Грузия, Украйна... Скъсването на Русия със Запада е свършен факт!

Руско-грузинската война 2008 г. - предвестие за украинската криза
6 авг 2018 21:45, Елка Василева
308
Грузия, Украйна... Скъсването на Русия със Запада е свършен факт!
Снимка: архив, Reuters

През лятото на 2008 г. руската армия предприе за пръв път намеса в независима държава след безславната война на Съветския съюз в Афганистан. Десет години след конфликта с Грузия Русия е все тъй непреклонна към своите съседи, а скъсването със Запада е свършен факт, пише Франс прес.

Изпратена срещу Грузия, за да се притече на помощ на малката Южна Осетия - проруска сепаратистка територия, където Тбилиси бе започнало военна операция, армията на Москва успява бързо да надвие грузинските сили и е на път да превземе столицата.

Мирно споразумение, договорено от френския президент Никола Саркози, довежда в крайна сметка до изтегляне на руските войски; Москва обаче признава независимостта на сепаратистките региони Южна Осетия и Абхазия, където поддържа оттогава силно военно присъствие.

За пет дни Русия демонстрира военната си мощ и най-вече доказва, че при нужда е готова да брани със сила интересите си там, където вижда своя зона на влияние.

Шест години по-късно, в друга бивша съветска република, Русия анексира украинския полуостров Крим в отговор на събитията в Киев, където прозападни сили вземат властта през зимата на 2014 г. Тя предоставя политическа подкрепа на проруски бунтовници в Източна Украйна; бунтът прераства във въоръжен конфликт и жертвите до момента са над 10 000.

Официално руската армия не нахлува в страната, но Киев и Западът обвиняват Москва, че подпомага с военна сила и финансови средства бунтовниците, провъзгласили в региона две сепаратистки републики; Русия и досега категорично отрича.

Европа и САЩ, реагирали предпазливо на руско-грузинската война, гневно осъждат този път действията на Москва и й налагат сурови икономически санкции.

"Пробен опит"

Както в Грузия, така и в Украйна Москва си поставя за цел с всички средства да осуети присъединяването на тези страни към НАТО - неприемливо за Русия, която след разпадането на Съветския съюз неуморно критикува стремежа на Атлантическия алианс да се разшири до границите й.

"В Осетия Русия даде урок на страните от бившия СССР. Показа им, че изобщо нямат шанс да изберат друг модел на развитие", обяснява руският политолог Константин Калачов.

Москва иска "да покаже, че развива средствата си за въздействие и че реакцията на Запада срещу действията й няма критично значение", добавя експертът, който нарича руско-грузинския конфликт от 2008 г. "пробен опит" за бъдещата политика на Кремъл.

"Без операцията в Южна Осетия нямаше да бъде анексиран Крим", твърди той.

През 2008 г. обаче Русия решава да не анексира двете грузински отцепнически територии, а просто да ги признае за независими, въпреки че след войната де факто ги постави под своя опека. Сценарият впрочем не се разиграва точно според плановете на Кремъл. Дори най-близките му съюзници - Беларус и Казахстан, отказват да признаят независимостта на двете територии. И Москва си взема поука - впоследствие така и не признава независимостта на сепаратистките републики в Украйна, отбелязва аналитикът Андрей Суздалцев.

Тя обаче успява навреме да се възползва от разногласията в западния лагер - категорично й се противопоставят само "младоевропейските" държави начело с Полша и Литва.

"Медийна война"

Освен дипломатическите и военните констатации след конфликта с Грузия Русия успява да установи, че въпреки успехите си на терен е изгубила "медийната война".

След 2008 г. Кремъл всестранно укрепва своята "мека сила", по-специално създавайки чуждоезични медии, които да бранят становищата му в чужбина - телевизията "Раша тудей", преименувана на "Ар Ти", и онлайн агенцията по печата Спутник.

Кремъл активно използва тези две медийни оръжия в чужбина по време на конфликта в Украйна и за да подронва доверието към позициите на Запада за Сирия.

В случаите с Украйна и Грузия Москва разчиташе да наложи своите интереси и зона на влияние; на първо място обаче двете войни разстроиха дълбоко отношенията й със Запада, изтъкват експертите.

"Решението на Москва да признае Южна Осетия и Абхазия разгневи Запада, но впечатлението бе, че ситуацията няма да се повтори, и на Русия й бе простено. Но й бе простено за последен път", подчертава политологът Алексей Малашенко.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
10
 
8
 
! Отговори
Путкин преди 5 години
Аман от тея Алчни и нагли руснаци!
245
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НикоНико, Нико, направо не мога да повярвам как може да наричаш хората неграмотни, след като открих две правописни грешки в писанието ти. Бих те оставила да си ги намериш сам, но съм сигурна,че няма да успееш. Затова ще ти помогна - могАт, раздавАл. Това твоето е направо нямам думи - хем неграмотен, хем важняр. Да си умреш от смях. Тя за това България е на тоя хал - най -важни са най - простите.
244
14
 
