Прозападни сценарии за Казахстан и Беларус – готова ли е Русия?

Назрява развод Москва – Минск, Астана иска в НАТО
8 авг 2018 22:00, Елка Василева
292
Прозападни сценарии за Казахстан и Беларус – готова ли е Русия?
Снимка: архив, Reuters

След прозападния преврат в Армения се разбра, че подобни сценарии са написани също за Казахстан и Беларус. Русия се надява, че тясната й икономическа интеграция с тези страни ще възпре новите режими да се движат по пътя на Украйна. Трябва обаче да се готвим в скоро време Казахстан да влезе в НАТО и да бъде демаркирана границата с Беларус, пише Любов Степушова, "Правда".

Завой към Запада

Рано или късно Казахстан и Беларус ще заемат открито антируски позиции - векторът на интересите на Нурсултан Назарбаев и Александър Лукашенко рязко се измести встрани от Русия. Уплашени от"кримската пролет" и санкциите на Запада, те ако не публично, то поне кулоарно признаха Русия за "агресор". И вземат мерки да се застраховат срещу събития, подобни на кримските, в собствените си страни, при това по две направления: в икономически план залагат на Китай, а в политически - на Запада.

И в двете държави действат активно американски фондации на Сорос, формиращи критична маса за дискредитация на действащата власт чрез подкрепа за националистите. Тези хора, завършили образование на Запад, в Казахстан вече са получили кресла в администрацията, а в Беларус са на подстъпите към високи постове.

В Беларус западните специални служби най-вероятно ще изберат силов вариант за вземане на властта; за целта в съседна Украйна се обучават стотици въоръжени бойци. Казахстан ще мине с тих уличен преврат по примера на Армения. Всичко е отрепетирано - в Беларус през 2006 г., а в Казахстан съвсем неотдавна, през 2016-а, когато на протест срещу покупките на земя от китайци се вдигнаха всички големи градове.

Съюзени сме с несъюзни вече страни

Не бива да забравяме, че тези страни вече не са ни съюзници, но още ги подхранваме, осигурявайки им добро темпо в развитието на БВП чрез различни преференции в рамките на Митническия съюз. Неотдавна например "Комерсант" информира, че правителството на Русия е отказало на Казахстан преференции при претоварването на въглища през наши пристанища. Но защо изобщо бе повдигнат този антируски проблем? Какво наложи продажбата на въглищното пристанище Висоцк, отишло у зетя на Назарбаев - Тимур Кулибаев? Нещата с казахстанския износ бяха оправени в последния момент заради сплотената позиция на браншовиците, но портът е продаден. А колко ли още такива договори са внесени в правителството?

Преференциите за беларусите пък се запазват и множат, прикрити с концепцията за Съюзна държава между Русия и Беларус, каквато де факто няма. Москва предоставя на съседната страна огромен пазар за пласмент, евтино я снабдява с петрол, газ, заеми и оръжие, съвсем безплатно й достави например зенитни ракетни комплекси С-300. А Минск отвръща с безвизов режим за 30 денонощия за граждани на 80 страни, при все че между Русия и Беларус няма граничен контрол! И то при терористичната опасност около Мондиала.

Съвсем адекватно изглежда ответната мярка - от 1 август е забранено през руско-беларуската граница да минават граждани на страни извън Съюзната държава. В Смоленска и Брянска област засилено се патрулират граничните заграждения, сложени миналата година (нищо че границата не е демаркирана).

Тези примери сочат, че Русия може би вече гледа с повече прагматизъм на партньорите си.

Във вторник, 31 юли, Лукашенко изпрати на Москва друг типичен сигнал. Заяви, че страната му ще диверсифицира износа на храни и ще се насочи към пазара на Китай, информира БелТА. "За да не зависим само от руския пазар", каза той. Затова пък Астана отдавна е в китайски ръце. Там изтъкват, че КНР е основен инвеститор в Казахстан, дори приканват населението да учи китайски.

Авторите на неотдавнашно обръщение към казахстанското правителство са изчислили, че "през последните години КНР е придобила крайно важни стратегически находища и обекти в Казахстан, а квазидържавният дълг на Казахстан към Китай е нараснал само за пет години на повече от 20 милиарда долара".

Страхотна далавера: продават страната на китайците, но искат да си попълват активите в Русия.

Русофобията вече е в умовете на младите

Колкото до идеологията на двете държави, младежта учи по учебници, определящи Русия като завоевател. В Минск, през Дните на украинската култура и кино, бе показан филмът "Киборгите" (за боевете на летището в Донецк по време на въоръжения конфликт в Донбас, б. пр.). Премиерата бе посетена от представители на беларуската власт и на дипломатическия корпус. Опозиционният беларуски печат разказва, че публиката посрещнала финалните надписи с изправяне на крака и бурни ръкопляскания. Във филма има много русофобия - ще споменем следния израз: "Всички родени по времето на Съветския съюз днес са лузъри и предатели . . .".

