Евросъюзът предупреди Русия за изборите в Източна Украйна

В Донецк и Луганск насрочиха местен вот за 11 ноември
Обновена: 9 сеп 2018 16:38 | 9 сеп 2018 07:30, Екип на Dnes.bg
250
Евросъюзът предупреди Русия за изборите в Източна Украйна
Снимка: Reuters, архив

Европейският съюз предупреди Русия, че провеждането на избори в Източна Украйна ще навреди на интересите й и я призова да убеди сепаратистите да се откажат от тях.

В нарочно изявление говорителят на дипломатическата служба на Съюза изрази очакване “Русия да използва влиянието си върху сепаратистите” и да не се стига до вота, насрочен за 11 ноември.

Още по темата
С не признава народните републики в Донецк и Луганск и продължава да ги смята за част от Украйна. Според европейската дипломация провеждането на местни избори в непризнатите републики противоречи на Минските споразумения, сключени между Франция, Германия, Русия и Украйна за урегулиране на положението в Източна Украйна.

“Европейският съюз подкрепя независимостта, суверинитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници”, се казва в изявлението на говорителя.

Според ЕС провеждането на избори във владяните от сепаратистите райони “противоречи на духа и буквата на Минските споразумения, които имат спрециални условия за организирането на местни избори в този регион”.

Брюксел поставя изпълнението на споразуменията като условие за премахване на санкциите срещу Русия.

Украинското външно министерство също обяви, че няма да признае резултатите от изборите и че те няма да имат правни последици.

На 31 август при бомбен взрив в кафене в Донецк беше убит лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко. Започналите вътрешни междуособици възродиха идеята за провеждане на избори, която беше отложена за неопределено време поради липса на необходимост от преизбирането на местните депутати. Сепаратистите обявиха, че са променили мнението си в петък и насрочиха дата за гласуването.

От септември 2014 г ЕС прилага дипломатически и икономически санкции срещу Русия заради подкрепата й на сепаратистите и участието й в конфликта в Източна Украйна. Забрана за пътуване в ЕС и замразяване на финансовите активи има издадено срещу 155 лица и 44 фирми.


250
Още по темата: избориУкрайнаРусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
1
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 5 месеца
Откъде накъде ЕС ще предупреждава и дава препоръки дали и как да се провеждат избори в друга суверенна страна, която дори не е член на ЕС!?
160
0
 
2
 
! Отговори
Проктолог преди 5 месеца
До АнонименРуснаците били слаби?За колко часа стигнаха до Тбилиси и си правиха селфи?За онези бандеровци и правосеки да не говорим.За колко време смяташ,че руските танкова ще стигтнат до Киев?А при нужда и до ...
159
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Малееей.. Мноу русафил мноу нящо в туй саит ба.чаай и я да са изкажа.гулям таркат туй русяфил бре мноу пара праи.сам дет ни мои сам да съ и бе
158
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Уважавам руснците които обичат родинатаси.уважавам и българите които обичат българия.за останалите няма изход защото русия отказа внос на свинско от българия
157
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Още един факт за влака на "дружбата, тръгнал от Киев към Крим:
След като се връща, от страх да не ги снимат и после да им търсят отговорност, "пътниците" му започват да скачат в движение на 30 километра от гарата. Това принуждава машинистите да спрат влака 15 километра по - късно... "Смелите" изверги, горили живи хора... Да гният в ада! Заедно с всичките си партии, куратори, организатори и подкрепители! Толкова народ избиха! Разрушиха цяла държава само защото им липсва интелект и пари...
156
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Украйна е единствената държава, където с камери е снимано горенето на живи хора, включително и бременни жени. Никой, който е видял тези кадри, ще успее да ги забрави някога. На всички фенове на украинските изверги пожелавам бременните им съпруги да ги снимат докато горят. И възрастните им майки също. Крим се отцепи заради живите факли в Одеса. Когато това стана кримчани започнаха организацията на самоотбраната си. В резултат влака на "дружбата" се уплаши и се върна...
155
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 152 преди 5 месеца
Защото са диваци?
154
3
 
8
 
! Отговори
Хххх преди 5 месеца
До Анонимен 153...
И за какво и е на Русия да презема Грузия!!! Въпреки че тя бе превзета.Руската армия стигна за 2 дена до столицата....и Грузия бе на път да бъде окупирана....
Ако тъпите грузинци си бяха траяли нямаше да загубят Южна Осетия...
А относно Украйна...ако тя бъде приета в НАТО просто руснаците ще насочат ядрения си арсенал и към нея и ще укрепят границата с нея....и тогава няма какво да спре обединението на Донбас и Луганск с Русия.....
153
2
 
