Ядрена грешка: Възможно ли е да затрием човечеството?

Един грешен ход и ядрената война може да е в ход
Обновена: 24 авг 2018 18:07 | 24 авг 2018 14:15,
127
Ядрена грешка: Възможно ли е да затрием човечеството?
Снимка: архив Reuters

Между САЩ и Русия, а по-малко вероятно между САЩ и Китай, е възможен нежелан ядрен конфликт. Това написа американското списание The National Interest.

Изданието посочва, че в тези страни, системите, отговарящи за управление, комуникации, контрол и разузнаване, инсталирани по-рано следят, изключително и само дали се използват ядрените вражески балистични ракети. Сега същите системи също така трябва да наблюдават и пуска на неядрените оръжия. Предполага се, че в това е проблемът, пише Андрей Полунин от "Свободная Пресса".

"До средата на 80-те години американските спътници за ранно предупреждение бяха използвани изключително за откриването на старта на ядрените оръжия. Днес с тях се прехващат и различни неядрени мисии, например чрез прихващането на конвенционалните балистични ракети", съобщава за това в списание International Security, Джеймс Актън от Фондацията Карнеги за международния мир (САЩ), пише "Труд".

"Русия, Китай и САЩ са склонни да се откажат от разходите за разделяне на техните системи на ядрени и неядрени" – смятат аналитиците от The National Interest. В резултат на това "системите за противоракетна отбрана стават общи", и една руска атака срещу тези спътници "може да се възприеме от САЩ като сигнал за ядрена война". Всъщност, това е прехвърляне на вината от болната на здравата глава, тъй като САЩ създават предпоставките за разгръщане на ядрена ракетна война и преди всичко се опитват да намалят прага за използването на ядрени оръжия с малка мощност.

Новата ядрена доктрина на САЩ, от февруари 2018, дава възможност да се използва ядрено оръжие и в случаите на необичайни обстоятелства, без да се ограничава до военните сценарии или по този начин, Вашингтон разбира ролята си на глобален гарант на сигурността като "нанася ядрен удар по всички онези, които САЩ смятат за агресор".

"Ние си запазваме правото да превантивна ядрена атака, включително с помощта на ядрени бойни глави с малка мощност, защото САЩ създават опасни условия за възникването на ядрена война, дори и по време на конфликти с нисък интензитет, в това число и на кибер заплахи" – казва руското външно министерство.

Вашингтон няма намерение да се отклонява от този ред и през юли Съветът на МО на САЩ разработи препоръки за подобряване на въоръжените сили на страната, в които Москва и Пекин са представени като агресори и те ще се опитат да постигнат решителна победа в най-кратки срокове". В същото време, Москва многократно подчертава, че ядрените оръжия на Русия могат да бъдат използвани само като ответен, насрещен удар.

Според експертите това говори, че Вашингтон търси оправдание за модернизирането на ядрения си арсенал, както и за военната "доминация на САЩ в космоса", обявена от президента на САЩ, на 13 август във военна база в щата Ню Йорк. Доналд Тръмп заяви, че с милитаризацията на космоса се цели победата над противниците на САЩ, и запазването на военното му превъзходство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И че като се затрием пък голяма загуба...
38
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОБРЕ СТЕ ПРЕПЕЧАТА ЛИ ТАЗИ СТАТИЯ ,НО ЗАЩО СТЕ ПРОПУСНАЛИ ПЪРВОТО ИЗРЕЧЕНИЕ ОТ НЕЯ.В ОРГИНАЛНИЯ ТЕКСТ ЗАПОЧВА ТАКА;- САЩ ИСКАТ ХЕГЕМОНИЯ И ДА СА ЕДИНСТВЕНА СУПЕРСИЛА,НО САМО ЕДНА ГРЕШКА И КРЕМЪЛ МОЖЕ ДА ИЗТРИЕ АМЕРИКА ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА.
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 29Да,процедурата е сложна и съзнателно е направена такава за да се избегнат грешки.Почти няма вероятност президентът просто така някой ден да реши,че нещо си не му харесва и хоп почват да излитат ракетите.Политиката е по-скоро на взаимно сдържане подкрепена от заплахата за взаимно гарантирано унижощение. -(mutual assured destruction) имат си автоматизирани системи които ще изстрелват нужните оръжия на автопилот дори ако целият генерален щаб се гътне от сърдечен удар в един миг.
36
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да напомня, че през 80-те това за малко не се случи след един концерт в Западен Берлин. Съветското ПВО беше прихванало балоните пуснати по време на концерта и отчело ккато потенциална заплаха, в резултат на което за 20-на минути всичко е било въпрос на едно натискане...Разбира се, у нас за този инцидент се разбра едва след години. А инцидентът се размина благодарение на здравите нерви и психика на тогавашния дежурен офицер.
35
2
 
