По пътя на недоверието, без технологичен скок… Русия и проблемите й!

Санкциите срещу Москва ще са на два етапа, разяснява ги журналистът Чавдар Стефанов
11 авг 2018 19:21, Екип на Bloomberg
202

Русия върви по пътя на недоверието към нея, което масово е водещо в политиката на демократичния свят спрямо страната. Това коментира Чавдар Стефанов, журналист и бивш кореспондент на БНР в Москва, в ефира на предаването"Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев по Bloomberg TV Bulgaria.

Той обясни, че санкциите на САЩ към Русия са на два етапа. Първите влизат в сила от 22 август и засягат предимно електрониката и технологиите с двойно предназначение.

"Три месеца по-късно ако Русия не даде доказателства, че в бъдеще няма да употребява повече бойни, отровни и биологични вещества и ако не допусне наблюдатели на ООН и на международни организации да извършват наблюдения и мониторинг, тогава ще бъде въведен нов кръг санкции, който е възможно най-тежкият", обясни журналистът.

Стефанов посочи, че се предвижда дори сваляне на нивото на дипломатическо представяне, т.е. няма да има посланик, а временно управляващ посолството.

"Прекратява се почти целият износ на Русия към САЩ, на "Аерофлот" ще бъде забранено да лети до САЩ и ще понесе загуби от поне 26 млрд. рубли – това са последните изчисления от последната забрана", изчисли още бившият кореспондент в Москва.

Според него американците най-вероятно ще наложат и втория кръг от санкции след 3 месеца.

"Руското външно министерство отхвърли възможността да даде доказателства, че няма да използва в бъдеще подобни оръжия, т.е че не може да отговори на американските условия", обясни той.

Що се отнася до увеличаването на пенсионната възраст в Русия, бившият кореспондент в Москва смята, че това е нещо необходимо. Проблемът е, че не е комуникирано с хората – затова имаше митинги.

По думите му пенсионната възраст в Русия се увеличава заради застаряващото население и намаляващата раждаемост, както в Европа.

"В момента мъжете се пенсионират на 60, жените – на 55 с тенденция пенсионната възраст да се повишава през 2 години с по една година и да достигне 65 за мъжете и 63 за жените", обясни журналистът.

Според него това не е толкова драстично, колкото необходимо.

"Очевидно трябва да се повиши пенсионната възраст. Големият проблем на Русия е, че за това не се говори, хората не се информират, няма дискусии и естествено последваха митинги – от опозиция и парламентарни партии", категоричен е той.

Стефанов смята, че е нормално когато нещо не е разяснено, то да бъде отхвърлено от хората.

"Затова падна и рейтингът на руския премиер Медведев – защото каза, че трябва да се повиши пенсионната възраст".

Журналистът посочи, че пенсията в Русия е средно около 220 лева.

"Големият проблем на Русия е, че тя не успя да извърши технологичен скок, за който сега настояват президентът и ръководството му, но няма условия това да се случи", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, И...?
135
5
 
12
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
До РККА 141 Приятелю , това не съм го измислил аз , а са исторически факти.Тук не става въпрос за" милиардите " на Борисов , а за исторически истини.Поинтересувай се.
134
13
 
7
 
! Отговори
РККА преди 5 години
До Да добавя и с какво да ги изтика с пръдн,я ли като томитата и янките са 1,5/2 милиона а само берлинската съветска групировка на Конев и Жуков е толкова да не говорим за бронетехника,плюс това Рузвелт умира на 12.4.45. та нещо си в грешка
133
10
 
15
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
До Анонимен 137 Чърчил предлага на Рузвелт към края на ВСВ да изтикат руснаците обратно в страната , но Рузвелт не се съгласява.Сега Европа и България щях да сме съвсем други.
132
11
 
6
 
! Отговори
РККА преди 5 години
Старата песен за кервана,кучетата ......и още нещо.И кога смятате да смачкат източните варвари,кога ще е поредната лятна кампания....
131
12
 
17
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Как в Русия няма технологичен скок ? Я какви хубави бомби правят , ама никой не ги купува.А и 220 лв.средна пенсия , си е чисто постижение.Ние дели се оплакваме.
130
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата вина и отговорност носят САЩ.Още 1945 г трябваше да се реши проблема с тази средновековна диктатура, но американците им подадоха маркуча за изкуствено дишане, а после алкохолиците им отхапаха ръката.
129
16
 
12
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 128МОООЛЯ ТИ СЕУмнико майка ми и баща ми работиха десетилетия в Държавната статистика а аз работя сега в НОИПо документи Българите сме над 8 милиона(Живи според ЕСГРАОН)НО само в Турция веки месец пращаме по 400 000 пенсии а наследниците а непълнолетните колко са само в ТурцияДа споменавам ли тези дето са заминали на запад както временно така и постоянно легално и по ентия начин?Колко сме в БългарияДаже по-лошо е положеието от нас с емиграцията във всичките Прибалтийски страни
128
18
 
