Китай умело примамва Украйна в капан, а Путин умее да чака

Ще успеят ли САЩ да откажат Киев от сътрудничество с Пекин?
22 авг 2018 21:50, Елка Василева
134
Китай умело примамва Украйна в капан, а Путин умее да чака
Владимир Путин и Си Цзинпин. Снимка: архив, Reuters

Китай подмамва Украйна в "дългов капан", преследвайки свои вътрешни цели, но Русия може да извлече политическа изгода от това. Тук обаче има едно "но". Ще успее ли Вашингтон да принуди Киев да се откаже от сътрудничеството с Пекин?

Китай изкупува украински военни технологии

Украйна „предаде“ САЩ - достави на Пекин близо 20 двигателя за учебни самолети, сигнализира в четвъртък, 16 август, "Вашингтон таймс". Експертът на Центъра за международна стратегия и оценки Рик Фишър заяви, че САЩ трябва да накарат Украйна да се откаже от сътрудничеството с Китай, благодарение на което Небесната империя може да създаде собствени ракетни двигатели. Но дали това ще е лесна задача?

Нека посочим, че украинско-китайското сътрудничество във военнотехническата сфера не е нещо ново, пише Любов Степушова, "Правда". Миналата година избухна шумен световен скандал по повод действията на украинското конструкторско бюро "Южное", предоставило ракетни технологии на Северна Корея въпреки строгите санкции на ООН. Киев отпърво отрече и заяви, че в заводите му не се произвеждат подобни двигатели, но после предположи, че украински двигател може да е попаднал в КНДР чрез Китай.

По простата причина, че катастрофално не достигат ликвидни средства за изплащане на заемите от МВФ в размер на 10-12 милиарда долара годишно. Западът не разрешава прекредитиране, защото страната не изпълнява ред ангажименти, тъй че в недрата на украинския елит се роди идеята да предложат нещо на Китай, та да си платят дълга с оглед да получат нови кредити. И Пекин нямаше нищо против, както е вещ в залагането на "дългови капани".

Предлагайки пари на неплатежоспособни длъжници, Китай им натрапва свои инженерни решения, оборудване и работна сила, след което иска да му платят с активи. Известен е случаят с Шри Ланка, принудена да продаде за дългове стратегическото си пристанище Хамбантота. Пекин реализира също тъй изгодни придобивки в Киргизстан (предприятия от минната промишленост), Джибути (военна база), Пакистан (пристанище Гвадар под аренда за 43 години) и Таджикистан (рудници). Много от сделките в други страни остават неразгласени.

Към края на март т. г. държавният външен дълг на Киргизстан към Китай възлизаше на 1 милиард и 709 милиона долара - за десет години се бе увеличил 200 пъти. Китайски компании бяха дали на Бишкек 368 милиона, за да модернизира столичната ТЕЦ, а трябва да им се върнат милиард и половина. Нищо чудно китайците да получат срещу този дълг самата ТЕЦ (поне на дългосрочна аренда) - и то като добавка: заради заема Китай се сдоби вече с правото да разработва златното находище Горен Кумарг.

Ще припомним масовите протести в Казахстан от 2016 г. против закона, допуснал да се разпродават земи на чужденци. Като основен изгодополучател се очертаваше Китай, но не успя - засега. Аналогични протести спряха продажбите на земя за китайци във Виетнам. Също такъв закон се опитва да прокара във Върховната рада Петро Порошенко. Основен претендент за украинските черноземи безспорно ще е Китай.

Какво ще отстъпи на Китай Украйна

На 24 юли Украйна започна да приватизира държавни и комунални обекти на стойност до 250 милиона гривни. Сред тези активи е Държавната продоволствено-зърнена корпорация на Украйна, която Китай иска да купи точно срещу споменатия вече дълг от 1,5 милиарда долара.

Това са пристанищни мощности в Одеса и Николаев (Китай много обича да купува портове), елеватори, заводи за зърнени продукти и фуражни смески, мелници, сиреч основното богатство на "световната житница", както сама се нарича Украйна. Засега продажбата е отложена, но Пекин не допуска съмнения, че ще се наложи над Киев, тъй като вече е купил с договор Украинската банка за възстановяване и развитие.

Ако се разширят рамките на приватизацията, Китай може да вземе за сметка на дълга и акционерното дружество "Украински железници". Неслучайно Арсений Яценюк изпрати в Китай през Казахстан влакова композиция (през 2016 г., като премиер на Украйна, б. пр.), която всъщност не стигна до крайния пункт по липса на желаещи да наемат вагоните. Предупредителен знак може би е отпуснатият кредит от 372 милиона долара за строеж на жп линия от Киев до Бориспол.

Китайски компании се канят също да купуват украински заводи (Пекин обеща да предостави 250 милиона долара за модернизация на "Мотор Сич") и енергийни обекти (10 ТЕЦ-а със слънчеви панели вече са купени - пак за сметка на дългове).

