Гигантски маневри: Русия демонстрира голямата си военна мощ

Участват 300 000 души от всички видове въоръжени сили
Обновена: 11 сеп 2018 07:09 | 10 сеп 2018 20:00, Елка Василева
425
Гигантски маневри: Русия демонстрира голямата си военна мощ
Снимка: архив, Reuters

Близо 300 000 души от всички видове въоръжени сили, плюс китайски войници: Русия стартира утре най-големите военни маневри в историята си, осъдени от НАТО като репетиция за "мащабен конфликт".

Това огромно разгръщане и участието на китайската и на монголската армия в маневрите "Восток-2018", които ще се проведат от 11 до 17 септември в Източен Сибир и в руския Далечен изток, става в контекста на нестихващо напрежение със Запада във връзка с украинската криза, конфликта в Сирия и безбройните обвинения в намеса в политиката на Запада, пише Франс прес.

Руската армия сравни предстоящите маневри със "Запад-81", в рамките на които преди близо 40 години бяха мобилизирани между 100 000 и 150 000 войници от Варшавския договор в Източна Европа - това бяха най-големите военни маневри, организирани някога през съветската епоха.

"Ще приличат донякъде на "Запад-81", но ще бъдат по-внушителни", заяви в края на август руският министър на отбраната Сергей Шойгу, подробно описвайки участващите в маневрите сили и средства: 300 000 войници, 36 000 бойни машини, 1000 самолета и 80 кораба.

"Представете си как 36 000 бойни машини се движат едновременно: танкове, бронетранспортьори и бойни машини на пехотата. И всичко това, разбира се, в условия възможно най-близки до бойните", поясни Шойгу с ентусиазъм.

Всички съвременни оръжия на руската армия ще бъдат изпробвани по време на маневрите: ракетите "Искандер", способни да носят ядрени бойни глави, танкове Т-80 и Т-90 и най-новите бойни самолети Су-34 и Су-35. По вода руският флот ще разположи няколко фрегати, въоръжени с ракети "Калибър", които бяха изпробвани в Сирия.

Докато в предходните руски военни маневри региона "Восток-2014" взеха участие 155 000 войници, то в "Запад-2017", организирани в близост до границите на ЕС, според Москва са участвали само 12 700 души, а според Украйна и балтийските страни - доста по-голям брой.

"Бъдеща световна война"

Руският президент Владимир Путин, който ще участва в Икономическия форум във Владивосток в Далечния изток, където се очаква и китайският президент, ще присъства и на маневрите "Восток-2018".

Още по темата

"Става дума за подготовка за бъдеща световна война. Руският генерален щаб смята, че тя ще започне след 2020 г. и ще бъде или глобална война, или серия от регионални конфликти. А врагът са САЩ и техните съюзници", твърди пред Франс прес руският военен експерт Павел Фелгенгауер.

Според него участието на Китай в ученията, макар и само с 3200 души, е ключов фактор. "Става дума не толкова за знак, за послание, колкото за подготовка за една реална широкомащабна война", уверява той.

Мнението на Фелгенгауер се споделя от НАТО. Организацията заяви, че маневрите "Восток-2018" "демонстрират, че Русия се фокусира върху подготовката за мащабен конфликт".

"Това е в съзвучие с тенденцията, която наблюдаваме от известно време: една по-самоуверена Русия, която увеличава бюджета си за отбрана и военното си присъствие", заяви говорителят на НАТО Дилън Уайт.

Притеснения, които очаквано бяха нюансирани от Русия. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че маневрите "Восток-2018" ще се проведат далеч от зоната на отговорност на НАТО и няма да се отразят по никакъв начин на сигурността на държавите членки".

Маневри във всички посоки

От 2014 г. и сериозното влошаване на отношенията между Москва и Запада Русия увеличи броя на мащабните си военни учения, от Кавказ през Балтика и чак до Арктика, противопоставяйки се на разширяването на НАТО до границите си, което възприема като основна заплаха за своята сигурност, според новата руска военна доктрина, приета същата година.

Руските маневри в Далечния изток бяха предшествани от учения в Средиземно море, от 1 до 8 септември, в които взеха участие повече от 25 кораба и трийсетина самолета, в контекста на засилването на руското присъствие в близост до Сирия, където Русия води военна намеса от 2015 г.

"Восток-2018" ще бъдат проведени и след стартиралите от началото на месеца военни учения в Западна Украйна, в които участват 2200 войници от Украйна, САЩ и страни членки на НАТО.

Говорителят на Кремъл предупреди в края на август: "Отбранителната способността на Русия в сегашната международна ситуация, която често е доста агресивна и неприятелска към страната ни, е оправдана абсолютно и безалтернативно".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


425
Още по темата: Русиявоенни маневри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
4
 
9
 
! Отговори
До калеко преди 5 години
Айде кажи ни колко струва кг. турски "калпави" домати? Айде примерно от "Дикси", че последно там минавах. Да ти кажа ли аз? За кг :Домати 70-95 рублиМоркови 35 рубли Лимони 109 рублиДини 19 рублиБанани 35 рубли Грозде 80-110 рублиБилетче за метро/автобус/трамвай/монорейл - 36 рубли2л. Кока Кола 80 рублиСандвич в Макдоналдс, KFC, Hesburger... 50 рубли. А 95 - 44 рублиКолбаси, шунки и т. н. на цени точно като в България - в Москва, в провинцията е по-евтино.
221
6
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Напрежението се нагнетява от англосаксонските държави нагнетяват напрежението.Най- вече Великобритания.За мое учудване и слабата във военно отношение (спрямо световен мащаб) Франция,но тя явно е маша на империята на злото САЩ.
220
1
 
