Руско-китайски учения: Върви се към военен съюз!

Руският печат коментира маневрите "Восток-2018"
21 авг 2018 20:27, Елка Василева
80
Руско-китайски учения: Върви се към военен съюз!
Снимка: архив, Reuters

Китайски въоръжени сили ще участват за пръв път в започналите вчера стратегически маневри на руската армия "Восток-2018", отбелязва вестник "Ведомости". Това все още не означава военен съюз между Пекин и Москва, но двете страни се движат в тази посока, твърди експерт на вестника.

Руските издания цитират министъра на отбраната Сергей Шойгу, изтъкнал безпрецедентния мащаб на учението и като обхваната площ, и като задействани войски. "Китай ще проведе стратегическото военно учение "Восток-2018" в Русия", гласи заглавие на "Московский комсомолец".

Пълноправно участие в подобни маневри са вземали досега само съюзници на Русия от Организацията на Договора за колективна сигурност, подчертава пред "Ведомости" военният експерт Виктор Мураховски.

Предишните руско-китайски учения, ограничени по характер, бяха свързани с локални проблеми - подготвяха се например антитерористични операции в Средна Азия, припомня наблюдателят Василий Кашин. Участието на китайски военни в учения на стратегическо ниво, предоставеният им достъп до стратегическото планиране вдига техния статут като партньори на Русия до равнището на съюзна Беларус, смята той.

Твърде е вероятно според Кашин руски военни също да бъдат поканени на китайски маневри от подобно равнище. Решения и документи, създаващи военен съюз между Русия и Китай, все още няма, но при маневри от този род двете страни ще разработват технически въпроси с цел да имат готова опция за сключването му, предполага експертът.

Китайското военно ведомство изтъкна, че предстоящата проява цели да заздрави "практическото приятелско сътрудничество между въоръжените сили на двете страни" и учението не е насочено срещу трети държави, пише "Аргументи и факти".

"Восток-2018" ще се ръководи от обединен команден център, уточнява "Известия".

В рамките на съпътстващи "малки военни учения тази седмица под егидата на Шанхайската организация за сътрудничество - група за сигурност, в която доминират Москва и Пекин, китайски военни самолети кацнаха в понеделник в руска въздушна база в Челябинска област, Урал", информира интернет списанието "Ейша Раша дейли", цитирано от БТА.

"Руските военни увеличиха мащаба и честотата на маневрите си на фона на напрежението със Запада. Това са намеци за военни връзки с Китай", се казва в материала. Миналото лято Москва и Пекин предприеха поредица от военни маневри, включително учение в Южнокитайско море и военноморско учение в Балтика. Двете страни създадоха така нареченото от тях стратегическо партньорство, изразявайки обща опозиция срещу "еднополюсния свят" - термин, който използват, описвайки предполагаемото глобално господство на САЩ, посочва онлайн изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
5
 
1
 
! Отговори
Емирант преди 5 години
Така се заиграха с Германия преди 70 години и туриха начало на втората световна?!Не мога да разбера едно нещо?И двете нации населяват половината земна повърхност?!Ако седнат да бачкат и да си налегнат задниците,спокойно ще отнесът 500 години,без някой да се занимава с тях!А те само гледат в канчетата на бедните си комшийчета и как да им прилапат квадратните метри територия дето им е останала между другото.Просто са едни тумори,които рано или късно ще бъдат оперирани!!
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
важното е винаги да има поне 2 съюза в Света, защото монополът е недопустим. Може да не ми харесват iPhon-ите , но са необходими , за да не бъде завзет пазарът от само един играч. Така е във всички отрасли на обществото.
55
2
 
7
 
! Отговори
шопът преди 5 години
До АнонименСССР не е имал военен съюз с Германия ,а пакт за ненападение. Ама тъпакът не прави разлика.
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия и Китай ако постигнат стабилен съюз-филма приключва окончателно за ВСИЧКИ други!Това е!
53
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
treperi kravariu
52
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко, то и Русия беше във военен съюз с Германия при Хитлер... Двете държави стартираха войната, а накрая едната излезна "добра", а другата "лоша"...
51
3
 
6
 
! Отговори
Братята Китайци преди 5 години
Сибир и Далечния Изток вече е населен с китайци там където стъпят няма връщане на един китаец сложи още десет поколение и след десетина години ги умножете по десет и ще видите че слънцето изгрява от Изток
50
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китайски производствени мощности с Руски ресурси.Един милярди и малко ( където малкото е колкото Германия и Австрия взети заедно) жълти въоръжени до зъби с руска военна техника.Идилия.Като се има впредвид, че възелина е Китайски, САЩ ще трябва на сухо да го поемат.
49
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците добре си играят картите.
48
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както е тръгнало на краварците ще им се отели вола.
47
11
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Да се обединяват, че иначе трудно ще могат да противодействат на САЩ, най-великата сила и нация в света. Само сега *** Дъмб да махнат и да си сложат нормален президент и всичко ще е ток и жици
46
17
 
8
 
! Отговори
мераци преди 5 години
Китайците са много по развити във всяко отношение от рашките така че едва ли ще разчитат на тях камо ли да се обвързват с военни съюзи
45
25
 
8
 
! Отговори
ЦРУ преди 5 години
След като китайците са взели под аренда територия от Сибир . сега и военни учения . Първо съвмесно с Раша- после и сами. Ще се сбъдне предсказанието на Ванга - РУСНАЦИТЕ ДА СЕ ПАЗЯТ от жълтите . ЧЕ ТЕ ЩЕ ГРАНИЧАТ със УКРАЙНА !!!
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА дано
43
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво отдавна беше време да го направят съюза
42
5
 
26
 
! Отговори
777 преди 5 години
Поздрави до #16 ...(359) Така си е европа мрази православието, защото на европа им е трудно е да се държат на здравия разум.Западната култура изфабрикува само ,гейове, лесбийки, ПЕДОФИЛИ, ***, наркомани, психопати , терористи.И най лошото е че защитават всичкият този упадък .
41
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представям си ада за "демокрацията": руснаците пускат за производство в китайските заводи военни технологии и им предоставят ресурсите почти безплатно... ;)))Как няма да го е страх "демократа" от такова развитие на събитията ;)))
40
29
 
7
 
! Отговори
Striker преди 5 години
Седнали жълтата *** и червената мишка да плашат голямата лоша Америка, хахаххаха! Ако ще 20 учения да направят...все тая.
39
3
 
12
 
! Отговори
Чао говеда преди 5 години
Кашерната *** хлопна кепенците.
38
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чибурашки и жълтурчета ще си играят на войници:)