По пътя на недоверието, без технологичен скок… Русия и проблемите й!

Санкциите срещу Москва ще са на два етапа, разяснява ги журналистът Чавдар Стефанов
11 авг 2018 19:21, Екип на Bloomberg
202

Русия върви по пътя на недоверието към нея, което масово е водещо в политиката на демократичния свят спрямо страната. Това коментира Чавдар Стефанов, журналист и бивш кореспондент на БНР в Москва, в ефира на предаването"Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев по Bloomberg TV Bulgaria.

Той обясни, че санкциите на САЩ към Русия са на два етапа. Първите влизат в сила от 22 август и засягат предимно електрониката и технологиите с двойно предназначение.

"Три месеца по-късно ако Русия не даде доказателства, че в бъдеще няма да употребява повече бойни, отровни и биологични вещества и ако не допусне наблюдатели на ООН и на международни организации да извършват наблюдения и мониторинг, тогава ще бъде въведен нов кръг санкции, който е възможно най-тежкият", обясни журналистът.

Стефанов посочи, че се предвижда дори сваляне на нивото на дипломатическо представяне, т.е. няма да има посланик, а временно управляващ посолството.

"Прекратява се почти целият износ на Русия към САЩ, на "Аерофлот" ще бъде забранено да лети до САЩ и ще понесе загуби от поне 26 млрд. рубли – това са последните изчисления от последната забрана", изчисли още бившият кореспондент в Москва.

Според него американците най-вероятно ще наложат и втория кръг от санкции след 3 месеца.

"Руското външно министерство отхвърли възможността да даде доказателства, че няма да използва в бъдеще подобни оръжия, т.е че не може да отговори на американските условия", обясни той.

Що се отнася до увеличаването на пенсионната възраст в Русия, бившият кореспондент в Москва смята, че това е нещо необходимо. Проблемът е, че не е комуникирано с хората – затова имаше митинги.

По думите му пенсионната възраст в Русия се увеличава заради застаряващото население и намаляващата раждаемост, както в Европа.

"В момента мъжете се пенсионират на 60, жените – на 55 с тенденция пенсионната възраст да се повишава през 2 години с по една година и да достигне 65 за мъжете и 63 за жените", обясни журналистът.

Според него това не е толкова драстично, колкото необходимо.

"Очевидно трябва да се повиши пенсионната възраст. Големият проблем на Русия е, че за това не се говори, хората не се информират, няма дискусии и естествено последваха митинги – от опозиция и парламентарни партии", категоричен е той.

Стефанов смята, че е нормално когато нещо не е разяснено, то да бъде отхвърлено от хората.

"Затова падна и рейтингът на руския премиер Медведев – защото каза, че трябва да се повиши пенсионната възраст".

Журналистът посочи, че пенсията в Русия е средно около 220 лева.

"Големият проблем на Русия е, че тя не успя да извърши технологичен скок, за който сега настояват президентът и ръководството му, но няма условия това да се случи", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
22
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чавдарчо, колко ти платиха за глупостите?
95
23
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези лъжат безобразно - в Русия повишили пенсионната възраст! Абсолюна лъжа, руснаците се пенсионират около 10 години по рано от европейците които работят до 70 години в Холандия и Германия. Имаше само предложение за повишаване, но беше отхвърлено, не че Русия си няма проблеми със демографията и застаряването, но лицемерието и нечистоплътноста на тези двама "журналисти" слуги на някок си е меко казано отблъскващо.
94
23
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този журналист Чавдар Трифонов в коя фондация или НПО е на хранилка?
93
6
 
13
 
! Отговори
ТТ преди 5 години
Крим наш???
92
21
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крим е руски. Въпросът е затворен.
91
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименГерманците ги признавам добри занаятчии са и правят добра битова техника кафеварки, перални, прахосмукачки и изпипвапват всичко до последния детайл да ти направят пневматично окачване да вози меко само те могат, но за високите технологии не стават, Русия е много по напред в космическите, авиционните и високите технолигии. Немците един чип не могат да направят, един смартфон, какво остава чип процесор който управлява ракета която се движи със свръхзвукова скорост.
90
23
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес съботно за разтуха на соросчетата малко да поплюем Русията. Действа успокояващо като хапче за сън. 80-те % с по 500 лева заплата и 200 лева пенсия си казват - `брей, ми то имало и по-зле от мене на тая земя, я да си кротувам, че току виж Баце ни докара и до руското чудо`.
89
33
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жал ми е за руснаците. Толкова са гламави, че дори не разбират, че са много зле горките.
88
19
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** е ***. Китаеца ще я изяде с парцалите.
87
21
 
23
 
! Отговори
Obo San преди 5 години
Тъпите ингилизи ще си отровят целия град !
86
20
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Германия какви самолети и каква космическа техника произвежда?
85
22
 
20
 
! Отговори
помнещ преди 5 години
До Mi6ospИ в двата случая зад Русия стояха Великобритания и много други съюзници а сега не стои никой. Само поднебесният тигър дебне мечката в гръб.
84
17
 
21
 
! Отговори
Obo San преди 5 години
Абе , нещо не пишете за експлозията във военния завод в Солсбъри ?
83
9
 
19
 
! Отговори
помнещ преди 5 години
До ognyanz (40)Нищо не съм сбъркал. Наистина Корольов е добър учен. Може би затова е хвърлен в лагер 1938-а. Но той не е имал никакъв опит с балистични ракети като Вернер фон Браун и Хелмут Греттруп и затова германецът е пратен като трофей на Корольов. (По точно Корольов е пратен в Пенемюнде и после работят заедно в Русия с други германски учени - трофеи). Така че и до сега руската ракетна техника е основана на базата на ФАУ2 както и полетът до луната със "Сатурн-5"на същото.
82
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един качествен уред за бита на хората-няма.Качество на живот-няма.В Русия.Калашниковзалял цялата планета, дори и подземния свят-има.Това е Русия.
81
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доходите на 20% от американците не достигат за да се изхранват и правителството им отпуска купони за храна да имат поне да ядат и да не започнат да се стрелят по улиците.
80
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да повторяПри встъпването си в новия мандат като президент:Путин официално заяви, че в руския Гулаг живеят 20% мужици под екзистенц минимума, определен от КГБ политбюрото, което означава, че са най-малко двойно !...пък русофилите да продължават да слагат минусчетата си
79
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в БГ Гулаг колко живеят и колко умират на час - знаеш ли? И кой е шампион по смъртност в ЕС?
78
18
 
25
 
! Отговори
психолога преди 5 години
русофобите нвхаресват Русия защото там гейовете биват арестувани !
77
21
 
22
 
! Отговори
РУСИЯ преди 5 години
Е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА-АКО НЕ БЕШЕ БЪГАРСКИТЕ РУПЕЙЦИ-ДЖЕНДЪРИТЕ НЯМАШЕ ТАКА ЯКО ДА ***--СТОИТЕ СИ В *** И ПАПКАЙТЕ ХАМЕРИКАНСКИ...Л...НА.