Повсеместно побъркване в Русия: За вицове в нета – съд!

Силите на реда често действат неадекватно на потенциалната заплаха!
Обновена: 28 авг 2018 09:10 | 27 авг 2018 22:35, Елка Василева
234
Повсеместно побъркване в Русия: За вицове в нета – съд!
Снимка: архив, Reuters

През 2015 г. Едуард Никитин споделил в социалните мрежи виц, иронизиращ недотам лъчезарното според него бъдеще на страната му. Сега е подсъдим за "екстремизъм" по силата на закон, злоупотребите с който предизвикват все по-остри критики.

Делото срещу 42-годишния безработен инвалид е само едно от десетките, образувани през последните години от руското правосъдие заради безобидни според мнозина шеги в интернет, пише Франс прес .

Същевременно правозащитниците критикуват Кремъл за целенасочени действия, с които кара руснаците сериозно да си помислят, преди да разгласят своето мнение в мрежите - едно от последните пространства, в които критиците на властта досега не бяха сурово преследвани.

"За една невинна шега може да бъде привикан всеки несъгласен с властите на страната - обобщава пред АФП Максим Камакин, адвокатът на Едуард Никитин. - Изглежда у нас само оптимистите имат право на живот."

Абсурд

В един от двата поста в социалните мрежи, за които Никитин е съден, баща обяснява с цинични думи на сина си, че Русия изобщо няма да се оправи.

Другият е рисунка, изобразяваща "ватенка" - това е дреха от съветския период, а сега така наричат обидно хора, които подкрепят сляпо властите.

Заради "абсурдния" и още неприключил скалъпен процес срещу Едуард Никитин вече са замразени банковите му сметки, неговият компютър временно е конфискуван и му е отнета възможността да участва в каквато и да било опозиционна дейност, посочва неговият адвокат.

Обвинен в "насаждане на омраза" и "посегателство срещу човешкото достойнство", руснакът рискува присъда до шест години затвор, при все че в повечето случаи се налагат по-леки наказания - глоба или обществено полезен труд.

Съдебните преследвания при подобни случаи не са нещо ново за Русия, но някои от тях, съпроводени с медиен шум, привлякоха вниманието към това явление.

Джон Сноу воскресе!

В сибирския град Барнаул е образувано дело срещу Даниил Маркин, 19-годишен студент, споделял в интернет хумористични "мемове", сред които изображение на Джон Сноу, герой от сериала "Игра на тронове".

Под образа му е изписано "Джон Сноу воскресе! Воистину воскресе!" - пародия на възгласа, който чуваме от вярващите на православния Великден, заради което младежът е обвинен в "подстрекаване към религиозна омраза".

А срещу 23-годишната Мария Мутузная, също жителка на Барнаул, е повдигнато обвинение в "екстремизъм" по повод картинки с мемове, качени на страницата й в много популярната руска социална мрежа ВКонтакте.
На едната африкански деца държат празни купички и има надпис: "Черният хумор е като храната - не стига до всички".

"Много често силите на реда действат явно неадекватно на потенциалната заплаха, реагират на постове и мемове прекалено сурово и без никакво основание", отбеляза с тревога през август Mail.ru, компанията собственик на мрежата ВКонтакте.

Затова дружеството на олигарха Алишер Усманов се обявява за промяна в закона и "амнистия" за "несправедливо осъдените по тези дела".

Според независимото сдружение "Агора" през 2017 г. в Русия са били осъдени 43 души за публикации в интернет срещу 32 през предходната година.

"Държавата се побърка"

Руското министерство на съобщенията и масовите комуникации се обяви за смекчаване на закона; не се разглежда обаче никакъв проект в този дух.

"Основната идея на тази политика е да всее страх сред интернет потребителите. Да създаде впечатлението, че властите следят всекиго от тях", смята Саркис Дарбинян, адвокат по дела, свързани с мрежите.

"Мнозина потребители вече се страхуват да изразят собствено мнение. Налагат си самоцензура и трият споделеното преди време. Това намалява свободата на словото в Русия", подчертава той.

Различно се държи в интернет и Дмитрий, 21-годишен потребител от уралския град Екатеринбург, един от онези, които изтриват свои предишни постове.

"Сега наистина има страх: държавата се побърка, може да ви арестуват за някакви лайкове - обяснява той пред АФП. - Не искам да имам нищо общо. Искам да бъда в безопасност."