25
 
! Отговори
новичок преди 5 години
Това даже не може да се каже пропаганда, а някаква помия от лъжи и тотално изкрияване на фактите. Средната пенсия в Русия не е 9 хиляди рубли, а 14 хиляди което е към 400лв , но с покупателна способност на 600лв примерно в България. Износа на нефт и газ представлява около 40% от целия износ на Русия, но като дял от цялата руска икономика целият добив на нефт и газ представлява едва 8% , така че Русия не е толкова зависима от нефта и газа както представят нещата тези двама шебеци.
127
18
 
23
 
! Отговори
extremist преди 5 години
РУСИЯ БЕЛЕЖИ ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ ЗАРАДИ ПОСКЪПВАНЕТО НА ПЕТРОЛА. СМЯТАМ ЧЕ ЦРУ И МИ6 СЪЗДАДОХА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЗА ДА СИ НАМЕРЯТ ПОВОД ЗА НОВИ САНКЦИИ.
126
13
 
11
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 5 години
До ззащо ни занимавате, Редакция- Точно толкова, колкото за изброените от твоя милост, ни пука на истинските българи за САЩ, Франция, Англия и т.н.
125
15
 
8
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 5 години
До защо ни занивамате,Точно толкова ни дреме на истински бърлгари за САЩ, Франция,Англия и т.н. Уточнение-такива определено не са парaзитите в управлението, чийто деца живеят там!
124
20
 
20
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Този може да ходи да се гръмне. Никой българин не вярва на евтината пропаганда срещу братска Русия.
123
12
 
18
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ГОЛЯМ ПОЗОР ЗА ООН, САЩ И ЕС, Е ПРИЛАГАНЕТО НА ДВОЙНИ СТАНДАРТИ ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО "ДЕМОКРАЦИЯТА". НЯМА РЕАЛНИ ПРИЧИНИ РУСИЯ ДА ПОНАСЯ ОЩЕ САНКЦИИ.ЯСНО СЕ РАЗБИРА ЧЕ ТОВА АМЕРИКАНСКО ДЕЙСТВИЕ ИМА ЗА ЦЕЛ ВОЕННЕН КОНФЛИКТ В БЛИЗКО БЪДЕЩЕ.
122
3
 
13
 
! Отговори
Скоро терораша преди 5 години
Ще бъде в списъка на Държавният Департамент на САЩ на държавите официално изнасящи тероризъм- СКорея Иран и терорашаПутин е велик !Премести ги от Г8 в Г3;)
121
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиАбе пишеш абсолютни глупости, населението на Естония през 1990 година 1,5 млн, в момента е 1,34 млн, за какво 1/2 намаляване говориш, основен спад в численоста на населението е намаляването на руснаците там, например от 550 хиляди през 1990 сега са 340 хиляда/около 25%/, гояла част от руснаците в Естона са заселение след руската окупация през 1940 година, и не малка част напускат Естония след обявяване на независимоста щото са свързани тайните служби на СССР-то и просто не са желани
120
11
 
21
 
! Отговори
Защо ни занимавате преди 5 години
С таз *** в неделя?Кой му дреме за раша, Индия, Бангладеш и пр!?
119
17
 
11
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 5 години
Най ме кефи някой като почне да ни дава за пример Естония! Разбирачи- населението на Естония е по малко от това на София, а колкото е по-малка по н аселение една държава, толкова по-лесно се гради икономиката й!Относно статията- Нека налагат американосите санкции, няма лошо! Само че руснаците да се "вземат и те в ръце" най-накрая и да наложат и те реални рестрикции спрямо САЩ, като например забранят дейността на големи американски фирми на територията на РФ като Coca Cola, Pepsico, Kraft foods
118
14
 
9
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До burzum 110Последна новина:Естонските Военни все още не могат да намерят ракетата пусната "случайно" от Испански изтребител или остатъците иСтрашен контрол имат тогава както над въздушното си пространство такаи над самата си територия...
117
17
 
11
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До burzum 110Естония е на благословено място(като геогравско положение) Самата страна е около 1/3 от България равна като тепсия. Бързумчо в естония се произвеждаха сърето и мозъка на всички СССР оръжия - военната електроника особенно тази за стратегическите ракети пакзаради чистия въздух и много прясна вода.Какаво представлява Естония сега спрямо 19901/2 от населението или е мъртво или е емигирало40% от населението се подтиска защото са етнически руснациНяма ПРОМИШЛЕНОСТ - зилч ненте зеро