За какво да се готвим тогава?

Казахстан сериозно разсъждава дали да влезе в НАТО и вече организира общи програми и учения с блока. Астана предостави на алианса пристанища на Каспийско море, където да претоварва свои пратки за Афганистан. В близките години ще нарасне казахското население с "тюркско самосъзнание", възрастовият състав ще отбележи подмладяване, руснаците ще бъдат прогонени от властовите структури - и всичко това ще формира в тази държава голяма обич към Саудитска Арабия, а тя няма да е в разрез с не по-малко огромната любов към Запада.

С Беларус назряват проблеми около евентуалния развод в рамките на Съюзната държава - демаркиране на границата и излизане от общата система за отбрана. И така нататък, и така нататък . . . Съдейки по думите на Сергей Лавров за новата политика на Армения, Москва ще бъде нащрек в очакване на резки стъпки от бившите си съюзници - било потискане на руснаците в Казахстан, било вдигане на стена по границата с Русия в Беларус.

Описваните събития не са лоши, нито добри, те са нещо обективно. За да остане суверенна, Русия трябва час по-скоро да се залови със собствената си икономика - и то не с помощта на инвестиции от Китай. Както показва историята, успехът зависи от правителствения екип.

Да припомним, че след дефолта през 1999 г. екипът на Примаков и Масляков напечата пари, но не ги пусна в банките, а зареди сметките на шефовете на предприятията. Това насърчи растежа на икономиката, стигнал 16 процента за девет месеца, и подготви путинския подем. Имаме нужда от подобни мерки, но екипът на Медведев няма как да роди нещо небанално.

И второ, трябва да подкрепим световната тенденция към протекционизъм. Прагматизмът в отношенията с нашите партньори трябва да определя всяка стъпка на държавата.
* * *
Бел. на изданието: Мненията и възгледите на авторите невинаги съвпадат с гледището на редакцията.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още по темата: БеларусКазахстанРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
0
 
6
 
! Отговори
Йово преди 5 години
Хибридната война срещу Русия е в ход но се избегва да се спомене факта че Беларус и Казахстан са в ОДКС и няма как да влязат в НАТО. Отгоре на това всички източни държави в ЕС имат квоти които ограничават производството им. За разлика от тях държавите в ШОС нямат квоти и пазара е в пъти по голям от този на ЕС и САЩ взети заедно. Хубава статия но за овце и промити либерални мозъци.
201
0
 
6
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ТОВА Е УНИКАЛНА СТАТИЯ !!! БРАВО ЕЛЛИ !!! ЗНАЕТЕ ЛИ ,ЧИТАТЕЛИ, ЧЕ В КАЗАХСТАН 55% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО Е РУСКАЕЗИЧНО И В БЕЛАРУС Е ЦЯЛОТО ??? ЗНАЕТЕ ЛИ ,ЧЕ КАЗАХИТЕ СА ВОЮВАЛИ В НАЙ-ТЕЖКИТЕ ЗОНИ НА ВОЙНАТА С ХИТЛЕР ??? КАКЪВ ЗАПАД ВИ ТРЕВОЖИ ...ВЕЧЕ НЯМА ЗАПАД ...ПРОСТО ВАЛУТА С ВРЕМЕННА СТОЙНОСТ !!!
200
6
 
3
 
! Отговори
Жибор преди 5 години
Докато Русия се справя с Казахстан и Беларус,прозападния сценарий ще влезе в Кремъл.
199
5
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
До привет от ГерманияНе,не става хубост насила.Американската посолка искаше да ни види най-много 5 милиона.Ето това е диващина,както и хвърлянето от самолети на играчки-бомби,сещаш ли се?
198
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О явно запада ще къса от Русия парче по парче.Но китайците направо ще си я изкупят цялата.
197
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голямо врякане по руският агресор, *** като купуваха бракуваната ни продукция, като внедряваха повечето иновации и градиха производство, като даваха горива почти за без пари, татко ти не викаше, че са агресор, вероятно и къща е вдигнал, и вила.. айде малко по-обективно. Всеки си гледа интереса, нещата не са черни и бели - това и на децата е ясно сороcoиден трoл
196
24
 
16
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
На фона на руската агресия и диващина , нормално е съседните й страни да искат да членуват н НАТО ! Насила хубост не става и руската *** трябва да го разбере ! Нито един нормален човек и патриот не иска страната му да е роб на руската *** с изключение на българските рубладжии ,които през комунизма дори предложиха България да стане 16-та рупублика на СССР ! Хората имат патриоти и се борят срещу руската агресия , а българите си имат рубладжии ,които се мъчат да натикат страната в руски ръце
195
2
 
