Грузия, Украйна... Скъсването на Русия със Запада е свършен факт!

Руско-грузинската война 2008 г. - предвестие за украинската криза
6 авг 2018 21:45, Елка Василева
308
Грузия, Украйна... Скъсването на Русия със Запада е свършен факт!
Снимка: архив, Reuters

През лятото на 2008 г. руската армия предприе за пръв път намеса в независима държава след безславната война на Съветския съюз в Афганистан. Десет години след конфликта с Грузия Русия е все тъй непреклонна към своите съседи, а скъсването със Запада е свършен факт, пише Франс прес.

Изпратена срещу Грузия, за да се притече на помощ на малката Южна Осетия - проруска сепаратистка територия, където Тбилиси бе започнало военна операция, армията на Москва успява бързо да надвие грузинските сили и е на път да превземе столицата.

Мирно споразумение, договорено от френския президент Никола Саркози, довежда в крайна сметка до изтегляне на руските войски; Москва обаче признава независимостта на сепаратистките региони Южна Осетия и Абхазия, където поддържа оттогава силно военно присъствие.

За пет дни Русия демонстрира военната си мощ и най-вече доказва, че при нужда е готова да брани със сила интересите си там, където вижда своя зона на влияние.

Шест години по-късно, в друга бивша съветска република, Русия анексира украинския полуостров Крим в отговор на събитията в Киев, където прозападни сили вземат властта през зимата на 2014 г. Тя предоставя политическа подкрепа на проруски бунтовници в Източна Украйна; бунтът прераства във въоръжен конфликт и жертвите до момента са над 10 000.

Официално руската армия не нахлува в страната, но Киев и Западът обвиняват Москва, че подпомага с военна сила и финансови средства бунтовниците, провъзгласили в региона две сепаратистки републики; Русия и досега категорично отрича.

Европа и САЩ, реагирали предпазливо на руско-грузинската война, гневно осъждат този път действията на Москва и й налагат сурови икономически санкции.

"Пробен опит"

Както в Грузия, така и в Украйна Москва си поставя за цел с всички средства да осуети присъединяването на тези страни към НАТО - неприемливо за Русия, която след разпадането на Съветския съюз неуморно критикува стремежа на Атлантическия алианс да се разшири до границите й.

"В Осетия Русия даде урок на страните от бившия СССР. Показа им, че изобщо нямат шанс да изберат друг модел на развитие", обяснява руският политолог Константин Калачов.

Москва иска "да покаже, че развива средствата си за въздействие и че реакцията на Запада срещу действията й няма критично значение", добавя експертът, който нарича руско-грузинския конфликт от 2008 г. "пробен опит" за бъдещата политика на Кремъл.

"Без операцията в Южна Осетия нямаше да бъде анексиран Крим", твърди той.

През 2008 г. обаче Русия решава да не анексира двете грузински отцепнически територии, а просто да ги признае за независими, въпреки че след войната де факто ги постави под своя опека. Сценарият впрочем не се разиграва точно според плановете на Кремъл. Дори най-близките му съюзници - Беларус и Казахстан, отказват да признаят независимостта на двете територии. И Москва си взема поука - впоследствие така и не признава независимостта на сепаратистките републики в Украйна, отбелязва аналитикът Андрей Суздалцев.

Тя обаче успява навреме да се възползва от разногласията в западния лагер - категорично й се противопоставят само "младоевропейските" държави начело с Полша и Литва.

"Медийна война"

Освен дипломатическите и военните констатации след конфликта с Грузия Русия успява да установи, че въпреки успехите си на терен е изгубила "медийната война".

След 2008 г. Кремъл всестранно укрепва своята "мека сила", по-специално създавайки чуждоезични медии, които да бранят становищата му в чужбина - телевизията "Раша тудей", преименувана на "Ар Ти", и онлайн агенцията по печата Спутник.

Кремъл активно използва тези две медийни оръжия в чужбина по време на конфликта в Украйна и за да подронва доверието към позициите на Запада за Сирия.

В случаите с Украйна и Грузия Москва разчиташе да наложи своите интереси и зона на влияние; на първо място обаче двете войни разстроиха дълбоко отношенията й със Запада, изтъкват експертите.

"Решението на Москва да признае Южна Осетия и Абхазия разгневи Запада, но впечатлението бе, че ситуацията няма да се повтори, и на Русия й бе простено. Но й бе простено за последен път", подчертава политологът Алексей Малашенко.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алкашите са потомствени убийци и главорези.Нищо не става от руснацитеЖалко, че Сталин успя да иззтреби само 25 млн от това племе на канибали.
225
15
 
10
 
! Отговори
Афганистан преди 5 години
Жаллките алкохолици са убийции!Русия не заслужава да я има!
224
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано Кремъл умрре
223
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е ЗЛО!Питайте всичките и съседи !
222
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
най-измекярската част от българския народ 30 години води прозападна пропаганда и нямат срам от нищо, даже обиждат и българския народ. Сигурно мислят че народа ни е като тях жалък, прос, неблагодарен и подъл. Тоя който им плаща е луд, благодарение на тяхната дейност в България няма даже нужда от руски ***, антируските вършат и тяхната работа.
221
3
 