7
 
! Отговори
ЦРУ преди 5 години
До ясно....хахаха ...Китай участва с 3 000 военни. А другият месец Китай ще участва и в воен. у-ние ис Австралия !!!
219
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брацкия монголски народ ще спаси Русия от НАТО !
218
5
 
8
 
! Отговори
до 228 преди 5 години
Аиде де чакат те ,пали и газ към Русия...и без тово заплатати е в рубли..
217
14
 
13
 
! Отговори
78 преди 5 години
О, здравствуй ти, Русийо мощна,света трепнa от твоя глас,скокни, царице полунощна, зовем те ний, ела при нас!
216
12
 
25
 
! Отговори
ХХХ преди 5 години
Слава Русия ! Слава Путин ! Смърт за масонските предатели и колонизатори ! Да живее БЪЛГАРИЯ !
215
11
 
22
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ МРАЗИ ЦИОН преди 5 години
КОЙ РАЗБРАЛ-РАЗБРАЛ,НО С ТОВА БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО И ОГРОМНО ПО МАЩАБИТЕ СИ СЪВМЕСТНО ВОЕННО УЧЕНИЕ МЕЖДУ РУССИЯ И КИТАЙ ОБЯВЯВАТ ПРЕД ЦЕЛИЯ СВЯТ ,ЧЕ НА ЦИОНИСТКО-РЕПТИЛСКАТА ЮДЕО-МАСОНСКА СТАНАНИСТКА ХЕГЕМОНИЯ КРАЯ И ДОЙДЕ И СЕГА СВЕТЪТ ИМА НОВИ ГОСПОДАРИ И ЗА УЖАС НА ЕВРЮХИТЕ И ДЖЕНДЪРИТЕ ТЕЗИ СВЕТОВНИ ГОСПОДАРИ ВЕЧЕ НЕ СА У ВАТИКАНА, ТЕЛ АВИВ,ВАШИНГТОН ЛОНДОН И БРЮКСЕЛ ,А СА В МОСКВА,ПЕКИН .ХА СЕГА ЕВРЕЙЧЕТА И ДЖЕНДЪРЧЕТА ЦВЪКАЙТЕ МИ МИНУСИ,АМА ТОВА НЯМА ДА ВИ ПОМОГНЕ И САМО МИНУСИТЕ ЩЕ ВИ ОСТАНАТ
214
4
 
13
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
И американци и руснаци... един дол дренки, на хората им се живее в мирен свят тея тръгнали да ми правят световна война. Една шайка ненаяли се комплексаррри си играят на войници, ама искам точно тея дето дават командите да са първи там на фронта да ги видим малллоумниците... Цяла планета не им стигна, та войни ще ми водат... недоррасляци
213
7
 
20
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Горките западняци, толкоз са нефелни;))) Санкции... Как ще санкционираш Русия, Китай и Монголия, взети заедно;))) А, да, сетих се, с Росен Плевнелиев и Десислава Банова. На Банова, се пада честта да нарои Българската войска-русофоби;)))
212
5
 
22
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Анонимен Абе ти за гладомора в Украйна си чел ,ама я прочети за гладомора в САЩ .през 20 те- и 30 те години на миналият век .Нали си чувал за голямата депресия в САЩ и умрелите от глад над 7 милиона народ .Тези факти ги има в интернет ако мислиш че те лъжа .Но лос Гоовдарос никога няма да си призанаят за геноцида извършен срещу собственият си народ .Те гледат както са свикнали все в чуждата паница .
211
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Монголците ще атакуват главната квартира на НАТО на Камчатка, а Путин ще изгони всички натовци от тайгата !
210
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забравили сте ,или умишлено сте пропуснали,че това военно учение Восток2018 не е само руско ,а е съвместно между Русия и Китай и в него ще вземат участие над 300 000 войници от всички родове войски на двете огромни страни.от НАТО вече обявиха ,че това учение е най голямата провокация и предизвикателство пред алианса,а експерти на запад се изказаха ,че такова учение между Китай и Русия е във връзка с готвената от двете страни валутна реформа за отхвърляне на долара като световна валута
209
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май ще има подялба на Монголия, тихо и кротко.
208
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свършено е с НАТО в Сибир !
207
5
 
20
 
! Отговори
ясно преди 5 години
В тези учения участват и Китайски войски,джендърите и терористите *** на умряло.
206
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не спряха да ги провокират, санкционират, обвиняват в какви ли не абсурдни глупости, да ги наричат агресори, опасност за сигурността на света, и всичко това докато САЩ не сприраха да провокират военни конфликти, учения близо до тях, да правят бази до границите им! Кой е агресора тогава!? Кой провокира!? Сега защо правели такива демонстрации? Ще ги правят, защото са в правото си, и ако продължават да ги провокират може и по страшно да стане
205
5
 
23
 
! Отговори
fuck usa преди 5 години
Време е и бомби да полетят над вашингтон и манхатън нека и джендърите и краварите усетят какво са причинили на цял свят !
204
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Параноята на империята на злото няма аналог !
203
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЛАВА РОССИИ !!!