Гигантски маневри: Русия демонстрира голямата си военна мощ

Участват 300 000 души от всички видове въоръжени сили
Обновена: 11 сеп 2018 07:09 | 10 сеп 2018 20:00, Елка Василева
425
Гигантски маневри: Русия демонстрира голямата си военна мощ
Снимка: архив, Reuters

Близо 300 000 души от всички видове въоръжени сили, плюс китайски войници: Русия стартира утре най-големите военни маневри в историята си, осъдени от НАТО като репетиция за "мащабен конфликт".

Това огромно разгръщане и участието на китайската и на монголската армия в маневрите "Восток-2018", които ще се проведат от 11 до 17 септември в Източен Сибир и в руския Далечен изток, става в контекста на нестихващо напрежение със Запада във връзка с украинската криза, конфликта в Сирия и безбройните обвинения в намеса в политиката на Запада, пише Франс прес.

Руската армия сравни предстоящите маневри със "Запад-81", в рамките на които преди близо 40 години бяха мобилизирани между 100 000 и 150 000 войници от Варшавския договор в Източна Европа - това бяха най-големите военни маневри, организирани някога през съветската епоха.

"Ще приличат донякъде на "Запад-81", но ще бъдат по-внушителни", заяви в края на август руският министър на отбраната Сергей Шойгу, подробно описвайки участващите в маневрите сили и средства: 300 000 войници, 36 000 бойни машини, 1000 самолета и 80 кораба.

"Представете си как 36 000 бойни машини се движат едновременно: танкове, бронетранспортьори и бойни машини на пехотата. И всичко това, разбира се, в условия възможно най-близки до бойните", поясни Шойгу с ентусиазъм.

Всички съвременни оръжия на руската армия ще бъдат изпробвани по време на маневрите: ракетите "Искандер", способни да носят ядрени бойни глави, танкове Т-80 и Т-90 и най-новите бойни самолети Су-34 и Су-35. По вода руският флот ще разположи няколко фрегати, въоръжени с ракети "Калибър", които бяха изпробвани в Сирия.

Докато в предходните руски военни маневри региона "Восток-2014" взеха участие 155 000 войници, то в "Запад-2017", организирани в близост до границите на ЕС, според Москва са участвали само 12 700 души, а според Украйна и балтийските страни - доста по-голям брой.

"Бъдеща световна война"

Руският президент Владимир Путин, който ще участва в Икономическия форум във Владивосток в Далечния изток, където се очаква и китайският президент, ще присъства и на маневрите "Восток-2018".

Още по темата

"Става дума за подготовка за бъдеща световна война. Руският генерален щаб смята, че тя ще започне след 2020 г. и ще бъде или глобална война, или серия от регионални конфликти. А врагът са САЩ и техните съюзници", твърди пред Франс прес руският военен експерт Павел Фелгенгауер.

Според него участието на Китай в ученията, макар и само с 3200 души, е ключов фактор. "Става дума не толкова за знак, за послание, колкото за подготовка за една реална широкомащабна война", уверява той.

Мнението на Фелгенгауер се споделя от НАТО. Организацията заяви, че маневрите "Восток-2018" "демонстрират, че Русия се фокусира върху подготовката за мащабен конфликт".

"Това е в съзвучие с тенденцията, която наблюдаваме от известно време: една по-самоуверена Русия, която увеличава бюджета си за отбрана и военното си присъствие", заяви говорителят на НАТО Дилън Уайт.

Притеснения, които очаквано бяха нюансирани от Русия. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че маневрите "Восток-2018" ще се проведат далеч от зоната на отговорност на НАТО и няма да се отразят по никакъв начин на сигурността на държавите членки".

Маневри във всички посоки

От 2014 г. и сериозното влошаване на отношенията между Москва и Запада Русия увеличи броя на мащабните си военни учения, от Кавказ през Балтика и чак до Арктика, противопоставяйки се на разширяването на НАТО до границите си, което възприема като основна заплаха за своята сигурност, според новата руска военна доктрина, приета същата година.

Руските маневри в Далечния изток бяха предшествани от учения в Средиземно море, от 1 до 8 септември, в които взеха участие повече от 25 кораба и трийсетина самолета, в контекста на засилването на руското присъствие в близост до Сирия, където Русия води военна намеса от 2015 г.

"Восток-2018" ще бъдат проведени и след стартиралите от началото на месеца военни учения в Западна Украйна, в които участват 2200 войници от Украйна, САЩ и страни членки на НАТО.

Говорителят на Кремъл предупреди в края на август: "Отбранителната способността на Русия в сегашната международна ситуация, която често е доста агресивна и неприятелска към страната ни, е оправдана абсолютно и безалтернативно".
 

