Опозиционерът Навални: Путин е в паника!

Руският президент обяви смекчаване на пенсионната реформа
29 авг 2018 19:21, Петя Славова
79
Опозиционерът Навални: Путин е в паника!
Снимка: БТА

Руският опозиционер Алексей Навални заяви, че президентът Владимир Путин "е в паника и се опитва да подслади горчивия хап", след като държавният глава обяви смекчаване на пенсионната реформа, предаде Франс прес.

В телевизионно обръщение Путин представи днес предложения за ограничаване на крайно непопулярните промени, чието огласяване предизвика протести и спад на неговата популярност, предаде БТА.

Навални, осъден на 30 дни административен арест за поредно организиране на неразрешена публична проява, призова руснаците да се съберат на протест срещу законопроекта на 9 септември, когато в Русия ще бъдат произведени регионални и общински избори.

Още по темата

Допитвания до общественото мнение показват, че близо 90 процента от руснаците са против първоначалните предложения за реформа. Политическите опоненти на Путин, в това число Навални, се опитват да канализират обществения гняв, организирайки протести, отбелязва Ройтерс.

Правителственият план за повишаване на пенсионната възраст както за жените, така и за мъжете, беше оповестен през юни, когато вниманието на страната беше насочено главно към Световното първенство по футбол.

Проектът предизвика повсеместно недоволство, посочва Асошиейтед прес.
Макар че предложените промени поставят Русия редом до много други страни, голям брой руски семейства, особено в селските райони и малките градове, се безпокоят, че доходите на домакинството им ще намалеят сериозно във времена, когато за младите хора е трудно да си намерят стабилна работа.

Предложенията се отразиха тежко на одобрението за президента, което спадна под 70 процента - най-ниското си равнище след анексията на Крим през 2014 г.

Доходите на руските пенсионери при управлението на Путин стабилно се увеличават и тази част от населението е един от основните му поддръжници, отбелязва АП. Агенцията припомня, че средната продължителност на живота в Русия е 78 години при жените и 67 години при мъжете.

През последните години руската икономика преживява трудности заради санкциите, наложени от Запада след анексирането на Крим, и заради ниските цени на петрола. Русия е изправена и пред задаваща се демографска криза в резултат на изключително ниската раждаемост след разпадането на Съветския съюз.

Путин е известен с ежегодната си телевизионна "Пряка линия", когато отговаря на граждани в ефир. Той обаче рядко прави телевизионни обръщения към нацията и сегашната му поява показва колко спорни са планираните реформи.

Руският президент от години избягва обсъждането на силно непопулярната идея за повишаване на пенсионната възраст, за която съветниците му се застъпват.

Председателят на Сметната палата Алексей Кудрин, един от първите поддръжници на пенсионната реформа, приветства предложенията на Путин, докато комунистическата партия, противник на реформата, заяви, че огласените от президента отстъпки не са достатъчни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
0
 
! Отговори
До Пенко преди 5 години
Защото тия дето пазаруват имоти навсякъде, са или 1% процент от руснаците, близки до Путин в чийто ръце са 90% от парите, или мръсни пари на руската мафия.
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ква пенсионна възраст, обикновенния мужик трябва да се пенсионира, когато и вожда, на 120 години.
58
0
 
1
 
! Отговори
Др. Ливайн преди 5 години
И аз съм в паника. Като гледам налудничавия поглед на тоя от снимката....
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен Навални и западните му приятелчета са в паника!!!
56
0
 
8
 
! Отговори
Схемата преди 5 години
Този ***, кога ще разбере, че дори западните му спонсори не го вземат на сериозно. Няма нито едно НПО, което да му е давало пари и после да не го е съдило, че ги пропилява за лична изгода. Няма ли и вие най-накрая да млъкнете с този невеж ревльо. От нашите медии оставаме с впечатлението, че половин Русия е зад него. А то в Русия по-малко хора са го чували, от колкото в България.Вземете се в ръце в крайна сметка. Вярно, че медиите нямат чувство за самоуважение, но това е прекалено!
55
0
 
