Кремъл мълчи за плановете на Путин за избори в САЩ

US разузнаването нямало информация, пише "Ню Йорк таймс"
25 авг 2018 19:23, Петя Славова
102
Кремъл мълчи за плановете на Путин за избори в САЩ
Снимка: Reuters

Кремълските източници са замлъкнали, оставяйки ЦРУ на тъмно относно плановете на Путин за междинните избори в САЩ, пише "Ню Йорк таймс".

Според вестника през 2016 г. американските разузнавателни агенции са успели да направят спешни и категорични предупреждния за намеренията на Русия да се намеси в изхода от американските президентски избори, а след това и анализ в детайли на операцията, до голяма степен благодарение на информатори от Кремъл, близки до президента Владимир Путин, които осигурили ключови подробности, предаде БТА.

Сега обаче, две години по-късно, ключовите кремълски информатори са се спотаили, оставяйки ЦРУ и другите шпионски агенции на тъмно по въпроса какви точно са намеренията на Путин за междинните избори през ноември, твърдят американски служители, цитирани от вестника. Те не разкриват подробности за изгубените източници, но признават намаляването на събраната информация от Москва.

Още по темата

Те предполагат, че информаторите не са били разкрити или ликвидирани, а са стигнали до извода, че трябва да се спотаят в интерес на собствената си безопасност, заради по-агресивната контраразузнавателна активност на Москва. Освен това експулсирането от Москва на служители на американското разузнаване силно е ограничило събирането на информация. Възможно е също така, според източниците на вестника, "осветяването" вътре в САЩ на информатор на ФБР също да е имало възпиращ ефект върху чуждестранните източници. Стефан Халпър, шпионирал предизборната кампания на Тръмп, е разследван от комисията по разузнаването в Камарата на представителите на САЩ - разследване, насърчено от самия президент.

През последните седмици технологични компании засякоха множество опити за политическа намеса от чужбина, но американските разузнавателни агенции не могат да кажат точно какви са намеренията на президента Путин - дали се опитва да манипулира междинните избори, или просто да сее хаос, да подкопава доверието към демократичния процес.

За да определят какви са целите на руското ръководство, САЩ използват различни разузнавателни методи - американските агенции продължават да прехващат руските комуникации, а руските информатори все още могат да се срещат с кураторите си от ЦРУ извън Русия, в трети страни. Въпреки това обаче, източниците в Кремъл или близо до него остават жизненоважни. Макар че не разполагат с конкретна информация, американските разузнавателни агенции не вярват, че Путин е променил стратегията си, вместо това те смятат, че просто не разполагат със същия достъп до информация от вътрешния кръг в Кремъл.

Събирането на информация сериозно е пострадало, след като Русия изгони много служители от дипломатическите мисии миналата година, твърди пред вестника Джон Сайфър, агент от ЦРУ, служил в Москва през 90-те, а по-късно ръководител на програмата на управлението за Русия. Руснаците изгониха куп наши хора, екипът ни в Москва сега е наистина малък и е подложен на невероятно наблюдение, казва той.

Информатори, близки до Путин, са много редки и през последните години САЩ са имали малко такива, понякога са разчитали само на един-двама за най-важната вътрешна информация за намеренията на Путин.

Въпреки електронното разузнаване, няма съмнение, че ключовата роля на информаторите се запазва, напомня Сет Джоунс от Центъра за стратегически и международни изследвания. Така беше през Студената война, така е и сега, казва той. Те могат да осигурят неща, например заснети документи, които не могат да бъдат прехванати по електронен път. И ако тези хора замлъкнат заради собствената си защита, това ще направи много трудно за ЦРУ да се сдобие с вътрешна информация за намеренията на Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
18
 