/БТА/


425
Още по темата: Русиявоенни маневри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
5
 
5
 
! Отговори
до 260 преди 5 месеца
ПАЛЯЧО, ПО-СКОРО ТИ ТРЯБВА ДА ГО ПРОЧЕТЕШ! ТОЗИ ДОГОВОР ЗАСЯГА ТЕРИТОРИИ, КОИТО РУСИЯ ПОСЛЕ ЦЕЛИТЕ ГИ ОТКРАДНА!
261
13
 
13
 
! Отговори
Марсоходът Кюриосити преди 5 месеца
Никоя сериозна държава не приема насериозно икономическия лилипут Русия с БВП равен на испанския! Нека се пънат рашките, докато други движат световния напредък и колонизират космоса. Островите Тонга може и да се впечатлят, хахаха!
260
11
 
6
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 месеца
До Анонимен Абе те Руснаците да не са като Германците дето ограбиха България от 1941 година до 1944 година за над 30 милиарда лева със спогодбата Нойбахер по сегашен курс за над 10 милиарда евро .Чети за тази спогодба в интернет .За да видиш как се ограбва държава която след това не може да се възстанови цели 25 години .
259
6
 
2
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 месеца
До БДЖ Простия ,така си мислиш ти ,първо гледай клипове за нея пък тогава ми ги сравнявай като пътят Кричим - Девин .А ти явно си от този край щом като споменаваш тези два града .Понеже навремето многократно съм пътувал по този маршрут от Северна България през Пловдив та до Смолян и Мадан . Там уж хората са по умни ,но ти явно си изключение някакво .
258
6
 
9
 
! Отговори
До 256 преди 5 месеца
БЕЗ "LEND-LEASE" НЕМЦИТЕ ЩЯХА ДА СМЕЛЯТ РУСИЯ ЗА ОТРИЦАТЕЛНО ВРЕМЕ
257
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Рашките пак избиват комплекси. Като не могат да се похвалят нито с икономическа, нито с полова мощ, демонстрират военна.
256
9
 
10
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 месеца
До Анонимен Абе така мислеше и Хитлер при курската дъга ,ама му излязоха 10 хиляди танка все закъсали му се видя нанагорно тази битка в която той си загуби всичката тежка техника . И това беше началото на неговият край .
255
5
 
9
 
! Отговори
БДЖ преди 5 месеца
До Ким Чен Ун

Умния, Транссибирската "магистрала" е като пътя Кричим - Девин.
254
6
 
4
 
! Отговори
рускиня преди 5 месеца
БТР, БМП, танкове се прехвърлят с авиация, драги. От Владивосток до Калининград за 13-14 часа.
253
3
 
8
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 месеца
До Анонимен От Москва до Владивосток са около 9800 км .В ютуб има и клипове за трансибирската магистрала ,а от България до Владивосток са около 13 хиляди километра ,зависи с какъв транспорт ще ползваш .Това ти го казвам аз който съм по умен от теб над три пъти защото съм прочел над 2 вагона с книги .А за трансибирската магистрала с нейните градове и села и пътят през тайгата има много филми и който има интерес ги гледа и после пише тук .
252
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вие русофилите сте много зле с географията. Типични селски малоум_ници.
Знаеш ли колко е разстоянието от Далечния изток до Балканския полуостров?
Та това твоето "много бързо" преместване не го чакай.
Първо ще умреш от старост.
251
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ще ползват китайците да ги бутат :)
250
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Представете си как 36 000 бойни машини се движат едновременно: танкове, бронетранспортьори и бойни машини на пехотата.

малийй тия после 10 години не могат да приберат закъсалите бракми от нивите
249
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
САЩ = дясната ръка на Изpaeл
Русия = лявата ръка на Изpaeл
248
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще стане много интересно ако маневрите започнат по време на учението да се преместват бързо към балканските страни.
247
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 246 Анонимен
Изглежда ти имаш некакъв сърбеж по гърбъ ниско. Штъ начешът така ча нема да моеш седна един месец
246
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сърбежа по гърбовете на Русия и Китай е голям. Трябва да бъдат начесани здраво.
245
10
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 5 месеца
Гигантски маневри...., а от днес "руската лира" е 2.40 стотинки :)))))))))))))))))))))))))))
244
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До БЪЛГАРИЯ МРАЗИ ЦИОН

Махни големите букви, путино-фашист!
243
0
 
25
 
! Отговори
11 преди 5 месеца
Китай ще участва с малки мобилни групи от по 3 млн. души.