Солженицин: 10 г. по-късно младите руснаци са го позабравили!

Правят се все повече опити да се отричат сталинските репресии
2 авг 2018 21:30, Елка Василева
42
 Солженицин: 10 г. по-късно младите руснаци са го позабравили!
Александър Солженицин. Снимка: архив, Reuters

Александър Солженицин, един от най-известните писатели на 20 век и символ на опозицията срещу съветския режим, десет години след смъртта си изглежда позабравен от младите руснаци, пише Франс прес.

"Солженицин е дисидент, противопоставил се на съветския режим, и велик писател", обобщава 23-годишният студент в Москва по международни отношения Саня Поляковски. Той признава обаче, че не е чел нищо от починалия на 3 август 2008 г. Солженицин.

"Говориха ни за него в гимназията в часовете по литература и история, но не си спомням много", признава младият човек.

От думите на Саня, както и на много други негови връстници, се разбира, че учителите въобще не се спират върху творчеството на Солженицин. "Майка ми бе човекът, който ми обясни, че това един от най-великите писатели на 20 век", споделя той.

Разликата в интересите на поколенията е огромна. Майката на Саня Елена с вълнение си спомня как по съветско време е открила скрита в семейната библиотека книга на Солженицин.

Забраненият плод

"Бях още младо момиче и моите родителите ми обясниха, че не трябва да казвам на никого, че имаме у дома тази книга. Това бе за мен забраненият плод. Става дума за една съвсем различна епоха, която синът ми дори не може да си представи", разказва Елена.

Саня е типичен представител на младото поколение руснаци, които не знаят много за съветския период и почти нищо за един от най-големите дисиденти в СССР. През 1970 г. Солженицин получава Нобелова награда за литература за романите си, а световно известен става с публикуваната си през 1973 г. и разказваща за сталинските лагери творба "Архипелаг ГУЛАГ".

"В група от 30 студенти най-много двама или трима са чели книга на Солженицин. Повечето не знаят нищо за него", казва със съжаление преподавателят във факултета по журналистика на Международния университет в Москва Александър Алтунян.

Произведенията на Солженицин са включени в учебните програми на гимназиите, но всеки учител сам решава колко урока да им посвети и поради липсата на време изучаването им често е ограничено до минимум, признават преподаватели.

Що се отнася до учителите, които наблягат на произведенията на Солженицин, те го правят най-вече по нравствени и политически причини.

"Нужда" от Солженицин

"Днес наистина имаме нужда да четем Солженицин, тъй като се правят все повече опити да се отричат сталинските репресии и се твърди, че по онова време не се било случвало нищо ужасно", казва преподавателката по руски език и литература Олга Майевская.

Майевская посвещава няколко урока на литературните произведения на Солженицин, сред които "Матрьонин двор", а и на тези, в които се разказва за лагерите и репресиите като "Един ден на Иван Денисович" и "Архипелаг ГУЛАГ".

"Чета на учениците си най-силните страници от "Архипелаг ГУЛАГ". Учудващо е, че не им разказват тези неща в часовете по история. Това е историята на страната ни! Трябва да я познават, за да не се повтаря", възмущава се Майевская.

Усилията на тази преподавателка се сблъскват с преобладаващата в Русия тенденция за постепенно реабилитиране на Сталин и на цялата съветска епоха. Едновременно с това се приветства изместването на фокуса от кървавите репресии от комунистическия период и дори незнанието за тях.

Миналогодишно проучване на Общоруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ) за това кои са "руските идоли на 20 век" постави Александър Солженицин на пета позиция. Той се нареди след актьора и певеца Владимир Висоцки, първия човек в космоса Юрий Гагарин, героя от Втората световна война маршал Георгий Жуков и Сталин.

Тази година се навършват 10 години от смъртта и 100 години от рождението на Солженицин. Годишнините ще бъдат отбелязани с няколко изложби и откриването на паметник на писателя московската улица, която носи името му.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
7
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Солженицин е опитал да уреди лека служба с документна измама и е бил заплашен от изпращане в штрафбат на предната линия на фронта. Като военнослужещ е написал призив за сваляне на главнокомандващия, което е престъпление във всяка държава особено във военно време. При Сталин голям брой партийни ръководители и военни са осъдени заслужено за длъжностни престъпления - примерно Блюхер е профукал бюджета на поверения му окръг и го е докарал до небоеспособно състояние, Зиновиев, Каменев са крали здраво
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 34И защо да го прави,м!?Я обясни!
31
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДа допълня - НЕСКОПОСАН лагерен фолклор. Хора, дето са лежали с него, твърдят, че е събрал всякакви слухове и лагерни истории и ги е разказал, все едно са истина.Което не отрича факта, той единствен го направи.
30
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Солженицин е най-лошият възможен пример за дисиденството. Собствената му съпруга отрича писанията му, които не са нищо повече от лагерен фолклор.
29
10
 
