Споделя ли Виена чувствителна информация с Путин?

"Австрия вече не е заслужаващ доверие партньор"
24 авг 2018 17:00, Елка Василева
36

 

Дали Москва научава какво се случва в австрийските тайни служби? Въпросът вълнува и опозицията, и пресата, според които службите на съюзническите държави са се дистанцирали от Виена от опасения, че чувствителна информация може би е споделяна с Владимир Путин, с когото управляващата крайна десница поддържа тесни връзки, пише Франс прес.

Тези кадри обиколиха целия свят и не допринесоха за изчезване на притесненията: ръководителката на австрийската дипломация Карин Кнайсъл отдели специално внимание на руския президент на сватбата си. Поканата й към стопанина на Кремъл изуми голяма част от политическата класа.

Влязла в правителството на консервативния канцлер Себастиан Курц в края на 2017 г., крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) пое управлението на няколко ключови министерства. Освен министерството на външните работи тя контролира още министерството на отбраната и стратегическото министерство на вътрешните работи, което никога преди не е ръководила.

От февруари виенското седалище на Бюрото за защита на Конституцията и борба с тероризма (БФТ), което се занимава с вътрешната сигурност и контрашпионажа, стана обект на много спорни претърсвания, по време на които бяха иззети важни документи.

Още по темата

Няколко западни служби са ограничили оттогава предоставяната на Австрия информация от страх тя да не бъде споделена с Москва, написа "Вашингтон пост" в публикувано миналата седмица разследване, чиито изводи потвърди вчера и австрийският всекидневник "Пресе".

"Има опасения, че тези документи може да се озоват утре на бюрото на Владимир Путин", твърди цитиран от "Пресе" служител на БФТ.

Австрийското правителство официално заяви, че подобни страхове са безпочвени. Те обаче се подхранват от близките отношения между Путин и АПС, която сключи през 2016 г. споразумение за сътрудничество с неговата партия "Единна Русия".

"Австрия вече не е заслужаващ доверие партньор"

Австрия е неутрална страна, разположена в сърцето на Европа и в която се намират централите на много международни организации, сред които ООН, ОПЕК и ОССЕ. Тя традиционно е място, където усилено работят разузнавателните служби, и играеше важна посредническа роля между Изтока и Запада по време на Студената война.

През март Виена се разграничи от своите партньори в ЕС, като отказа да изгони руски дипломати заради аферата Скрипал и заяви, че иска да "поддържа отворени каналите за комуникация с Русия".

Сергей Скрипал, бивш руски двоен агент, бе отровен заедно с дъщеря си във Великобритания през март. Лондон обвини Москва, която отрече да е замесена по какъвто и да е начин. Случаят доведе до сериозна дипломатическа криза между Запада и Кремъл.

Притесненията по свързаните с разузнаването въпроси толкова се засилиха, че в сряда опозицията поиска свикване до две седмици на Съвета за национална сигурност.

"Австрийските служби вече нямат репутацията на заслужаващ доверие партньор", заяви депутатът социалдемократ Ян Крайнер, член на парламентарна анкетна комисия за БФТ. "С действията си в Бюрото правителството компрометира сигурността на австрийците", твърди той.

Бившият шеф на германската Федерална разузнавателна служба (БНД) Аугуст Ханинг доля масло в огъня, като заяви в сряда в интервю за германския всекидневник "Билд", че "на служба, която не успява да опази информацията и източниците на съюзниците си, трябва да се гледа с предпазливост".

"Тайната трябва да е гарантирана. Това обаче е изключително трудно при обстановка като тази в Австрия", добави той, признавайки в същото време, че не разполага с конкретна информация за БФТ.

Ръководителят на БФТ Петер Гридлинг заяви, че сътрудничеството с партньорските служби "продължава да функционира добре по ключови въпроси като борбата с тероризма".

Канцлерът Курц също отхвърли критиките и притесненията и каза, че "те отразяват желанията на тези, които ги изричат".

Според бившия координатор германското разузнаване Бернд Шмидбауер, цитиран от всекидневника "Курир", "никоя разузнавателна служба на света не може да си позволи да не сподели с БФТ информация за готвещ се в Австрия терористичен акт".

Що се отнася обаче до документи, които засягат директно руските интереси, въпросът остава отворен, твърди австрийската преса.

