Кремъл мълчи за плановете на Путин за избори в САЩ

US разузнаването нямало информация, пише "Ню Йорк таймс"
25 авг 2018 19:23, Петя Славова
102
Кремъл мълчи за плановете на Путин за избори в САЩ
Снимка: Reuters

Кремълските източници са замлъкнали, оставяйки ЦРУ на тъмно относно плановете на Путин за междинните избори в САЩ, пише "Ню Йорк таймс".

Според вестника през 2016 г. американските разузнавателни агенции са успели да направят спешни и категорични предупреждния за намеренията на Русия да се намеси в изхода от американските президентски избори, а след това и анализ в детайли на операцията, до голяма степен благодарение на информатори от Кремъл, близки до президента Владимир Путин, които осигурили ключови подробности, предаде БТА.

Сега обаче, две години по-късно, ключовите кремълски информатори са се спотаили, оставяйки ЦРУ и другите шпионски агенции на тъмно по въпроса какви точно са намеренията на Путин за междинните избори през ноември, твърдят американски служители, цитирани от вестника. Те не разкриват подробности за изгубените източници, но признават намаляването на събраната информация от Москва.

Още по темата

Те предполагат, че информаторите не са били разкрити или ликвидирани, а са стигнали до извода, че трябва да се спотаят в интерес на собствената си безопасност, заради по-агресивната контраразузнавателна активност на Москва. Освен това експулсирането от Москва на служители на американското разузнаване силно е ограничило събирането на информация. Възможно е също така, според източниците на вестника, "осветяването" вътре в САЩ на информатор на ФБР също да е имало възпиращ ефект върху чуждестранните източници. Стефан Халпър, шпионирал предизборната кампания на Тръмп, е разследван от комисията по разузнаването в Камарата на представителите на САЩ - разследване, насърчено от самия президент.

През последните седмици технологични компании засякоха множество опити за политическа намеса от чужбина, но американските разузнавателни агенции не могат да кажат точно какви са намеренията на президента Путин - дали се опитва да манипулира междинните избори, или просто да сее хаос, да подкопава доверието към демократичния процес.

За да определят какви са целите на руското ръководство, САЩ използват различни разузнавателни методи - американските агенции продължават да прехващат руските комуникации, а руските информатори все още могат да се срещат с кураторите си от ЦРУ извън Русия, в трети страни. Въпреки това обаче, източниците в Кремъл или близо до него остават жизненоважни. Макар че не разполагат с конкретна информация, американските разузнавателни агенции не вярват, че Путин е променил стратегията си, вместо това те смятат, че просто не разполагат със същия достъп до информация от вътрешния кръг в Кремъл.

Събирането на информация сериозно е пострадало, след като Русия изгони много служители от дипломатическите мисии миналата година, твърди пред вестника Джон Сайфър, агент от ЦРУ, служил в Москва през 90-те, а по-късно ръководител на програмата на управлението за Русия. Руснаците изгониха куп наши хора, екипът ни в Москва сега е наистина малък и е подложен на невероятно наблюдение, казва той.

Информатори, близки до Путин, са много редки и през последните години САЩ са имали малко такива, понякога са разчитали само на един-двама за най-важната вътрешна информация за намеренията на Путин.

Въпреки електронното разузнаване, няма съмнение, че ключовата роля на информаторите се запазва, напомня Сет Джоунс от Центъра за стратегически и международни изследвания. Така беше през Студената война, така е и сега, казва той. Те могат да осигурят неща, например заснети документи, които не могат да бъдат прехванати по електронен път. И ако тези хора замлъкнат заради собствената си защита, това ще направи много трудно за ЦРУ да се сдобие с вътрешна информация за намеренията на Москва.


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
планът е; разпадане на вонящия обор кравария и разпродаване на търг.да си отдъхне светът от тези престъпници
76
3
 
7
 
! Отговори
Николаев преди 5 месеца
Кремълските информатори са на работна почивка някъде из сибир с еднопосочен билет .
75
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
АМЕРИКАНЦИТЕ ВЕЧЕ И КОНГРЕСМЕНИ НЕ МОГАТ САМИ ДА СИ ИЗБЕРАТ.
ВСЕ ЧАКАТ ПУТИН ДА ИМ СВЪРШИ РАБОТАТА.
74
0
 
