За кого е изгодно? САЩ въвличат Русия в оръжейна надпревара!

"Независимая газета": Руската икономика може да стигне критична точка
10 авг 2018 21:15, Елка Василева
402
За кого е изгодно? САЩ въвличат Русия в оръжейна надпревара!
Снимка: архив, Reuters

Сред главните цели на новите американски санкции срещу Русия е да бъде отслабен нейният отбранителен потенциал. И явно не само чрез забраната на Вашингтон да се доставя на Москва продукция с двойно предназначение. Военачалниците от САЩ реализират днес по-мащабна задача за въздействие върху военната машина на Руската федерация.

Шефовете на Пентагона градят в общественото мнение - и в руското, и в международното - мит, според който САЩ явно изостават от военните постижения на Русия и на Китай. Както знаем, на този фон САЩ увеличиха военния си бюджет и разшириха програмите за създаване на нови видове оръжия.

Рано или късно тази политика естествено ще тласне към ответни мерки опонентите на Вашингтон. Това обаче ще е неизгодно за Русия, харчила преди за отбрана над 4 процента от БВП. С оглед постоянно засилваните санкции милитаризацията може да изправи руската икономика на критичната черта, пише Владимир Мухин, "Независимая газета".

Още по темата

Генералите от Пентагона не се страхуват от военната мощ на Русия, заяви във вторник началникът на Стратегическото командване на САЩ генерал Джон Хайтън. В слово пред симпозиум за ракетно-космическата отбрана в Хънтсвил, щата Алабама, той се опита да омаловажи значението на мартенските предизборни изявления на президента Владимир Путин за новите въоръжения, разработвани в Русия.

"Путин спомена за възможности от рода на свръхзвукови оръжия, ядрени торпеда, ядрени крилати ракети и тям подобни. Но знаете ли - той все още не може да открие нашите подводници (става дума за американските субмарини, които трябва да унищожават руските ядрени торпеда, бел. на изданието)", отбеляза Хайтън.

Според генерала Русия "не може да извади от строя 400-те ракетни пускови площадки из цялата страна (т.е. пусковите площадки на междуконтиненталните балистични ракети на територията на САЩ, бел. на изданието), . . . затова нашите възпиращи възможности все още са безспорни, ненадминати и могат да доминират, отвръщайки на всяка заплаха".

"Ние сме доминиращата военна сила на планетата във всяка сфера, в която се водят бойни действия, и всички разбират това", резюмира американският военачалник.

Любопитно е сравнително скорошното твърдение на генерал Хайтън, че "Русия и Китай създават оръжия, които могат да унищожат САЩ, тъй че трябва да увеличаваме своя потенциал, за да можем да реагираме".

"Винаги ми се е искало да сме започнали разработването на свръхзвукови оръжия преди пет или десет години, за да не се тревожим сега. Обаче не сме постъпили така, затова трябва да се активизираме днес и точно това правим", добави той.

Два дни преди словото му плановете на САЩ да развиват космически оръжия във връзка с "руската заплаха" бяха представени от шефа на Пентагона Джеймс Матис. Той съобщи, че подкрепя идеята за формиране на Космическо командване във въоръжените сили на САЩ, с мотива, че "Вашингтон трябва да разглежда космоса като нов театър на военни действия (ТВД)".

Ще припомним, че създаването на Космическо командване бе споменато като необходимост преди два месеца от президента Доналд Тръмп. Американските медии впрочем писаха тогава, че Матис е против този замисъл. И ето че след време той подкрепи предложението на Тръмп. А фактът, че шефът на Пентагона вижда в космоса нов вид ТВД, показва, че днешното американско военнополитическо ръководство смята да осъществи отдавнашната идея на Роналд Рейгън за "звездни войни".

"Независимая газета" вече цитира експерти, според които в развитието на някои космически програми Русия изостава не само от САЩ, но и от Китай. Затова американската идея да се прехвърли въоръжената борба в космоса означава всъщност други страни да увеличат разходите за противодействие срещу това.

"Сиреч с действията си американците явно принуждават Русия пряко или косвено да се включи в оръжейна надпревара", коментира пред "Независимая газета" полковник Владимир Евсеев, зам.-директор на Института за страните от ОНД. Експертът е убеден, че това бреме няма да е толкова тежко за Русия, ако страната действа срещу американските военно-космически програми съвместно с Китай. Но засега Москва и Пекин си сътрудничат само в дипломатически план, призовавайки международната общност да накара САЩ да загърбят идеята за милитаризация на космоса.

Ето мнението на военния политолог Александър Перенджиев, доцент от катедрата по политология и социология в Руския икономически университет "Плеханов": "Милитаризацията на космоса ще има много сериозни последици. Никой човек на тази планета няма да се чувства на сигурно място". Той смята, че с разсъжденията на Матис за създаване на Космическо командване и прехвърляне на въоръжената борба в космоса Щатите проверяват "стиска ли й" на Русия да отвърне, а също и "как ще реагира международната общност".

