"Шахматният убиец": Чудовището на Москва, отнело 51 живота

Привиквал жертвите си да играят шах и да пият водка. После...
24 авг 2018 22:00,
248
"Шахматният убиец": Чудовището на Москва, отнело 51 живота
Снимка: The Line Up

Александър Пичушкин е най-опасният сериен убиец в историята на Русия. Известен е като "Шахматния убиец" и е задържан през 2007 г. за убийството на 48 души. По време на ареста му у тях е намерена дъска за игра на шах, а във всяко квадратче са били записани дати – дните, в които са извършени убийствата. Осъден е на смърт заради жестокостта на престъпленията, които е извършил.

Пичушкин е роден през 1974 г. в Москва. Извършва първото си убийство когато е едва на 18 г. Тогава жертвата му е приятелят на момичето, в което е влюбен. Сергей е намерен мъртъв пред апартамента си, а полицията решила, че става въпрос за самоубийство. Момчето скочило от прозореца само. По-късно става ясно, че не е скочил, а е бил бутнат от Пичушкин. Властите смятат, че той е отговорен и за убийството и на възлюбената си – Олга, чието тяло е намерено в парк Битсевски през 2002 г.

Паркът не е случаен. Самият Пичушкин прекарва времето си там, играейки шах с непознати, обикновено възрастни мъже, които се превръщат в бъдещите му жертви. Така се ражда и псевдонимът му - "Шахматният убиец". Пичушкин убива почти толкова хора, колкото най-известния руски сериен убиец – Андрей Чикатило, обвинен в убийството на 52 души през 1992 г. Някои смятат, че именно той е идолът му, а "Шахматният убиец" мечтаел да надмине кумира си.

Пичушкин прекарва голяма част от детството си в парк Битсевски – място с много дървета, където московчани обичат да се разхождат и да пият бира на сянка и ли да пушат цигари. "Шахматният убиец" примамвал жертвите си на тихи места в московския парк преди да ги атакува в гръб с чук. Преди това им предлагал да изпият по чаша водка, седнали на гроба на кучето му. После слагал край на живота им.

Според майката на Пичушкин нещата тръгнали надолу още когато момчето било едва на 4, след като получил травма на главата. Прекарва известно време в училище за инвалиди. Всичко се влошило след смъртта на дядо му, който живеел при тях. Самият Александър Пичушкин споделя, че е имал труден живот, изоставен е от баща си като бебе и никога не го е виждал. След смъртта на дядо му, момчето развило депресия и прекарвал голяма част от времето си със своето куче в парка.

Психолози твърдят, че всички престъпления, извършени от "Шахматния убиец" са подтикнати от гневът, че дядо му го е "изоставил". Освен това, престъпленията му имат и сексуален подтекст. Специалистите твърдят, че Пичушкин изпитвал нещо като постоянен оргазъм, когато убивал жертвите си. Според психиатри, обаче, мъжът е психически стабилен и може да се изправи пред съда.

Въпреки че целите му основно са възрастни мъже, Пичушкин е убил и три жени. Една от тях – момиченце. Убийствата са извършени с особена жестокост. Телата на жените са намерени със забити в черепа и очите малки колове.

Колкото повече престъпления извършвал, толкова по-жесток ставал "Шаматният убиец". При една от жертвите си забил в черепа счупена бутилка от водка. Дори не се притеснявал как ще се отърве от телата им – просто ги оставял да лежат безжизнено в парка, за да бъдат открити.

До 2003 г. жителите на Москва (особено онези, които живеели в района) започнали все повече да се притесняват, че по улиците се разхожда сериен убиец и могат да бъдат убити във всеки един момент. Вестниците го нарекли "Лунатикът от Битсевски" или "Звярът от Битсевски".

Властите окончателно го залавят през 2006 г. след убийството на жена, с която работил в супермаркета. Жертвата оставила бележка на сина си, в която му съобщава, че ще излиза на разходка с Пичушкин. Въпреки опасенията, че името му може да се свърже с убийството на негова колежка, "Шахматният убиец" извършил престъплението.

След ареста властите намерили шахматна дъска с 62 дати. Останалите 2 квадратчета не били запълнени. Пичушкин бил почитател на шаха. Въпреки съвпадението на всички дати с извършените убийства, властите успяват да повдигнат обвинение на мъжа само за 52 от тях. Целта му била да запълни всички квадратчета от шахматната дъска.

Самопризнанията на социопата били излъчени по руската телевизия.

"За мен живот без убийства е като това да живееш без храна", казва Пичушкин в показанията си.

Мъжът не показал никакво разкаяние за деянията си и дори настоял да бъде обвинен и за други убийства.

"Шахматният убиец" твърди, че е отнел живота на 61 души (понякога казвал, че са 63-ма).

Окончателно е осъден през октомври 2007 г. Съдът заседава в продължение на 3 часа, в които Пичушкин е затворен в стъклена клетка. Осъден е на доживот за 48 предумишлени и 4 непредумишлени убийства.