4
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ПОМОГНЕТЕ МИ ДА РАЗБЕРА : " ЗАЩО НА РУСКИЯ МИЗЕРСТВАЩ НАРОД - РАЗЧИТАТ ЗА ТУРИЗЪМ И КУПУВАНЕ НА ИМОТИ : ТУРЦИЯ , ИСПАНИЯ , ИТАЛИЯ, ХЪРВАТСКА, ЧЕРНА ГОРА ,ГЪРЦИЯ И АВСТРИЯ ,ШВЕЙЦАРИЯ ...ФИФА .ФАФА И УЕФА " ??? БЪЛГАРИЯ НЕ РАЗЧИТА -ТЯ Е С ПРИОРИТЕТ !!! ЗА НАШИТЕ ЖУРНАЛИСТИ МИСЛЯ ЧЕ :"ПРЕКЛОНЕНА ПРЕД ЕВРЕИТЕ ГЛАВА НЕ СЕ "ОБРЯЗВА " !!!!
54
0
 
1
 
! Отговори
Б Борисов преди 5 години
До Моля Ви! Кой си пък ти бе анонимнико?
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя *** и трепането ще му е малко!
52
5
 
4
 
! Отговори
Магнито от Х-мен преди 5 години
Путин трябва да е в паника преди всичко от това че Русия е най-голямата по площ страна в света с повече природни богадства от която и да е страна,а народа и мизерства.Докато това се случва всеки президент там трябва да подава оставка до три месеца управление.Какво ми виси това джудже и ръси глупости пред света.Това да подкрепяш диктаторски режими по света е диагноза.Който е с диктаторите няма да прокопса, а ще последва съдбата им-той и държавата която управлява.А тоя ни снимката май ми е двойник
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължителността на живота в Русия е 64.7 години за мъжете и 76.3 за жените- според World Health Rankings .Неслучайно в статията правят "грешка" с 67 години за мъжете - за да не излезе,че "средностатистически" първо умираш и след 4 месеца се пенсионираш.
50
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не дава Господ, но този опозиционер ако дойде на власт първото което ще направи е именно това, няма как да внасяш от 20 до 55год и после да чахаш още толкова години безавариини старини,ама сега нали е без пари, може да плямпа колкото и каквото иска.
49
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега жените в Русия се пенсионират на 55 години.Сега вижте на колко се пенсионират тук и ако можете, си направете изводи.
48
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навлека ако не му споменат името 'западните медии' в някъв контекст - ще потъне в забвение, и той и стотината му последователи.
47
13
 
6
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 5 години
До Факт,Не позна, основната причина Путин да е на власт е тази, че просто руснаците са свикнали с него вече и са на принципа "по-малкото зло"! Иначе основната опозиция на путиновата партия е КПРФ и подкрепяния от последната независим кандидат- Павел Грудинин, които, грантирам ти, изобщо нямат идеи да се предадат и да разчитат на мислостта на Запада!
46
15
 
30
 
! Отговори
Моля Ви! преди 5 години
Моля, не ме занимавайте с Навални, Саакашвили, Порошенко и каквато и да е пропаганда! Искам да чета новини, а не пропагандни статии за неизвестни и нежелани в родината си иззмекяри.
45
4
 
6
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 5 години
И сега какво, след толкова протести- за жените смекчаване, за мъжете -резачка! По така изнесените данни излиза, че след тези реформи в техния "смекчен" от Путин вариант жените в Русия ще получават пенсия средно около 18години(не е малко), а мъжете- средно около 2! Путин явно само за жените мисли, мъжете- "кучета ги яли"! Някой да накара Путин да обясни какъв точно ще им е стимула на мъжете, осбено тези, работещи в часния сектор, да си внасят пенсионни осигуровки!
44
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пенсионната възраст могат да вдигнат, но мобилизационната - няма как.Отдавна казах, че ще има напрежонка с танковите екипажи.
43
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук има само издевателски коментарии срещу Навални , който е безсилен срещу държавната машина, КГБ и трима двойници на споминалия се " президент" .
42
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето от тук пишещите приятели на Нахални едва ли ще се пенсионират някога.Ще има да догонват и възраст, и стаж, и накрая така както тичат да ги гонят, ще се спънат и ще паднат в един трап
41
11
 
17
 
! Отговори
Аспарух преди 5 години
Включително и храниника на Сорос,Навални е ясно,че пенсиона реформа трябва.Така,като и у нас,така и навсякъде,където населението застарява.Но Навални,като истин ските "демократ" си лъже най-нагло и използва недоволството.На изборите се видв.Псевдо демократчетата" спечелиха мизерни %.Сори,ама Руснаците са преживели много войни и много лишения и страдание.така,че ще приживеят и това.