7
 
! Отговори
Нико преди 5 години
НЕГРАМОТНИЦИ КОИТО НЕ МОГЪТ ДА ПИШАТ НА БЪЛГАРСКИ БЕЗ ГРЕШКИ КОМЕНТИРАТ ПОЛИТИКА КОГАТО ГОСПОД Е РАЗДАВЪЛ АКЪЛ ТИЯ СА БИЛИ НА НИВАТА .
243
9
 
6
 
! Отговори
Нико преди 5 години
НЕГРАМОТНИЦИ КОИТО НЕ МОГЪТ ДА ПИШАТ НА БЪЛГАРСКИ БЕЗ ГРЕШКИ КОМЕНТИРАТ ПОЛИТИКА КОГАТО ГОСПОД Е РАЗДАВЪЛ АКЪЛ ТИЯ СА БИЛИ НА НИВАТА .
242
29
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стокооборота ни с Македония е по-голям отколкото с Русия.Русия не ни е нужна.Дори газ ползваме малко.А като си платиш всеки ще ти достави. И по-евтино от руснаците.
241
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нация, която пие одеколони, антифриз, течност за чистачки и лосиони за вана ... не може да успее.Тия са по-зле и от Зимбабве. Там поне пият бира и местни ракии.
240
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия: Виж си пенсията и ***! юни 5, 2016 Век 21 0 Comment България, олигархия, пенсии, пенсионери, Путин, РусияАнатолий БезслановНаш кореспондент от Москваsrednyaya-pensiya-v-rossii-skolko-poluchayut-pensioneryУ нас, в Русия, пенсионната възраст за мъжете от 1 януари 2017 г. ще бъде 65 години, а за жените става 63 години. Така тези от нас, които няма да имат късмет да се порадват на дълголетие, ще могат да се порадват на пенсията си едва 11 месеца, а в много региони дори и да не доживеят до нея. Жените ни обаче се радват на завидно дълголетие. При тях средната продължителн
239
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само погледнете държавита под руско влияние включително и ние.И вижте прозападните другото нема смисъл
238
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БългаринЗападняците може да търгуват,а ние не можем да търгуваме,*** си дискриминацията!Ай сектир!Българите трябва сами да си карат влака,не някой друг.
237
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В русия е целата менделеева таблица като полезни изкопаеми +газ,мас и така нататък и тия не можаха да направят нищо ама Нищо.Сами водка и Калашников(преработен шмайзер)
236
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ме интересува никой,интересува ме България.И ме интересува да не ни спретнат някоя война да се бием европейци срещу европейци, както през ВСВ,че ще ни се *** мамата на всички.Европейските политици не бива да допускат такава идиотщина.
235
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия се опитва да имитира и догонва САЩ, но магарето не може да догони расов кон ;)
234
16
 
12
 
! Отговори
Българин преди 5 години
България няма работа с русия обикновени търговски взаимоотношения и това е.Руската система е пагубна за нас
233
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ - за 50 години стават световна сила N_1Русия за 450 години е едно отровно блато, пълно с пиещи течност за чистачки хоминидди.Няма място за ставнение.Само Епъл е с цена колкото 100-те най-големи руски компании.
232
9
 
16
 
! Отговори
Бай онзи преди 5 години
До Анонимен. Не се прави на утрепа. Говорим за конкретен случай. И за инфо твое и на тия дето не обичат Русия да ви уведомя че Империята е била и много по голямя , ама вие не четете . Четете книжки бе другари. В Плейбой няма да научите история. Да не забравяме и Аляска и северна Америка чак до Лос Анджелис , където са живяли руснаци много преди Колумб да се направи на откривател. Там още има православни църкви и хора говорещи развален Руски с руски имена.
231
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На кого трябва да съм "благодарен" за освобождението? На онова голо брадо ***, дето ходи на лаге р с автомат и си мечтае за секретни мисии в чужбина? Тоест, да дойде тука като диверсант, да ни трови водата и да взривява влакове? Мне, благодаря!
230
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако си мислите,че в Русия не са като запада,се лъжете.Имат си и либерали и демократи всякакви други.Ротшилд е на почит и уважение при тях.Да не говорим,че цял свят и най-вече запада се натискат да търгуват с руснаците.А тук, иначе пускат *** срещу тях.Театро.
229
10
 
10
 
! Отговори
До 262 преди 5 години
Сталин е има мноооого години да иззтребва руснаци.Хиттлер е имал само около 2,5 години.Слаб си по история.С копейките от Позитано 20 си купи квас ;)
228
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сталиновите чистки унищожават 25 млн аллкохолициМао прати това, но с 65 млн китайци.ВСВ е отделна история.Жалко, че Сталин не живя още поне 10 години.
227
5
 
11
 
! Отговори
До 261 преди 5 години
Ееее не са били 25 милиона 100 са били...алоооо ти по математика колко имаш бе ***..Хитлер за 4г в лагерите едвам уби 6 милиона евреи ...Русия губи над 20 милиона във войната от тях само руснаците към 16 другите са от рвпубликите..25+16 =41 милиона...то в държавата хора няма да са останали...ти имаш ли представа как се избиват 25 милиона хора...Защо фашистите спират с разстрелите и използват газови камери.... защото мунициитв стрували пари оръжията прегрявали и засичали....