За кого е изгодно? САЩ въвличат Русия в оръжейна надпревара!

"Независимая газета": Руската икономика може да стигне критична точка
10 авг 2018 21:15, Елка Василева
402
За кого е изгодно? САЩ въвличат Русия в оръжейна надпревара!
Снимка: архив, Reuters

Сред главните цели на новите американски санкции срещу Русия е да бъде отслабен нейният отбранителен потенциал. И явно не само чрез забраната на Вашингтон да се доставя на Москва продукция с двойно предназначение. Военачалниците от САЩ реализират днес по-мащабна задача за въздействие върху военната машина на Руската федерация.

Шефовете на Пентагона градят в общественото мнение - и в руското, и в международното - мит, според който САЩ явно изостават от военните постижения на Русия и на Китай. Както знаем, на този фон САЩ увеличиха военния си бюджет и разшириха програмите за създаване на нови видове оръжия.

Рано или късно тази политика естествено ще тласне към ответни мерки опонентите на Вашингтон. Това обаче ще е неизгодно за Русия, харчила преди за отбрана над 4 процента от БВП. С оглед постоянно засилваните санкции милитаризацията може да изправи руската икономика на критичната черта, пише Владимир Мухин, "Независимая газета".

Още по темата

Генералите от Пентагона не се страхуват от военната мощ на Русия, заяви във вторник началникът на Стратегическото командване на САЩ генерал Джон Хайтън. В слово пред симпозиум за ракетно-космическата отбрана в Хънтсвил, щата Алабама, той се опита да омаловажи значението на мартенските предизборни изявления на президента Владимир Путин за новите въоръжения, разработвани в Русия.

"Путин спомена за възможности от рода на свръхзвукови оръжия, ядрени торпеда, ядрени крилати ракети и тям подобни. Но знаете ли - той все още не може да открие нашите подводници (става дума за американските субмарини, които трябва да унищожават руските ядрени торпеда, бел. на изданието)", отбеляза Хайтън.

Според генерала Русия "не може да извади от строя 400-те ракетни пускови площадки из цялата страна (т.е. пусковите площадки на междуконтиненталните балистични ракети на територията на САЩ, бел. на изданието), . . . затова нашите възпиращи възможности все още са безспорни, ненадминати и могат да доминират, отвръщайки на всяка заплаха".

"Ние сме доминиращата военна сила на планетата във всяка сфера, в която се водят бойни действия, и всички разбират това", резюмира американският военачалник.

Любопитно е сравнително скорошното твърдение на генерал Хайтън, че "Русия и Китай създават оръжия, които могат да унищожат САЩ, тъй че трябва да увеличаваме своя потенциал, за да можем да реагираме".

"Винаги ми се е искало да сме започнали разработването на свръхзвукови оръжия преди пет или десет години, за да не се тревожим сега. Обаче не сме постъпили така, затова трябва да се активизираме днес и точно това правим", добави той.

Два дни преди словото му плановете на САЩ да развиват космически оръжия във връзка с "руската заплаха" бяха представени от шефа на Пентагона Джеймс Матис. Той съобщи, че подкрепя идеята за формиране на Космическо командване във въоръжените сили на САЩ, с мотива, че "Вашингтон трябва да разглежда космоса като нов театър на военни действия (ТВД)".

Ще припомним, че създаването на Космическо командване бе споменато като необходимост преди два месеца от президента Доналд Тръмп. Американските медии впрочем писаха тогава, че Матис е против този замисъл. И ето че след време той подкрепи предложението на Тръмп. А фактът, че шефът на Пентагона вижда в космоса нов вид ТВД, показва, че днешното американско военнополитическо ръководство смята да осъществи отдавнашната идея на Роналд Рейгън за "звездни войни".

"Независимая газета" вече цитира експерти, според които в развитието на някои космически програми Русия изостава не само от САЩ, но и от Китай. Затова американската идея да се прехвърли въоръжената борба в космоса означава всъщност други страни да увеличат разходите за противодействие срещу това.

