Руско-китайски учения: Върви се към военен съюз!

Руският печат коментира маневрите "Восток-2018"
21 авг 2018 20:27, Елка Василева
80
Руско-китайски учения: Върви се към военен съюз!
Снимка: архив, Reuters

Китайски въоръжени сили ще участват за пръв път в започналите вчера стратегически маневри на руската армия "Восток-2018", отбелязва вестник "Ведомости". Това все още не означава военен съюз между Пекин и Москва, но двете страни се движат в тази посока, твърди експерт на вестника.

Руските издания цитират министъра на отбраната Сергей Шойгу, изтъкнал безпрецедентния мащаб на учението и като обхваната площ, и като задействани войски. "Китай ще проведе стратегическото военно учение "Восток-2018" в Русия", гласи заглавие на "Московский комсомолец".

Пълноправно участие в подобни маневри са вземали досега само съюзници на Русия от Организацията на Договора за колективна сигурност, подчертава пред "Ведомости" военният експерт Виктор Мураховски.

Предишните руско-китайски учения, ограничени по характер, бяха свързани с локални проблеми - подготвяха се например антитерористични операции в Средна Азия, припомня наблюдателят Василий Кашин. Участието на китайски военни в учения на стратегическо ниво, предоставеният им достъп до стратегическото планиране вдига техния статут като партньори на Русия до равнището на съюзна Беларус, смята той.

Твърде е вероятно според Кашин руски военни също да бъдат поканени на китайски маневри от подобно равнище. Решения и документи, създаващи военен съюз между Русия и Китай, все още няма, но при маневри от този род двете страни ще разработват технически въпроси с цел да имат готова опция за сключването му, предполага експертът.

Китайското военно ведомство изтъкна, че предстоящата проява цели да заздрави "практическото приятелско сътрудничество между въоръжените сили на двете страни" и учението не е насочено срещу трети държави, пише "Аргументи и факти".

"Восток-2018" ще се ръководи от обединен команден център, уточнява "Известия".

В рамките на съпътстващи "малки военни учения тази седмица под егидата на Шанхайската организация за сътрудничество - група за сигурност, в която доминират Москва и Пекин, китайски военни самолети кацнаха в понеделник в руска въздушна база в Челябинска област, Урал", информира интернет списанието "Ейша Раша дейли", цитирано от БТА.

"Руските военни увеличиха мащаба и честотата на маневрите си на фона на напрежението със Запада. Това са намеци за военни връзки с Китай", се казва в материала. Миналото лято Москва и Пекин предприеха поредица от военни маневри, включително учение в Южнокитайско море и военноморско учение в Балтика. Двете страни създадоха така нареченото от тях стратегическо партньорство, изразявайки обща опозиция срещу "еднополюсния свят" - термин, който използват, описвайки предполагаемото глобално господство на САЩ, посочва онлайн изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китайският индекс на нефта в юани бавно подронва петродолара.
36
3
 
34
 
! Отговори
Бай Оня преди 5 години
До Щерев, Минджев, Дайнов и другите специалисти от АОНСУ, първи ще се пребоядисат и ще си спомнят с умиление студентските си години в Москва!
35
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ НАПРАЗНО ВЕЧЕ ОКАЧВАТ ПОРТРЕТИ НА ПУТИН В ДЪРЖАВНИ УЧРЕЖДЕНИЯ НА САЩ.
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Московский Комсомолец" опозиционно издание. Опозиция на кого бре? На путин?Смехотворно.
33
2
 
8
 
! Отговори
Адолф Айхман преди 5 години
До 33. Ми аре светни се но не можеш. Колко трябва да си *** за да си помислиш обратното.... хехе
32
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това подготовка за трета световна ли е? Според мен нещата лека полека си отиват към бой. Някой ден както си спим ще чуем как руснаците са в Хамбург, а котайците в Чкаго.
31
36
 
7
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Колко *** и елементарен трябва да бъдеш, за да повярваш, че Китай ще направи военен съюз с руската ***.
30
8
 
9
 
! Отговори
Адолф Айхман преди 5 години
До 30. Не забравяй урока който СССР даде на Китай в Мачурия - където Китайците имаха значително по многобройна армия - 300000 изчезват за минути и после..... тишина нали? Без значение на западната пропаганда има разлика в класите! Китайците са като нашите циггани, удри един и петима падат.... въпрос на качество...... Японците са били съгласни с нас :)))
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Адолф АйхманКитайците имат същото отношение към такива като теб. Обаче са повече.
28
15
 
5
 
! Отговори
иван преди 5 години
пълен наивитет е да се мисли че при бъдещ съюз русия китай, на русия ще бъде отредено мястото на по- големия брат. несъпоставими са по размер а и по мъдрост...
27
18
 
7
 
! Отговори
Адолф Айхман преди 5 години
Учения между Русия и под-човеците от Китай, не са от значение. Когато ЕС най-накрая има една армия и един паспорт и води съвместнни учения с Русия, тогава вече говорим за нещо сериозно...... тогава тумора ще бъде спрят от развитие и ..... в последствие унищожен!
26
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпросът е да работи ВПК. Врагове много и за едните и за другите все се намират в изобилие.
25
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руско китайски смехории.
24
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***+ чайници- пародия, смях от старите ленти!
23
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руска военна технология плюс китайската огромна численост. Това ще е най-могъщото военно формирование на планетата!
22
3
 
33
 
! Отговори
Върви се преди 5 години
Към края на презокеанската империя на злото и един по-добър свят. Дано да си отидат мирно, без да завлекат планетата с тях.
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
19, комсомол нямат, но си тачат традициите. "Московский Комсомолец" е опозиционно издание.
20
29
 
5
 
! Отговори
8===o преди 5 години
До Анонимен 18Няма по-големи лицемери на световната политическа сцена от руснаците. А освен това са и нагли.Много ми е интересно как никой не ги напада а постоянно водят отбреанителни войни.А и с Китай няма да е много стабилен съюза , защото Китай иска да си върне Сибир (даже си имат войничка със СССР по повода.)
19
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" ... издание на Московский Комсомолец ..." Ама тия още ли имат комсомол бре?Тия още си живеят в техния сън за комунизма. Затова ще се съюзят не с китайци ами и с джихадисти, само да си останат в техния сън.
18
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО................фашисти, световни терористи...................новият съюз е Русия, Китай и Иран с/у западните лицемери!!!!