностите на неговото разузнаване да са толкова очебийни, че да са предмет на всекидневни публични дебати. Целта му не е да краде тайни, а да дестабилизира американската политическа система. От гледна точка на Путин колкото повече хора за обсебени от идеята за рояци руски шпиони, толкова по-добре.

"Руските разузнавателни дейности в последните няколко години станаха не само по-енергични, но и по еклектични", обясни в имейл бившият директор на ЦРУ Джон Бренан. "Това е разнородна, предприемчива и често конкурентна екосистема. . . Част от работата им е наистина много, много добра и показва изключителна вещина, а друга - не толкова", каза той.

Ролф Моуат-Ларсен, бивш специалист по Русия в ЦРУ, вижда смяна на поколенията в руското разузнаване.

"Цената на преминаването към подход за по-бързи резултати е по-голямата небрежност. Необмислените решения са нещо обичайно. Контролът от страна на по-възрастни и опитни кадри е по-слаб", казва той.

Новият освободен, лежерен стил е виден от атаката на Русия през 2016 г. срещу американската политическа система. Кремъл атакува от три посоки: чрез военното разузнаване ГРУ, Федералната служба за сигурност (ФСС) и развъдника на тролове в социалната мрежа, известен като Агенция за интернет изследвания, която се ръководи от един от близките на Путин олигарси.

Руснаците осъществиха своята скрита пропагандна акция чрез Фейсбук, Туитър, Уикилийкс и други социални медии. Кой знае дали е имало "тайно съглашателство", но руските висши представители са поддържали контакт през 2016 г. с редица сътрудници на Доналд Тръмп, на високо и ниско равнище, което ФБР не би могло да не забележи. Това бе обратното на гъвкава манипулативна кампания. Операция "Хаос" може би е подходящо название.

Москва наблюдаваше публичните изказвания, а не тайни места за обмен на информация. Според13-те обвинителни акта на министерството на правосъдието срещу 12 сътрудници на ГРУ през юли, руските конспиратори започнали хакерските си атаки срещу личните имейли на Хилари Клинтън на 27 юли 2016 г. По-рано същия ден Тръмп обяви публично: "Русия, ако ме чуваш, надявам се да успееш да откриеш 30-те хиляди липсващи имейла".

Путин беше формиран от безкомпромисната бюрокрация и изключителна секретност на КГБ. Но като руски президент той възприе друг оперативен модел - по-свободен, по-фрагментиран, при който различни служби си съперничат за благоволението на лидера. Старото КГБ беше разбито на две части, започвайки през 1991 г. - Службата за външно разузнаване СВР, която наследи шпионската мисия в чужбина и в която беше служил Путин, и ФСС, която пое вътрешната сигурност.

ФСС все повече бива въвлечена във външни операции и сега може да засенчи посестримата си, каза в интервю Майкъл Салик, експерт по Русия и бивш оперативен шеф в ЦРУ. ФСС вероятно е осъществила хакерската атака Cozy Bear срещу Националния комитет на Демократическата партия през 2015 г. и беше подведена под отговорност от американското правосъдие миналата година за "хакването" на 500 милиона имейла в Яху.

"Грубо казано, ФСС върши неща, които всички други мислят да направят, но не пристъпват към тях, тъй като са твърде рисковани, твърде провокативни политически или има твърде голяма опасност да доведат до ответни действия", писа миналата година в американското сп. "Атлантик" специалистът по руско разузнаване Марк Галеоти.

ГРУ, традиционно най-дейното крило на руското разузнаване, сега изглежда отново се активизира след грешки при войната в Грузия през 2008 г., които му струваха скъпо. Украйна беше "перфектната илюстрация" на тактиката на ГРУ на подмолни бунтовнически действия, писа този месец Галеоти. Той съзира ръката на ГРУ в анексирането на Крим през 2014 г. и свалянето на пътническия самолет на "Малейжа еърлайнс", в намесата в американската политика през 2016 г. и опита за убийството през март във Великобритания на избягалия бивш руски шпионин Сергей Скрипал.