Путин умее да чака

Ако китайски компании и банки станат собственици на украински стратегически обекти, за Русия ще е много по-лесно да се "договаря" с Украйна с оглед съвместното с Китай геополитическо противопоставяне срещу САЩ. Някои американци вече са го схванали и обвиняват украинците в предателство. Да, става дума за дългосрочна перспектива, но Владимир Путин умее да чака.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още по темата: КитайУкрайнаСАЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
7
 
! Отговори
До 38 преди 5 години
*** тъпия коментар....и как ще стане това...а в Сибир никога не са живели много хора тъй като там климата е суров...а до Сибир ракетите стигат много бързо
32
0
 
4
 
! Отговори
Boogeyman 2 преди 5 години
Та той дължал пари на ссср и щял на тях да им ги връща . Та по същата схема завлече всеки който му даде нещо . И ето че се появиха китайците , ето ти Фиделе петрол , ето ти техника после ще се оправяме . Обаче дъртия Фидел ги завлече и сега единствения начин Китай да си върне малко пари е да праща китайци на екскурзия в Куба . Та най вероятно и същото да се случи и с Украйна , ще зимат докато им дават после , на летището в Пекин ще слагат билборд за супер екскурзии в Украйна
31
2
 
10
 
! Отговори
Boogeyman преди 5 години
Миналия месец бях в Пекин . Това което най много ме впечатли огромните билбордове на летището приканващи китайците да писетят Куба !!! Замислих се , каква е далаверата , стигнах до извода !!! Малко преди Фидел да умре , Куба удариха кредитното дъно , пари от никаде , пича от Венецуела също умре-единствения кредитор на Куба . Та стигнаха до там че каквото и да искат да купят всички първо искат кеш . Завлякоха сумати държави , например , Фидел отказа да връща парите на Русия , щото той дължал пари
30
16
 
11
 
! Отговори
капитан Силвър преди 5 години
В капана на Китай изпада самата Русия. Лека-полека и Китай ще глътне Сибир, където почти не останаха руснаци.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да чака! Китайците знаят какво правят.Те не чакат.
28
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин е само началото. Руските лидери, които ще дойдат след него ще сбъднат и най-страшните кошмари на англо-саксонския тумор.
27
2
 
13
 
! Отговори
ХоХо преди 5 години
Фалиралата Украйна си е предложиола голия зад ник на големият азиятски хей. Ще ги спукатсамо за няколко месеца.Жалко за хорицата в уктайна....
26
4
 
28
 
! Отговори
така е преди 5 години
Но все пак Китай предлага нещо в замяна, а САЩ директно го вземат без пари, но ако не се получи - нахлуват с армия.
25
9
 
21
 
! Отговори
сащ на бунището преди 5 години
В скоро време краварите ще бъдат изгонени от Украйна - вече никой не взима на сериозно краварските *** и всеки ги подритва !
24
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Между другото, китайците са навлезли много яко в цяла Африка.Дори ЮАР,която е богатаи няма нужда от китайски заеми.Започвам да го вярвам това, че жълтата раса ще завладее света.
23
6
 
17
 
! Отговори
гаврата със сащ преди 5 години
Поредната гавра с краварите ! Украинците взеха парите от краварите и сега им показват среден пръст !
22
16
 
6
 
! Отговори
Dove преди 5 години
Путин умее само да се скрива. В неговата страна ще стане пенсионного ограбване (закона той ще го подпише), ама пък той молчи. И танцува. Весело му е, че руснаците са подложени на ограбването.
21
3
 
5
 
! Отговори
Teo преди 5 години
До Анонимен"А не може ли Щатите и Украйна да използват този канал, за да пробутат на Китай грешната техника и да ги насочат в задънена улица? "Ами ... не! Тук става въпрос за патенти и нищо друго. Украйна в момента се управлява от шепа глуповати мафиоти, които и майка си биха продали за някой цент. Китай иска патентите - а двигателите - отдавна са разпарчетосани и изследвани и машините са готови да произвеждат в промишлени количества, на цена 3 пъти по-ниска от украинската.
20
2
 
25
 
! Отговори
Далновиден преди 5 години
От години се опитвам да обясня на хората,дето се бъзикаме тук,че войната на Запада(по-точно САЩ) срещу Русия ще доведе в крайна сметка до китайска доминация.Китайската позиция-"двама се карат,третия печели" е на път да постигне пълен успех.САЩ са майстори да разрушават държави,но за възстановяване не отделят и цент!Тогава на сцената излиза Китай с неограничения си финансов ресурс....
19
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ са забили кола в сърцето на Русия (Украйна) и сега я въртят като гергьовско чеверме ... на бавен огън.
18
0
 
14
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До Анонимен"Не разбрах какво е общото между мижави двигатели за уч.самолети и ракетни двигатели"Статията е препечатка от руска,която пък е компилация от писания в западни издания+руски коментар.Закономерна галимация.Истината е,че държавата Украйна,фирми и дори физически лица разпродават каквото им падне,на когото им падне!А ценни нещица останали от съветско време или от сътрудничеството с Русия до 2014-та се намират доста!Въпросните ракетни двигатели продадени на С.Корея са между тях.
17
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Някои американци вече са го схванали и обвиняват украинците в предателство."Не разбрах, обвиняват украинците в държавна измяна към САЩ ли? :DКраварите хептен взеха света за бащиния.
16
2
 
28
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"Някои американци вече са го схванали и обвиняват украинците в предателство." - че кои ще да са тия американци? Поне 70-80% от тях не знаят какво е това Украйна- яде ли се, пие ли се.
15
5
 
20
 
! Отговори
Навигатор преди 5 години
Русия не само ще удържи, но ще победи ОТНОВО, този път западната смрад........и това е казано и от хАмерикански пророци.........а най-готиното са IP адресите който ФСБ (КГБ) ще докопа и ще въздаде заслуженото на просташките хАмерикански *** :) у БГ .
14
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кофти е с много пари да организираш майдан и после китайците да извлекат цялата полза.