4
 
! Отговори
:-) преди 5 години
България на югоизток граничи с Афганистан.
220
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отбранителните войни са справедливи и обикновено отбраняващите се печелят. Питайте Наполеон и Хитлер. Турция ако ни нападне малко България ще ги разбием, разбира се вие чуждите шпиони вече ще сте навлякли фесовете, ама вас ще ви беси накрая народния съд като превземем Анкара и останалото дадем на кюрдите. Не подценявайте силата на българския народ срещу фанатиците облъчени от Ердоган.
219
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
доКаква православна цивилизация бълнуват ти бе ?Ти и руснаците за нация ще обявиш още малко !
218
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 241Абе Бай онзи, я обясни на аудиторията тук, как империята на злото се е сдобила с тази огромна територия...като все се е отбранявала, защото другите са я нападали ли !!!?
217
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а ЗАПАДНАТА МЕКА СИЛА ТУКА ВКЛЮЧВА НЕ рАША тУДЕЙ ЕДНА МЕДИЯ А 99 ПРОЦЕНТА ОТ МЕДИИТЕ В бЪЛГАРИЯ. чОВЕК АКО ИСКА ДА СЕ ИНФОРМИРА, ТРЯБВА ДА РОВИ В ЧУЖДИ САЙТОВЕ. Който не знае езици му промивате мозъка и гласува за шпион патриотите и гроб.
216
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАЙ-МИРОЛЮБИВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА СВЕТА Е ПРАВОСЛАВНАТА. СААКАШВИЛОПОДОБНИТЕ ШПИОНЧЕТА СРЕЩУ ПРАВОСЛАВИЕТО ВСЕ ПО-ТРУДНО ИМ СТАВА. ПАСТИРКОПОДОБНИТЕ *** НЕ СМЕЯТ ДА СЕ ЯВЯТ ПОВЕЧЕ ОТ ВЕДНЪЖ НА ИЗБОРИ ЩОТО С РЕЙТИНГ 7 ПРОЦЕНТА ЗА КЪДЕ.
215
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАПАДНИТЕ ***, СМЕНЕТЕ ПРОФЕСИЯТА - ОТДАЙТЕ СЕ НА ИСТИНСКА ПРОСТИТУЦИЯ, А НЕ ТАЯ ПО-НЕДОСТОЙНАТА КОЯТО ВЪРШИТЕ. ТАКА И ТАКА ВИ СЪРБЯТ ЗАДНИЦИТЕ.
214
5
 
13
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 5 години
От шпионските лъжливи новини се научават интересни географски факти - Грузия и Украйна били държави от запада.
213
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ние бяхме свободна и независима, суверенна България, нямаше да имаме американски централи, златни подаръци от 99 процента от добива, нямаше да ни прекратяват сделките с другите страни... Ех мечти, мечти. Свободна Русия скоро ще стане икономически тигър а ние ще връзваме двата края.
212
8
 
15
 
! Отговори
остава без зъби преди 5 години
След прехода, разпаднаха съветския съюз. Това не им стигна и започнаха да разпадат Русия и днес и д и т и като Гари Каспаров твърдят че Русия трябва да се разпадне на средновековни княжества. Е как да спечелят такива избори. С такава идиотска опозиция Путин и компания ще се преизбират даже без агитация. Русите смазаха сепаратистите в Чечения, Ингушия, сега си връщат ролят в постсъветското пространство и няма кой да ги спре. Всичко е само пропаганден западен вой, едно празно виене. Кой се зъби ос
211
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руский, братушка, не мисли что болгарский народ не любит руский народ. Ето шпионски соросо идний сайт. Колониалние *** не в ряд с умом, совсем сошли с умом. В Росии тоже имеет такие тролъй, каторие обиждают Болгарии и болгарского народа. Клеймите и бой по тех шпионов.
210
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияМоже ли едно крайбрежие, каквото са европейските страни да обгради Русия, като тя е 43 процента от територията на Европа? Те са си самодостатъчни, обграждайте ги колкото си щете лешо яди. Привет от България. *** ми дедовия. Германия воюва, воюва и все по-голямо джудже стана. Чао фриц или пофрицен псевдобугарино!
209
17
 
11
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Заради агресивната си политика към по-малките и по-слаби съседни Русия е тотално изолирана и всички нейни съседи искат в НАТО ! Повечето й съседи вече са в НАТО !Русия освен ,че е обградена от НАТО ами страда и от икономическите санкции ! Нищо хубаво не ги чака руските пияндета и мизерабъли !
208
9
 
17
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Напред с братска Русия!
207
4
 
15
 
! Отговори
Бай онзи преди 5 години
Сигурно и за минусите ви плащат ама мен това ми е леко през долуподписания. И как така най големите Русофоби се оказват я Руски възпитаници, я чеда на Компартията и номенклатурата , я двойни, тройни и четворни агенти. Някак си е нехигиенично да с...те в паницата от която сте яли до вчера. И си спомнете какво ви е казал Н.В. Цар Борис III " Винаги с Германия и никога срещу Русия" .