13
 
! Отговори
да ама не преди 5 години
Този народ е освободен формално от робство /ама истинско -чети З.Стоянов/ през 1861 . Практически обаче никога не се освобождава -лесно се манипулира и лъже ,дай му оръжие и му посочи враг и е готов да убива.Така унищожи от жесток глад 7 милиона украинци през 1933 ,а уж украинците са руси и уж русите са вярващи.Няма надежда за него.
28
6
 
22
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
Деменцията по болшевизма-комунизма е опасна зараза, особено за "неудачниците" на прехода!
27
1
 
10
 
! Отговори
Интелектуалец преди 5 години
До ПитърОххх дете, точно пък Бердяев ли цитираш в подкрепа на болшевизма. Я прочети малко повече, а не само "послеслова". Бердяев цял живот си бае за религиозна държава и критикува всички известни по онова време политически строеве. Толкова е далеч от болшевизма и в частност сталинизма, че не можеш да си представиш. Хайде цититрай ми сега и левите интелектуалци, че да затвърдиш тезата за революцията и социализма. Нещо от Камю?
26
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** е фактически един голям хищник, който се опитва да изяде другите народи. Един вид стръвница, вкусила прясна кръв. И всички руснаци - леви и десни, се опиянават от тая идея. Работата на свободните народи е да убият този хищник със всички средства. Това е, просто и ясно.
25
13
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Солженицин не е русофоб, а си е съвсем натурален руски шовинист от народняшкото крило. Във всички държави левите и десните фашисти се мразят. Солженицин е десен фашист, а Сталин - ляв.
24
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С какво да го помнят младите? Че е преплатен фалшификатор на историята ли?
23
9
 
11
 
! Отговори
Nnn преди 5 години
Отново репресиите на Сталин. Съществували са и никой не ги е отричал. Трагична страница от историята на голямата държава. Но и да се преекспонират събитията от този период също е грешка. Това се случи през 90-те. Не съм чул положителна оценка за този период от нормално мислещите руснаци, изключая либералите, които са на хранилка.
22
4
 
5
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Чичо Джо е номер едно :)
21
0
 
6
 
! Отговори
Питър преди 5 години
До Анонимен 18Да така е, но текстът на труда му е в пълно противоречие със заглавието. Последният труд на Солженицин е силно антиционистски.
20
12
 
18
 
! Отговори
Питър преди 5 години
Опити за евтини манипулации. Отново.Солженицин се върна в Русия, след като обяви, че всъщност САЩ са Империята на Злото. Солженицин подкрепи Путин и новата мисия на Русия.Колкото до СССР, един от най-големите критици на комунизма, Бердяев, във второто издание на "Философия на неравенството" пише в послеслова, че всъщност може и да е сгрешил и революцията да е била правилното решение за руския народ. Това тъпите *** западняци няма как да го разберат.
19
13
 
18
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Слушал съм какви ли не тъпащини на западната пропаганда за някакви милиони избити руснаци от Сталин в гулаците,Истината е че за цялото съществуванена СССР през системата Гулаг са минали грубо казано около 800 хиляди човека,което е три пъти по-малко от затворническото население на ФАЩ в момента!Още по интересното е ,че затворниците там са били придимно убийци ,изнасилващи и рецидивисти и процента на политически затворници в гулаците е бил пренеблежителен в най-добрият случай!
18
5
 
30
 
! Отговори
Край преди 5 години
Ми що не казахте че тозии велик човек беше емигрирал в САЩ при соца. И през 90те години си се върна в Русия и каза на американците. "Аз си мислех че се борите с комунизма пък то се оказа че се борите с Русия" Та така.
17
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Товарищи ***, дребни сте пред Солженицин.
16
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ ИМ СЕ ЧЕТАТ ГЛУПОСТИ
15
6
 
7
 
! Отговори
В преди 5 години
До кога ще се занимавате само с русия
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последният труд на Солженицин -Е ВРЕИТЕ В РУСИЯ ДВЕСТА ГОДИНИ ЗАЕДНО ???