"Сиреч с действията си американците явно принуждават Русия пряко или косвено да се включи в оръжейна надпревара", коментира пред "Независимая газета" полковник Владимир Евсеев, зам.-директор на Института за страните от ОНД. Експертът е убеден, че това бреме няма да е толкова тежко за Русия, ако страната действа срещу американските военно-космически програми съвместно с Китай. Но засега Москва и Пекин си сътрудничат само в дипломатически план, призовавайки международната общност да накара САЩ да загърбят идеята за милитаризация на космоса.

Ето мнението на военния политолог Александър Перенджиев, доцент от катедрата по политология и социология в Руския икономически университет "Плеханов": "Милитаризацията на космоса ще има много сериозни последици. Никой човек на тази планета няма да се чувства на сигурно място". Той смята, че с разсъжденията на Матис за създаване на Космическо командване и прехвърляне на въоръжената борба в космоса Щатите проверяват "стиска ли й" на Русия да отвърне, а също и "как ще реагира международната общност".

А военният експерт полк. Владимир Попов откроява в ситуацията и трета цел, преследвана от Пентагона - да потисне икономиката на Русия. "Със спекулациите около идеята за "звездни войни" Вашингтон предизвиква Русия да се стреми отново към лидерство в космоса, както по времето на Съветския съюз, когато Москва взе да харчи огромни пари в отговор на явно неосъществимата вашингтонска програма "Стратегическа отбранителна инициатива" - посочи събеседникът на "Независимая газета". - Но за това Москва ще трябва да отпусне съществени материални и финансови ресурси, при все че ползата е трудно предсказуема. А отклоняването на средства всред продължителната икономическа криза може да предизвика в Русия още по-жестоко осиромашаване и социална експлозия. Този сценарий вече го знаем от 1991 г., когато се разпадна Съветският съюз."
 

/БТА/
 


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
1
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 7 месеца
"Този сценарий вече го знаем от 1991 г.". Но в историята един и същ номер два пъти не минава. Путин намали военният бюджет и пак постига баланс с външните заплахи. А американските генерали с Русия или без нея винаги искат увеличение на бюджета си.
221
17
 
6
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 7 месеца
Важното е че Путин е сключил договор с Дявола. Целта е да се прилъжат милионите хора да повярват в Путинизма и да попаднат в Ада и там да се погрижат дяволчетата за тях с техните души.Толкова е просто. Че защо иначе град Москва е осеян с сатанинска символика бе? Ми за да се подлъжат невинните души да литнат направо в огнената геена мислейки че това е райската градина...
220
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
САЩ Е ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО

И затова руснаци и хора от цял свят емигрират в САЩ ;)
Питайте децата на Лавров, Курнелия, Брежнев и Хрушчов - защо не искат да учат и живеят в Русия, си гледат кефа в лошите САЩ ;)
219
9
 
12
 
! Отговори
extremist преди 7 месеца
САЩ Е ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО
218
3
 
13
 
! Отговори
extremist преди 7 месеца
Космическо командване във въоръжените сили на САЩ - САЩ ЩЕ ТРЯБВА СЕ ЛИКВИДИРА ЧЕ ТАЯ ГРАНДОМАНИЯ ЯВНО Е ЗАРАЗНО БОЛЕСТНО СЪСТОЯНИЕ
217
1
 
3
 
! Отговори
extremist преди 7 месеца
400-те ракетни пускови площадки из цялата страна - СМЯТАМ ЧЕ С 400 ЕДНОВРЕМЕННИ УДАРА ЩЕ СТАНЕ
216
4
 
10
 
! Отговори
extremist преди 7 месеца
ЧУВАМ МЕЖДУКОНТИНЕНТАЛНО КРАВАРСКО ЦВИЛЕНЕ. ДАЙТЕ НА ДОБИТЪКА ОТТАТЪК АТЛАНТИКА ГМО СЛАМА ЗА ДА МЛЪКНЕ
215
1
 