Отравянето на Скрипал илюстрира готовността на Русия да рискува и пълния й непукизъм, че може да бъде хваната. Нервнопаралитичният агент "Новичок", който се твърди, че е използван, лесно може да бъде проследен до Русия.

Интригуващ пример за новото поколение руски шпионаж е случаят с Мария Бутина, която американското правосъдие този месец подведе под отговорност по обвинения, че е организирала тайна кампания за оказване на влияние, която отчасти е била насочена към Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие (NRA). В обвинителния акт се казва, че тя е била направлявана тайно от висш руски представител, работил в парламента и в централната банка, и е била вербувана от втори руснак - олигарх милиардер.

Когато Бутина била снимана близо до Капитолия в деня на встъпването в длъжност на Доналд Тръмп, нейният руски наставник й пратил одобрително съобщение: "Смелчага", както показва съдебната документация. Три месеца по-късно, когато американските контакти на Бутина бяха изнесени в медиите, нейният предполагаем наставник й писал: "Как се справяш там в светлините на новата слава? Почитателите ти искат ли ти вече автограф?".

Това не е КГБ-то от времето на дядо ви. Путин ръководи многопластова шпионска служба в съзвучие с епохата на интернет - толкова бърза, достъпна и с такъв разрушителен потенциал, колкото и снимка в приложението Снапчат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
4
 
! Отговори
фгнстр преди 5 години
цветанова ,напишете нещо за цру,мосад, ми6!!да ви видя яка ли ви е гърбината!!!
90
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 123Достали уже!Болните мозъци, виждайки как Путин поздравява деца, подсъзнателно се поставя на негово място и проектира собствените си хомо-наклонности на лидера, на когото завижда и няма как да се равнява.България се напълни с такива нередовници, почели малко психология и пръскайки мозък наляво и надясно.Справяйте се със собствените си комплекси на тихо и усамотено място.Изберете добър специалист и не подемайте теми, за които нямате достатъчно знания компетентност.
89
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 124Добре, че повечето не си правят труда да видят, как ни се подиграват руснаците за нашата политика тип - "Мотика, лопата" в техните мдии.И горчилка и разочарование личи в тези "шеги" - "братушките" се оказаха не-братушки.Жалкото е, че не се преценява обстановката в света съобразно нашите интереси и не се отчитат тенденциите на развитие на стратегически важни за нас "световни играчи". Русия е в невероятен подем. И по-добре ще става.Ние ще кютаме на опашката и ще губим
88
2
 
10
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Бутина била снимана близо до Капитолия в деня на встъпването в длъжност на Доналд Тръмп - СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ СНИМКАТА ЩЕ Е НА СТОЛА В ОВАЛНИЯ КАБИНЕТ. РУСИЯ ЩЕ УТОЧНИ КОЙ ДА СЕДНЕ ТАМ, СЛЕД КАТО САЩ НЕ МОЖЕ
87
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 124"... единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него"---Доста смехотворно! :)1. "ген. Б. Борисов", не е никакъв "генерал", а обикновен пожарникар;2. Нищо не е "пробил" сам, защото изпълнява каквото му диктуват;3. Хитростта му е андрешковска: сутрин лъже едно, на обед друго, вечерта трето.4. Никой не го е ПОДценил, защото няма накъде по-ниско интелектуално ниво.
86
0
 