! Отговори
голем смех преди 5 години
А сега ЦРУ и Държавният департамент ще цитират Ню Йорк таймс и фантасмагориите на някакъв платен драскач ще станат "безспорно" доказателство какви злодеи са руснаците. Колко са *** краварите за да им пускат такава примитивна пропаганда.
33
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аллоооууу.....Путин!! Недей да мълчиш.............кажи си бе....кажи си бе Путин!!!! Кого ще изберете сега, републиканци или дИмократи??? То не че между двете май-му-ни има разлика, ама нейсе, може и пък да ви провърви пак като с тръмпчо.....я виж какви бели прави, също като вашичкия горбачов!!! Може пък и да ви провърви, та тази краварска "империя на злото" да се гътне без да и помагате!!!
32
1
 
14
 
! Отговори
Име преди 5 години
кремъл защо мълчи и по европейските измами със застраховките в ес? кремъл, спри да мълчиш и по повод това, че могерини е най-добре платената кукла на конци, какъвто е и лумбагото и меркел на щази гугъла. кремъл ли да ни е арменския поп, след като дори ватикана ни изтика в периферията на гешефтите си с мафията на света?
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми и американците чакат някой да ги оправи, не сме само ние.Че то в техния конгрес има едни дъртаци по на 90 години с памперси, там са се вкоренили от преди войната.
30
0
 
20
 
! Отговори
К`ВО ДОЖИВЯХМЕ преди 5 години
САЩ СА ВПЕРИЛИ ПОГЛЕД В ПУТИН И ТРЪПНАТ В ОЧАКВАНЕ КОГО ЩЕ ИМ ИЗБЕРЕ ДА ГИ УПРАВЛЯВА.ОЧЕВИДНО АМЕРИКАНЦИТЕ ВЯРВАТ В ПУТИН И В НЕГОВИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ.ДОРИ ВЕЧЕ ЗАПОЧНАХА ДА МУ КАЧАТ ПОРТРЕТИТЕ. И ТА СКЪПИ - ПО ЗА 10000 ДОЛАРА
29
0
 
5
 
! Отговори
Име преди 5 години
моля без псувни. това не е краварски форум, а изява на цензурата на ек, еп и тяхната политика на застраховани по държави!
28
1
 
19
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
САЩ пак надават вик: КОЙ МИ СлРА В ГАЩИТЕ?
27
4
 
22
 
! Отговори
Име преди 5 години
сянката на путин става все по-тъмна за джендърите на сорос. а не бива така. кремъл веднага да пусне спасителни "новини" до *** медиите от които се осведомява и цру! срамота е това ужасно поведение на кремъл! веднага да спуснете сателитни (макар и черно-бели) снимки на шахматната дъска на путин бе! за да се усмири света на новинарите на джендърите. аамаха!
26
2
 
16
 
! Отговори
вяае преди 5 години
Значи или искат да кажат, че са пълни некадърници или че Путин е всемогъщ полубог.Пълни вицове разправят, ако американският народ им вярва значи е *** ло умен.
25
2
 
12
 
! Отговори
яве преди 5 години
Значи или искат да кажат, че са пълни некадърници или че Путин е всемогъщ полубог.Пълни вицове разправят, ако американският народ им вярва значи е ***.
24
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно много им дойде на демократите, още не могат да преглътнат победата на Тръмп. Биха обвинили и извънземни, но Путин и Русия им е по-лесно.
23
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е стига това вече е някаква шега иначе краварите май съвсем са изтрещяли.
22
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той Орбан го изпъди Сорос и не му мигна окото.Много страшния Сорос.Само за такива като нас Сорос е страшен.
21
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да според и диотите от сащ, путин трябва да направи специално изявление какво ще прави с сащ?! Пълно малоумие е обханало сащ
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЪЪНннааааааааа, Търсят съвет от Путин кои да изберат на изборите
19
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо да питат Путин и да назначават.Ще спестят сума ти пара по изборите.
18
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво? Цяла Америка чака Путин да реши кого да назначи?Да се смееш ли да плачеш ли?
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аууууу, ама направо Жеймс Вонд е писал статията!Хаххахахахахахахахахахахаааааааааааа!!!
16
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците бързат да разберат кого ще назначи Путин, за да знаят към кого да се присламчат.
15
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин ще е следващият президент на САЩ, ,Путин ще назначи себе си за президент на говедарника.