Случаят с "Шахматния убиец" дори повдига дебата за връщане на смъртното наказание в Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
33
 
! Отговори
Садиста преди 5 години
Идват месни избори играйте шах с чук .Аз си взех обущарски че пробива по-добре черепната кутия .
152
2
 
37
 
! Отговори
ПопФОЛК преди 5 години
ГЕРБ е най-комунистическата партич в България.По времето на соца имаше повече свобода и по-малко данъци !Сега ядем сирене което не е сирене и домати внос от Турция брани зелени .Тука останаха само инвалидите и простите хора .Българи е синоним на *** и *** селянин -мутра .
151
0
 
36
 
! Отговори
Потоп преди 5 години
Сладур- тоя ще ви надживее със сигурност .ЕС ще фалира и в БГ ще стане анархия.Бежанците от война идват и казват, че тука не е хубаво .Представяте ли си колко сме изостанали - спрямо другите държави от Африка .
150
2
 
33
 
! Отговори
Попа преди 5 години
Омират ли? Дано поне си млад, че способен не си както е видно. Какво очаквате от тая държава и на кой чакате да направи нещо за вас, като сте неграмотни дори?*** народ - слаба държава.
149
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоз хубавец донова година ли ще стои като новина .Пуснете ми лидера на ГЕРБ и статиската ви за масов убиец ще се обърка тотално .Сталин например е избивал по цели градове .А нашият *** затри цялата държава .Младите и способните хора избягаха а старите омират в бедност и глад .
148
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До директно във фризераПочети малко и после пиши глупости. Първи са ФАЩ следвани от Англия и в серийните убийства и при канибалите
147
0
 
32
 
! Отговори
.. преди 5 години
е най-опасният сериен убиец в историята на Русия, а Чикатило кой е?
146
0
 
33
 
! Отговори
Хейтър преди 5 години
Искам да поздравя Джесика Вълчева, явно е младо момиче и редакторите й дават да превежда статии, не знаех досега тези подробности за "Шахматиста". Има тук-таме някоя неточност, но като цяло се справя чудесно и поне си чете текста един път преди публикация. Продължавай със серийните убийци - има още много интересни ненормалници - Чарлз Менсън и Джефри Дамер например. Успех!
145
1
 
40
 
! Отговори
1 преди 5 години
А, да виждате пранги по канибала,като на кметицата на "Младост."
144
8
 
35
 
! Отговори
директно във фризера преди 5 години
най много човекоядци или канибали има регистрирани в Русия
143
3
 
39
 
! Отговори
:) преди 5 години
За да не почнете с "това само в Русия може да стане", ще ви информирам, че американца Charles Cullen е убил над 400 човека в "най-великата страна на света" - САЩ.
142
5
 
36
 
! Отговори
до /m/ преди 5 години
в САЩ поне не ги ядът докато не може да се каже обратното за в Русия
141
1
 
34
 
! Отговори
\m/ преди 5 години
До АврораЧе защо да се разложил, може пък да се е вдъхновил, енергизирал един вид, та в Щатите подобни "енергизирани" младежи редовно вадят автоматично оръжие и стрелят по който им падне, без дори да са ги почерпили водка и да са изиграли и една партия шах!
140
3
 
33
 
! Отговори
Аврора преди 5 години
капитализма Американците и западното влияние е виновно този младеж да се разложи
139
0
 
37
 
! Отговори
\m/ преди 5 години
Не съм някакъв коректор - инспектор, ама то се набива на очи в почти всяка статия;В първия абзац или в заглавието пише едно а в текста или в последния друго!В случая: "Осъден е на смърт заради жестокостта на престъпленията,"и "Осъден е на доживот за 48 предумишлени и 4 непредумишлени убийства."!Явно четете и копирате чуждите, но не и собствените си "творения".
138
0
 
37
 
! Отговори
СС преди 5 години
Какъв гостоприемен човек! Първо ги е черпел с водка. Може и да не се разбирали какво им се е случило, когато ги е млатвал с чу.ка по главата.
137
0
 
34
 
! Отговори
Куката - под прикрит преди 5 години
Кука ти ли си ?
136
10
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ?Изключително елементарна копейка си.Защо да не се напише статия за този сериен убиец ? На мене лично ми беше интересно да разбера за тоя случай.Дай да не се пишат статии ,защото показват истинската същност на руските пияници ,така ли ?
135
15
 
39
 
! Отговори
? преди 5 години
От какъв зор пускате това "четиво" сега?Я сега напишете "четиво" за някой от безбройните хамерикански серийни убийци! Или групов портрет на онези от пентагона.
134
6
 
41
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ЕДИН ДРОН НА САЩ АТАКУВА И ИЗБИ ХОРАТА НА ЕДНА АВГАНИСТАНСКА СВАДБА -МНОГА И ДЕЦА !!! ВСИЧКО ,КОЕТО КАЗАХА БАНДИТИТЕ ОТ САЩ БЕШЕ : " ОПС - ГРЕШКА " !!! КАК ДА НЕ УБИВАШ АМЕРИКАНСКИ ВОЙНИЦИ ,КОГАТО ИМАШ ВЪЗМОЖНОСТ И НУЖДА И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!! А ХАНИБАЛ ЛЕКТЪР Е САМО СЪБИРАТЕЛЕН ОБРАЗ !!!!!!!!!