9
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 месеца
ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ...КОЛКО ПО-ТРУДНО Е НА ЦИРЮ ДА "РАБОТИ " СРЕЩУ КИТАЙСКАТА НАМЕСА В МЕЖДИННИТЕ ИЗБОРИ ЗА КОНГРЕС ?!?!? ПО- ЛЕСНО НА ЦИРЮ Е СРЕЩУ ИЗРАЕЛСКАТА НАМЕСА !!! И НАЙ ЛЕСНО Е НА ЦИРЮ- ДА РАБОТИ СРЕЩУ НАМЕСАТА НА АМЕРИКАНСКИЯ НАРОД В ИЗБОРИТЕ ЗА КОНГРЕСМЕНЧЕНЦА !!!!!!!!!!!
73
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 5 месеца
Перманентният_елит, представен от демокр. партия на САЩ и военно-разузнавателните агенции просто отказват да приемат промяната в полит. климат по света ! Забавни са в безпомощните си опити да се 'противопоставят' и да демонизират на Русия, милите просто ОТКАЗВАТ да повярват че света се е придвижил напред от ретроградната 'политика' на студената_война...! Лаят отчаяно срещу Русия, църкат мишките но напоследък сякаш само Англия безплодно приглася ?!
72
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
70, изостаналият си ти, Одисейчо. През 2017-18 гг, т.н. "най-велика и развита свръхсила" полага нечовешки усилия да измести Русия от първото място в износа на въглеводороди и да заслужи гордото наименование Световна Бензиноколонка №1. Кръстникът вчера умря. Яcтрeбитe се тровят в собственият си жлъчен сок.
71
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какви планове трябва да има Путин за избори в чужда държава? И да има планове да ги манипулира, защо би говорил за това? Мало умна работа...
70
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тази изостанала бензиностанция от 19 век сега мълчи за плановете си кого да избере в Конгреса на най-великата и развита свръхсила! А преди направо си казваше от землянките - ще изберем ДТръмп.
Гадове, пият си препаратите за вана и не казват!
69
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кремъл обмисля някакви „невидими Новичоци” за направа на ЗЛО !
Това му е основния поминък - ЗЛО, ЗЛО и пак ЗЛО !
Нали затова русофилите са в перманентен възторг от някоя нова магария на Мумията.
68
3
 
15
 
! Отговори
Стефан преди 5 месеца
В България всичко е перфектно, затова даваме ум и разум на
другите в света.
67
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кремъл не разчита на нормализация на отношенията с Пиндостан в близко бъдеще и предприема стъпки за освобождаване от диктата на $. В изпълнение на тази главна цел, РФ активно купува злато и продава държавните им ценни книжа.
66
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кремъл знае, че Пиндостан се готви да нанесе нов удар по Сирия и най-отговорно го предупреждава да си го избие от главата.
65
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Ню Йорк таймс": руското контраразузнаване разгроми нашата агентурна мрежа.
64
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Джон Сайфър, агент от ЦРУ, служил в Москва през 90-те, а по-късно ръководител на програмата на управлението за Русия."
==========================

Който има очи, уши и гънки разбира за какво иде реч, нали?
63
1
 
31
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 месеца
Злобното старче дето мяташе бомби над Виентнам , заплашваше анти-военни активисти, да ги хвърли в затвора и окуражаваше нацистите в Киев ще отговаря пред Бог за престъпленията си на земята!
62
0
 
22
 
! Отговори
Путин, В.В. преди 5 месеца
Ревовете на сащ приличат на съмненията аз изневяра на някой ревнивец. Обикновено кръшкащият съпруг е и най-ревнив. Та сащ същите, мислят си, че щом те се месят навсякъде по света, Русия и тя това прави. както се казва, боли ме к.ра за изборите в сащ.
61
2
 
28
 
! Отговори
Зозо преди 5 месеца
Говедоидните идиотти още не могат да се освестят след шамарите и се чудят на кой свят са и какво е станало. А Вовата на снимката е супер свеж и изглежда прекрасно. Да е жив и здрав.
60
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
абе за нормален човек е ясно
руснаците са ватници живеят в каменния век
и бъркат в задника на най-развитата нация с невероятни и недостижиме постижевия в областа на информационните технологии
къде е истината- неможе да казваш че си лидер в информационни технологии и да обвиняваш ватниците че и бъркат в задника
подобни материалчета са само за де.билчета дето почнаха да се размножават у нас
с парички от соропитешките организацийки
браво на орбан изрита ги като последна мър.ша

на
59
21
 
1
 
! Отговори
лошо преди 5 месеца
Положението наистина е много зле. Веднъж трол - цял живот трол.
Веднъж попадне ли в списъка на троловете, няма измъкване.
И без рубли пак трябва да се работи щото без рубли лошо, ама може и по-лошо.
58
11
 
2
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ ЦАРЯ преди 5 месеца
СЛАВА НА ЦАРСКА РУСИЯ!!!

Но не и на СССР.....