Ядрена грешка: Възможно ли е да затрием човечеството?

Един грешен ход и ядрената война може да е в ход
Обновена: 24 авг 2018 18:07 | 24 авг 2018 14:15,
127
Ядрена грешка: Възможно ли е да затрием човечеството?
Снимка: архив Reuters

Между САЩ и Русия, а по-малко вероятно между САЩ и Китай, е възможен нежелан ядрен конфликт. Това написа американското списание The National Interest.

Изданието посочва, че в тези страни, системите, отговарящи за управление, комуникации, контрол и разузнаване, инсталирани по-рано следят, изключително и само дали се използват ядрените вражески балистични ракети. Сега същите системи също така трябва да наблюдават и пуска на неядрените оръжия. Предполага се, че в това е проблемът, пише Андрей Полунин от "Свободная Пресса".

"До средата на 80-те години американските спътници за ранно предупреждение бяха използвани изключително за откриването на старта на ядрените оръжия. Днес с тях се прехващат и различни неядрени мисии, например чрез прихващането на конвенционалните балистични ракети", съобщава за това в списание International Security, Джеймс Актън от Фондацията Карнеги за международния мир (САЩ), пише "Труд".

"Русия, Китай и САЩ са склонни да се откажат от разходите за разделяне на техните системи на ядрени и неядрени" – смятат аналитиците от The National Interest. В резултат на това "системите за противоракетна отбрана стават общи", и една руска атака срещу тези спътници "може да се възприеме от САЩ като сигнал за ядрена война". Всъщност, това е прехвърляне на вината от болната на здравата глава, тъй като САЩ създават предпоставките за разгръщане на ядрена ракетна война и преди всичко се опитват да намалят прага за използването на ядрени оръжия с малка мощност.

Новата ядрена доктрина на САЩ, от февруари 2018, дава възможност да се използва ядрено оръжие и в случаите на необичайни обстоятелства, без да се ограничава до военните сценарии или по този начин, Вашингтон разбира ролята си на глобален гарант на сигурността като "нанася ядрен удар по всички онези, които САЩ смятат за агресор".

"Ние си запазваме правото да превантивна ядрена атака, включително с помощта на ядрени бойни глави с малка мощност, защото САЩ създават опасни условия за възникването на ядрена война, дори и по време на конфликти с нисък интензитет, в това число и на кибер заплахи" – казва руското външно министерство.

Вашингтон няма намерение да се отклонява от този ред и през юли Съветът на МО на САЩ разработи препоръки за подобряване на въоръжените сили на страната, в които Москва и Пекин са представени като агресори и те ще се опитат да постигнат решителна победа в най-кратки срокове". В същото време, Москва многократно подчертава, че ядрените оръжия на Русия могат да бъдат използвани само като ответен, насрещен удар.

Според експертите това говори, че Вашингтон търси оправдание за модернизирането на ядрения си арсенал, както и за военната "доминация на САЩ в космоса", обявена от президента на САЩ, на 13 август във военна база в щата Ню Йорк. Доналд Тръмп заяви, че с милитаризацията на космоса се цели победата над противниците на САЩ, и запазването на военното му превъзходство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е, че сега сме по-зле и от Северна Корея.
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 55А от кой е доказано, къде го е написал и публикувал ученият доказателството, че мравките не могат да мислят? Кой учен, кой институт или университет и от коя научна област е проведено изследването и доказателстото?
57
3
 
0
 
! Отговори
До 55 преди 5 години
Със сигурност не е доказано от фризьорката ти, трябва да четеш жено, не става с козметични процедури.
56
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 54Глупости на търкалета, ако режима беше устискал, щеше да като Северна Корея.
55
0
 
0
 
! Отговори
До 53 преди 5 години
Можеше и да поспорим, ако беше достоен противник - с простовети хора е безсмислено, ти дори цивилизация не знаеш какво е.
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 49А къде е доказано научно?
53
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе, нали няма вече СССР, Варшавски договор, източна Европа е васал на Запада, в Русия си е капитализъм като в САЩ и ЕС, даже повече, защо има ядрено противопоставяне. Защо тогава се разруши предишната система която макар и да не беше перфектна тогава се живееше 100 пъти по-добре от днешната мизерия? Да си бяхме карали както преди, и тогава имаше развитие, сега щяхме да живеем много по добре макар и разделени от Запада, а Запада можеше да е сдал багажа.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 51За разум може да поспорим, защото ако хора като днешните ми сънародници трябваше да създават цивилизации едва ли щеше нещо да се получи.
51
1
 
5
 
! Отговори
До 49 преди 5 години
Научно е доказано, но откъде пък може да знае това едно полуграмотно хипи изпушило тонове трева? И имам още една новина за теб - цивилизации е създал само човека, защото само той има разум.
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То па едно човечество. Няма да е голяма загуба.
49
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 47А ти от къде знаеш, че не могат да мислят?
48
2
 
4
 
! Отговори
До 47 преди 5 години
Мравките не могат да мислят г-н хипи със завършен 1-ви клас.
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бе, на нас не се случват такива неща, ние сме цивилизовани, вижте каква организация сме изградили, каква цивилизация, така си мислели мравките в мравуняка точно преди да дойдат булдозерите да прочистват за строителството на нов път.
46
1
 
4
 
! Отговори
Хасфалт преди 5 години
Чел съм(може да звучи абсурдно), че през Студената война, копчетата са били натискани, но с-мите не са реагирали. Незнам.... може би някой ни пази от самите нас
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
фейк нюз за нискочели *** ... съжалявам че отворих статията
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човеци сме, разбира се че ще затрием всичко познато
43
0
 
14
 
! Отговори
До 37 преди 5 години
Няма автоматизирани системи за изтрелване на ракети с ядрени бойни глави! Там технологията е стара и то съзнателно, има ключаве и кодове, които се въвеждат ръчно.
42
6
 
11
 
! Отговори
Епикуреец преди 5 години
Носете си новите дрехи, карайте си новите коли по магистралите, ходете на воайяжи в чужбина и на ваканции по екзотични острови, лягайте си хубавите жени, яжте си луканките и съджуце и се радвайте на живота. А тези които са бедни и нямат пари и са импотентни от стрес и безпаричеи и животът им така и така ще мине в мизерия могат да гледат другите богатите как се кефят и да чакат ядрения апокалипсис като спасение което ще ги отърве от мизерията - think positive!
41
1
 
12
 
! Отговори
До 36 преди 5 години
Това са пълни глупости! Заради някакви балони в Берлин, никой няма да започва ядрена война. Дори по време а кубинската кризи, никой дори не си е помисля да използа ядрено оръжие. Някакъв вариант с натискане на бутон, това не ти е електронна игра.
40
1
 
2
 
! Отговори
оптимист преди 5 години
де тоя късмет ......