Повсеместно побъркване в Русия: За вицове в нета – съд!

Силите на реда често действат неадекватно на потенциалната заплаха!
Обновена: 28 авг 2018 09:10 | 27 авг 2018 22:35, Елка Василева
234
Повсеместно побъркване в Русия: За вицове в нета – съд!
Снимка: архив, Reuters

През 2015 г. Едуард Никитин споделил в социалните мрежи виц, иронизиращ недотам лъчезарното според него бъдеще на страната му. Сега е подсъдим за "екстремизъм" по силата на закон, злоупотребите с който предизвикват все по-остри критики.

Делото срещу 42-годишния безработен инвалид е само едно от десетките, образувани през последните години от руското правосъдие заради безобидни според мнозина шеги в интернет, пише Франс прес .

Същевременно правозащитниците критикуват Кремъл за целенасочени действия, с които кара руснаците сериозно да си помислят, преди да разгласят своето мнение в мрежите - едно от последните пространства, в които критиците на властта досега не бяха сурово преследвани.

"За една невинна шега може да бъде привикан всеки несъгласен с властите на страната - обобщава пред АФП Максим Камакин, адвокатът на Едуард Никитин. - Изглежда у нас само оптимистите имат право на живот."

Абсурд

В един от двата поста в социалните мрежи, за които Никитин е съден, баща обяснява с цинични думи на сина си, че Русия изобщо няма да се оправи.

Другият е рисунка, изобразяваща "ватенка" - това е дреха от съветския период, а сега така наричат обидно хора, които подкрепят сляпо властите.

Заради "абсурдния" и още неприключил скалъпен процес срещу Едуард Никитин вече са замразени банковите му сметки, неговият компютър временно е конфискуван и му е отнета възможността да участва в каквато и да било опозиционна дейност, посочва неговият адвокат.

Обвинен в "насаждане на омраза" и "посегателство срещу човешкото достойнство", руснакът рискува присъда до шест години затвор, при все че в повечето случаи се налагат по-леки наказания - глоба или обществено полезен труд.

Съдебните преследвания при подобни случаи не са нещо ново за Русия, но някои от тях, съпроводени с медиен шум, привлякоха вниманието към това явление.

Джон Сноу воскресе!

В сибирския град Барнаул е образувано дело срещу Даниил Маркин, 19-годишен студент, споделял в интернет хумористични "мемове", сред които изображение на Джон Сноу, герой от сериала "Игра на тронове".

Под образа му е изписано "Джон Сноу воскресе! Воистину воскресе!" - пародия на възгласа, който чуваме от вярващите на православния Великден, заради което младежът е обвинен в "подстрекаване към религиозна омраза".

А срещу 23-годишната Мария Мутузная, също жителка на Барнаул, е повдигнато обвинение в "екстремизъм" по повод картинки с мемове, качени на страницата й в много популярната руска социална мрежа ВКонтакте.
На едната африкански деца държат празни купички и има надпис: "Черният хумор е като храната - не стига до всички".

"Много често силите на реда действат явно неадекватно на потенциалната заплаха, реагират на постове и мемове прекалено сурово и без никакво основание", отбеляза с тревога през август Mail.ru, компанията собственик на мрежата ВКонтакте.

Затова дружеството на олигарха Алишер Усманов се обявява за промяна в закона и "амнистия" за "несправедливо осъдените по тези дела".

Според независимото сдружение "Агора" през 2017 г. в Русия са били осъдени 43 души за публикации в интернет срещу 32 през предходната година.

"Държавата се побърка"

Руското министерство на съобщенията и масовите комуникации се обяви за смекчаване на закона; не се разглежда обаче никакъв проект в този дух.

"Основната идея на тази политика е да всее страх сред интернет потребителите. Да създаде впечатлението, че властите следят всекиго от тях", смята Саркис Дарбинян, адвокат по дела, свързани с мрежите.

"Мнозина потребители вече се страхуват да изразят собствено мнение. Налагат си самоцензура и трият споделеното преди време. Това намалява свободата на словото в Русия", подчертава той.

Различно се държи в интернет и Дмитрий, 21-годишен потребител от уралския град Екатеринбург, един от онези, които изтриват свои предишни постове.

"Сега наистина има страх: държавата се побърка, може да ви арестуват за някакви лайкове - обяснява той пред АФП. - Не искам да имам нищо общо. Искам да бъда в безопасност."