6
 
! Отговори
Хххх преди 5 месеца
Струва ми се че руснаците си го преместиха от единия крачол в другия...да не излязат руснаците с предупреждение че ще им спрат газта.
152
0
 
2
 
! Отговори
Руснака преди 5 месеца
До Анонимен153
Принзавам ти го! Ти си като Индиана Джоунс! Разконспирира целия световен ред: Кой, къде, какво, Кога! СРАХоТЕН АНАЛиз!
151
2
 
10
 
! Отговори
Руснака преди 5 месеца
По объркана публикация не бях чел в скоро време. Разбрах, че ЕС била предупредила нещо, за някакви интереси Русия (б.а. Руската Федерация) да не била нещо си правила, защото еди какво си по време на някакви си избори в Украйна, от към ВЛАДЯНИ някакви територии от "сепаратисти", че щяло да противоречи на споразумението от Минск... Пък колкото до санкциите, все тая, то и с тях и без тях е все равно... O SANCTA SIMPLICITAS!
150
0
 
6
 
! Отговори
11 преди 5 месеца
До Анонимен 153

Добре, ще го кажа по друг начин - този индивид със сигурност няма военен договор със САЩ, следователно има двустранен договор със САЩ за възвратнопостъпателни движения в отходната му тръбa.
149
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако руснаците бяха много силни, щяха да вземат цяла Грузия к цяла Украйна.
Но понеже са слаби, само нахапват ябълката, за да не може друг да я яде.

Смятаха, че като създадат териториален проблем, това ще е пречка за влизане в НАТО.

Само че НАТО направи изключение за Грузия, а Украйна вече има двустранен военен договор директно със САЩ.
148
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Руснаците защото са пухльовци ли заклаха кмета на Горловка, че не искал да махне украинското знаме от кметството?
147
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До138. Нещо не може да вземе Русия повече. Защото времето и изтече, не е на нейна страна. Сега ще губи и в Сирия. Ще губи и в самата си Москва. Ще губи и доверие в институциите си. Руснаците бягат от държавата си.
146
0
 
6
 
! Отговори
метач с чужди жертви преди 5 месеца
До Анонимен 139

Много си сербез бе, и голем международен oтворко. Готов външен министър.
Ма метлата ти много къса. И проскубана. Съвсем като акъла ти.
Ей такива, дето призовават към война, при първия изстрел им пожълтяват rащите и се скриват в миша дупка. Само извpатен човек може да иска вoйна. Да гледа разкъсани детски телца, избити жени и старци, осакатени мъже...Гaдове сте вие, не сте видяли вoйна, а късият ви ум ви кара да се перчите. Истинските мъже не yбиват! Само nyxльовците!
145
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Русия ще яде отново yя както го яде сесесерето през 1991. Няма мърдане, отново санкции, отново надпревара във въоръжаването, отново слаба руска икономика. И за най-големите лаици резултатът от руската политика е ясен. Капитулация по всички фронтове и нова геополитическа катастрофа за фашистка Русия.
144
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Евросъюзът предупреди Русия за изборите в Източна Украйна"
---
Евросъюзът ЗАБРАВИ да предупреди Русия, че иска Крим да стане военна база на НАТО и Путин проведе референдум. Сега Евросъюза да си предупреждава там Каталуния, Косово, Британия, Шотландия ...
143
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 143

Кой бе, наръчник, бандеро-фашистка Украйна ли е "цивилизован свят". Където ежедневно стават политически убийства, убиват поети, общественици. Президент - пиянде, лъжи народа, а държи две шоколадени фабрики в Русия, .
Не признават, че Луганск и Донецк не искат да живеят под фашизъм. Били са отделни републики и пак ще бъдат. А САЩ да не се таят като бълха в гащи, и да върнат на Мексико заграбените 6 щата, а на Русия - анексираната с мошеничество от тях Аляска. Нямат документи.
142
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
С какво право ЕС "предупреждава" Русия? Иска "приятелски" да и каже, че ако сепаратистите спечелят изборите, което е напълно вероятно, Русия ще получи нови санкции! Е, от санкциите губи само ЕС - огромни пазари, редки и евтини ресурси, сама си докарва безработица. А Русия вече пренасочи износа си към други държави, вноса си - от високо технологични държави, разви производството си, а ония, "възпитателите" с пръчката - нека си смучат пръстите, или каквото там намерят...