Русия показа военноморска мощ! Кадри от парада по Нева

За първи път се появи уникалният разузнавателен хеликоптер Ка-31Р
30 юли 2018 09:15, Елка Василева
392

Снимка: БТА

В чест на Дните на военноморския флот (ВМФ) на Русия по река Нева в Санкт Петербург се състоя голяма парад.

В него участваха 40 бойни кораби, подводници и катери, 38 самолети и хеликоптери на морските въздушни сили и 4000 военни моряци.

Парадът бе открит от противодиверсионни катери, издигнали руското знаме, флага на въоръжените сили и Андреевския флаг (руският военноморски флаг - бел. ред.).

След тях се появи десантният катер Д-67 с копие на лодката на Петър Първи на борда.

Сред корабите, преминали по Нева в празничен строй, за първи път беше и безекипажен роботизиран катер, базиран на миночистача от ново поколение по проекта 12700 "Александър Обухов". Той е част от състава на противоминните средства на кораба.

Парадът приключи с участието на авиацията на ВМФ на Русия. Начело на въздушния парад за първи път се появи и уникалният разузнавателен хеликоптер Ка-31Р.

Руският президент Владимир Путин отбеляза приноса на флота в борбата с тероризма и осигуряване на стратегическия паритет. В речта си на военноморския парад той изтъкна, че всекидневно интересите на Русия в световните океани се защитават от десетки кораби и подводници.

Русия ще подсили военноморския си флот с 26 нови кораба тази година, включително четири кораба, въоръжени с крилати ракети "Калибър", заяви още Путин, цитиран от Франс прес и ТАСС.

Той подчерта, че тази година руският флот вече е получил четири плавателни съда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари