Опозиционерът Навални: Путин е в паника!

Руският президент обяви смекчаване на пенсионната реформа
29 авг 2018 19:21, Петя Славова
79
Опозиционерът Навални: Путин е в паника!
Снимка: БТА

Руският опозиционер Алексей Навални заяви, че президентът Владимир Путин "е в паника и се опитва да подслади горчивия хап", след като държавният глава обяви смекчаване на пенсионната реформа, предаде Франс прес.

В телевизионно обръщение Путин представи днес предложения за ограничаване на крайно непопулярните промени, чието огласяване предизвика протести и спад на неговата популярност, предаде БТА.

Навални, осъден на 30 дни административен арест за поредно организиране на неразрешена публична проява, призова руснаците да се съберат на протест срещу законопроекта на 9 септември, когато в Русия ще бъдат произведени регионални и общински избори.

Още по темата

Допитвания до общественото мнение показват, че близо 90 процента от руснаците са против първоначалните предложения за реформа. Политическите опоненти на Путин, в това число Навални, се опитват да канализират обществения гняв, организирайки протести, отбелязва Ройтерс.

Правителственият план за повишаване на пенсионната възраст както за жените, така и за мъжете, беше оповестен през юни, когато вниманието на страната беше насочено главно към Световното първенство по футбол.

Проектът предизвика повсеместно недоволство, посочва Асошиейтед прес.
Макар че предложените промени поставят Русия редом до много други страни, голям брой руски семейства, особено в селските райони и малките градове, се безпокоят, че доходите на домакинството им ще намалеят сериозно във времена, когато за младите хора е трудно да си намерят стабилна работа.

Предложенията се отразиха тежко на одобрението за президента, което спадна под 70 процента - най-ниското си равнище след анексията на Крим през 2014 г.

Доходите на руските пенсионери при управлението на Путин стабилно се увеличават и тази част от населението е един от основните му поддръжници, отбелязва АП. Агенцията припомня, че средната продължителност на живота в Русия е 78 години при жените и 67 години при мъжете.

През последните години руската икономика преживява трудности заради санкциите, наложени от Запада след анексирането на Крим, и заради ниските цени на петрола. Русия е изправена и пред задаваща се демографска криза в резултат на изключително ниската раждаемост след разпадането на Съветския съюз.

Путин е известен с ежегодната си телевизионна "Пряка линия", когато отговаря на граждани в ефир. Той обаче рядко прави телевизионни обръщения към нацията и сегашната му поява показва колко спорни са планираните реформи.

Руският президент от години избягва обсъждането на силно непопулярната идея за повишаване на пенсионната възраст, за която съветниците му се застъпват.

Председателят на Сметната палата Алексей Кудрин, един от първите поддръжници на пенсионната реформа, приветства предложенията на Путин, докато комунистическата партия, противник на реформата, заяви, че огласените от президента отстъпки не са достатъчни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кажи нещо против Фашисткий Карлики гледай какво става...Целият ***, петоколончици и копейкаджии ти скачат автоматично като Матросов на амбразурата да лъскат имиджана Вожда.
39
14
 
28
 
! Отговори
Николаев преди 5 години
Навални в русия и сугарев в българия клоуни два броя а важното е пенсиите в българия колко лева са кой и как краде от фондовете след 89 та до сега фалита на ктб банка колко бяха ощипани клиентите и ? Това е по важно.
38
9
 
31
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Путин и паника?! *** е този *** Навални. Руснаците като искат вечно а се пенсионират на 50 жените,мъжете на 55да не бяха си сваляли комунизма,и разбивали СССР. Путин не им е виновен,че спада на населнието и иконмиката води до повишаване на възрастта за пенсиониране.
37
6
 
21
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 5 години
ха ха ха Хората на Прокобиев вече са ги пуснали по различни други сайтове!!По рона само в техните си сайтове се вдъхновяваха от омразата си!Сега пак правят същото тук!!ха ха ха Сякаш не видяха ,че са останали сами.
36
7
 
33
 
! Отговори
мнение преди 5 години
Цяла страница сте изписали за пенсионната реформа, а не сте написали на колко години се пенсионират сега в Русия. Май нещо криете, защото не ви изнася, а? Нека, който знае да напише годините, за да стане ясно на всички, че тази статия е манипулация.
35
7
 
30
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 5 години
Този Навални го използват като тъпан!И едва ли имат шанс руските продажници да направят същото като нашия елит!Кликюрите нямат думата тук!
34
29
 
10
 
! Отговори
Копейките да се леят преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !Пупето е капитан на потъващ кораб, който кара екипажът да убеждава пътниците да не напускат, защото корабът не бил потъвал.
33
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи 67 години продължителност на живота за мъже и работа до 65. Та това си е направо отмяна на пенсиите.Руснаците поради лошото здравеопазване и ниският стандарт на живота имат кратка продължителност на живота.
32
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 31Току що по По свта и у нас, върховният ти вожд путин си призна, че Фашия е в нерозова, демографска ситуация.Затова и вдигат пенсионната възраст, *** иска да смекчи ударът, за да намали портестите.Гледай новините, товарищ.
31
2
 
22
 
! Отговори
Харесвам нашата! преди 5 години
Харесвам нашата прекрасна пенсионна реформа, защото вече няма дискриминация както при социализма - жените до 55, мъжете до 60, а и жените не ходеха в казарма! Сега всички ще работят до 65, а както е видно има много жени, които не искат да се пенсионират и над тази възраст като Венеция от радиохора!
30
0
 
19
 
! Отговори
До 31 преди 5 години
Хубаво е да пише човек, само дето трябва да пише истината а не какво му се иска.
29
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаква се рязко повишаване на потока руски бежанци към България !
28
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя дали си вярва? По-скоро Навални е в паника, все прави така че да го арестуват и нищо не му се получава, а Путин си ходи на сватби, даже е канен в Париж за годишнината от края на първата световна.
27
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до27Ми там е работата, че НЕ СЕ ВДИГА средната възрас на населението.Фашия е в тежка, демографска криза, нараства само НЕруското население.В пенсионната система на една държава се мисли за УТРЕ, не за ДНЕС.А УТРЕ-то не е много розово.
26
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин няма полезен ход, освен да въведе военно положение !
25
0
 
12
 
! Отговори
до27 преди 5 години
сам си противоречиш но не е място да ти се обяснява. Когато се вдига средната възраст на населението а се пенсионират рано, се получава една голяма маса народ трудоспособен който излиза от паАра на труда и т.н стига ти толкова за днес....
24
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе водка да има, на бляддът друго не му трябва.Ако няма водка - и боярщникът е водка.И въшките да не хапят ного, и милата мечка да не хърка много.Какво му тябва на блядда руски.
23
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е нали Фашия беше на плюс демографски?Нали руснаците се били множели и плодели?Как стана тъй, че им вдигат пенсионната възраст?
22
5
 
24
 
! Отговори
:):) преди 5 години
абе какво нищите пенсиитв руски сякаш в ЕС се пенсиониеат на 45 години. А че в Дания и Норвегия мъжете бачкат до 74 а ждните 70 как ви звучи. Ама нали да се лае...
21
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май еврейчето Навални е в паника, защото Дедо Шорош ще му спре грантовете.Путин няма от какво да е в паника - управялва най-могъщата държава, притежаваща несметни богатства - 150 милиона руснаци го боготворят.А Навални не смее до магазина да отиде без охрана, защото хората ще го линчуват.