Прозападни сценарии за Казахстан и Беларус – готова ли е Русия?

Назрява развод Москва – Минск, Астана иска в НАТО
8 авг 2018 22:00, Елка Василева
292
Прозападни сценарии за Казахстан и Беларус – готова ли е Русия?
Снимка: архив, Reuters

След прозападния преврат в Армения се разбра, че подобни сценарии са написани също за Казахстан и Беларус. Русия се надява, че тясната й икономическа интеграция с тези страни ще възпре новите режими да се движат по пътя на Украйна. Трябва обаче да се готвим в скоро време Казахстан да влезе в НАТО и да бъде демаркирана границата с Беларус, пише Любов Степушова, "Правда".

Завой към Запада

Рано или късно Казахстан и Беларус ще заемат открито антируски позиции - векторът на интересите на Нурсултан Назарбаев и Александър Лукашенко рязко се измести встрани от Русия. Уплашени от"кримската пролет" и санкциите на Запада, те ако не публично, то поне кулоарно признаха Русия за "агресор". И вземат мерки да се застраховат срещу събития, подобни на кримските, в собствените си страни, при това по две направления: в икономически план залагат на Китай, а в политически - на Запада.

И в двете държави действат активно американски фондации на Сорос, формиращи критична маса за дискредитация на действащата власт чрез подкрепа за националистите. Тези хора, завършили образование на Запад, в Казахстан вече са получили кресла в администрацията, а в Беларус са на подстъпите към високи постове.

В Беларус западните специални служби най-вероятно ще изберат силов вариант за вземане на властта; за целта в съседна Украйна се обучават стотици въоръжени бойци. Казахстан ще мине с тих уличен преврат по примера на Армения. Всичко е отрепетирано - в Беларус през 2006 г., а в Казахстан съвсем неотдавна, през 2016-а, когато на протест срещу покупките на земя от китайци се вдигнаха всички големи градове.

Съюзени сме с несъюзни вече страни

Не бива да забравяме, че тези страни вече не са ни съюзници, но още ги подхранваме, осигурявайки им добро темпо в развитието на БВП чрез различни преференции в рамките на Митническия съюз. Неотдавна например "Комерсант" информира, че правителството на Русия е отказало на Казахстан преференции при претоварването на въглища през наши пристанища. Но защо изобщо бе повдигнат този антируски проблем? Какво наложи продажбата на въглищното пристанище Висоцк, отишло у зетя на Назарбаев - Тимур Кулибаев? Нещата с казахстанския износ бяха оправени в последния момент заради сплотената позиция на браншовиците, но портът е продаден. А колко ли още такива договори са внесени в правителството?

Преференциите за беларусите пък се запазват и множат, прикрити с концепцията за Съюзна държава между Русия и Беларус, каквато де факто няма. Москва предоставя на съседната страна огромен пазар за пласмент, евтино я снабдява с петрол, газ, заеми и оръжие, съвсем безплатно й достави например зенитни ракетни комплекси С-300. А Минск отвръща с безвизов режим за 30 денонощия за граждани на 80 страни, при все че между Русия и Беларус няма граничен контрол! И то при терористичната опасност около Мондиала.

Съвсем адекватно изглежда ответната мярка - от 1 август е забранено през руско-беларуската граница да минават граждани на страни извън Съюзната държава. В Смоленска и Брянска област засилено се патрулират граничните заграждения, сложени миналата година (нищо че границата не е демаркирана).

Тези примери сочат, че Русия може би вече гледа с повече прагматизъм на партньорите си.

Във вторник, 31 юли, Лукашенко изпрати на Москва друг типичен сигнал. Заяви, че страната му ще диверсифицира износа на храни и ще се насочи към пазара на Китай, информира БелТА. "За да не зависим само от руския пазар", каза той. Затова пък Астана отдавна е в китайски ръце. Там изтъкват, че КНР е основен инвеститор в Казахстан, дори приканват населението да учи китайски.

Авторите на неотдавнашно обръщение към казахстанското правителство са изчислили, че "през последните години КНР е придобила крайно важни стратегически находища и обекти в Казахстан, а квазидържавният дълг на Казахстан към Китай е нараснал само за пет години на повече от 20 милиарда долара".