7
 
! Отговори
до 264 преди 7 месеца
И за българите по време на ПСВ на Запад са писали, че ядат хора! Затова войниците на Антантата воювали срещу нас само с далекобойна артилерия!
214
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Самите руснаци поради по голямото си самочувствие и особености на националния си характер не са така критично настроени към САЩ!
213
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тия наистина са ужасни. Да ядат хора...
Материала е доста страшен, снимките са ужасни!
Даже имат документи за цените на човешко месо в Русия ?!
212
4
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 7 месеца
До 260

Ами те и нашите роби, дето се мислят за комунисти, ама всъщност са джихадисти са същите. Виж ги как искат да бесят и трепят всички различни от тях?!? Свикнали вечно някой да им казва какво да правят, да ги ръководи и като останат самостоятелни не знаят какво да правят със свободата си и почват:"Богатите да дават на народа, а трябва", "Народа умира от глад, няма какво да яде", "Мръсните капиталисти не плащат заплати, дават по 500 лева"...какво да коментираме повече :)))
211
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руснаците винаги са били роби, крепостни.
А робите не могат да носят Свобода, понеже не я познават.
Могат да поробват други народи, да ги заливат с робска злоба.
210
3
 
17
 
! Отговори
Русофил преди 7 месеца
Толкова анализатори,тинк танкове и геостратези-а не можаха да проумеят една простичка истина-колкото повече трудности изпитва руския народ,толкова по-сплотен става.
Около Властта си.
209
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И едните и другите имат оръжия. А питате ли се кой натиска червените бутони?
208
7
 
17
 
! Отговори
usa = на джудже преди 7 месеца
С Руснаците сме един народ. Разбира се че има и етноси. Изповядваме една култура ,един език ,една религия ,носим еднакви имена. Винаги ще бъдем с Русия. Никой не може да ни пререже пъпната връв или да ни отклони с пропаганда.Никакви пари и технологии не могат да ни разделят.
Не гасне туй що гори. Матреализмът не е наша ценност. А човешките изконни ценности.
207
18
 
3
 
! Отговори
До qw преди 7 месеца
Война няма да има. Русия е клекнала.
Никой, освен Русия, не желае войни.
А Русия е толкова бедна че само може да си мечтае за нейните войни.
Спете спокойно деца.
206
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия не е освободила България, а превзе част от Османската империя и създаде Руская Задунайская Губерния, нещо като Аляска на Балканите.
Добре че Великите сили заплашиха Русия да прекрати руското робство над българите!
Западните държави осъществиха създаването на Царство България!

Това са думи на Димитър Благоев.
205
2
 
9
 
! Отговори
qw преди 7 месеца
Не мога да си обясня тази крайна любов и омраза на българина към САЩ или Русия!
И в коментарите под тази статия масово се пеняват как руснаци или американци ще победят.
Да ви светна, ако има война и има победител, независимо дали това е Русия или САЩ, ние почти със сигурност ще изчезнем от лицето на земята. При ядрен конфликт, поради геостратегия на страната и други, ще бъдем засегнати.

Пийте едно кафе и се радвайте на слънчевия ден!
204
4
 
13
 
! Отговори
РОССИЯ ФОРЕВЪР преди 7 месеца
Няма по Велика сила от РОССИЯ на земята. И никога няма да има. Поклон на стотици хилядите Руско Български знамена които се раздават на връх Шипка. Там където се смеси кръвта на българи и руси за да има такава държава България. Иначе щеше да е провинция на Анадола.
203
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Българи и руснаци - нямат нищо общо помежду си.
Азиатските руснаци са монголо-татари, примесени със скандинавските угро-фини.
Славяни няма, това е лъжа, измислена в Русия етнос.
Българите са смес от прабългари (ирански племена), истготи и най-голям процент траки.
Нищо общо няма между българи и руснаци.