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"през 2017 г. в Русия са били осъдени 43 души за публикации в интернет срещу 32 през предходната година."Според Гардиян през 2015та срендо по 5 човека на ДЕН са осъждани в Англия за коментари в социални мрежи. От тогава насам присъдите само се увеличават.
154
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зверската *** Русия...Вечният затвор за руския народ...Няма надежда за тази тюрма.
153
15
 
13
 
! Отговори
Кирил преди 5 години
Пак статия тип - Промиване на мозъци - Русия е лоша и това е!
152
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия= просия простотия сидеровия педерокомуния ниновия иии шизофрения
151
8
 
11
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До Господин НикойХА-ха-ха-ха-ха :))) Бaхти, ама ти вярно ли си вярваш, че е такава утопия в Северна Корея бе, ***? Баси, вярно русоподлогите не сте добре с мозъците. И защо няма наплив от емигранти там? И забрави да добавиш, че там глад няма :) Изтрещели хора :)))))) Скоро един *** като теб каза, че в колхозната *** заплатата била 6 000 евро средната
150
11
 
9
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Анонимен Я ми кажи ти какво знаеш за Северна Корея ,да не би да си ходил там .Само че в Северна Корея хората са освободени от данъци още през далечната 1974 година .Имат космически спътници и ядрени бомби .Имат строг ред и дисциплина и разстрел за крадливи политици .Раждамоеста е висока .а заплатите им два пъти по високи от на Българите .Ама там нямат *** ,травестити наркомани ,пияници и крадливи политици .И първо чети и тогава пиши ,това да ти е закон .
149
6
 
5
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До 123 Фалирали ама друг път .Я *** да ги видиш как са фалирали .И после погледни как САЩ са фалирали с 22 трилиона долара дълг ,който нараства всекидневно ,и дългосрочен план миризливата кравария дето няма никаква икономика а само един фалирал оръжеен комплекс я пиши бегала от този свят ..Едно плюсният модел се измества към Азия за няколко хиляди години напред .
148
4
 
6
 
! Отговори
Рассия ударно преди 5 години
Се северно-кореизираПропаганда, изолация и един вожд, които се грижи главно за офшорните си сметки
147
10
 
6
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 5 години
Пълни глупости! В интернет има хиляди оплюващи Путин коментари от руснаци! За Медведев пък да не говорим или пък за неговия голям приятел Герман Греф , за когото има дори и доста призиви за убийство! Тези обвинения нещо ми се виждат повдигнати срещу доста по безобидни постове от посочените от мен!
146
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормален човек може да се побърка, но в руския Гулаг, ако някой стане нормален човек ...има проблем !
145
4
 
2
 
! Отговори
мара-дигиталната преди 5 години
работиме по въпроса, брюксер първи, хората последни!
144
4
 
4
 
! Отговори
1337 преди 5 години
нас за момента като напишем нещо против бо велики, само ни трият и ни бан-ват от форума за 24 часа!
143
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За разлика от платените руски *** ние които се борим за истината го правим без пари имам обаче една молба към платените целувачи на вате..нки бъдете така дори носа в г.за и дишайте дълбоко отре..пки долни
142
3
 
13
 
! Отговори
Няма такова нещо преди 5 години
Там винаги си е било кочинаПросто няма как да се скрие нещо във века на интернет.
141
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е побъркване, това си е закономерност. Русия все по дълбоко навлиза във фашизма.
140
1
 
11
 
! Отговори
може и по друг начи преди 5 години
Може би е по-добре както при нас -в Дир.бг напр.ако се пошегуваш по начин,който не се харесва на редакторите,просто отрязват достъпа!
139
4
 
6
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
САМО НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА : КАК ТАКА ЕДИН ИНВАЛИД / В РУСИЯ / ИМА НЯКОЛКО БАНКОВИ СМЕТКИ ...НЕ ЕДНА , А НЯКОЛКО / ЗАПОРИРАНИ / !!!!!!!!!!!
138
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До П.ПетровОчевидно непознаваш нито един руснак. Що се отнася до робска психика обаче, мога да ти кажа, че нашего брата е ненадминат роб.
137
1
 
17
 
! Отговори
123 преди 5 години
До Господин НикойДа бе, ама има един малък проблем. Той СССР не го събориха нагло-саксонците. Просто сам си падна, заради глупостта, безхаберието и крадливостта на управляващите и гражданите им по принцип. Истината е, че играта беше кой ще фалира пръв и руснаците загубиха. Това е.
136
7
 
19
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
В огромното си мнозинство руснаците са били и ще си останат крепостни селяни поне още 200 години!