Страхотна далавера: продават страната на китайците, но искат да си попълват активите в Русия.

Русофобията вече е в умовете на младите

Колкото до идеологията на двете държави, младежта учи по учебници, определящи Русия като завоевател. В Минск, през Дните на украинската култура и кино, бе показан филмът "Киборгите" (за боевете на летището в Донецк по време на въоръжения конфликт в Донбас, б. пр.). Премиерата бе посетена от представители на беларуската власт и на дипломатическия корпус. Опозиционният беларуски печат разказва, че публиката посрещнала финалните надписи с изправяне на крака и бурни ръкопляскания. Във филма има много русофобия - ще споменем следния израз: "Всички родени по времето на Съветския съюз днес са лузъри и предатели . . .".

За какво да се готвим тогава?

Казахстан сериозно разсъждава дали да влезе в НАТО и вече организира общи програми и учения с блока. Астана предостави на алианса пристанища на Каспийско море, където да претоварва свои пратки за Афганистан. В близките години ще нарасне казахското население с "тюркско самосъзнание", възрастовият състав ще отбележи подмладяване, руснаците ще бъдат прогонени от властовите структури - и всичко това ще формира в тази държава голяма обич към Саудитска Арабия, а тя няма да е в разрез с не по-малко огромната любов към Запада.

С Беларус назряват проблеми около евентуалния развод в рамките на Съюзната държава - демаркиране на границата и излизане от общата система за отбрана. И така нататък, и така нататък . . . Съдейки по думите на Сергей Лавров за новата политика на Армения, Москва ще бъде нащрек в очакване на резки стъпки от бившите си съюзници - било потискане на руснаците в Казахстан, било вдигане на стена по границата с Русия в Беларус.

Описваните събития не са лоши, нито добри, те са нещо обективно. За да остане суверенна, Русия трябва час по-скоро да се залови със собствената си икономика - и то не с помощта на инвестиции от Китай. Както показва историята, успехът зависи от правителствения екип.

Да припомним, че след дефолта през 1999 г. екипът на Примаков и Масляков напечата пари, но не ги пусна в банките, а зареди сметките на шефовете на предприятията. Това насърчи растежа на икономиката, стигнал 16 процента за девет месеца, и подготви путинския подем. Имаме нужда от подобни мерки, но екипът на Медведев няма как да роди нещо небанално.

И второ, трябва да подкрепим световната тенденция към протекционизъм. Прагматизмът в отношенията с нашите партньори трябва да определя всяка стъпка на държавата.
* * *
Бел. на изданието: Мненията и възгледите на авторите невинаги съвпадат с гледището на редакцията.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още по темата: беларусКазахстанРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАЩО МУ Е НА ЗАПАДА ДА ПРИЛАПВА НОВИ ДЪРЖАВИ СЛЕД КАТО В КРАЙНА СМЕТКА НЕ ПОСТИГА НИЩО ОСВЕН ДЪЛГОВЕ И МИЗЕРИЯ?
121
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пише Любов Степушова, "Правда"А бе. Комунистическият диктатор кагебееца Путин как позволява да се пишат такива неща? Сигурно Любов Степушова вече е изпратена в лагер в Сибир. Предлагам да организираме демократично мирно шествие пред руското посолство под надслов "СВОБОДА ЗА ЛЮБОВ СЕПУШКИНА" с качествено напечатани лозунги и плакати и широко отразяване от медиите като битиви, биджионеъ и т.н...
120
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мачкай ! Свобода за държавите от 100 годишно робство.
119
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията е най големия абсурд ,който съм чел от години Казахстан в НАТО ..боже Господи да се чуди човек как им ги раждат главите тия глупостиDear. Russia кой е виновен ,че никой не ви иска бе?И второ като прочетох ,как трябвало да си пазят границата от Беларус ...просто се замислих добре ,че не сме свързани с тая *** вече
118
5
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Турция щом се е фанала с Китай е бита карта.Китай ще разчисти и Африка с което ще намалее потока към Европа.Франция ще се справи с германците с Британците е свършено с брекзит а Италия и Испания са във финансов колапс.Китай също ще бъдат пометени от САЩ.Бъдещите лидери са ясни.
117
3
 
