Ще признае ли Вартоломей Украинската църква?

Не е ясно колко църкви и манастири ще изгуби Москва
28 авг 2018 20:37, Елка Василева
31
Ще признае ли Вартоломей Украинската църква?
Снимка: архив, Reuters

Православните в Москва и Киев се готвят за предстоящо историческо решение: самопровъзгласилата се църква на Украйна може скоро да бъде призната от Константинополската патриаршия и да се освободи от руската духовна опека - възможност, смятана в съседната страна за "катастрофа", пише Франс прес.

Православните украинци са разделени: мнозина принадлежат към църквата, свързана с Московската патриаршия, други са верни на Киевската патриаршия, самопровъзгласила се в отскоро независима Украйна през 1992 г. и непризната в момента от никоя православна църква.

Константинополският патриарх Вартоломей, чието седалище е в Истанбул - "пръв сред равни" измежду другите православни патриарси, получи от Киевската патриаршия официална молба, подкрепена от украински депутати, тя да бъде призната за пълноправна църква в православния свят. Предстои той да се произнесе за религиозното бъдеще на Украйна.

Ако Вартоломей одобри молбата на Киев за независимост, "никой не знае как ще се развият нещата на практика" и по-специално колко църкви и манастири в Украйна може да изгуби Москва, коментира руският независим експерт Андрей Десницки.

Русия и Украйна са в остра вражда, откакто през зимата на 2014 г. властта в Киев мина в ръцете на прозападни сили; после Москва анексира украинския полуостров Крим, а в Източна Украйна избухна конфликт с проруски сепаратисти, взел досега над 10 000 жертви.

Тези събития засилиха напрежението между двата клона на украинското православие и накараха мнозина украинци да обърнат гръб на Московската патриаршия.

"Опитите за отделяне на Украинската православна църква от Московската патриаршия може да предизвикат катастрофа" в православния свят, отбеляза руският патриарх Кирил, който ще посети Турция в петък и ще убеждава Вартоломей да не взема решение в този смисъл.

Константинополската патриаршия е по-стара, но тази в Москва обединява повече вярващи и повече енории. Ако Московската патриаршия изгуби влиянието си в Украйна, сериозно ще пострада положението й в православния свят.

"Пряка заплаха"

Източник в украинското правителство увери АФП, че Киев е "на косъм" от създаването на нова независима църква въпреки "трудностите", които се очертават с оглед срещата на руския патриарх Кирил с Вартоломей.

През последните месеци украинският президент Петро Порошенко критикуваше все по-често лоялния към Москва клон на православната църква - религиозната общност с най-голям брой енории в страната.

В края на юли например Порошенко го нарече "пряка заплаха за националната сигурност" на Украйна.

От своя страна украинската църква към Московската патриаршия се оплака от намеса на държавата в църковните дела.

"Не желаем Църквата да бъде използвана в геополитическата схватка", посочи отец Миколай Данилевич, говорител на този клон от украинското духовенство.

"Обтегнати отношения"

Според руския експерт по религиозните въпроси Роман Лункин след 2014 г. патриарх Кирил е действал "изключително предпазливо" в украинската църква към Московската патриаршия, за да не засили още повече противопоставянето срещу Русия.

Московската патриаршия например не е подпомагала никога директно украинските сепаратисти и е оставила енориите от анексиран Крим под юрисдикцията на своя киевски клон.

Украинската църква, свързана с Москва, се надява, че патриарх Кирил ще успее да убеди Вартоломей да отхвърли молбата на самопровъзгласената църква и на украинските депутати.

"За Църквата тази среща е нещо като срещата на върха Тръмп-Путин", коментира отец Данилевич, имайки предвид историческите преговори между двамата лидери в Хелзинки през юли.

Според Лункин отношенията между Кирил и Вартоломей са "обтегнати" и това най-ясно пролича през 2016 г., когато руският патриарх не участва в Всеправославния събор на остров Крит за пръв път от над 1000 години.

Московската патриаршия още не е простила на Константинопол, че след разпадането на Съветския съюз взе под своя юрисдикция част от Естонската православна църква.

Московската патриаршия упреква Константинопол и за връзките му с енориите на украинската диаспора в Канада и САЩ, заявили, че подкрепят самопровъзгласилата се Киевска патриаршия.

По думите на руския независим експерт Андрей Десницки Московската патриаршия може би ще помоли Кремъл "да използва влиянието си" върху турския президент Реджеп Тайип Ердоган, за да упражни той натиск върху Вартоломей.

