За руснаците: Почивката в България – по-евтина от самолета

"Такива цени като през тази година виждам за пръв път"
3 авг 2018 13:00, Елка Василева
155
За руснаците: Почивката в България – по-евтина от самолета
Снимка: Булфото

"Със семейството ми вече пет години почиваме само в българския Слънчев бряг, но такива цени като през тази година виждам за пръв път" - това разказва московчанинът Анатолий Шелков. Той съжалява, че са били в отпуск в средата на юни и са дали два пъти повече.

Слънчев бряг, евтиния – руските туристи обичат България, пише РИА Новости. Агенцията съобщава за много изгодни предложения в момента за руснаците и обяснява причините за ниските цени.

Макар че България по принцип е сред най-достъпните дестинации, почивките през втората половина на август съвсем са поевтинели, се казва в материала.

По данни на руската асоциация на туроператорите средните цени на почивката в България от 18 август падат с 14% в сравнение с две седмици по-рано.

Най-изгодният курорт в България според генералния директор на Level.Travel Дмитрий Малютин е Кранево, където средната цена за седмична почивка е 21 000 рубли. /1 евро = 73 рубли/. 

Според Димитър Цонев – ръководител на едно от туристическите бюра, в България през този сезон туристите са по-малко от очакваното от туроператорите и оттук идва намаляването на цените.

Експертите свързват това с обективни фактори – намаляването на платежоспособността на туристите от различни страни, както и девалвацията на турската лира, която доведе до поевтиняване на една от водещите плажни дестинации, конкуриращи България.

Естествено, не само руснаците предпочетоха Турция, това направиха и много европейски туристи. В резултат българските хотели не са натоварени и през целия сезон предлагат специални условия, пише РИА Новости.

Представители на руския пазар отбелязват намаляване на търсенето за България. Това се обяснява със световното първенство по футбол – руските туристи предпочетоха да си останат у дома, а европейците да отидат в Русия.

"Не бива да се забравя, че от общо 600 000 руснаци, дошли в България, 320-350 хиляди имат недвижим имот тук – обяснява Димитър Цонев. - Те идват за 60-90 дни, за лятото, и наесен се връщат. Тоест през последната седмица на август от Русия към България летят празни самолети, а се връщат пълни".

Директорът на един от туроператорите, който работи с България, Алексей Ковач обръща внимание на силния ценови дъмпинг, който все пак не е постигнал желания ефект.

"Делът на организирания туризъм към тази дестинация винаги е бил малък, руснаците предпочитат all inclusive, а него в България почти го няма", обяснява експертът.

По данни на Level.Travel България дели шестото място по популярност сред руските организирани туристи заедно с Испания. Интересно е, че средните разходи на руските туристи за почивка в България са най-ниски, дори по-ниски от тези в Русия.

"Дестинацията "гори" от самото начало на сезона – разказва Мария Огньова, директор на един от туроператорите. - Основната трудност,  с която се сблъскваме, е излишъкът на места в авиотранспорта и твърдата позиция на авиокомпаниите. Дори и операторът да не е продал полета, той трябва да плати, понякога до 100% от стойността. А туристите са все по-малко".

One Two Trip отбелязва повишаване на популярността на България сред индивидуалните туристи. Тя бележи най-голям ръст на продажбите в сравнение с другите популярни дестинации и най-малко поскъпване на полетите.

Представители на руския пазар казват, че при желание руските туристи лесно могат да си осигурят евтина почивка както в края на лятото, така и след сезона. Например, купувайки си самолетни билети за България като индивидуален турист, цената за полет през септември и почивка от 5-7 дни започва от 7 000 рубли. Също така може да се наемат апартаменти /от 15 евро за денонощие/ от други руснаци, които ще си заминат от България в края на август.

Тези, които избират организирания туризъм, трябва да побързат.