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 5 години
До До 117Искам им с еама България не е като другите държави.
114
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 117Да но Крим е руски.
113
1
 
3
 
! Отговори
Съдът в Хага преди 5 години
През октомври 2008 г. по инициатива на Сърбия ООН сезира Международния съд в Хага с искане, той да се произнесе, дали едностранно обявената независимост от страна на Прищина, не противоречи на международното право. На 22 юли 2010 г. съдът излиза с решение, че този акт не е в нарушение на международното право.
112
1
 
9
 
! Отговори
До 117 преди 5 години
До АнонименАми, то ако ви питаме вас...и България е руска, нали родоотстъпници??
111
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаха..родните рашшисти всячески се опитват да изкарат, че тяхната истинска родина РУсия е като западните държави.Ее...в голяма грешка сте!Всички сте ватенки заблудени.И може ли да обясните, как една шега в нета е заплаха за националната сигурност??!!Или...всяка шега срещу вашия вожд- джуджето, заслужава смъртно наказание...и е признак на велико предатество срещу държавата??!!Нещастни рашисти. Никога няма да се оправите.
110
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крим е руски. Въпросът е затворен.
109
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпроса за Крим не е в това дали в Крим живеят руснаци ,българи или албанци ,въпроса е в това дали по-силна военно държава може да завземе по военне начин територия в друга държава с претенция ,че в тази територия населението е примерно руско ,навлизат окупират навсякъде по улиците хора с автомати ,провеждат си референдума и хоп тази територия става територия на др.държава Ако българин е съгласен с това трябва да е съгласен с това Турция да вземе каквото си реши от нас по силов път..
108
4
 
6
 
! Отговори
хм... преди 5 години
До Анонимен"Предателството спрямо родината ВИНАГИ се наказва във всяка държава. За каква свобода на словото тролиш, не щастнико"Значи при демокрацията и свободата на словото да кажеш публично, че правителството масово подслушва населението, както направи Едуард Сноуден, е предателство спрямо родината? Не знаех, мерси за информацията и бъди здрав и щастлив.
107
1
 
5
 
! Отговори
Абла Ванга преди 5 години
Венецуела-Турция-Русия.
106
3
 
9
 
! Отговори
айде по леко сега... преди 5 години
Швейцарецът Юрген Граф беше осъден на затвор в Швейцария заради книгата която беше написал. Получи политическо убежище в Белорусия, после в Русия, в момента живее в Русия и се издържа като преводач. Русия която даде 20 мил жертви във войната с хитлеризма никога не би дала политическо убежище на някой който "разпространява нацистка пропаганда и оправдава престъпленията на хитлеризма", за което го бяха осъдили швейцарците. На запад ако си неудобен моментално ти намират начин да те вкарат в затвора
105
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен100 "A какво стана със Едуард Сноуден на Запад, в САЩ при демокрацията и свободата на словото?" - Предателството спрямо родината ВИНАГИ се наказва във всяка държава. За каква свобода на словото тролиш, не щастнико?
104
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до До 101Прие евентуален конфликт НАТО ще загуби. Руските военни технологии превъзхождат американските.
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
102
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бе, не бе, Крим не ни интерсува, ние на запад вече 4 години ревем и посдкачаме защото просто си обичаме да си ревем и да се сополявим и да си подскачаме, иначе в Крим няма нищо специално, какво ми е толкова специалното на Крим, не можем да раберем?
101
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 5 години
Аз само не разбрах какво му е толкова специалното на този Крим, та Крим. Аууу и какво каот руски, няколко олигарси правят кинти на гърба на крепостните селяни там. Какво му пука на обикновеният руснак за Крим. Или като *** си мислите, че сте завладели някакви свещенни земи. Не ви разбирам честно.
100
2
 
1
 
! Отговори
До 101 преди 5 години
Положението е Нато срещу Путин и Путин срещу НАТО и какво става сега САЩ започват огново ескалация но този път много скъпа в космоса и Путин какво ? Най-добре веднага да изстреля ядрения арсенал защото след няколко години космическия щит може и да не му позволи..какво ще ставе с обикновените руснаци постоянното превъоръжаване трябва да се отгладува борбата не е за двуполюсен свят ,а за еднополюсен ...дали Путин ще успее да надвие и раздели целия западен свят предстои да видиме ;
99
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Меркел се среща тайно с началника на генералния щаб на армията на Русия Валерий Герасимов да обсъжда конфликта в Донбас и споразумението от Минск, но за Крим и дума не смее да отрони.
98
2
 
5
 
! Отговори
123 преди 5 години
Путин явно е решил да е новият сталин. Да видим дали е възможно. А свобода на словото има там където хората са хора. Това не е факт нито в България, нито в русия, нито в сащ. Макар че в сащ пак имат повече свобода от русия. В България се забраняват медиите много неща, но дори и бай ви Тошо не е смял да вкарва хората само за един виц. Тука не е все пак като в другите държави. Все пак сме България, за тези които знаят какво значи името и им е ясно защо. Другите Д.Г.Д..
97
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз да не съм Главния секретар на НАТО--ама онези си знаят работата...а за украинците не се притесняваи всеки ден сас все по-нови оръжия лека полека ще ги научат да воюват и ще си възстановят границите. Против премземането на Крим съм тъи като ненарушемостта на границите крепи света след 2-св война ..и по същата руска логика не за половин нощ а за около час цялята ни южна територия може да бъде обявена за някакъв вилает,пък на мен не ми отърва.Та какъв българин може да не иска гаранция за терито
96
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 98Извод: престани да пишеш и почни да действаш. Ако ти стиска де.