Путин често е обвиняван в опити да разедини 28-те държави членки на ЕС, най-вече чрез създаването на връзки с популистките партии в няколко европейски страни.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът с австрийците е, че с непремереното си поведение изяждат безценния капитал на запада да чете уроци по правилно поведение и демокрация на източноевропейските серсеми, особено пък на тези от Балканите. Умрат да ни набиват кратуните, а то сега не върви някак си.
29
1
 
5
 
! Отговори
Б.Ц. преди 5 години
Абсолютни глупости.Американските служби се опитват да оправдаят огромният ресурс,който потребляват.Епохата на Маккартизмът се завърна със страшна сила.Който не ни вярва на плитките измишльотини е враг.Точка.Разчита се на първосигналната система това са добрите-това лошите,но без право на избор.
28
4
 
4
 
! Отговори
факт преди 5 години
Адолф Шикелгрюбер е Австриец. Нищо ново.Австрия и по време на студената война си беше с единя крак във соца.Те от това живееха - от заграбеното от комунистите.
27
1
 
8
 
! Отговори
ттт преди 5 години
Австрия е неутрална държава, което означава, че НЕ Е КЪМ ВАС. Знаете го много добре, не и вменявайте вина!
26
3
 
10
 
! Отговори
Анал либераст преди 5 години
каква точни информация имат Австрийските , пък и западните служби, която да не се знае от Москва и която да тоооолкова важна - хахахаххаха това са пълни идиотщинизападна европа е колония на САЩ от 1945 година - няма независим аполитика и никакъв суверенитет. стига сте преписвали глупости - умрял е някой да знае на западна европа тайните хахаххахахах
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво стана с ония милиарди,които комунистите изнесоха в Австрия и Огнян Дойнов ги разпределяше незнайно на кого?Спомням си,че по това време половината рода на един от ДС се изнесе за определен период точно в Австрия.
24
2
 
13
 
! Отговори
от чужбина преди 5 години
Имам усещането , че мър ша та сорос финансира тоди вестник или го е купил вече. Възможно е също журналистите в БГ да са атлантически деградирали до степен на *** о ти зъ м. Друго обяснение няма
23
0
 
15
 
! Отговори
Edin преди 5 години
Да бе, да. А наглохамериканците заслужават ли доверие?!
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Hafen die Wahrheit"Австрия е новият "троянски кон", ха честито!'---Знаеш ли какво е "троянски кон", бе, тетевенски катър? :)Казвал съм ти да не се обаждаш, а да си пазиш хафена от рибите! :)
21
1
 
25
 
! Отговори
Любопитен преди 5 години
Неутралитетът не предполага ли отношения с всички страни????Австрия да не е собственост на САЩ и Великобритания-единствените,които имат тежък проблем с Русия?
20
1
 
23
 
! Отговори
чучолигарчо преди 5 години
Поредните хибридни подпръдювания на неолиберализмЪЪЪ!!!!!
19
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В статията няма нищо от разума на нормален човек. Трудно ми е да преценя дали автора й е ненормален или смята останалите за ненормални. Изкривяване съдържанието на понятията, примесено с антирусизъм довежда до подобни нещастни творения.
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Австрия винаги е била привилегирована земя, за обмяна на технологии, в периода на Студената война. Просто си връща позиции в предвид новите реалности. Неумно е да се очаква, че запад, в който бога е пари, може да скрие нещо, от готови да плащат. Неумно е да се очаква, че която и да е суверенна държава, няма ресурс от аналитици, които да отсеят информация от дезинформация.Играта не е в това какво ще се опиташ да скриеш, а в това, в каква стратегия ще вложиш наличния ресурс
17
2
 
24
 
! Отговори
До Hafen преди 5 години
Австрия е новият Троянски кон...С него конете заприличват на стадо троянски коне - България, Унгария, Гърция...сега и Австрия. Да влиза следващият!
16
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кака ви *** де е потрудила да ви накара да мислите правилно. Колко е лош Путин.Хайде сега всички заедно като в детската градина: Лош, лош Путин!Добре, седнете си.
15
0
 
8
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
До 9 lelkaМного вярно, дано и адашката ти Лелка го проумее някой ден.
14
3
 
28
 
! Отговори
Браво на Путин! преди 5 години
Браво на В.Путин!
13
4
 
13
 
! Отговори
:):) преди 5 години
да бе, зам шефа на тайните им служби е руснак....
12
19
 
8
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Австрия е новият "троянски кон", ха честито!Няма Унгария, Гърция, а баш от сърцето на Европа!
11
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какви партньори, след като е неутрална?! путин се срещна и с тръмп, меркел и много други! във всички статии и действия на западняците все повече прозира истеричен и патологичен страх от русия! явно започнаха много да изостават и затова предприеха яка пропаганда против руснаците, дори и с явни лъжи и измислици!