8
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Руснаците осъществиха своята скрита пропагандна акция чрез Фейсбук, Туитър, Уикилийк - УИКИЛИЙК НЕ Е ПРОПАГАНДА. ТОВА Е САЙТ НА КОЙТО МУ "ИЗЛЕЗНА КЪСМЕТА" ДА ПОЛУЧИ ИЗНЕСЕНИТЕ ОТ СНОУДЪН ДАННИ ЗА ЗОЛУМИТЕ И НАМЕСАТА НА ЦРУ ПО ПЛАНЕТАТА - ИСТИНАТА НЕ Е ПРОПАГАНДА
85
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"От гледна точка на Путин колкото повече хора за обсебени от идеята за рояци руски шпиони, толкова по-добре."==============Това ваше заключение не е лишено от лигика, но още по-неразбираема става упоритостта, с която продължавате да копаете дъното. Преди два дни бялата къща излезе с твърдение, с което авансово обвини шпионите на Путин в предстоящо манипулиране на пиндостанските избори през ноември.Отговаряте на определението за полезните иди0ти?
84
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента в който се озъбим на "братушките" ние "умиргаме"! Русия няма нужда да ни бомбардира, достатъчно е да активира своите "спящи клетки". Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските \"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯ НАРОД е умен
83
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оф, пак ли бе ?
82
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГОРБАЧОВ НЕ СИ СВЪРШИ РАБОТАТА КАКТО ТРЯБВА.РАЗВИ СЕ ЧУМАТА ОТНОВО И ТО ПО МОДЕРЕН НАЧИН!
81
2
 
18
 
! Отговори
Футуролог преди 5 години
Агент на ЦРУ до агента на ЦРУ и си пишат статиики срещу Русия смятайки се за суперзвездиДа не бяха изпускали шанса си да замълчат защото със сигурност не са от любимците на хората по планетатаА гореспоменатите суперзвездни ченгета къде бяха в навечерието на атентатите от 11.09.2001 г. заедно с тяхната г-жа Клинтън и най-вече мъжа и?Да не би тяхната крайна разговорливост не се дължи на угризения на съвеста породена от собствената им пълна некадърност
80
1
 
3
 
! Отговори
ай заваалъ преди 5 години
Путин тъкмо е пръднал и сегасе опитва да прецени дали другите са усетили или тепърва ще усещат.
79
6
 
18
 
! Отговори
SS преди 5 години
От пръв поглед се вижда - това е поредният злостен анти-руски пасквил на поредната хамериканска ибре.кчийка.Откъде таа Цамелия има информация и е сигурна за разните "атаки" на Русия, а??Или просто приглася като папагал на англо-говорящите медии, че е по-лесно... и по-доходно, разбира се ... Кой знае, може да си заслужи я некоя специализацийка, я некоя командировчица, я некой проектец финансиран от кого??... От кои ли??... (справка - [#117] от к, тук:)
78
3
 
16
 
! Отговори
к преди 5 години
САЩ имат 17 държавни специални агенции - демек разузнавателни и подривни организации с общо над 1 милион агенти из целия святс какво мислите че се занимава тази армия на злото !?
77
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин наистина е добър ... в съсипването на съдби и проливането на невинна кръв втори като него няма.
76
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хи-хи-хи-хи-хи..............треперят ли ви мартинките..............треперят.....хи-хи-хи......."всемогъщото цру" издиша като спукан балон!!! Хи-хи-хи.......тия приказки за "всемогъществото" май са били САМО за индианците и тем подобните еуропейски джендърчета!!!! Давайте братушки, искам да ги натикате тия говедца в мишите им дупки, откъдето са изпълзяли и НИКОГА ПОВЕЧЕ ДА НЕ ЧУВАМ ЗА ТЯХ!
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПроСоТоайде давай,кухоглавке!..ПроСоТо ти отстъпи запазената марка...Давай,акай така,както само ти можеш!
74
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е КГБ-то от времето на дядо ви. Путин ръководи многопластова шпионска служба в съзвучие с епохата на интернет-------Ами, учи се човека, по примера на западните общества и техните спец служби.При това с минимални средства за разлика от тези с които разполага Запада.Няма пет-три в играта, битката е на живот и смърт, при това без правила, разрешена е всичко с изключение на употребата на ядрено оръжие... за сега!!!!!
73
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До ПроСоТо крадения ник няма да те спаси!..От дивотиите,които блъскаш тук било от "просото",било от "анонимен",ще държат памперса ти свален....не е до ника,КУХОГЛАВКЕ!!!!
72
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До ПроСоТои как ми дублира ника?..С някоя буква от латиницата?..пак ще ти кажа:..-От втория тип същества,споменати долу ,си..