ЕС зове Русия да помогне на гладуващия Сенцов

Режисьорът иска освобождаване на затворените за анексията на Крим
10 авг 2018 20:40, Екип на Dnes.bg
44
ЕС зове Русия да помогне на гладуващия Сенцов
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз призова Русия да изпълни международните си задължения и да осигури “подходящо лечение” на украинския режисьор Олег Сенцов, който се намира в затвор в Сибир.

Сенцов гладува от 14 май с искане за освобождаването на украинските политически затворници, задържани след анексията на Крим от Русия. Според негова братовчедка състоянието му се влошава бързо, той вече не е в състояние да стои изправен и краят му приближава.

Говорител на върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини заяви днес, че ЕС очаква Русия да изпълни ангажимента си съгласно изискванията на Европейския съд за правата на човека в Страсбург, като прехвърли Сенцов от килията му в здравно заведение, където могат да му окажат помощ.

Европейският съюз многократно настоява Русия да пусне Сенцов и да изпълни исканията му за освобождаването на украинските политически затворници, задържани покрай анексията на Крим от Москва през 2014 г. По различни данни става дума за 64 до 70 души, които са обвинени в действия срещу присъединяването на полуострова, част от Украйна, към Русия.

На последната среща на върха на ЕС в края на юни европейските лидери също обсъдиха темата, а президентът на Съвета Доналд Туск неколкократно призова за освобождаването на Сенцов.

Според агенция Ройтерс френският президент Еманюел Макрон ще говори днес с руския си колега Владимир Путин по телефона за съдбата на режисьора.

42-годишният Сенцов излежава присъда за подготовка на терористични действия в Крим. През 2015 г. той беше осъден на 20 г .затвор от военен съд в Ростов на Дон и изпратен в колония отвъд Полярния кръг.

 ЕС не признава присъединяването на Крим към Русия и прилага различни икономически и визови ограничения срещу 155 лица и над 30 руски компании, които имат отношение към анексията или работят за засилването на руското присъствие на полуострова. Последно Брюксел добави в списъка на санциите 6 руски фирми, участвали в строителството на Керченския мост, както и ръководството на избирателната комисия за президентските избори в Крим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: РусияесОлег Сенцов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
30
 
2
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Кво ви интересуват тези руски диванета бе ?!Далече са от вас и нека си мизеруват от санкциите !Молете се Турция да е добре да не става голяма мизерия там ,че може да избухне гражданска война , а това никак не е добре за България като с седна страна ! Досега мислихте как да приемате сирийски тогава ще мислите как да приемате турци !
17
12
 
2
 
! Отговори
от Варна до Мусала преди 5 години
До Анонимен 15ти написа:Вън руската армия от Крим!немой сине да ги московците дразниш защото и убаа Врна "Обичхъм те" и високата Мусала бая време си се наричаха Сталин. та ако Кавкаските Московци отворят тефтера и рекът нещо по въпроса. От къде ще вземат войска за присъединяването на тези две коти? От Крим! затово м'Ълчи и си трай дорде неговориш
16
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 14Що бе. Руската армия може да си е навсякъде из Русия.
15
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4Бридчед, чесън ядат италианците, а гаспадар са имали всички в миналото си, че и сега пак. За водката можеш да прегледаш къде пият най-много ама не е в Русия. Доста си зле рийш.
14
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вън руската армия от Крим!
13
2
 
5
 
! Отговори
добър апетит преди 5 години
фриидъмната свобода дава слободност и секи кой да яде иска-мчи дъ яде; кой се е наял-мчи да неяде, да почека и лека полека ..тя фрийдъмнътъ свобода дава слободност на секи кой къде е с кого и да е да праи със всеки свой орган каквито иска золуми
12
6
 
28
 
! Отговори
моля преди 5 години
Постоянно споменават, че Крим е анексиран. Но в Крим имаше референдум и преминаването му към Русия беше по желание на народа. А ЕС и НАТО анексираха България без да има никакъв референдум. Това е чиста анексия против волята на народа, а не присъдеиняването на Крим към Русия.
11
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каторга за Мумията !
10
2
 
12
 
! Отговори
геносарке питъм мъ преди 5 години
зад Полярния кръг има място за две ЕС-чета барабар с БеГеРеТоИ се натискат, защото некой ги е метнал че като ги засилят натам ще могат с кирки и льопатета да вадят злато и диаманти на всека стъпка. и се натискат и се натискат.от кога терорист се преквлифицира на полит заТниг ???
9
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПУТИН ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА Е ИЗПРАВЕН ПРЕД ТРИБУНАЛА В ХАГА!
8
5
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Те в ЕС така ли пускат терористите на свобода? Човекът си е точно на мястото.
7
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съд за Путин !
6
1
 
12
 
! Отговори
Путин преди 5 години
Не мога имам наложени санкции от вас !
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия от европейския съд не не виждат ли плуващите трупове около ЕС не им прилича съд по правата на човека ама никак.
4
34
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е тумор в тялото на човечеството.Създала ли е хубава печка,ютия или кола?Само хубави оръжия.Винаги са на всяка манджа мерудия.Миналото им-водка,чесън и гаспадар.Настоящето им-скандали.Бъдещето им- заплаха.Оу доуз рашанс!
3
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
PUTIN DA SI PODADE OSTAVKATA-PO-SLAB LIDER RUSIA NE E IMALA OT VREMETIO NA STALIN.
2
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой неможе така лошо да мрази руснаците. Както власта в Кремал. Направо си създават врагове сред народа си.- И после се питат ама защо света ни мрази?
1
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека си гладува много хора по света гладуват например в бившите колонии на същите тия "справедливи" еврогейове. Ако накой трябва да създаде съд по правата на човека нека са японците или австралийците.