7
 
! Отговори
Логика преди 5 години
32 до 16 , изв. ,че се намесвам , ама ти сериозно ли ? Я провери колко точно е БВП на САЩ , колко е ВЪНШНИЯ дълг на САЩ и кога САЩ определят една страна за фалирала ! Това че САЩ сами си печатат парите не е вярно . Те са на банкстери които ги дават на правителството срещу лихва . / добре дошъл в матрицата
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понеже статията очевидно на написана от някаква хипи-женичка, да припомним че според безпристрастните факти, след появата на ядрените оръжия голям военен конфликт няма и най-интересното е че няма как да има. Така че бъдете благодарни че живеете в ерата на ядрените технологии, защото сеганай-вероятно нямаше да розови пишете статии, докато си лакирате ноктите, а да клечите в някой бункер и да се борите на смърт за парче хляб.
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Янките сега им намериха кусур на китайците.Само те перфектни.
32
13
 
6
 
! Отговори
до 16 преди 5 години
почти под всяка статия за Америка, я фалирате по няколко пъти...а тя все още си крета - '..защото САЩ няма икономика и нищо не произвежда...' - ахахахахахаха. САЩ имат 18 трилиона! БВП...Русия 1 трлн. :D колкото имат Испания и Австралия....обясни ми моля те какво произвежда бензиновата колонка на Европа - Русия хахахахаха... те за това икономистите от Позитано ни фалираха 3 пъти :D
31
1
 
13
 
! Отговори
88 преди 5 години
Напълно възможно е да затрием човечеството и няма да е особена загуба, даже плюс за екосистемата и животинския свят.
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щатския елит нема да може да избега в космоса! Изпадаха им совалките, а останалите цели не могат да литнат!
29
1
 
14
 
! Отговори
До 19 преди 5 години
Без изричната заповед на президентите на Русия или САЩ, ядрен удар е невъзможен. Оттук можеш да си представиш колко е сложна процедурата, за колко умуване и т.н. става въпрос. Дори да има някакъв случаен ядрен удар, което е в сферата на фантастиката и в двете страни има протокол, според който отговора е пропорционален. Като цяло ядрената война не почива на никаква логика, целта на агресора е да подчини противника, а след подобна война няма да остане никой, дори позициите на агресора.
28
17
 
3
 
! Отговори
ПРОПАГАНДА ВСЕКИ ДЕН преди 5 години
Айде сиктирдосайте тая *** пропаганда вече! Няма ядрени оръжия и много голяма част от човечеството го знае този факт. Само се разровете из интернет и клипчетата и ще видите много несъответствия! Измислят пропагандата за супер оръжията с цел да спрат ВСВ и нищо повече. Бомбите в Хирошима и Нагaзаки не са били нищо повече от много огромно количество нaпалм. После с военни са доубили живите цивилни, които са можели да разказват. Има изповеди на спасили се, които казват, че не е имало единичен удар
27
2
 
9
 
! Отговори
Логика преди 5 години
Относно "грешка" питайте капитаните на USS " Мемфис" и USS "Толедо" ! Екипажа на " Курск" уви няма как да го питате ,!
26
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия да заплашва САЩ е като врабче да заплашва ястрeб или цаца голяма бяла акула.
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
климата сам ще ни затрие преди каквито и да било ядрени войни. човечеството е достатъчно разумно поне до там че да не почнат да си разменят ядрени удари.
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ме може ли само джендърите, copocoидите и гербаджиите? Ааа, и зелените разбира се!
23
1
 
6
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До Ми Що неТази паднала в Баренцово море ракета е плод на изпърженото съзнание...
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грешки не стват. Това би трябвало да го знае Андрей Полунин от Свободная Преса (има се в предвид финансово осигурена от западни НПО и свободна да пише каквото и поръчат). Човечеството не може да се затрие заради грешка - човечеството изобщо не може да се затрие само, това е гордост да си мисли, смъртен грях. Ако от Горе решат да направят рестарт на системата нищо не може да попречи и няма да е грешка. Това може да стане по много начини както вече е ставало, не е казано точно с ядрена катастрова.
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ядене, пиене - тия три неща като за последно! Нема да ми пyка ни за килограми, ни за венерически болести, нито дали жената ще ме фане в крачка! Само да уточнят датата...
20
5
 
9
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
В същото време, Москва многократно подчертава, че ядрените оръжия на Русия могат да бъдат използвани само като ответен, насрещен удар.Това е едно, от няколкото неверни твърдения в тази смешна статия!Руската доктрина включва първи ядрен удар, ако съществуването на Русия е поставено под въпрос!