/БТА/
 


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
vlady преди 4 месеца
Най-близо до първоначалната вяра е Арменска Апостолическа Църква. Редно е арбитър на спора да бъде католикос Карекин II Нерсисян, върховен патриарх на всички арменци.
25
1
 
0
 
! Отговори
юбералес преди 5 месеца
До Анонимен
През 1303г. монголите преместват ''Митрополит Киевски и на вся Русь'' от Киев в Москва с оглед на опасността на завземането на Киев от литовците, което се случва след няколко години. Така започва историята на Московското княжество - васално на Златната орда.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А защо изобщо патриархът на руснаците е в Москва, като първо е бил в Киев?
Кога са го преместили?
23
1
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 месеца
КОГАТО ПАРТОКРАТИТЕ НА БКП БЯХА НА ВЛАСТ / ПОДКРЕПЯНИ ОТ КОМУНИСТИТЕ КАТО МЕН -ВИНОВНО/ ,ЦЪРКВАТА БЕШЕ "У ШЕШЕ" И НЕ СЪЗДАВАШЕ СЕРИОЗНИ ПРОБЛЕМИ ,ЗАЩОТО: " ЧОВЕК- ЗВУЧЕШЕ ГОРДО " !!! ЗЮГАНОВ И ВИЦ : " КАК Е УРЕДИЛИ СЕ В ЖИВОТА? ... А НЕ .НЕ . ОЩЕ РАБОТЯ !!!" ПАРИТЕ НЯМАТ СТОЙНОСТ БЕЗ ТРУД ... И .." ДА ЖИВЕЙ-ЖИВЕЙ-ТРУДА !!!"
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Украинската и македонската църкви не могат да бъдат автокефални, защото Украйна и Македония не са истински държави, ами са псевдо-държави, производни съответно на Русия и България.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вартоломей е един мръсен фанариот, лицемерен грък и служи на Сатаната , не на Бога!!
При православието няма Папа, всички патриарси са равни помежду си!!!
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вартоломей е един мръсен фанариот, лицемерен грък и служи на Сатаната , не на Бога!!
При православието няма Папа, всички патриарси са равни помежду си!!!
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоя изкукал дядка Вертоломей се прави на Папа...................Вертоломей служи на Сатаната, не на Бога!!!
18
2
 
8
 
! Отговори
Не на киевска секта преди 5 месеца
" Киев мина в ръцете на прозападни сили; после Москва анексира "украинския " ? :-( полуостров Крим,"

Крим винаги е бил автономен , а не "украински" .
17
5
 
4
 
! Отговори
мазепа преди 5 месеца
След завземането на Киев от Московия през 1686г., Киевския митрополит и всички попове биват назначавани от Московския патриарх. Пише се нова история на Русь, изгарят се книги, горят се живи попове-старообрядници на клада, - втълпява се на украинците че са един народ с московците, открадва им се името - ''Русь'' от Московия. Така в 1721г. Московския патриарх провъзгласява Московското царство за Руска империя а московския цар Петър за руски император.
16
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Православаната църква е най-добрата християнска вяра,всъщност,тя е първоначалното Християнство.
След православието се зараждат и други течения,но православната църква не е преследвала или убивала хора,нито с насилие са налагали вярата си,нито е имала власт над царете,нито е извършвала преследване на учени или инквизиция,нито са забранявали създаването на семейства на духовниците,а се е занимавала с наука и книжовна дейност.Имаме най-демократичната църква.
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нещо сте се объркали.При православните няма папа или командир,а се събират на дискусия и гласуват демократично.
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Калкулаторка пак не знае за какво пише.
Една църква е призната само когато е призната от всички сестри църкви.
Така е в правослявието - има истинска демокрация. Решението на Руския, Вселенския, Ерусалимския патриарх имат сила само като част от общо съгласие.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен
...КОЙТО СЕ СМЕЕ ПОСЛЕДЕН СЕ СМЕЕ НАЙ-ДОБРЕ....

Едно забравяш - последната усмивка е винаги озъбена!!!
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Московската и Украинската патриаршии са създадени от Българите - вярно, със съгласието на Вселенската патрриаршия. Българи са покръстили Московия и Киевска Рус.
11
2
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 месеца
Ще признае, ще признае, щом е против Русия и има кой да го стимулира.
10
0
 
0
 
! Отговори
ее преди 5 месеца
До Анонимен ма много глупости в малко изречения
9
2
 
27
 
! Отговори
До Анонимен 5 преди 5 месеца
Не се произнасяй по въпроси които не разбираш. Вортоломей не е Папа. Православието не е като католицизма. За да се признае една църква за автокефална трябва да бъде презната от всички. Виж калко години са трябвали на на българската за да бъде презната.
8
27
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 месеца
След година Путин ще се моли украинската патриаршия да признае московската...
7
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нали крим е техен хахаха :). Сами се застреляха пияниците.