А военният експерт полк. Владимир Попов откроява в ситуацията и трета цел, преследвана от Пентагона - да потисне икономиката на Русия. "Със спекулациите около идеята за "звездни войни" Вашингтон предизвиква Русия да се стреми отново към лидерство в космоса, както по времето на Съветския съюз, когато Москва взе да харчи огромни пари в отговор на явно неосъществимата вашингтонска програма "Стратегическа отбранителна инициатива" - посочи събеседникът на "Независимая газета". - Но за това Москва ще трябва да отпусне съществени материални и финансови ресурси, при все че ползата е трудно предсказуема. А отклоняването на средства всред продължителната икономическа криза може да предизвика в Русия още по-жестоко осиромашаване и социална експлозия. Този сценарий вече го знаем от 1991 г., когато се разпадна Съветският съюз."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
3
 
10
 
! Отговори
Handel преди 5 години
За Русия разбира се е изгодно. Всички вече видяхме най-новите оръжия, които притежават руснаците! Америка няма шанс въобще.
245
3
 
6
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До usa = на джудже А капитан Петко воевода е казал Няма сопа която да избие любовта ми към Русия
244
5
 
9
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Анонимен Руснаците ако бяха роби нямаше да бият Наполеон ,Хитлер Турци Японци Американци Англичани , чехи Унгарци ,Румънци и куп други врагове на родината си .За справка чети за гражданската война в Русия през 1919 -1924 година и след това 1941 година Великата отечествена война .Ние сме робите а не те защото са патриоти в дъното на душите си а не предатели като нас
243
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Господин НикойШматка, на Путляра дъщерята е в Холандия. Дано са я изгонили вече, както искаха заради сваления самолет
242
5
 
12
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
САЩ се вече мъртъвци. Отказът от долара ще ги върне в каменната ера. На следващите президентски избори, от Кремъл може да им турнат в Белият Дом някой *** да ги доразкатае окончателно. Пък нека си имат космически войски!
241
2
 
4
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До До Господин Никой Децата на Путин и Лавров са си в Русия ,а на предателя Хрусчов ,на предателката Нинова и на другите слуги на САЩ децата са им там .Е всеки си прибира в един момент слугите да ги онодват в два ката в предателските гъзери .
240
9
 
4
 
! Отговори
haha преди 5 години
Защо наричат Лавров Тъжният кон, Грустная лошадь на руски.Ами щото не може да живурка в Щатите с дъщеря си, а трябва да се мъчи в Русия.
239
3
 
8
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Анонимен Народ дето пие в несвест уйски и се търкаля по улиците като татар блатска *** и се чифтосва с родните си Содомия му казват и прави секс със животни ,зоофилия му казват се казват англосаксонци ,най пропадналите хора на света .
238
6
 
3
 
! Отговори
До Господин Никой преди 5 години
Децата на Путин, Лавров и ***, Брежнев и Хрушчов са в САЩ.Значи и те са предатели, нали така :))))Вярно си Никой :)))
237
6
 
3
 
! Отговори
haha преди 5 години
Рейгън смачка СССР чрез оръжейна надпревара.Сега е същото, Кремъл няма какво да направи.
236
0
 
1
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Анонимен На олигарсите дето се продадоха на англосаксонците децата са им САЩ .Твоите деца що не ходят да учат при европедалите ? Защото ти си за тях втора категория човек ,за бандитите става на въпрос .
235
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
223 не отива в Щатите за да може гледа отблизо как Русия се мъчи от собствените си глупоссти ;)
234
4
 
3
 
! Отговори
haha преди 5 години
Путин ги лекува с Новичок, няма къде да се скрият.Може да е дребен но има дълги ръце.
233
2
 
3
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ДО 223: СЛЕД КАТО СМЯТАШ ЧЕ САШ Е РАЙ, ОТИВАЙ ТАМ. КВО ТЪРСИШ ТУК
232
2
 
2
 
! Отговори
haha преди 5 години
Защо руските олигарси бягат със семействата си в Лондон и Париж ?**************************Защото предпочитат да плащат данъци в Англия и Франция и да живеят спокойно.В Русия не знаеш кога ще те затворят и ограбят хората на Путин.
231
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия напредна много в последните години и сега вече живее в 14-ти век!
230
3
 
7
 
! Отговори
haha преди 5 години
Защо руските олигарси бягат със семействата си в Лондон и Париж ?************************************************************Защото руското правосъдие е различно от бьлгарското. В русия като те хванат че не си плащаш данъците те пращат в затвора.
229
1
 
7
 
! Отговори
Дааа преди 5 години
За кого е изгодно.ами за Русия, с десет пъти п малко разходи отиде 20години пред талибанското гето и дори вече серийно внедриха хиперзвукови оръжия по суша въздух и море.талибаните сащ са още на ниво 1980г.и Тръмп го потвърди.а за живота в гетото там бягат само неграмотни африараби и латиноси,а от хубавият живот всеки ден масово се избиват и застрелват по улици и паланки.толкова е хубав живота им че ти идва наум само да се застрелял.
228
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия прави страхотни ракети. Ама анимационни :)))
227
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо руските олигарси бягат със семействата си в Лондон и Париж ?Защото живота в Русия е непоносимо хубав и добър :)))