18
 
! Отговори
някой преди 5 години
Някой говореше за Китай, как работели за шепа ориз и някакви такива.Върнах се от Китай преди няколко месеца, тия са ненормални бе, Шанхай и Пекин са направо в космоса в сравнение с насраната европа, при това за 30 г. Шанхай особено много ме впечатли, тоя район Пудон от някаква тиня и кал за 30 години са го направили така, че Дубай е някакво "недоносче" както казваше Бай Тошо. В Шанхай заплата 1500$ си е средна, смятай къде са..
194
8
 
19
 
! Отговори
тато преди 5 години
Селяни не се косете за Русия и тя има лостове за влияние , почти половината население на Казахстан са руснаци , само да им свирне Путин и ще ги разцепят , после няма да са интересни на никой с толкова много дългове . Лукашенко е пионка, лесно заменяема.
193
8
 
13
 
! Отговори
хахахахха преди 5 години
До АнонименРУСНАЦИТЕ ИЗДАЛИ ДА ЖИВЕЯТ УНАС.НИКОЙ НЕ ЖИВЕЕ УНАС .ИДВАТ НА ПОЧИВКА В СОБСТВЕНТИТЕ СИ ИМОТИ ЩОТО "СА БЕДНИ" И ПОРАДИ ТОВА СИ КУПУВАТ ИМОТИ И ЗАД ГРАНИЦА -ЛЯТНА ВИЛА ВТОРИ ДОМ ЗА ОТПУСКАТА.
192
11
 
12
 
! Отговори
хахахахха преди 5 години
До Анонимен БВП НА КАЛИФИРОНИЯ БИЛ ПО ГОЛЯМ ОТ РУСИЯ -БУАХАХАХХАХААХА САМО ДЕТО КАЛИФОРНИЯ ФАЛИРА ОТ 01.04.2016Г. ОФИЦИАЛНО КАКТО ГО НАПРАВИХА ОЩЕ 12 ЩАТА И 33 АМЕРИКАНСКИ ГРАДОВЕ ПРЕВЪРНАТИ В ГАТА.АБЕ АМЕРИКАНСКИЯТ СЛОН Е НАЙ ГОЛЕМЧИЯТ СЛОН АМА НА ДЪРВЕНИ ТРУПЧЕТА
191
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фейк нюз !
190
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Белким влезнат в ЕС и по - бедни и скъсани от нас, че име ни излезе...
189
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До usa = на джуджеБВП на щата калифорния е по-голям от този на Алкохоликоландия.
188
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕлиА иначе в лекарския форум плачете, че няма здравеопазване в БГ.Плачат ама руснаците идват да живеят у нас, сигурно защото е по-лошо. А на теб ти пожелавам да се лекуваш в Русия!
187
10
 
10
 
! Отговори
Тиз преди 5 години
До азНай-големите заводи на VW са в Русия, сега правят огромен завод на Мерцедес в Подмосковието, има унивеситети където учат хиляди студенти от западна Европа.Ахахаха ахахаха най-големите заводи на Фолксваген и Мерцедес са в КИТАЙ.Това за хилядите западняци, които учат в Русия дори няма да го коментирам.Ненормалник!
186
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия, никой не я пита!Готова ли е, не е ли, на никого не му пука.Никой не иска вече да води ойни, всички се стремят към осъвършенстване и по-добър живот минаващи през добри отношения и работеща икономика.Брътвежите за войни, унищожения, величие и превземане на света вървят само в Московското блато.Колкото по-скоро дойде края на Империята на злото, толкова по-добре за света.
185
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По скоро Казахстан ще стане част от Китай отколкото да влезе в НАТО.Впрочем и Русия трябва да внимава да не се окаже в същото положение,защото това море от хора в Китай рано или късно ще залее съседните на Китай държави.
184
11
 
17
 
! Отговори
U2 преди 5 години
Бреееей, нали уж Русия беше супер атрактивна! Какво стана! Всеки си плюе на петите и беж към гнилия Запад. Глад, мизерия и дезинтерия. Корупцията е прояла всичко. Трябва да си *** да живееш в такава действителност.
183
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грузия имаше три щатски бази в руско грузинската война цялото оборудване станало руско. Нищо чудно Казахстан и да влезе по поръчка на Кремъл, да напазарува натовска техника и после да излезе и да я хариза на Москва. В дипломацията не всичко казано е истина, повечето истински намерения са скрити. При огромното лъгане от запад и на изток стават артисти. Учат се от батковците.