"Почивки по 14, дори 12 хиляди рубли за седмица на човек ще има още десет дни – казва Димитър Цонев. - През септември не се предвижда такъв обем на чартърите, ще останат основно редовните полети, а там цените са от съвсем друг порядък". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: ценитуристиРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мното удобно е да представиш кафемашина и да й измислиш име - теодолит . Характерно е за талантливите шизофреници с голяма въображение. Атласните карти къде са .....?
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защо идвсат в еврогейската *** на лошо рашките да се мъчат, а 1 българин в рУСИЯ НЕ ОТИДЕ НА ЕКСКУРЗИЯ РЕЦИПРОЧНО/ ПИТАМ АЗ И ОТГ. НЕ ИСКАМ!
56
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Гърция нищо не е девалвирало (даже леко вдигнаха цените), ама пак ще ходя там.У нас или в Турция насила не може да ме закара човек - у нас заради болестите и обслужването, в Турция - заради техния манталитет.А вие, хотелиерите - искахте много и евтино - на ви многото бетон и евтините туристи.
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
евтино е и защото работят украинци, молдовци и т.н., а не българи, на които трябваше да се плаща повече, което щеше да се отрази на всичко. И така си карат българските бизнесмени, калпави, но евтитни продукти, нисковквалифицирани, но и нископлатени работници и накрая некачествена турситчекса услуга, но евтина за ... туристи, но все пак туристи.
54
5
 
3
 
! Отговори
абе преди 5 години
нали крим ваш, що не ходите там бе? да ни се махате от главата! Аз на морето се чувствам като в масква1
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мама и татко тези неща ги знаят и ще ги обнародват в Държавен вестник.
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
то с такива туристи затова туризъмът ни е на такова високо ниво... изгонихме палтежоспособните - норвежци, англичани, германци, шведи п, поляци, чехи и опряхме до скъсляците... Ние сме си виновни!
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Философът беше втория любовник на Любо и затова Любо получи правото да ни напише на всички шестици в стоителния в София.
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Ники Попов пък да не говорим. Настойникът му - военен мъж му беше отпуснал края и той се попиля по бинго зали и така и не завърши Строителния в София.Мама обаче знае- ходеше редовно на "родителски срещи".А Николай Милованов си беше намерил стар италиански любовник, който представяше за архитект и така си живееше сладко сладко. Итова мама знае, но и татко.
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАЩО ОЩЕ НЕ Е ЗАБРАНЕНО НА ПУТИНОФИЛИТЕ ДА СТЪПВАТ В ДЪРЖАВИ ОТ ЕС!!! ПУТИНОФИЛИТЕ ДА ХОДЯТ ДА ПОЧИВАТ В ГРУЗИЯ ТУРЦИЯ ТУРКМЕНИСТАН!!!
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С една торба марихуана им излиза безплатна, а после се връщат с мерцедес !
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пешо и Митко от Геодезията в Строителния не могат да спрат да се харесват докато техния съученик Любо им свети, докато чака любовника си - даскала по Инженерна Геодезия.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам ама аз предната седмица бях на попивка по южното после малко по северното ...руснаците бликат навсякъде. Не липсват и всякакви други държави + Автомобили.
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А пък Владко издирва двама водопроводчици, представящи се за негови баба и дядо.А Ивайло още не може да си спомни къде се попиля онзи тираджия, с който съжителстваше докато беше ученик в строителния .
44
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПОНЕ 1 МИЛИОН РУСКИ ГРАЖДАНИ ТРЯБВА ДА ИДВАТ В БЪЛГАРИЯ ВСЯКА ГОДИНА.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Олга от стоителния техникум ще си намери родителите в Русия, когато приятелката й спре да спи с кучета, а доведения й брат спре да спи с нея.
42
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
лайте лайте и гледайте москва само на картинка, хахах голтаците на европа дават акъл за руснаците
41
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИДВАЙТЕ РУСНАЦИ, МНОГО РУСНАЦИ, ПОВЕЧЕ РУСНАЦИ, МИЛИОНИ РУСНАЦИ
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ако учиш Геодезия в Строителния техникум в София, значи си за психо диспансер и си присъствал на срещи от третия вид. Срещал си се и с една от "дъщерите" на Фандъков.
39
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПУТИНОФИЛИТ ДА ХОДЯТ НА ПЛАЖОВЕ КЪДЕТО ПРЕЧИСТВАТЕЛНИТЕ РАБОТЯТ ЛОШО КАТО ВАРНА ИЛИ ЛОЗЕНЕЦ ПРИМЕРНО!!!НА ПУТИНОФИЛИТЕ ИМ Е АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО ДА СТЪПВАТ НА СЛЪНЧЕВ БРЯГ!!!ДА ХОДЯТ НА АЛБЕНА ТАМ Е СКЪПО ДА ИМ ДЕРАТ КОЖИТЕ ПУТЕНОФИЛСКИ!