11
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Един килограм фъстъци са 60 цента. Една огромна пица с гъби е около 90 цента. Такава инфлация като във Венецуела е нямало дори при Виденов. А минималната им заплата е 5 долара. Точно за 5 пици. Китай е друга бира. Китай сега са отпуснали 3,5 милиарда долара кредит на Турция. Турция пък пуска облигации в Юани защото Ердоган го цанят за нов Мадуро.
116
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РАЗБИРАМ! БЕЛОРУСИЯ И КАЗАХИТЕ ЩЕЛИ ДА СПЯТ В КАБИНКИ МОЛЯ ТИ СЕ ВМЕСТО В ЛЕГЛАТА СИ! ОТ ЛЮБОВ КЪМ НАТО! МАЛКО МЕ СЪМНЯВА ДА ИЗБЕРАТ БОЛШЕВИЗМА ВТОРИ ПЪТ.
115
3
 
14
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Снощи гледах по един турски канал филм за Венецуела. Показаха супермаркет. Хляб няма. Само хамбургерни питки. Ако една седмица има сол другата седмица няма но пък има тоалетна хартия. Водещия нае хотелска стая с всички екстри джакузи и т.нт за няколкостотин хиляди боливара. Обърнато в долари е 7 долара на вечер. На улицата по стените нарисували хляб приличаш на бомба. Венецуела е съсипана въпреки, че има 20% от световните петролни резерви.
114
5
 
8
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
стари руски двигатели.
113
8
 
12
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Само ще упомена факта че за новият им гръмко рекламиран изтребител "пето" поколение ползват стари руски защото нови не могат и да изработят.При купуването на руският СУ-35 имаше клауза да не крадат технологии.А както знаем Русия не е толкова напред във военните технологии.Толкова за превъзходството им.
112
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АМА АНГЛИЧАНИТЕ МОЛЯ ТИ СЕ НЯМАЛО ПОВЕЧЕ ДА ВЛАДЕЯТ СВЕТА? МИ АЗ КВО ДА НАПРАВЯ ? КВОТО ТАКОВА. ТО НЕ МОЖЕ ВСЕ ДА СА ОТГОРЕ.
111
3
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Няма ли прогноза за ЛНР и ДНР?Навални и другите бесни п.сета няма ли да разлаете?
110
8
 
6
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Който и да дойде на власт ако не е Тръмп пак ще се саморазправи с китайците само крадат и продават евтино щото работят за шепа ориз.Нямат шансове.Америка е лидерът навсякъде и във всичко няма технологии в които някой друг да е по-добър.
109
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз мислех че високия стандарт в Китай е лъжа, докато не отидох в Китай. Не е лъжа.
108
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОТИВАМ ДА СИ ПУСНА НЯКОЙ РУСКИ ФИЛМ, ПОСКЪПНАХА ДОСТА НАЛИ УЖ ЩЕ ИЗЧЕЗВАТ ХАХАХАХА ЧЕ ПОСЛЕ ЩЕ ГЛЕДАМЕ САМО АНГЛИЙСКИ ДРАМИ И ГЛУПОСТИТЕ НА ДЖОНИ ИНГЛИШ
107
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп неговите хоре ще го бутнат от стола.
106
4
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До АнонименСега тръмпи през за.ниците ще си върне милионите от китайските крадци които окрадоха западните компании и продават стоките като китайски.За разлика от българина който си продаде държавата на Запад забраниха китайците да купуват компании неслучайно за да не крадат технологии щото те друго и не могат.
105
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Факт!може и да се самоубиват някои западняци от завист
104
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работил съм 2 г. в Шенжен. Америка пасти да яде колко милионери има само в Гуангдонг.
103
6
 
7
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До АнонименНе искам и да ходя масово се самоубиват от преумора мръсотия и тотална експлоатация на хората работят за без пари плюс соц управление.Китай е отврат.